Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)

Vihreä PC

Acer Aspire Vero on sympaattisen kierrätyshenkinen kannettava, mutta korostaa vastuullisuuttaan vähän turhankin paljon.

Julkaistu 18.11.2021 - 10:50
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
John Hvidlykke

Voiko ympäristötietoinen kuluttaja enää edes kuvitella ostavansa uutta tietokonetta?

Acer Aspire Vero haluaa vastata tähän kyllä. Nimensä mukaisesti kone kuuluu Aspire-kannettavien mallistoon. Aspire Vero eroaa muista malliston laitteista korostamalla vastuullisuuttaan.

Vihreä sanoma näkyy heti pakkauksessa, joka on täysin kierrätettävä ja josta suurin osa onkin jo kertaalleen kierrätettyä: pakkausmateriaalista 85 % on kierrätyspaperia. Tämä ei sinänsä vielä ole kovin ihmeellistä, olemmehan ennenkin nähneet ruskeita pahvilaatikoita!

Mainos

Kolmasosa kierrätettyä

Pakkauksen sisältä paljastuva tietokone sen sijaan on jotakin, mitä emme ole aiemmin nähneet: rouhean kuoren harmaan muoviseoksen joukossa on pieniä värikkäitä rakeita. Kuori onkin 30-prosenttisesti kierrätysmuovia.

Acer Aspire Vero
Acer Aspire Veron kierrätysmateriaalit on haluttu jättää näkyviin. Rouhea harmaa pinta keltaisin muovipilkuin näyttää ja tuntuu kierrätysmuovilta – ja on sitä, joskin vain 30-prosenttisesti. Kuva:  Acer

Näppäimistössä sen sijaan kierrätysmuovin osuus on 50 %, mutta sitä ei arvaisi ulkonäöstä. Paitsi ehkä siitä, että E- ja R-näppäimet ovat peilikuvana ja merkattu keltaisiksi. Tällä kikalla halutaan muistuttaa käyttäjää vastuullisuuden tärkeimmistä arvoista: ”REview”, ”REthink”, ”REcycle” ja ”REduce”.

Ehkä vähän osoittelevaa, mutta ainakin tämä yksityiskohta herättää huomion. Henkilökohtaisesti tykkäisin mieluummin keskittyä käsillä olevaan tehtävään kuin hämääntyä jatkuvasti keltaisena erottuvista kirjaimista. Onneksi osaan kirjoittaa katsomatta näppäimiä!

Tavallista rautaa vihreissä kuorissa

Tietokoneen kiinnostavimmat osat kuitenkin pinnan alla. Siinä suhteessa Acer Aspire Vero on hyvin perinteinen kannettava: 2,9 GHz:n 11. sukupolven Intel Core i7 -prosessori neljällä ytimellä, 16 GB:n RAM ja Intel Iris Xe -näytönohjain. Vastaavaan konfiguraatioon olemme törmänneet useasti viimeisen vuoden aikana.

Näyttökin ennustettavasti 15,6-tuumainen ja 16:9-kuvasuhteen Full HD. Se ei ole erityisen kirkas eikä erityisen korkearesoluutioinen, ja 45 %:n NTSC-väriavaruus on suoraan sanottuna heikko esitys. Kone edustaa kuitenkin hintaluokkansa edullisinta linjaa, joten ei ole syytä valittakaan.

Näppäimistö on keskinkertaista laatua, mikä on siis hyvä asia ottaen huomioon koneen keskimääräistä edullisemman hinnan. Kannettavassa on tilaa jopa pienelle numeronäppäimistölle.

Aspire Vero AV15 51 FpBl win11 02c
Poikkeuksellisen näköisen kierrätyskuoren alla Acer Aspire Vero tarjoaa hyvää suorituskykyä järkihintaan. Kuva: Acer

Benchmarkit

Suorituskyvyltään Acer Aspire Vero on melko samanlainen kuin malliston saman hintaluokan Acer Aspire 5, jossa on Intel Core i7:n ja Intel Iris Xen sijaan kuusiytiminen AMD Ryzen 5 ja Radeon-näytönohjain. Molemmissa siis näytönohjain on integroitu prosessoriin.

GeekBench 5 -testistä Aspire Vero saa 1 629 (singlecore) ja 5 396 pistettä (multicore) eli hitusen nopeammat pisteet kuin Aspire 5, joka on erittäin kyvykäs toimistokannettava. Aspire Veron toimistotyösoveltuvuudesta kertoo PCMark 10 -testi, joka antaa hyvät 5 156 pistettä.

Olemme todenneet tämän aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti: integroitu näytönohjain jaetulla RAM-muistilla ei ole tie nopeisiin grafiikoihin. 3DMark-grafiikkatesti todistaa tämän jälleen: Time Spy -testistä tulee 1 597 pistettä ja Fire Strikesta 3 663 pistettä. Nopeus riittää Windows 11 -käyttöjärjestelmän animaatioihin ja kahvitauolla pelattaviin selaimella pyöriviin peleihin.

PCMark 8:n akkutesti kulutti virrat loppuun 3 tunnissa ja 18 minuutissa, eli käytännössä kannettava kestää tavallista käyttöä työpäivän verran ilman latausta.

Aspire Vero lifestyle 6
Sisältä kone ei ole kierrätettyä, vaan aivan uutta. Kuva: Acer

Yhteenveto: Acer Aspire Vero

Acer Aspire Vero näyttää varsin kierrätyshenkiseltä ja turruttanee ekotietoisten kuluttajien tuskaa. Ajatus on erittäin kannatettava ja jokainen kierrätetty muovipussi on askel oikeaan suuntaan. Koneen ekohenkisyys jää kuitenkin vain pintaan, ja kuorestakin vain kolmannes on kierrätettyä materiaalia. Tietokoneiden vastuullisuusongelmaa kuvaa ehkä parhaiten se, että siruteollisuus saastuttaa yhtä paljon kuin koko autoteollisuus. Vaikka Aspire Veron kuori onkin osaksi rouheaa kierrätysmuovia, on sisuksissa kaikki uutta ja iskemätöntä.

Tavallisilla kriteereillä arvioiden Acer Aspire Vero on hyvä kannettava arkipäiväisiin tehtäviin ja kotona työskentelyyn. Opiskelukäytössäkin kone toimii mainiosti, ja ehkäpä sen ekohenkisestä ilmeestä saa opiskelutovereilta hyväksyviä katseita.

Karakter
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Hankkimalla Aspire Veron tekee (pienen) hyvän työn ympäristön puolesta. Ja onhan se hyvä konekin. Näyttö ei vakuuta. Kone näyttää vihreämmältä kuin onkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Ääni & Kuva
Scroll to Top