Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Anker Soundcore Sport X10

Yllättävän hyvä ääni

Odotukset eivät olleet korkealla Ankerin halpojen treenikuulokkeiden kohdalla – mutta joskus sitä yllättyy!

forfatter
Julkaistu 17.02.2023 - 12:45
Karakter
Anker Soundcore Sport X10
Ääni & Kuva kiteyttää
Hyvä ääni. Istuu korviin kuin valettu.
Käyttö ei ole kovin joustavaa. Vastamelun säätöä voisi miettiä uudelleen.
Faktat
 • Tyyppi: In-ear, täysin langaton
 • Bluetooth: 5.2
 • Suojausluokka: IPX7
 • Kosketusohjaus: On (napeissa)
 • Vastamelu: Hybrid Active Noise Cancellation
 • Säädettävä taajuuskorjain: On
 • Elementit: 2×10 mm
 • Sovellus: Soundcore
 • Akunkesto: 8 h kuulokkeista, kokonaisuutena 32 h kotelon kanssa
 • Paino: 6,6 g/kpl
 • Lataus: USB-C
 • Verkkosivusto: soundcore.com
Hinta: 120Pr. 17.02.2023

Jämäkästi istuvien treenikuulokkeiden löytäminen ei ole ihan helppoa. Anker Soundcore Sport X10 on ratkaissut istuvuusongelman lisäämällä kuulokenappeihinsa kumisen koukun.

Passform Passform 1 Passform 2
<
>
Ankerin kuulokkeet poikkeavat ulkonäöltään massasta, mutta muotoilunsa ansiosta ne istuvat hyvin. Kuva: Åsa Warme Hallén

Henkilökohtaisesti koin muotoiluratkaisun erittäin onnistuneeksi. Minulla ei taida olla erityisen suuret eikä pienet korvat, ja koska kuulokkeiden mukana toimitetaan neljät sovitteet, oli vaivatonta löytää sopivat. Kuulokenapit itsessään ovat mukavan pyöristetyt, eikä mikään hankaa tai tunnu epämiellyttävältä, kun työnnän napit korviini. Aluksi minulla on hankaluuksia tajuta, miten korvan ympärille asettuva koukku saadaan paikalleen, mutta hetken yrityksen ja erehdyksen jälkeen homma alkaa toimia ja opin pukemaan kuulokkeet sujuvasti.

Etui 1 Etui 2
<
>
Kotelo ei ole hinnan huomioiden ihan niin muovisen oloinen kuin voisi olettaa. Kuulokenapit ovat IPX7-luokiteltu eli ne sietävät kunnon hikitreeniä ja huuhtelun veden alla treenin jälkeenkin. Kuva: Åsa Warme Hallén

Hintaa ajatellen yllätyn iloisesti kuulokkeiden ensivaikutelmasta. Ne eivät tunnu ylimuoviselta tai tylsiltä, vaan päinvastoin!

Yllättävä ääni

Koska ilahduin kuulokkeiden materiaalista ja ulkonäöstä, pelkään, että kaikki raha on kulunut siihen ja äänenlaatu on jäänyt vähälle huomiolle. Aloitan kuuntelun Miss Lin Hälsa Gud -kappaleella ja voin saman tien lakata huolehtimasta asiasta. Valitsin Equalizer-valikosta pop-asetuksen, jolla musiikki sai hyvää potkua, mutta kunnolla tunnelma nousee kattoon, kun valitsenkin rock-asetuksen. Silloin ääni tuntuu saavan enemmän ilmaa ja tilaa. Keskirekisteri ja diskantti ottavan tilan haltuun, ja basso soi lujaa. Kaivatessani lisää potkua treeniin, vaihdan R&B-asetukselle, jossa rummut korostuvat entisestäänkin, mutta samalla äänikuva suttaantuu hieman ja menettää vivahteitaan. Asiaa tuskin huomaa lenkkipolulla, kun haluaa vain saada vauhtia jaksaakseen juosta vielä viimeisen matkan, mutta mainitsenpa siitä nyt kuitenkin.

 

Equalizer 1 Equalizer 2 Equalizer 3
<
>
Sovelluksessa on paljon eri asetuksia, ja vain kokeilemalla selviää, mikä toimii parhaiten oman lempimusiikin kanssa. Myös oman asetuksen voi luoda ja tallentaa sovellukseen. Kuvakaappaus

 

Näin jokin aika sitten Elvis-elokuvan, ja vaikka kasvoin hänen musiikkinsa parissa, olin ehtinyt unohtaa pari helmeä. If I Can Dream on Hälsa Gudin tapaan todella ajaton ja taianomainen kappale. Kokeilen eri asetuksia ja päädyn Deep-asetukseen. Tuntuu kuin Elvis olisi laskettu kaivoon yhdessä soittajien kanssa. Siksikö asetus on nimeltään Deep?! Ei mikään paras valinta.

Kokeilen huvin vuoksi Latin-asetusta, jonka kanssa keskirekisteristä häipyy ilmavuutta eikä Elviksen laulu pääsee ihan esiin. Siirryn Piano-asetukseen, joka lyö sukat jaloistani. Kaikki saa vähän lisäpotkua ja kuulostaa mahtavalta – isolta, turpealta ja voimakkaalta, aivan kuin artisti itsekin. Ja koska olen tunteellinen, huomaan yhtäkkiä kappaleen kirvoittaneen kyyneleen silmäkulmaani.

Jälleen hämmästyn sitä, miten vivahteikas ja hyvä sointi onkaan. Ei se hifiä ole, mutta huomioiden hinnan ja sen, että kyseessä ovat urheilukuulokkeet, olen kyllä vaikuttunut.

Arvostan myös sitä, etteivät kuulokenapit istu niin syvällä korvissa, että askeleeni toistuisivat oudosti pääni sisällä. Näin nimittäin usein käy.

Kun puhun puheluita Soundcore Sport X10:n kautta, ei kukaan esitä valituksia tai kysy, puhunko kuulokkeiden kautta.

Käytöstä

Kuten mainittua, on Soundcore-sovelluksessa paljon vaihtoehtoja ääniasetuksille. Sen kun laittaa lempikappaleensa soimaan ja kokeilee eri asetusten vaikutusta ääneen. Jos omalla soittolistalla on paljon vaihtelua genren suhteen, on ehkä vain tyydyttävä siihen, että soinninkin laatu vaihtelee kappaleen mukaan. Toinen vaihtoehto on valita suurimmat suosikkinsa ja luoda oma asetus, joka toimii hyvänä kompromissina kaikille kappaleille, ja näin on saanut aikaan optimaalisen treenisoittolistan.

White Noice 2 White Noice 1
<
>
Jos on univaikeuksia tai hankala rentoutua ylipäätään, voi valita valkoista kohinaa sovelluksesta tai luoda oman. Koiran ja hammaspesun äänet muodostavat mielenkiintoisen yhdistelmän. En kuitenkaan suosittele sitä, sillä se lähinnä hämmentää. Kuvakaappaus

Sovelluksesta löytyy myös White Noise -toiminto. Termillä viitataan äänin, joilla peitetään ympäristön tavallisia ääniä, kuten ilmastoinnin hurinaa, jonka yksitoikkoisuus auttaa aivoja jättämään korkeat tai muuten epämiellyttävät äänet huomioimatta.

Andningsovning
Sovelluksessa voi tehdä hengitysharjoituksia, jotka voivat auttaa rauhoittumaan. Kuvakaappaus

Vastamelu

Anker Soundcore Sport X10 ei ehkä tarjoa parasta kokemaani vastamelua, mutta se toimii silti. Sen huomaa, kun otan kuulokkeet ensimmäiselle testilenkille. Olemme juuri muuttaneet uuteen taloon, ja alueella on rakennustyöt vielä kesken, mikä tarkoittaa, että raskasta liikennettä kulkee koko ajan edestakaisin. En juuri kiinnitä asiaan huomiota, ja kävelen tyynesti keskellä tietä, kunnes kymmenisen metriä käveltyäni alkaa tuntua kuin joku seuraisi minua. Käännyn ja huomaan rekan matelevan perässäni äänettömästi. Olen kiitollinen kuljettajalle, joka kärsivällisyyttään malttoi olla tööttäämättä, sillä sitä vastamelu ei ehkä olisi peittänyt, jolloin olisin varmaan joutunut kiirehtimään kotiin vaihtamaan housut…

Brusreducering 2 Brusreducering 1 Brusreducering 3
<
>
Kuulokkeiden käytössä on pientä epäjohdonmukaisuutta. Vastamelulle on kolme toimintoa, mutta kuulokenapeista voi vaihtaa vain kahden välillä. Jos haluaa laittaa päälle Moden, pitää se tehdä sovelluksesta. Tätä ei ole mietitty ihan loppuun asti. Kuvakaappaus
Knapp 1
Nappien sivulta voi säätää volyymia, vaihtaa kappaletta ja valita vastameluasetusten välillä. Pidän ratkaisusta, jossa valintoja ei tarvitse tehdä kovaa painamalla, jolloin kuulokenappi uppoaa syvemmin korvaan, kuten Jabra Elite 4 Activen kohdalla, mutta etenkin kylmällä säällä hanskojen kanssa kuulokkeiden käyttö on vaikeaa. Nappi on pieni ja on vaikea tietää, onnistuiko valinta vai ei. Säätöjen tekemistä olisi vielä voinut miettiä tarkemmin. Kuva: Åsa Warme Hallén

Yhteenveto: Anker Soundcore Sport X10

Anker Soundcore Sport X10 tarjoaa yllättävän hyvää vastinetta rahoille. Hinnan huomioiden kuulokkeet on laadukkaasti tehty, äänenlaatu on hyvä ja istuvuus kohdillaan – kunhan korvat eivät ole liian suuret. Jos ei halua panostaa treenikuulokkeisiin pariasataa ja ostaa Jabra Elite 7 Activea, ja sietää hieman hankalan kosketusohjauksen napeista sekä vastamelusäätöjen epämääräisyyden, on Soundcore Sport X10 mielestäni aivan loistotuote.

Åsa Warme

(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.
Edulliset vastamelunapit Jabra Elite 4 on täyslangaton kuulokemalli, jolla on hyvät ominaisuudet ja huokea hinta.
Myrsky vesilasissa Argon Audio Quiet Storm näyttää kalliimmalta kuin onkaan, mutta ääni ei yllä ulkonäön tasolle.
Studiokuulokkeet edullisesti Beyerdynamic DT 900 Pro X sopii niin ammattilaisten kuin harrastajienkin käyttöön. Halpojenkin varusteiden kanssa toimivat kuulokkeet kuulostavat kalliimmalta kuin ovatkaan.
Kuulokkeet musiikin rakastajalle Sennheiserin päivitetyillä kuulokkeilla ulkonäkö on pysynyt ennallaan, mutta ääni on parempi kuin koskaan!
Audio-Technica panostaa täyslangattomaan äänenlaatuun ATH-TWX9 on erittäin hyvällä äänenlaadulla ja 360-äänellä varustettu täysin langaton nappikuulokemalli.
Voiko Utopiasta saada paremman? Focal on päivittänyt tinkimättömän Utopia-kuulokemallinsa. Onko siitä muka mahdollista saada vielä parempi?