Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Valitsimme

Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2020-2021

/ 28.10.2020 - 15:00
Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2020-2021

Me LB Ääni ja Kuvan toimituksessa testaamme niin toimistokannettavia kuin pelikoneitakin. Tarpeet ja vaatimukset laitteille ovat siis hyvin erilaisia, mutta lopulta kaikki on kiinni tehoista.

Pöydän ääressä vai liikkeellä?

Useimmat testaamistamme tietokoneista on kannettavia, sillä niihin kohdistuu suurin kysyntä. Etenkin raskaan sarjan pelipuolella on kuitenkin syytä harkita pöytäkonetta. Pöytäkoneessa on hyvin tilaa kaikelle tarvittavalle ja samalla myös enemmän tilaa jäähdytykselle, mikä on tarpeen kovatehoisten näytönohjainten ja prosessoreiden kanssa. Jos pöytäkone alkaa hidastella uusimpien ohjelmistojen tai pelien kohdalla, voi päivityksiä rautaan tehdä helposti ilman, että tarvitsee pistää koko konetta vaihtoon.

Suorituskyvyn ytimessä

Prosessori on koneen sydän: mitä vahvempi, sen enemmän se jaksaa pyörittää isoja datamääriä. Vuoden 2020 aikana olemme testanneet sekä Intel- että AMD-prosessoreilla varustettuja koneita, sekä 9. että 10. sukupolven. Suurin parannus prosessoreihin on ollut ytimien ja säikeiden lisääntyminen samalla, kun hinnat ovat pysyneet maltillisina. 6-ytimiset maksavat nyt saman verran kuin 4-ytimiset muutama vuosi sitten. Sillä on iso vaikutus suorituskykyyn. 2 GHz:n prosessori kuudella ytimellä on melkein puolet nopeampi kuin neliytiminen.

Tärkeä näytönohjain

Jos haluaa pelata koneella, on näytönohjain laitteen tärkein osa. Peligrafiikoiden kannalta Nvidian GeForce-näytönohjaimet ovat lyömättömiä. GeForce RTX 20xx -sarja lanseerattiin 2018, ja kaikki 2020 testaamamme pelikoneet on varustettu sarjan näytönohjaimella. Huomautettakoon, eteivät grafiikkatehot ole juurikaan kasvaneet vuoteen 2019 verrattuna, sillä käytössä on saman sukupolven versiot. Nvidia on hiljattain julkistanut uuden sukupolven GeForce RTX 30xx -sarjan, mutta emme ole toistaiseksi saaneet vielä yhtään sellaisella varustettu konetta testiin.

Iso kuva

Näyttävät grafiikat menisivät hukkaan, jos näyttö ei yltäisi samaan laatutasoon. Työn, viihteen ja luovien kokeilujen kannalta näytön resoluutio ja realistisuus ovat tärkeimmässä roolissa. Näiden tarpeiden kohdalla 4K-resoluutio (3840 x 2160 pikseliä) ja HDR-värisyvyys – mieluiten ammattitasoinen HDR10 – ovat parhaat speksit.

Pelaamisessa näytön nopeus ratkaisee. Tänä vuonna olemme nähneet näyttöjä, joiden virkistystaajuus on huikaisevat 300 Hz. Se on hurja nopeus, ja sellaisesta joutuu myös maksamaan. Missään olosuhteissa ei pelaamiseen kannata valita näyttöä, jonka virkistystaajuus on alle 144 Hz. Resoluutioksi sen sijaan riittää pienempikin, tavallisin on yhä Full HD (1920 x 1080 pikseliä).

Kannettavat

Kun ostaa kannettavan työhön tai opiskeluun, on keveys (1-1,5 kg) ja pieni koko valttia. Myös akunkesto on tärkeää, jotta laturia ei aina tarvitsisi kantaa mukana. Suoritustehoista työ harvoin jää kiinni, kunhan koneessa on vähintään Intel Core i7 -prosessori. Koneessa on hyvä olla ainakin 512 GB SSD-tallennustilla ja 8 GB RAM-muistia.

Pelikoneet

Näytönohjain on tärkein kriteeri: GeForce RTX 2080 ja GeForce RTX 2070 ovat hyviä, mutta pian kauppoihin saadaan RTX 30xx. RAM-muistia on oltava vähintään 16 GB ja prosessori saisi olla ainakin 9. sukupolven Intel Core i7.

Pelikuulokkeet

Pelikuulokkeiden on ehdottomasti oltava mukavat päässä, muuten niitä ei jaksa pitää tuntikausia putkeen. Äänen tulisi olla tarpeeksi erotteleva, jotta viholliset paljastuvat nopeammin. Virtuaalinen 7.1-kanavainen surroundääni vahvistaa tunnetta siitä, että on itse keskellä tapahtumia.

Pelinäyttö

Pelinäytöissä – olipa kyseessä kannettava tai pöytäkoneen lisävaruste – on oltava vähintään 144 Hz:n virkistystaajuus ja 1 millisekunnin vasteaika. Full HD on useimmiten riittävä resoluutio, sillä tarkempi resoluutio aiheuttaa vain lisäkuormitusta näytönohjaimelle, kun sen pitää laskea useampia pikseleitä.

Tietokoneiden ja oheislaitteiden parhaimmistoa 2020

Voittaja Vuoden parhaat tietokoneet ja oheislaitteet 2020-2021

Vuoden paras tietokone

MacBook Pro 13

Vaativat käyttäjät, jotka tarvitsevat kannettavan esimerkiksi kuvien käsittelyyn ja videoeditointiin Adoben Creative Collection-, Capture One- tai Final Cut Pro X -ohjelmilla, päätyvät usein MacBook Prohon. Kaikenlaiset tehoja ja laadukasta grafiikkaa vaativat työt sujuvat koneella mukavasti, kuten musiikin teko, tutkimus ja 3D-renderöinti.

Uusia Pro-malleja on runsaasti, ja valinnanvaikeus voi iskeä. Yksinkertaistettuna mallit voi jakaa kolmeen ryhmään: edulliset 13-tuumaiset, joissa on 4-ytiminen 1,4 GHz:n Intel-prosessori vuosimallia 2018, paremmat 13-tuumaiset, joissa on uuden 10. sukupolven 2 tai 2,3 GHz:n 4-ytiminen prosessori sekä isommat 16-tuumaiset, joihin voi valita 6- tai 8-ytimisen prosessorin.

Tämän vuoden 13-tuumaisissa on paljon nopeammat muistit kuin aiemmissa vuosimalleissa, jopa nopeammat kuin 16-tuumaisen 2 666 MHz. Vuoden 2020 mallissa nopeus on 3 733 MHz, kun 2018 nopeus oli 2 133 MHz.

Jos tutkailee Applen speksejä ennen ostamista, löytää nopeasti parhaan hinta-laatusuhteen Pro-mallien joukosta. Kyseessä on 2 GHz:n Intel Core i5 -neliydinprosessorilla ja 16 GB:n muistilla ja 512 GB:n SSD:llä varustettu kone. Jos haluaa hiukan enemmän suorituskykyä, voi panostaa hieman nopeampaan 2,3 GHz:n i7-prosessoriin, 32 GB muistiin ja 4 TB:n SSD-tallennukseen.

Graafiselta suorituskyvyltään uusin MacBook Pro 13 on pettymys. 4K-näyttö olisi ollut kiva, ja muutenkin näyttö voisi olla enemmän ”Pro”. Mutta vaikka valitsisi toisen kalleimmista malleista, saa silti hyvin vastinetta rahoilleen suorituskyvyn muodossa.

Näyttö on ehkä vanha, mutta silti kuva- ja videotyöskentelyyn parempi kuin useimmat, eikä rakenteen laadussa ole valittamista. Jos kaipaa vieläkin kovempaa graafista suorituskykyä, voi aina valita hieman kalliimman 16-tuumaisen.

Vuoden paras pelikannettava

Asus ROG Zephyrus G14

Asus ROG Zephyrus G14 on uusimpia esimerkkejä suuntauksesta, jossa pelikoneita suunnitellaan selvästi aikuisempaan makuun. Tällaisen kannettavan kehtaa viedä töihin, missä pelitehot avittavat toimistohommia. Tyylitietoinen asiakaskunta on myös valmis maksamaan tehoista ja muotoilusta.

14-tuumainen kannettava magnesiumkuorella painaa vain 1,6 kg. Kone ei ole yhtä linjakas kuin ultrabookit, mutta päältäpäin ei silti arvaisi, millaiset tehot tyylikäs kuori kätkee sisäänsä.

Pelikoneille tyypillisiä vilkkuvia RGB-valoja ei ole tarjolla, mutta ei Zephyrus G14 mikään kuivakka toimistokonekaan ole: AniMe Matrix -niminen ominaisuus viittaa joidenkin mallien kannessa olevaan pikselinäyttöön, jossa voidaan pyörittää grafiikkaa ja animaatioita. 1 215 valkoisesta ledistä koostuva näyttö on sinänsä täysi turhake, mutta todella siistin näköinen!

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 on kannettavin testaamamme pelikannettava. Kooltaan se ei siis ole jätti, mutta silti sen suorituskyky vertautuu moneen tuplasti painavimpiin koneisiin. Erityisen vaikuttavaa on vielä sekin, että Asus on onnistunut pitämään hinnan tasolla, johon muillakin kuin ammattipelaajilla on varaa. Luulemmekin, että tämä kone löytää tiensä monen sellaisen kotiin, joka ei itse asiassa suunnittele pelaavansa sillä lainkaan, vaan käyttää sitä graafisiin töihin.

Vuoden paras pelitarvike

HyperX Cloud Orbit S

Cloud Orbit S on HyperX:n kaikkien aikojen kallein pelikuulokemalli. Sen sisustat ovat Audezen valmistamat, ja Cloud Orbit S -kuulokkeita voikin pitää Mobius-kuulokkeina eri kuorissa – ja pienemmällä hinnalla.

Perinteisten dynaamisten elementtien, jotka ovat oikeastaan tavallisten kaiutinelementtien minikokoiset versiot, sijaan kuulokkeissa on käytetty planaarimagneetteja. Niiden äänentoisto on lähellä sähköstaattisten kaiuttimien sointia.

Toinen kiintoisa ominaisuus on Waves NX -surroundteknologia, joka virtuaalisen 7.1-surroundäänen lisäksi sijoittaa äänen kiinteästi kuulijan ”eteen”. Näin stereovaikutelma säilyy myös silloin, kun kääntää päätä!

Ei siis ole ihme, että ääni muistuttaa kovasti Audeze Mobiusta: pienissä yksityiskohdissa on samaa tarkkuutta, äänikuvassa samaa avoimuutta ja ilmavuutta ja 10-senttisten ovaalikalvojen bassontoistossa samaa voimaa. Ja sama ihmetys siitä, miten ääni tuntuu tulevan näytön edestä kuin kaiuttimista kuunneltuna.

Audezen planaarimagneettisten elementtien, Waves NX -surroundtekniikan ja HyperX:n hinnoittelun yhdistelmä tekee Cloud Orbit S -kuulokkeista voittamattoman. Vaikka monet testaamamme pelikuulokkeet soivat hienosti, ei yksikään muu yllä tälle tasolle. Waves NX:n keinotekoinen stereokuva on pelatessa erityisen tärkeä ja hyödyllinen, sillä sen ansiosta äänikuva vastaa aina näytöllä näkyvää toimintaa.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top