Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)

Vihreä PC

Acer Aspire Vero on sympaattisen kierrätyshenkinen kannettava, mutta korostaa vastuullisuuttaan vähän turhankin paljon.

forfatter
Julkaistu 18.11.2021 - 10:50
Karakter
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
Ääni & Kuva kiteyttää
Hankkimalla Aspire Veron tekee (pienen) hyvän työn ympäristön puolesta. Ja onhan se hyvä konekin.
Näyttö ei vakuuta. Kone näyttää vihreämmältä kuin onkaan.
 • Prosessori: 2,9 GHz Intel Core i7-1195G7 quad-core (8 säiettä)
 • Näyttö: 15,6-tuumainen IPS, Full HD (1920 x 1080), 45 %:n NTSC-väriavaruus
 • Muisti: 16 GB DDR4
 • Näytönohjain: Intel Iris Xe, integroitu jaetulla RAM-muistilla
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Home, 64-bittinen
 • Kovalevy: 512 GB SSD
 • Mitat/paino: 36,4 x 1,8 x 25,0 cm / 1,8 kg
 • Ominaisuudet: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, Ethernet, 1 x USB-C, 1 x HDMI, 3 x USB A, ääni (3,5 mm:n minijack), 720p-webkamera
 • Verkkosivusto: acer.com
 • Geekbench 5: 5 396 multicore, 1 629 singlecore
 • PCMark 10: 5 156
 • 3DMark Time Spy: 1 597
 • 3DMark Fire Strike: 3 663
 • 3DMark Night Raid: 14 057
 • Cinebench R15: 94 fps/999 cb
 • HDTach: 1 520 MB/s
 • Akkutesti: 3:18
Hinta: 900Pr. 18.11.2021

Voiko ympäristötietoinen kuluttaja enää edes kuvitella ostavansa uutta tietokonetta?

Acer Aspire Vero haluaa vastata tähän kyllä. Nimensä mukaisesti kone kuuluu Aspire-kannettavien mallistoon. Aspire Vero eroaa muista malliston laitteista korostamalla vastuullisuuttaan.

Vihreä sanoma näkyy heti pakkauksessa, joka on täysin kierrätettävä ja josta suurin osa onkin jo kertaalleen kierrätettyä: pakkausmateriaalista 85 % on kierrätyspaperia. Tämä ei sinänsä vielä ole kovin ihmeellistä, olemmehan ennenkin nähneet ruskeita pahvilaatikoita!

Kolmasosa kierrätettyä

Pakkauksen sisältä paljastuva tietokone sen sijaan on jotakin, mitä emme ole aiemmin nähneet: rouhean kuoren harmaan muoviseoksen joukossa on pieniä värikkäitä rakeita. Kuori onkin 30-prosenttisesti kierrätysmuovia.

Acer Aspire Vero
Acer Aspire Veron kierrätysmateriaalit on haluttu jättää näkyviin. Rouhea harmaa pinta keltaisin muovipilkuin näyttää ja tuntuu kierrätysmuovilta – ja on sitä, joskin vain 30-prosenttisesti. Kuva:  Acer

Näppäimistössä sen sijaan kierrätysmuovin osuus on 50 %, mutta sitä ei arvaisi ulkonäöstä. Paitsi ehkä siitä, että E- ja R-näppäimet ovat peilikuvana ja merkattu keltaisiksi. Tällä kikalla halutaan muistuttaa käyttäjää vastuullisuuden tärkeimmistä arvoista: ”REview”, ”REthink”, ”REcycle” ja ”REduce”.

Ehkä vähän osoittelevaa, mutta ainakin tämä yksityiskohta herättää huomion. Henkilökohtaisesti tykkäisin mieluummin keskittyä käsillä olevaan tehtävään kuin hämääntyä jatkuvasti keltaisena erottuvista kirjaimista. Onneksi osaan kirjoittaa katsomatta näppäimiä!

Tavallista rautaa vihreissä kuorissa

Tietokoneen kiinnostavimmat osat kuitenkin pinnan alla. Siinä suhteessa Acer Aspire Vero on hyvin perinteinen kannettava: 2,9 GHz:n 11. sukupolven Intel Core i7 -prosessori neljällä ytimellä, 16 GB:n RAM ja Intel Iris Xe -näytönohjain. Vastaavaan konfiguraatioon olemme törmänneet useasti viimeisen vuoden aikana.

Näyttökin ennustettavasti 15,6-tuumainen ja 16:9-kuvasuhteen Full HD. Se ei ole erityisen kirkas eikä erityisen korkearesoluutioinen, ja 45 %:n NTSC-väriavaruus on suoraan sanottuna heikko esitys. Kone edustaa kuitenkin hintaluokkansa edullisinta linjaa, joten ei ole syytä valittakaan.

Näppäimistö on keskinkertaista laatua, mikä on siis hyvä asia ottaen huomioon koneen keskimääräistä edullisemman hinnan. Kannettavassa on tilaa jopa pienelle numeronäppäimistölle.

Aspire Vero AV15 51 FpBl win11 02c
Poikkeuksellisen näköisen kierrätyskuoren alla Acer Aspire Vero tarjoaa hyvää suorituskykyä järkihintaan. Kuva: Acer

Benchmarkit

Suorituskyvyltään Acer Aspire Vero on melko samanlainen kuin malliston saman hintaluokan Acer Aspire 5, jossa on Intel Core i7:n ja Intel Iris Xen sijaan kuusiytiminen AMD Ryzen 5 ja Radeon-näytönohjain. Molemmissa siis näytönohjain on integroitu prosessoriin.

GeekBench 5 -testistä Aspire Vero saa 1 629 (singlecore) ja 5 396 pistettä (multicore) eli hitusen nopeammat pisteet kuin Aspire 5, joka on erittäin kyvykäs toimistokannettava. Aspire Veron toimistotyösoveltuvuudesta kertoo PCMark 10 -testi, joka antaa hyvät 5 156 pistettä.

Olemme todenneet tämän aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti: integroitu näytönohjain jaetulla RAM-muistilla ei ole tie nopeisiin grafiikoihin. 3DMark-grafiikkatesti todistaa tämän jälleen: Time Spy -testistä tulee 1 597 pistettä ja Fire Strikesta 3 663 pistettä. Nopeus riittää Windows 11 -käyttöjärjestelmän animaatioihin ja kahvitauolla pelattaviin selaimella pyöriviin peleihin.

PCMark 8:n akkutesti kulutti virrat loppuun 3 tunnissa ja 18 minuutissa, eli käytännössä kannettava kestää tavallista käyttöä työpäivän verran ilman latausta.

Aspire Vero lifestyle 6
Sisältä kone ei ole kierrätettyä, vaan aivan uutta. Kuva: Acer

Yhteenveto: Acer Aspire Vero

Acer Aspire Vero näyttää varsin kierrätyshenkiseltä ja turruttanee ekotietoisten kuluttajien tuskaa. Ajatus on erittäin kannatettava ja jokainen kierrätetty muovipussi on askel oikeaan suuntaan. Koneen ekohenkisyys jää kuitenkin vain pintaan, ja kuorestakin vain kolmannes on kierrätettyä materiaalia. Tietokoneiden vastuullisuusongelmaa kuvaa ehkä parhaiten se, että siruteollisuus saastuttaa yhtä paljon kuin koko autoteollisuus. Vaikka Aspire Veron kuori onkin osaksi rouheaa kierrätysmuovia, on sisuksissa kaikki uutta ja iskemätöntä.

Tavallisilla kriteereillä arvioiden Acer Aspire Vero on hyvä kannettava arkipäiväisiin tehtäviin ja kotona työskentelyyn. Opiskelukäytössäkin kone toimii mainiosti, ja ehkäpä sen ekohenkisestä ilmeestä saa opiskelutovereilta hyväksyviä katseita.

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Leuat loksauttava pelinäyttö Asusin suuri ja mattapintainen OLED-paneeli tarjoaa täydellistä mustaa ja parhaan näkemämme pelikokemuksen.
Tervetuloa hybridielämään Koronapandemia hellitti vihdoin – mutta kotikonttorit jäivät. Vuodesta 2022 tuli vuosi, jolloin viimeistään opimme työskentelemään ja pelaamaan kaikkialla.
Nopein netti kotiin Kalliiksihan se tulee, mutta jos haluaa nopeimman ja vakaimman mesh-verkon, on Asus kukkulan uusi kuningas.
Tilaa luovuudelle MSI ei ole säästellyt luodessaan Creator Z17 -kannettavaansa – ja sen kyllä huomaa hinnassakin.
Edullisia pelinäppäimistöjä Logitechilta Pelatessa mekaanista näppäimistöä ei voita mikään. Logitech G413 SE on saatavilla kahtena versiona, joista kumpikin on kompakti ja edullinen.
4K-näyttö pelaamiseen ja töihin MSI:n pelinäyttö yhdistää Ultra HD -resoluution esimerkilliseen kontrastiin ja upeaan värintoistoon.