: Aktiivisuusrannekkeet

Liikkujan uusi paras kaveri

Puhelimeen liitetty aktiivisuusranneke mittaa liikkumista, unta ja paljon muutakin!

forfatter
Julkaistu 13.04.2017 - 10:16

Aktiivisuusrannekkeet ovat kuuminta kamaa juuri nyt, mikä näkyy uusien mallien tulvana markkinoille. Askelmittarin ja puhelimen paikannusominaisuuden ansiosta voimme itse valvoa oman liikunnan runsautta tai vähäisyyttä. Päivällä ranneke mittaa aktiivisuutta ja yön aikana unen laatua.

Vimpaimena ranneke on kätevä lisä älypuhelimeen: sovellus värisyttää ranneketta ja muistuttaa näin liikkumisesta ja näyttää joissakin malleissa myös kuka soittaa – kätevää, jos puheli on taskussa tai laukussa.

Terveyden kannalta istuminen on todettu hitaaksi kuolemaksi, joka lisää syövän, diabeteksen ja sydäntautien riskiä. Edes säännöllinen liikunta ei vähennä riskiä, jos viettää suurimman osan ajastaan istuen. Niinpä on perusteltua ottaa käyttöön aktiivisuusranneke, joka muistuttaa nostamaan takapuolen tuolista ja kannustaa käyttäjää yltämään kymmenentuhannen askeleen päivittäiseen liikuntaan. Ranneke voi auttaa myös nukkumaan paremmin sekä valvoa energiansaantia, mikä voi pitkällä aikavälillä tietysti johtaa parempaan elämänlaatuun.

10 000 askelta päivässä

Itse istun ihan liikaa. Kun en kirjoita tekniikka-artikkeleita, vietän mieluusti aikaa pelaten PC- ja konsolipelejä, ja kun en pelaa, katson usein televisiota ja elokuvia. Työskentelen myös paljon kotoa käsin. Niinpä minusta tuli aikuisiällä lihava ja onneton (178 cm ja 120 kg) mutta onneksi pystyin kääntämään kelkkani ja löysin liikunnallisen elämäntavan. Muutos oli niin valtava, että minusta tuli liikunnanohjaajakin ja treenaan kymmenisen kertaa viikossa erilaisilla tunneilla. Suosikkejani ovat sisäpyöräily- eli spinning-tunnit, joihin yhdistän vaihtelevia voimaharjoituksia.

Silti arkipäiviini ei ole mahtunut tarpeeksi liikuntaa. Työpäivä on pelkkää istumista pöydän ääressä, jonka jälkeen kiiruhdan salille, jolloin saan ensimmäistä kertaa raitista ilmaa koko päivän aikana. Olen myös huomannut, että en huolehdi riittävästi unensaannistani. Aktiivisuusrannekkeiden testaus tuli siis taivaan lahjana! Voisiko ranneke auttaa minua – ja lopulta myös sinua, lukijaa – elämään terveellisemmin?

Vastaus on kyllä, tosin ei aivan niin hyvin kuin olisin toivonut. Rannekkeissa on paljon erilaisia tekniikoita ja ominaisuuksia, mutta tavoitteiden ja toimivuuden suhteen niitä ei usein ole mietitty loppuun asti.

Yksi selitys havainnolleni voi olla oma elämäntapani. En juokse enkä pyöräile ulkona, vaan olen sisäliikkuja. Se taas vaatii toisenlaista mittausta kuin luonnossa liikkuminen. Sykemittaus olisi ehdoton, mutta ominaisuus on saatavilla vain joissakin malleissa, eikä se niissäkään toimi mainostetulla tavalla.

Valmistajat menevät puolustuskannalle, kun asian ottaa puheeksi. Ne puhuvat mieluummin terveydestä ja liikunnan tärkeydestä ja oman rannekkeensa erinomaisuudesta. Mutta kun muistutan meistä salikävijöistä, joilla on vaikeuksia saada hyötyä irti aktiivisuusrannekkeesta, on vastaus luokkaa ”niin no, emme ole ajatelleet asiaa siltä kantilta”. Tekniikan tarjoama hyöty riippuu siis paljon siitä, miten liikut, joten pettymyksen riski rannekkeen kanssa on olemassa.

Bluetooth, synkkaus ja netti

Ranneke vaatii paljon asioita toimiakseen sujuvasti. Bluetooth on välttämättömyys, jonka toimimisesta oli monen kohdalla vaivaa, kun laitteet menettävät yhteyden, jos liikkuu liian kauaksi puhelimestaan. Joskus rannekkeen uudelleenyhdistäminen ei ota sujuakseen.

Tätä tietysti vahvistaa testitilanne, jossa ranteessa on samanaikaisesti kahdeksan laitetta. Näin monta päällekkäistä ja yhtäaikaista signaalia ei ehkä ole tyypillinen tilanne käyttäjälle. Näin testissä tuli arvioitua samalla rannekkeiden Bluetoothin vahvuus, ja useita laitteita testattiin muutaman päivän ajan vielä yksistäänkin.

Toiseksi katsottiin, miten ranneke synkkaa sovelluksensa kanssa, mitä myöskin voi sotkea useat samanaikaiset yhteydet. Yleensä synkkaus saatiin toimimaan käynnistämällä sovellus uudelleen.

Voidakseen käyttää ranneketta, täytyy antaa rekisteröintitiedot valmistajalle: nimi, sähköposti, paino, sukupuoli, pituus ja ikä. Kyllä, valmistaja tietää siis kuka olet, miten elät ja missä liikut. Toimiva internet-yhteys on välttämätön rannekkeen synkkaamiseen, ja samoin valmistajan palvelimien täytyy olla toiminnassa. Aktiivirannekkeen käyttöön vaaditaan siis Bluetooth, synkkaus puhelimen kanssa sekä netti niin käyttäjän kuin valmistajan päässä – monta mahdollisuutta, jossa jokin voi mennä vikaan.

Entä akku? Vain Sonyn ranneke ladataan tavallisella mikro-USB-laturilla. Muilla oli kullakin omat ratkaisunsa, joten on tärkeää huolehtia rannekkeen lisäksi myös itse laturista.

Testistä

Testin tavoitteena on arvioida, miten markkinoiden suosituimmat aktiivisuusrannekkeet onnistuvat mittamaan liikettä ja liikuntaa, ja tuovatko älyominaisuudet tai rannekkeiden omat näytöt jotakin lisää käyttöön tai parantavatko ne ymmärrystä omasta liikkumisesta. Askelten laskeminen on yksinkertainen toiminto, josta kaikki tämän päivän rannekkeet suoriutuvat. Halusimme nähdä, miten ne toimivat salilla ja ryhmäliikuntatunneilla, mikä asettaa oman haasteensa mittaukseen. Lisäksi arvioitiin sovelluksen käytön vaivattomuutta. Vaikka nykypuhelimet tarjoavatkin monia hyviä ominaisuuksia itsessään, on niiden aktiivisuuden mittaamisessa rajoitteensa. Vertasimme rannekkeita myös viime vuoden voittajaan, Jawbone UP 24:ään. Voiko ranneke, jossa ei ole omaa näyttöä, kilpailla uuden ja fiksumman sukupolven rannekkeiden kanssa?

Tämän testin tuotteet

Sony Smartband Talk SWR30

Päiväkirjan pitoa Sonylla

Sony yrittää olla muutakin kuin askelien, unen ja aktiivisuuden mittari – paino sanalla yrittää.

Ranneketta voi ohjata puheella.
Itsepäinen Lifelog-ohjelma onnistuu pitämään kirjaa melkein kaikesta muusta paitsi liikunnasta, kuinka ironista. Lyhyt akunkesto.

Samsung Galaxy Gear Fit

Kiiltävä ja kaunis

Samsungin rannekkeessa on näyttö ja hyvältä vaikuttavia ominaisuuksia, jotka eivät mene ihan maaliin asti.

Helppokäyttöinen: rannekkeen kosketusnäytöstä pääsee suoraan käsiksi fiksuihin toimintoihin, kuten sekuntikelloon.
Käytännössä sykemittaus ei toimi. Rekisteröi vain kävelyn, juoksun ja pyöräilyn ulkona.

Polar Loop

Muovissa on ytyä

Polarin rannekkeessa on potentiaalia, mutta sen käyttö vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa.

Hyvä hinta, joka jättää budjettiin tilaa sykevyölle, ainoa, jonka avulla voi mitata kaikkea aktiivisuutta.
Vaatii säätöä ennen kuin pääsee käyttämään. Ei lue sykevyön dataa mukaan aktiivisuustavoitteeseen.

Jaybird Reign

Valloittava Jaybird

Jaybirdin jännittävä ranneke on uudenlainen niin hyvässä kuin pahassa.

Kokonaisaktiviteettia mittaava konsepti, johon voi asettaa päiväkohtaisia tavoitteita. Enemmän kuin pelkkä askelmittari.
Sovellus on vielä kehitysvaiheessa. Ongelmia synkkauksen kanssa.

Jawbone UP 24

Voitokas sovellus

Ominaisuuksiltaan rikas ja sovellukseltaan paras ranneke vie koko testin voiton.

Ainoa testin ranneke, jonka sovellus suoriutuu kaikista kokeilluista tilanteista.
Sovellus on laitteen juju, itse ranneke ei tee suurta vaikutusta.

Huawei Talkband B1

Kuulokkeet rannekkeessa

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ranneke, joka sopii myös korvaan.

Mittaa hyvin unta, kun ranneke on kädessä.
Sovellus ei tarjoa yksityiskohtaisia tietoja tai ohjeita liikunnan lisäämiseen. Ranneke on lähinnä askel- ja unimittari. Paksu ranneke.

Garmin Vivosmart

Askelmittareista kaunein

Huomaamaton ja tyylikäs kosketusnäyttö ei riitä nostamaan Garmin Vivostartia askelmittareiden luokasta todellisten aktiivisuusrannekkeiden sarjaan.

Paras ranneke, huomaamaton istuvuus ja kosketusnäyttö.
Yhteys katkeilee. On oikeastaan pelkkä askelmittari ilman sen kummempia ominaisuuksia.

Fitbit Charge

Oma liikkuminen haltuun applikaatiolla

Ohut ja huomaamaton Fitbit yltää miltei kaikkiin vaatimuksiimme.

Hyvä akunkesto. Toimii luotettavasti yhdessä sovelluksen kanssa, joka antaa hyvän yleiskuvan aktiivisuudesta ja unesta.
Mittaa liikuntaa vain karkeasti.
Mainos

Päivän tarjoukset

Thomas Ytterberg


Send this to a friend