Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: 3 Dolby Atmos -soundbaria

Voi taivas, äänihän tulee taivaasta!

Dolby Atmos saa soundbarin äänen avautumaan korkeuksiin. Esittelemme kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa, joista yksi kuitenkin vei selvän voiton.

Julkaistu 14.11.2017 - 15:58
3 Dolby Atmos -soundbaria
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Helpoin tapa saada televisiosta parempaa ääntä on soundbar, joka on oikeastaan kompakti äänijärjestelmä sisäänrakennetulla vahvistimella ja kaiuttimilla. Suoraan televisioon liitettävä kapea soundbar vie vain vähän tilaa.

Monissa soundbareissa on sisäänrakennetut musiikkipalvelut, ja ne voidaan yhdistää osaksi monihuonejärjestelmää. Äänenlaadun puolesta useimmat eivät kuitenkaan halua korvata stereoitaan tai kotiteatteriaan soundbarilla. Television omiin kaiuttimiin verrattuna äänenlaatu paranee soundbarilla huimasti, mutta ei sillä pääse aivan samoihin sfääreihin kuin täysikokoisilla laitteilla.

Näin ei tarvitse enää olla. Jos investoi soundbariin hieman enemmän, sillä pystyy korvaamaan hyvän stereojärjestelmän. Ja sitä me lähdemme yrittämään näillä kolmella testilaitteellamme.

Mainos

Taivaasta tippuva ääni

Vaikka soundbar onkin yksi yksikkö, sisältää se useamman kaiutinelementin, jotka toistavat jokaisen kanavan erikseen – näin syntyy vaikutelma surround-äänestä.

Tähän testiin valitsimme soundbareja, joissa on myös Dolby Atmos. Se antaa ”äänen taivaasta”, mikä tehdään kahden lisäkaiuttimen avulla. Ne on sijoitettu soundbarin yläosaan ja suunnattu kohti kattoa, jolloin ääni kimpoaa katon kautta kohti kuulijaa. Jos kokonaisuus toimii oikein, kuulijalle pitäisi olla tunne kuin hän istuisi suuressa ja ilmavassa äänikuplassa. Helikopteri kuuluu pörräävän pään yllä ja sadepisarat tuntuvat tippuvan taivaalta. Äänimaisema kasvaa näin kaikin tavoin suuremmaksi ja ilmavammaksi.

Paras Atmos-efekti saadaan kotiteatterijärjestelmällä, jossa on oikeasti kattoon sijoitetut kaiuttimet, mutta soundbariin istutetut Atmos-kaiuttimet luovat vakuuttavan aidon tuntuisen kokemuksen.

Kolme soundbaria

Atmos-kaiuttimia on alkanut ilmaantua markkinoille kiihtyvään tahtiin. Viime vuonna testasimme kolme: Samsung HW-K960:n, Philips Fidelio B8:n ja Yamaha YSP-5600:n. Samsung erottautui joukosta niin selvästi, että pidimme sitä markkinoiden parhaana Atmos-soundbarina. Siksi se pääsee tähänkin testiin mittelemään voimiaan LG SJ9:n ja kalliimman Sony HT-ST5000:n kanssa.

Mikä Dolby Atmos?

Dolby Atmos nostaa elokuva- ja musiikkielämykset uusiin korkeuksiin. Kirjaimellisesti. Se nimittäin heijastaa äänen katon kautta alas joko kattoon asennettujen pienten kaiuttimien tai – kuten tässä tapauksessa – kaiuttimen yläosaan asennettujen elementtien avulla.

Testaaminen alkaa Dolby Atmokselle sopivan äänimateriaalin kartoittamisella. Ensinnäkin on UHD Blu-ray-tallenteet. Viime aikoina Netflix on hypännyt kelkkaan monella sarjallaan, mutta Atmos-äänen toteutuminen vaatii tiettyjen ehtojen täyttämistä. Käytössä on oltava joko uudempi Xbox-malli tai erityinen LG OLED-televisio, joka lähettää Atmos-äänen HDMI:n audiokanavan kautta. Jos haluaa varmistaa Atmoksen sulavan dekoodauksen televisiosta, pitäisi olla LG:n soundbar, tarkemmin sanottuna juuri tässä testattu SJ9.

Dolby Atmoksen kilpailee DTS: X, mutta se on kuluttajatuotteissa harvinaisempi. Sony ja Samsung tukevat uusimmissa päivityksissään tätä formaattia, mutta LG ei ole vielä tarjonnut samaa.

Tämän testin tuotteet

Samsung HW-K960

Kruunu pysyy

Mitä enemmän kilpailua ilmaantuu, sitä selvemmin Samsung osoittaa olevansa soundbarien valtias. HW-K960 on yksinkertaisesti paras.

HW-K960:n ääni on parhaita, mitä soundbarista on mahdollista saada: luonnollinen, avoin ja dynaaminen. Takakaiuttimet tekevät kokonaisuudesta aidon kotiteatterin.
Emme keksineet mitään tähdellistä valitettavaa.
Lue koko testi

Sony HT-ST5000

Erittäin hyvä ääni

Eksklusiivinen ulkonäkö ja miellyttävä ääni viekoittelevat ihastumaan Sony HT-ST5000 -soundbariin.

Tukeva alumiinipäällysteinen rakenne ja loistava äänenlaatu. Sony onnistuu lähes kaikessa.
Soundbariin ei voi yhdistää langattomia takakaiuttimia. Hinta on raskaamman puoleinen.
Lue koko testi

LG SJ9

Vain viihdyttävä

LG SJ9 on helppokäyttöinen ja tyylikäs soundbar, jonka äänenlaatu on hyvä.

Ehkäpä parhaimman näköinen soundbar. Helppokäyttöinen. Ylhäältä kuuluvan äänen illuusio toimii riittävän hyvin.
Äänestä puuttuu hieman dynamiikkaa ja voimaa. Subwooferissa on pieni viive, joten sen paikan huoneessa kuulee selvästi. Ei mahdollista yhdistää langattomia takakaiuttimia.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mikä äänikuva!

Harvinaisen kova

Kannettavat bileet

Kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin

Parempaa ääntä olohuoneeseen

Muhevaa bassoa ilman subwooferia

Ääni & Kuva
Scroll to Top