Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ryobi RY36STX53A-150

Kunnon työjuhta

Vertailun suurin lumilinko Ryobi RY36STX53A-150 kulkee hangessa vaivattomasti.

Julkaistu 21.02.2024 - 10:05
Ryobi RY36STX53A-150
Geir Gråbein Nordby

Ryobi RY36STX53A-150 (Ryobi tarvitsisi muuten näppärien nimien keksimisosaston) on vertailun suurin lumilinko, mutta se ei kuitenkaan ole erityisen suuri. Ainakaan isoimpiin bensaversioihin verrattuna – jotkut niistä näyttävät siltä, että ne voisivat hotkaista pienen ihmisen sisuksiinsa. Ryobin isompi koko Stiga ST 700e -malliin verrattuna johtuu pääosin suuremmista renkaista. Ja jos mallinumero tuntuu hankalalta muistaa, niin Ryobin lumilinkoa voi etsiä myös nimellä Max Power 53.

Malli taittuu kasaan, joten se mahtuu isomman farmariauton tai kaupunkimaasturin takakonttiin. Hyvä idea, jos on esimerkiksi menossa mökille tekemään lumitöitä.

Ryobin lumilingon heittokulmaa voi säätää oikean puolen kahvasta 180 astetta vaakatasossa ja 90 astetta pystysuunnassa, mikä tekee työskentelystä mukavan joustavaa.

Mainos
Ryobi RY36STX53A-150 batteri
Laitteeseen mahtuu kaksi akkua, mikä kannattaa ottaa huomioon. Mukana tuleva 5 Ah:n akku ei oikein ole teholtaan riittävä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Akunkesto

RY36STX53A-150-mallin mukana toimitetaan 36-volttinen 5 Ah:n akku sekä laturi. Laitetta ei voi ostaa ilman akkua, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun vertailee lumilinkojen hintoja. Ryobi ei siis ole aivan niin kallis Stigaan verrattuna kuin miltä ensisilmäyksellä vaikuttaisi.

Mukana tuleva akku jaksaa lingota lunta noin 200 neliömetrin alueelta tai 10–15 minuuttia lumen painosta riippuen. Ryobi pärjää syvässäkin hangessa niin reippaasti, että suosittelisin ehdottomasti hankkimaan lisäakun. Mieluiten vähän isomman, 8 Ah:n tai jos vallan reteäksi heittäytyy, niin 12 Ah:n akun. Jälkimmäinen tosin tuo laitteelle puolet enemmän hintaa, joten omaa tilannetta kannattaa toki harkita ennen laitteen klikkailua ostoskoriin …

Melutaso

Lumilingon koon huomioiden olisin odottanut sen olevan melko äänekäs. Ryobi on kuitenkin hiljaisempi kuin Stiga ja lähes yhtä hiljainen kuin vertailun akkukäyttöisellä lumilapiolla, Ryobi RY18ST25A-0:lla. Aivan laitteen vieressä volyymia on 88,4 dB, mutta käyttäjän korvien korkeudella vain noin 71 dB. Kone ei siis millään muotoa ole äänetön, mutta äänenvoimakkuus ei ylly epämiellyttäväksi.

Ryobi RY36STX53A-150 light
Ryobi RY36STX53A-150:n valot syttyvät vain pimeällä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ryobi RY36STX53A-150 työssä

Ryobin lumilinko on ehdottomasti samaa luokkaa Stigan kanssa, joten kysymys kuuluukin, kannattaako siitä maksaa enemmän. Työleveys ja toiminnot ovat samantasoiset, joten Stiga voi tuntua hinta-laatusuhteeltaan paremmalta. Testasin ensin Stigaa pari viikkoa, ennen kuin Ryobi saapui, ja pidin siitä niin paljon, etten osannut odottaa kohtaavani enää mitään parempaa.

Hetken aikaa Ryobia käytettyäni havaitsin kuitenkin, että se onnistuu tarjoamaan vielä enemmän. Tehokkuus ja sitä myötä oman osuuden helpottaminen ovat Ryobilla paremmat. Se ei linkoa lunta juuri kauemmas kuin Stiga (noin kolme metriä pidemmälle), mutta se linkoaa tiiviiksi pakkautunutta ja jäistä lunta tehokkaammin. Ilta-aikaan Ryobin tehokkaat etuvalot valaisevat työskentelyä hyvin.

Ryobi RY36STX53A-150 whidth
53 cm:n työleveys on ihanteellinen lumilingolle, jossa ei ole itsevetäviä renkaita. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Mutta parasta on se, että eteenpäin linkoaminen on helpompaa. Isot renkaat tekevät lumen linkoamisesta lasten leikkiä. Ison alan putsaaminen lumesta käy vaivattomasti, ja täytyy olla todella hankala lumitilanne, jotta alkaisi kaivata itsevetäviä renkaita. Jos niin kuitenkin käy, kannattaa tutustua isompaan – ja kaksi kertaa kalliimpaan – RY36STX61A-260F-malliin. Useimmille ihmisille testiin valikoitunut malli on kuitenkin käytännöllisin vaihtoehto. Eikä vähiten siksi, että se mahtuu tavalliseen varastoon ja menee kokoon taitettuna isomman auton takakonttiinkin.

Ainoa moitteeni hieman rajallisen akunkeston lisäksi (joka on kuitenkin helposti korjattavissa) on se, ettei kone ota lunta aivan asvaltin pinnasta, vaan jättää jälkeensä parimillisen lumikerroksen.

Stigan kone pyyhkii asvaltin puhtaaksi, joten jos lumi sulaa ja taas jäätyy, on Ryobin kanssa liukastumisriski suurempi.

Ryobi RY36STX53A-150 lifestyle 4
Kuva: Ryobi

Yhteenveto

Akkukäyttöinen Ryobi RY36STX53A-150 on käytännöllinen ja tehokas lumilinko. Sen voi taittaa kokoon ja kuljettaa isommalla autolla vaikka mökillekin, ja suurten renkaiden ansiosta se kulkee lumessa helposti. Kokonsa puolesta se sopii isompien patioiden, ajoväylien ja parkkipaikkojen putsaamiseen ja on hyvä vaihtoehto niin omakotitaloihin kuin taloyhtiöihinkin.

Kone suoriutuu tehokkaasti myös tiiviiksi pakkautuneesta lumesta, ja vaikka se jättääkin jälkeensä ohuen lumikerroksen, on se silti allekirjoittaneen suosikki tämän vertailun koneista.

Mukana tuleva akku ei ole tehokkain mahdollinen, joten suosittelen hankkimaan lisäakun, jolloin koko pihan saa todennäköisemmin hoidettua yhdeltä istumalta.

Karakter
Ryobi RY36STX53A-150
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Isot renkaat ja hyvä työskentelykorkeus saavat lumilingon liikkumaan vaivattomasti. Lumi linkoutuu kauaksi. Tilaa kahdelle akulle. Tehokas ja todella hyvä lumilinko! Renkaat eivät ole itsevetävät. Ei putsaa lunta maata myöten, vaan jättää parimillisen kerroksen. Mukana tuleva akku on vähän turhan pieni (5 Ah).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top