Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Klipsch R-14PM

Pikku ruutitynnyri

Koko ei aina ratkaise – Klipschin pienet kaiuttimet hakkaavat monet isommat mennen tullen!

Julkaistu 03.02.2020 - 15:22
Klipsch R-14PM
Audun Hage

Pieni R-14PM on amerikkalaisvalmistajan pienimpiä malleja. Klipsch R-14PM on varustettu valmistajan patentoidulla Tractrix-torvidiskantilla sekä 4-tuumaisella basso/keskirekisterielementillä, jotka on mahdutettu pikkuruiseen bassorefleksikaappiin.

Puujäljitelmän sijaan Klipsch on tyytynyt halvannäköiseen vinyylipintaan edullisimmassa Reference-sarjassaan. Liitännät on sijoitettu toiseen kaiuttimeen, josta lähtee kaiutinkaapeli toiseen kaappiin. Kaukosäätimen ansiosta R-14PM toimii mainiosti täydellisenä stereokokoonpanona.

Klipsch R 14PM bakside 36841
Klipschin pikkukaiuttimissa on yllättävän hyvä ääni. Kuva: Klipsch

Äänenlaatu

Klipsch suosii torvidiskanttia muun muassa tehon, kovan volyymin ja puhtaan soundin vuoksi. Se kyllä pelaa hienosti, kieltämättä!

Mainos

Mathias Eickin trumpetti soi raikkaasti. Testaajien silmiin taisi mennä roskia Mercedes Sosan tunteikkaan Kyrien aikana. Pienet Klipsch-kaiuttimet maalaavat todella ison äänimaiseman dynamiikan kärsimättä.

Eminem-klassikko Without Me soi helposti ja puhtaasti kovallakin volyymilla. Riimit iskevät juuri niin tarkasti kuin pitää. Syntikkabasso soi aika ajoin ohkaisesti, mutta siihen on luonnollinen selitys.

Kompakti kaiutin 4-tuumaisella bassoelementillä on bassorekisteriltään väkisinkin rajoittunut. Meidän mielestämme Klipsch on kuitenkin tehnyt oikeat ratkaisut kompromissien suhteen. Ääntä ei ole pyritty ruttaamaan kovalla bassolla matalalla volyymilla, vaan on panostettu tasapainoiseen soittoon. R-14PM:n kumppaniksi sopii erillinen subwoofer, ja kaiuttimen takaa löytyy sille jopa oma volyymisäätimensä. Tällä yhdistelmällä saa parhaat puolet kaikesta, sillä kukaan muu testin osanottajista ei yllä Klispchin dynaamisuuteen diskantin ja keskirekisterin osalta.

Klipsch R 14PM bak 36842
Kaikki tarvittava löytyy. Kuva: Klipsch

Johtopäätökset

Klipschin Reference-sarja on passiivikaiutinten suosikkejamme, jotka tunnetaan energisesti soinnistaan. Aktiiviversio ei kalpene sen rinnalla: keskirekisterissä ja diskantissa riittää virtaa, ja äänikuva pysyy hyvin kasassa. Basso voi kuulostaa hiukan ohuelta, mutta seinän vieressä tai kirjahyllyssä basso saa lisää potkua. Äänenlaadultaan Klipsch R-14PM on testin paras!

Karakter
Klipsch R-14PM
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Klipschin kaiuttimet maalavat todella ison, miellyttävän ja vivahteikkaan äänikuvan. Kaapit näyttävät halvoilta. Syväbassoa havitteleva joutuu täydentämään kaiuttimet subwooferilla.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top