TESTISSÄ: AIAIAI TMA-2 HD Wireless

Rakenna omat kuulokkeesi

AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Karakter
AIAIAI TMA-2 HD Wireless
Ääni & Kuva kiteyttää
Uniikki konsepti, jossa saa valita itse eri tasojen välillä. Hillityssä muotoilussa ei ole ylimääräisiä härpäkkeitä.
Käytetyt materiaalit ovat tyylikkäitä mutta viimeistely hiukan hiomatonta. Ei vastamelua tai mobiiliohjausta.
Faktat
  • Tyyppi: Over-ear, suljettu
  • Elementit: 40 mm, bioselluloosa
  • Taajuusalue: ei ilmoitettu
  • Vastamelu: Ei ole
  • Langaton käyttö: Bluetooth 5.0 (aptX HD, aptX, AAC, SPC)
  • Liitännät: Bluetooth, 3,5 mm/6,3 mm. Irrotettava johto
  • Impedanssi: 32 ohmia
  • Mikrofoni: Pyöreä, joka suuntaan kuuluva
  • Akunkesto: 18 h
  • Verkkosivusto: aiaiai.audio
Mainos
Mainos
forfatter

Kun selaa kuulokevalmistajien pitkää nimilistaa, tulee tanskalainen AIAIAI ilmaantuu ensimmäisten joukossa.

Yritys on ollut pystyssä vuodesta 2006, ja verkkosivulla kerrotaan, kuinka iso joukko musiikkialan ammattilaisia onkaan osallistunut tuotekehitykseen. Se ei ole kovin harvinaista kuulokemarkkinoilla, jossa moni brändi kytkeytyy tunnettuihin muusikoihin, mutta AIAIAI ei pudottele nimiä pelkkinä myyntikikkoina. Epätavallista sen sijaan on, että kuulokkeisiin voi ostaa eri soundeille säädettyjä osia, jotka kootaan itse.

Klikkaa ja valitse

AIAIAI-kuulokkeet eivät nimittäin ole mitä tahansa kuulokkeita, vaan ne kootaan itse valitsemistaan osista. Vähän kuin ostaisi vaatekaapin Ikeasta, kun hyllyt, ovet, vetimet ja muut härpäkkeet kootaan itseä miellyttäväksi kokonaisuudeksi. AIAIAIn tapauksessa ei tosin tarvitse poimia eri osia pitkin varastokäytäviä, vaan kaikki on helposti saatavissa verkkokaupasta.

Silti – ehtaan IKEA-tyyliin – kuulokkeet pitää kasata itse, mihin sisältyy pienten pussien aukomista ja eri osien napsauttelua toisiinsa kiinni.

AIAIAIn kuulokkeet kootaan oman maun (ja budjetin) mukaisista osista. Vähän samaan tapaan kuin eräällä ruotsalaisella huonekaluketjulla. Kuva: AIAIAI)

Kaikkein parasta

Testikappaleemme on huippumalli TMA2-HD, joka sisältää kaikkein parhaat osta. Pääraaka-aineena on S05-elementit, joiden äänen kuvaillaan olevan vivahteikas. Kuulokkeiden kupit ovat mallisto suurimmat ja mukavimmat, ja niissä on memory foam -pehmusteet ja mokkamainen Alcantara-mikrokuituverhoilu. Kupit saa yhdistettyä seitsemään erilaiseen sankaan, joista osa on langallisia ja osa sisältää Bluetooth-vastaanottimen. Meidän versiossamme on H06 AptX-tuetulla Bluetoothilla, eli ääni on langattomuudesta huolimatta HD-tasoa. Niinpä meidän ei tarvinnut valita yhtäkään 13 saatavilla olevasta johtovaihtoehdosta.

Annons

Aktiivista vastamelua (ANC) ei ole tarjolla. Se vaatisi täysin erilaisen rakenteen, sillä kupit ovat passiiviset eli elektroniikka on sijoitettu sankaan kuppien sijaan. Vastamelukuulokkeet tarvitsevat mikrofonit kuulokekuppeihin, jotta ne saavat napattua äänen, jolle vastasignaali tuotetaan.

Kokonaisuutta voisi kuvailla vaatimattoman näköiseksi – mitään ylimääräisiä koristeita ei ole. Pehmusteita lukuun ottamatta kaikki on mustaa muovia. Laatu vaikuttaa kestävältä eivätkä sangat tunnu haperoilta kuten halvoissa malleissa. Mattamustat pehmusteet ovat pehmeät mutta eivät niin mukavat kuin joissain muissa saman hintaluokan malleissa. Kangas imaisee helposti pölyä ja muuta likaa, eikä kokonaisuus ihan onnistu välittämään sellaista ylellisyyttä kuin mihin hintalappu viittaisi.

Äänenlaatu

AIAIAI tekee läheistä yhteistyötä musiikkipuolen ammattilaisten kanssa, ja toisin kuin jotkut DJ-brändätyt testaamamme kuulokkeet vuosien varrella, on TMA-2 HD riittävän neutraalin kuuloinen jopa tuotantokäytössä. Eri rekisterit toistuvat niin kuin pitääkin, ja ääni on erittäin hyvä.

Basso soi pyöreästi ja sitä on vähän painotettu, mikä tuo lämpöä soundiin. Madonnan Dark Balletin bassossa on juuri sopivasti painetta, ja Leonard Cohenin matala laulu täyttää koko äänimaiseman You Want It Darker -kappaleessa. Basso ei kuitenkaan ole hallitseva – jos klubisoundia kaipaa, kannattaa jatkaa etsintöjä.

Kuulokkeiden soundia kuvaillaan ”vivahteikkaaksi”, mutta sanoisin ennemmin, että ”tasapainoinen” kuvaa ääntä paremmin. Laulu toistuu puhtaasti ja luonnollisesti, mutta ammattilaistasolla vihjaileva kuulokemalli saisi olla mielestäni erottelevampikin. Sama pätee, olipa käytössä langaton HD-audio tai johto ja kuulokevahvistin. Diskantin ylimmät äänet soivat miellyttävästi ja värittymättä, mutta vähän kuuluvammat tssht-sihahdukset hi-hatista ja vapautuneemmat ylä-äänet olisivat olleet paikallaan.

Annons
Elektroniikka on sangassa, ei kupeissa. Kuva: AIAIAI

Kilpailijat

Koska AIAIAI on ensimmäinen näkemämme moduulikuulokevalmistaja, ei toista samanlaista ole markkinoille. Jos katsotaan saman hintaluokan langattomia kuulokkeita, on melkein mahdoton löytää mallia, jossa ei olisi aktiivista vastamelua etunaan.

Vastamelu itsessään ei toki tuo äänenlaatuun parannusta, mutta se on premium-kuulokkeissa nykyään haluttu ominaisuus, jonka saa aina pois päältä, jos on kodin rauhassa ja kuuntelee musiikkia hiljaisuudessa. Samalla rahalla, jonka TMA2 HD vie, saisi paljon muutakin.

Lue myös: Beoplay H95 – Loistavaa vastamelua B&O:lta

Johtopäätökset

AIAIAIn moduulirakenteisten kuulokkeiden konsepti on hauska idea, ja huippumalli TMA-2-HD rakentuu loistavista elementeistä. Soundi on lämmin ja miellyttävä ja musiikkia jaksaa kuunnella tunteja korvien väsymättä. On myös sympaattista, että AIAIAI on valinnut sisäpuolen painottamisen hienon designin sijaan. Olisin silti odottanut saavani rahalle enemmän vastinetta – sekä rakenteen että äänenlaadun suhteen.

[ratemypost]

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.