Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: AIAIAI TMA-2 HD Wireless

Rakenna omat kuulokkeesi

AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.

Julkaistu 10.02.2021 - 16:12
AIAIAI TMA-2 HD Wireless
John Hvidlykke

Kun selaa kuulokevalmistajien pitkää nimilistaa, tulee tanskalainen AIAIAI ilmaantuu ensimmäisten joukossa.

Yritys on ollut pystyssä vuodesta 2006, ja verkkosivulla kerrotaan, kuinka iso joukko musiikkialan ammattilaisia onkaan osallistunut tuotekehitykseen. Se ei ole kovin harvinaista kuulokemarkkinoilla, jossa moni brändi kytkeytyy tunnettuihin muusikoihin, mutta AIAIAI ei pudottele nimiä pelkkinä myyntikikkoina. Epätavallista sen sijaan on, että kuulokkeisiin voi ostaa eri soundeille säädettyjä osia, jotka kootaan itse.

Klikkaa ja valitse

AIAIAI-kuulokkeet eivät nimittäin ole mitä tahansa kuulokkeita, vaan ne kootaan itse valitsemistaan osista. Vähän kuin ostaisi vaatekaapin Ikeasta, kun hyllyt, ovet, vetimet ja muut härpäkkeet kootaan itseä miellyttäväksi kokonaisuudeksi. AIAIAIn tapauksessa ei tosin tarvitse poimia eri osia pitkin varastokäytäviä, vaan kaikki on helposti saatavissa verkkokaupasta.

Mainos

Silti – ehtaan IKEA-tyyliin – kuulokkeet pitää kasata itse, mihin sisältyy pienten pussien aukomista ja eri osien napsauttelua toisiinsa kiinni.

2019.11.11 AiAiAi73021 V3
AIAIAIn kuulokkeet kootaan oman maun (ja budjetin) mukaisista osista. Vähän samaan tapaan kuin eräällä ruotsalaisella huonekaluketjulla. Kuva: AIAIAI)

Kaikkein parasta

Testikappaleemme on huippumalli TMA2-HD, joka sisältää kaikkein parhaat osta. Pääraaka-aineena on S05-elementit, joiden äänen kuvaillaan olevan vivahteikas. Kuulokkeiden kupit ovat mallisto suurimmat ja mukavimmat, ja niissä on memory foam -pehmusteet ja mokkamainen Alcantara-mikrokuituverhoilu. Kupit saa yhdistettyä seitsemään erilaiseen sankaan, joista osa on langallisia ja osa sisältää Bluetooth-vastaanottimen. Meidän versiossamme on H06 AptX-tuetulla Bluetoothilla, eli ääni on langattomuudesta huolimatta HD-tasoa. Niinpä meidän ei tarvinnut valita yhtäkään 13 saatavilla olevasta johtovaihtoehdosta.

Aktiivista vastamelua (ANC) ei ole tarjolla. Se vaatisi täysin erilaisen rakenteen, sillä kupit ovat passiiviset eli elektroniikka on sijoitettu sankaan kuppien sijaan. Vastamelukuulokkeet tarvitsevat mikrofonit kuulokekuppeihin, jotta ne saavat napattua äänen, jolle vastasignaali tuotetaan.

Kokonaisuutta voisi kuvailla vaatimattoman näköiseksi – mitään ylimääräisiä koristeita ei ole. Pehmusteita lukuun ottamatta kaikki on mustaa muovia. Laatu vaikuttaa kestävältä eivätkä sangat tunnu haperoilta kuten halvoissa malleissa. Mattamustat pehmusteet ovat pehmeät mutta eivät niin mukavat kuin joissain muissa saman hintaluokan malleissa. Kangas imaisee helposti pölyä ja muuta likaa, eikä kokonaisuus ihan onnistu välittämään sellaista ylellisyyttä kuin mihin hintalappu viittaisi.

Äänenlaatu

AIAIAI tekee läheistä yhteistyötä musiikkipuolen ammattilaisten kanssa, ja toisin kuin jotkut DJ-brändätyt testaamamme kuulokkeet vuosien varrella, on TMA-2 HD riittävän neutraalin kuuloinen jopa tuotantokäytössä. Eri rekisterit toistuvat niin kuin pitääkin, ja ääni on erittäin hyvä.

Basso soi pyöreästi ja sitä on vähän painotettu, mikä tuo lämpöä soundiin. Madonnan Dark Balletin bassossa on juuri sopivasti painetta, ja Leonard Cohenin matala laulu täyttää koko äänimaiseman You Want It Darker -kappaleessa. Basso ei kuitenkaan ole hallitseva – jos klubisoundia kaipaa, kannattaa jatkaa etsintöjä.

Kuulokkeiden soundia kuvaillaan ”vivahteikkaaksi”, mutta sanoisin ennemmin, että ”tasapainoinen” kuvaa ääntä paremmin. Laulu toistuu puhtaasti ja luonnollisesti, mutta ammattilaistasolla vihjaileva kuulokemalli saisi olla mielestäni erottelevampikin. Sama pätee, olipa käytössä langaton HD-audio tai johto ja kuulokevahvistin. Diskantin ylimmät äänet soivat miellyttävästi ja värittymättä, mutta vähän kuuluvammat tssht-sihahdukset hi-hatista ja vapautuneemmat ylä-äänet olisivat olleet paikallaan.

2019.11.11 AiAiAi73276 V3 scaled 1
Elektroniikka on sangassa, ei kupeissa. Kuva: AIAIAI

Kilpailijat

Koska AIAIAI on ensimmäinen näkemämme moduulikuulokevalmistaja, ei toista samanlaista ole markkinoille. Jos katsotaan saman hintaluokan langattomia kuulokkeita, on melkein mahdoton löytää mallia, jossa ei olisi aktiivista vastamelua etunaan.

Vastamelu itsessään ei toki tuo äänenlaatuun parannusta, mutta se on premium-kuulokkeissa nykyään haluttu ominaisuus, jonka saa aina pois päältä, jos on kodin rauhassa ja kuuntelee musiikkia hiljaisuudessa. Samalla rahalla, jonka TMA2 HD vie, saisi paljon muutakin.

Lue myös: Beoplay H95 – Loistavaa vastamelua B&O:lta

Johtopäätökset

AIAIAIn moduulirakenteisten kuulokkeiden konsepti on hauska idea, ja huippumalli TMA-2-HD rakentuu loistavista elementeistä. Soundi on lämmin ja miellyttävä ja musiikkia jaksaa kuunnella tunteja korvien väsymättä. On myös sympaattista, että AIAIAI on valinnut sisäpuolen painottamisen hienon designin sijaan. Olisin silti odottanut saavani rahalle enemmän vastinetta – sekä rakenteen että äänenlaadun suhteen.

Karakter
AIAIAI TMA-2 HD Wireless
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Uniikki konsepti, jossa saa valita itse eri tasojen välillä. Hillityssä muotoilussa ei ole ylimääräisiä härpäkkeitä. Käytetyt materiaalit ovat tyylikkäitä mutta viimeistely hiukan hiomatonta. Ei vastamelua tai mobiiliohjausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top