Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ryobi RY18ST25A-0

Pienille pihoille

Ryobin akkukäyttöinen lumilapio on oiva väline pienen pihan putsaamiseen. Ja paljon käytännöllisempi kuin tavallinen lumilapio!

Julkaistu 21.02.2024 - 10:05
Ryobi RY18ST25A-0
Geir Gråbein Nordby

Akkukäyttöiset lumilapiot, kuten Ryobi RY18ST25A-0 (tämänkään tuotteen nimeämisessä ei ole luovuus kukkinut), ovat pienten patioiden, parkkipaikkojen ja kulkuväylien pelastus.

Lumilapion varren alaosassa on kädensija, jota käytetään, jos lunta tarvitsee luoda syvemmältä, useamman kerroksen verran. Tai silloin, kun lumi on erityisen painavaa tai kovaa. Kevyt vastasatanut lumi on helppo luoda yhdellä kädellä.

Tangon molemmin puolin on käynnistysnappi, joten sekä oikea- että vasenkätiset käyttäjät saavat koneen helposti startattua peukalolla.

Mainos
Ryobi RY18ST25A-0 battery Ryobi RY18ST25A-0 battery compartment
<
>
4 Ah:n akku riittää noin sadan neliömetrin putsaamiseen. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Akunkesto

Ryobi RY18ST25A-0:n mukana ei tule akkua eikä laturia. Jos valitsee paketin, johon kuuluvat laturi ja suurin 5 Ah:n akku, lapion hinta kaksinkertaistuu. Toisin sanoen kyseessä ei ole varsinaisesti halpa lumilapio. Se kuitenkin kuuluu Ryobin One+-sarjaan, johon kuuluvat laitteet toimivat keskenään samoilla akuilla. Jos siis kotoa jo löytyy Ryobi One+-akkuporakone tai -pensastrimmeri, voi samaa akkua käyttää myös lumilapioon.

Testikappaleessamme oli 4 Ah:n akku, joka Ryobin mukaan jaksaa lapioida sadan neliömetrin verran 8–10 cm vastasatanutta lunta 15 pakkasasteessa. Niin kylmällä ilmalla lumi onkin hyvin kevyttä. Lauhemmalla säällä saa olla tyytyväinen, jos yhdellä latauksella saa putsattua 80-neliöisen alan. Mikä tarkoittanee 10–15 minuutin tehokasta työskentelyä. Jos oma piha on sitä suurempi, kannattaa valita tehokkaampi työkalu kuin pelkkä akkukäyttöinen lumilapio.

Melutaso

Ryobin lumilapio on melko hiljainen. Ilmoitettu melutaso 83,9 dB on mitattu aivan koneen vierestä, eli käyttäjän pään korkeudella meteliä on enää alle 70 dB. Se vastaa sähköautossa istumista 80 km/h vauhdissa, vaikkakin lumilapion ääni tuntuu minusta lujemmalta.

Ryobi RY18ST25A-0 whidth
Työleveys on vain 25 cm. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ryobi RY18ST25A-0 työssä

Tuore lumi sekä sitä hiukan pehmeämpi ja painavampi lumi on helppo saada pois Ryobin lumilapiolla. Se leikkaa hyvin hangen läpi ja linkoaa lumen korkealle ja pitkälle eteenpäin. Kylmällä säällä lumi hajoaa ilmassa ja laskeutuu takaisin maahan vähän kuin pienen lumimyrskyn aikaansaannoksena.

Se ei ole aivan ihanteellista, kun haluaisi päättää, minne lumi päätyy eikä esimerkiksi antaa lumipesua viattomalle ohikulkijalle. Tuulisella säällä ei lumilapiota kannata ohjata vastatuuleen, sillä onnistuin itse saamaan aikamoiset räntäkokkareet naamalleni. Hyvin epämiellyttävää, etenkin kun sitä sattuu usein…

Lapio linkoaa lunta sitä paitsi hyvin laajalle, joten hiekkakäytäville akkukäyttöinen lapio ei ehkä sovellu kovin hyvin, sillä kiviä saattaa sinkoilla aivan vääriin paikkoihin.

Ryobi RY18ST25A-0 plowing 2
Kuva: Ryobi

Ryobi RY18ST25A-0 on mainio kone pienemmillä pihoilla, ja etuna tavalliseen lapioon verrattuna on se, ettei lunta tarvitse itse heittää vallin päälle, mikä rasittaa selkää.

Jos lumi on kovin painavaa ja kovaa, joutuu kyllä itsekin tekemään töitä, jotta saa lapion työnnettyä raskaan hangen läpi.

Niissä tilanteissa tavallinen lapio on itse asiassa nopeampi, eikä eroa työn raskaudessakaan silloin ole. Tavallinen lumilapio on sitä paitsi leveämpi kuin Ryobin 25 cm, joten akkukäyttöisen lapiota saa lykkiä pihalla moneen kertaan edestakaisin, joten paljonko siitä loppujen lopuksi on hyötyä?

Ryobi RY18ST25A-0 lifestyle
Lumi linkoutuu lapiosta suoraan eteenpäin. Kuva: Ryobi

Yhteenveto

Ryobi RY18ST25A-0 vie vain vähän tilaa varastosta eikä ole kovin painava. Yhdellä latauksella saa ajoväylän putsattua lumesta, ainakin jos akku on 4 Ah tai 5 Ah. Akku ja laturi on ostettava erikseen, mikä nostaa koneen hintaa. Ellei kotoa sitten löydy valmiiksi Ryobin akkuja.

Vastasatanut lumi on helppo ja nopea lingota pois, mutta painavampi lumi aiheuttaa enemmän haastetta. Kapeaa, vain 25 cm leveää lapiota pitää työntää pihan läpi moneen kertaan ennen kuin tulee valmista, ja isoimmallakin akulla kapasiteetti riittää vain 100–125 neliömetriin. Jos kolattava alue on sitä isompi, kannattaa harkita kunnon lumilinkoa isomman akun sijaan.

Karakter
Ryobi RY18ST25A-0
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Helppokäyttöinen, täydellinen patiolle ja pienelle ajoväylälle. Linkoaa lumen pitkälle. Vie vähän tilaa. Akku on hyvin suojattu. Ei toimi kovin hyvin paksun tai painavan lumen kanssa. Heittää lumen mukana soraa leveälle alueelle. Isoimman akun kanssa muuttuu varsin etupainoiseksi. Akun ja laturin kanssa kallis hankinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top