Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat pelilaitteet 2023-2024

Pelaamisen suosion kasvaessa myös uusien gaming-laitteiden ja varusteiden määrä kasvaa. Valitsimme tämän vuoden parhaimmat pelivarusteet.

/ 03.11.2023 - 12:01
Vuoden parhaat pelilaitteet 2023-2024

Pelaaminen on siitä kiva harrastus, ettei se välttämättä vaadi kovin suuria varustehankintoja, mutta laitteisiin saa halutessaan kulumaan paljonkin rahaa. Pelikonsolit maksavat monta sataa, ja kunnon näytönohjaimella varustettu pelikannettava tonnista ylöspäin. Hinnan lisäksi tärkeä tieto pelivarusteissa on käyttäjäkokemus, joten olemmekin testeissämme keskittyneet siihen.

Olemme valinneet vuoden aikana testaamistamme laitteista parhaat viidessä eri kategoriassa. Pelikannettava palkitaan sekä premium- että highend-luokassa. Näyttö on pelaamisen kannalta oleellisimpia oheislaitteita, joten vuoden paras näyttökin on valittu. Toki pitää kruunata myös vuoden paras pelikonsoli. Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä olemme nimenneet vuoden parhaat pelikuulokkeet.

Uudenlaista pelaamista

Kun tarvitaan mukana kuljetettavaa pelivälinettä, on pelikannettava pitkään ollut siihen paras vaihtoehto. Se on edelleen hyvä valinta, kun vaaditaan tehokkaan näytönohjaimen ja kompaktin koon yhdistelmää. Mutta nyt kannettaville tietokoneille on ilmaantunut haastaja: käsikonsolit. Kannettavuudessa käsikonsolia on vaikea voittaa. Nintendo on panostanut kädessä pidettäviin pelikonsoleihin jo vuosia, ja nykyinen myyntimenestys Switch valloitti maailman hetkessä. Formaatti on ollut niin suosittu, että osa pelaajista alkoi haaveilla vieläkin kovemmista tehoista samankokoisesta paketista. Tämä toive on innoittanut tämänhetkistä trendiä, jossa eri valmistajat kehittävät kädessä pidettäviä konsoleita, jotka asettuvat jonnekin pelikonsolin ja kannettavan tietokoneen välimaastoon. Pienet pelikonsolit painavat vähemmän kuin maitotölkki, mutta pyörivät silti Windows 11 -käyttöjärjestelmällä, kuten Asus ROG Ally ja Lenovo Legion Go. Niitä voi käyttää myös tavallisina tietokoneina, mikä tekee niistä huomattavasti tavallista pelikonsolia käytännöllisempiä. Pieni koko rajoittaa toki raudan määrää, mutta pelikokemus voi olla omiaan houkuttelemaan käyttäjän kannettavalta käsikonsolin pariin.

Nintendo Switch AAB
Nintendo Switch valloitti maailman hetkessä. Formaatti on ollut niin suosittu, että osa pelaajista alkoi haaveilla vieläkin kovemmista tehoista samankokoisesta paketista. Kuva: iStock)

Neljä asiaa pohdittavaksi pelitarvikeostoksilla

Suljettu systeemi

Jotkut koneet, etenkin pelikonsolit, muodostavat suljetun järjestelmän, joka rajoittaa pelattavien pelien määrää. Esimerkiksi Nintendo Switchillä voi pelata vain Switchille tehtyjä pelejä.

Kannettavat ja PC-käsikonsolit ovat usein avoimempia. Kerran ostettu tietokonepeli toimii myös tietokoneen mennessä vaihtoon, ja jos ostaa pelinsä useimpien tapaan Steamista, pelit jopa synkronoituvat automaattisesti. Peliä voi siis jatkaa koneen vaihdon jälkeen siitä, mihin edelliskerralla jäi.

Xboxin ja Playstationin eri sukupolvilla on vaihtelua siinä, miten yhteensopivia ne ovat vanhojen pelin kanssa. Jotkut vuosimallit antavat pelata edellisille konsoleille ostettuja pelejä ja jopa lainata pelejä kavereilta. Toiset ovat tiukempia. Tämä asia kannattaa pitää mielessä, kun miettii pelikonsolin ostamista, sillä siinä jää helposti yhden järjestelmän vangiksi.

Benchmarkit

Monia tavallisista tietokoneista tuttuja näytönohjaimia, näyttökomponentteja ja muisteja käyteään myös pelipuolella. Periaatteessa luulisi, että samoilla osilla varustetut kaksi eri tietokonetta olisivat suorituskyvyltään samanlaisia, mutta näin ei ole. Lämpötilalla on valtava vaikutus tehoon, ja kompaktin kannettavan tai pienen käsikonsolin välillä kahden muuten identtisen näytönohjaimen välinen ero voi olla todella suuri. Juuri siksi käytämme benchmark-testejä: nähdäksemme koneen todellisen suorituskyvyn ja verrataksemme sitä muihin. Benchmark-testeillä saa koneesta usein enemmän selville kuin pelkkiä speksejä katsomalla.

PlayStation5 AAB
Xboxin ja Playstationin eri sukupolvilla on vaihtelua siinä, miten yhteensopivia ne ovat vanhojen pelien kanssa. Kuva: iStock

Tulevaisuusvarmuus

Pelit ovat jatkuvasti hienompia ja samalla myös vaativat enemmän koneilta ja konsoleilta. Pelko siitä, että sattuu ostamaan vähän liian pienitehoisen koneen, joka vanhenee muutaman vuoden päästä, on varsin aiheellinen. Jotkut varusteet taas eivät vanhene. Hyvät kuulokkeet kuulostavat aina hyvältä, mutta kymmenen vuotta vanha keskihintainen näyttö rajoittaa pelien visuaalista kokemusta aika lailla. Kannattaakin pohtia, mikä itselle on tärkeintä.  Vanha 120 Hz:n näyttö on parempi kuin 60 Hz:n 8K-näyttö, jos pelaa lähinnä Counter-Strikea. Jos suunnittelee vaihtavansa tietokoneen käsikonsoliin, kannattaa ensin kokeilla, miltä 1080p tuntuu pienellä näytöllä isoon verrattuna.

Pilvipelaaminen

Jos ei halua murehtia raudan vanhenemisesta, voi turvautua pilvipelaamiseen. Pilvessä olevia pelejä voi pelata milloin ja missä vain, kunhan käytössä on näyttö ja nettiyhteys. Pilvipeli pyörii kaukaisella pilvipalvelimella, josta grafiikat striimataan reaaliaikaisesti verkon välityksellä käyttäjän näytölle. Käytännössä kyse on siis todella hyvän pelikoneen etäkäyttöoikeus, josta maksetaan kuukausimaksua. Tämän markkinan tulevaisuus on vähän epävarmaa, mutta ainakin Nvidia ja Microsoft tarjoavat vaihtoehtoa.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi pelilaitteiksi 2023-2024

Voittaja Vuoden parhaat pelilaitteet 2023-2024

Vuoden paras pelikuuloke

Sony Inzone H9

Hifiä scifi-asussa

Hifi-asiantuntija Sony on viimein tehnyt pelikuulokkeet. Kannatti odottaa!

Maailmaan suurimpiin ja monipuolisimpiin elektroniikkayhtiöihin kuuluva Sony ei esittelyjä kaipaa. Pelikuulokkeita ei japanilaisjätin valikoimiin ole kuitenkin aiemmin kuulunut.

Scifi-look

Designin osalta odotukset täyttyvät heti. Kokomustien kuulokkeiden sijaan Sony on päätynyt retrofuturistiseen designiin, joka tuo mieleen Pixarin Wall-E-elokuvan EVE-robotin. Kuulokekupit ovat harmaa-valkoiset ja pyöristetyt samoin kuin sanka. Mustat pehmusteet ja valkoiset ledvalorenkaat viimeistelevät scifi-henkisen lookin. Mikrofoni on joustavan mutta melko jäykän varren päässä, ja sen saa taitettua ylös.

Sony Inzone H9 on varustettu vastamelulla, mikä on pelikuulokkeille vielä harvinaista kaikkein kalleimpia malleja lukuun ottamatta.

Mahtava ääni

Yli 75 vuoden kokemuksen omaavalla hifibrändillä pitäisi olla ymmärrystä äänenlaadusta, ja Sonylla onkin. Ääni on läsnäolevaa, puhdasta ja todella dynaamista. Dynamiikkabuusterilla saa räjähdyksiin ja laukauksiin lisäpotkua. Lisähärpäkkeiden ollessa sammutettunakin Inzone H9 kuulostaa paremmalta kuin useimmat vertailumme kuulokkeet.

Vastamelu on kiva lisä, joka antaa keskittymisrauhaa tai tuo ympäristön äänet läpi yhdellä napinpainalluksella. Vastamelu ei vaikuta äänenlaatuun mitenkään, mutta taustalle se tuo pientä suhinaa.

Yhteenveto

Sony debytoi gaming-kuulokkeiden puolella erittäin onnistuneesti. Inzone H9 on lähes kaikin tavoin napakymppi: ääni on viihdyttävä ja selkeä, ohjelmisto on testin paras ja design tyylikkäästi erilainen. Vastamelusta plussaa, vaikka se itsessään aiheuttaakin taustakohinaa.

Vuoden paras pelikannettava, Premium

Acer Predator Helios Neo 16

Hurjasti vastinetta rahalle

Acer Predator Helios Neo 16 on massojen pelikannettava – kuulostaa ehkä tylsältä, mutta ei todellakaan ole sitä!

Acer Predator Helios Neo 16 ei ole vuoden nopein pelikannettava. Toisaalta tämä Acerin järkikone maksaakin alle puolet raskaan sarjan pelikannettaviin verrattuna.

Nimen luku 16 viitaa 16-tuumaiseen näyttöön, mikä on hyvä kompromissikoko. Näyttö on riittävän suuri tarjotakseen hyvän elämyksen, mutta kone mahtuu silti mukavasti reppuun. Varsinkin, kun koko kannettava on suhteellisen litteä ja painaa alle 3 kg.

Nopeutta resoluution kustannuksella

Vaikka näyttö onkin iso, on resoluutio sama Full HD, joka on pitänyt valtaa pelikoneissa jo yli vuosikymmenen. Näyttö on myös melko nopea: 165 Hz:n virkistystaajuus on loistava valinta useimmille peleille. Ja sopiva pari näytönohjaimelle, joka ei – kaikella kunnioituksella – edusta markkinoiden nopeinta päätä.

Hyvä prosessori, heikko GPU

Koneen hintaan vaikuttaa eniten sen käyttämän näytönohjain. Jos kuoren alla piilisi Nvidia GeForce RTX 4090 tai RTX 4080, olisi kannettava satoja euroja kalliimpi. Helios Neo 16 tyytyy GeForce RTX 4060:aan 8 GB:n RAMilla.

Prosessori sen sijaan on huippuluokkaa: 13. sukupolven Intel Core i7-13700H 16 ytimellä ja 24 säikeellä.

Yhteenveto

Jos raha ei ole ongelma, voi ostaa koneen, joka pyörittää vaivatta mitä tahansa peliä. Meille muille, jotka joudumme pelaamiseen lisäksi miettimään sellaisia tylsiä juttuja kuin vuokraa ja ruokaa, tarjolla on Acer Predator Helios Neo 16. Halvemman hinnan vuoksi on pitänyt tehdä kompromisseja, jotka tässä on toteutettu niin, että tuloksena on useimpien tarpeet täyttävä kannettava siedettävään hintaan. Helios 16 -koneesta on olemassa myös versioita, joissa on kovempi resoluutio ja parempi näytönohjain, mutta suurin osa pärjännee tällä aivan mainiosti.

Vuoden paras pelikannettava, Highend

Alienware M18

Iso, litteä ja suvereeni

Alienware M18 on suuri ja lituskainen kuin kampela. Ja kaikkien aikojen nopeimpia PC:itä.

Sanotaan se nyt heti: tämä kone on harvojen herkkua. Ensinnäkin se on törkeän kallis. Samaan hintaan saa helposti kolme hienoa kannettavaa. Ja yhdessä ne todennäköisesti veisivät vähemmän tilaa laukusta ja painaisivatkin vähemmän.

Toiseksi, hankkiakseen tämän koneen pitää olla todella kovat vaatimukset tehon suhteen. Esimerkiksi ammattilaistason e-urheilija, mutta myös graafinen suunnittelija tai elokuvantekijä voi olla kiinnostunut Alienware M18:sta.

Maailman tehokkain näytönohjain

Näytönohjaimena on Nvidia GeForce RTX 4090 16 GB:n video-RAMilla. Vaikka kyseessä on mobiiliversio eikä tehokkaampi pöytäkoneversio, on näytönohjain ehdottomasti tehokkain kannettavassa koskaan nähty malli.

Näyttö on suuri ja terävä, mutta vähän mattainen pinnan heijastamattoman käsittelyn vuoksi. Värintoisto on silti erinomaista, mutta ei yhtä syvää ja intensiivistä kuin OLED-näytöillä. Mutta koska Alienware M18 on pelikannettava, on nopeus tärkeämpää. Kone on saatavilla joko QHD+ -resoluutiolla (2 560 x 1 600 pikseliä) ja 165 Hz:n virkistystaajuudella tai FHD-resoluutiolla (1 920 x 1 200 pikseliä) ja aivan käsittämättömällä 480 Hz:n virkistystaajudeella. Graafista työtä tekevien harmiksi 4K-versiota ei ole tarjolla.

Yhteenveto

Pelatessa suosin yleensä erillisen ja näppäimistön yhdistelmää. Alienware M18 on niin iso ja kaikin tavoin överi, ettei sellaiselle ole tarvetta. 18-tuumainen näyttö kattaa näkökentästä yhtä paljon kuin 27-tuumainen tavallisella katseluetäisyydellään. Mekaaninen näppäimistö on melkein yhtä tarkka ja mukava kuin erillinen pelinäppäimistöni – ja Cherry-napsahduskin on (lähes) täydellinen.

Vuoden paras pelikonsoli

Asus ROG Ally

Käsikonsolien uusi taso

Käsikonsolit ottavat jättiloikan uuden Asus ROG Allyn muodossa – se murskaa kaikki kilpailijansa ja tekee mobiilipelaamisesta vakavasti otettavaa touhua.

Jos vilkaisee käytetyn tavaran myyntisivustoja, voi bongata lukuisia Steam Deckejä, joiden omistajat odottavat pääsevänsä käsiksi uuteen Asus ROG Allyyn.

Steam Deck haluaa olla riippumaton Windowsista. Päätös on johtanut kaatuiluun ja lastentauteihin. Aidosti yhteensopivat pelit (joita on edelleen vähän) toimivat loistavasti, mutta laite tuntuu keskeneräiseltä.

Asus ROG Ally sen sijaan ei ole kesken. Se ei yritä keksiä pyörää uudelleen, joten lopputulos on käyttäjäystävällinen ja virheetön peli-PC, joka lyö Steam Deckin mennen tullen.

Itse asiassa ROG Ally on niin hyvä, että se hakkaa suorituskyvyllään useimmat edulliset pelikannettavatkin!

Asus ROG Ally pyörii Windows 11 -käyttöjärjestelmällä, mikä on merkittävä etu. Tuttu Windows ei ole täydellinen, mutta helppo käyttää.

Asus ROG Ally on suorituskyvyltään huikea. Paitsi että se on paljon parempi kuin Steam Deck, se on jopa niin hyvä, että tätä käsikonsolia voi harkita tavallisen pelikannettavan sijaan!

ROG Ally tarjoaa useita käyttöasetuksia, kuten Silent, Performance ja Turbo. Jos lyö laitteen pistorasiaan kiinni, saa Turbo-asetuksella lisätehoja.

Käsikonsolin tai pelikannettavan hyviä puolia on tietysti mahdolllisuus ottaa laite mukaan minne vain. Se on monelle itse asiassa tärkein syy hankkia käsikonsoli.

Yhteenveto

Asus ROG Ally vie koko käsikonsolien genren jättiharppauksen eteenpäin. Se tarjoaa loistavaa vastinetta rahoille sekä muihin käsikonsoleihin että perinteisempiin kannettaviin pelitietokoneisiin verrattuna. Hinta on kohdillaan, suorituskyky mahtava ja käyttöjärjestelmä toimii mainiosti. Toivottavasti tämä on vasta ensimmäinen askel käsitietokoneiden pitkässä hinta- ja teknisessä kehityksessä.

Vuoden paras pelinäyttö

Samsung 57 Odyssey Neo G9

Levein ja nopein

Samsungin ultralaajakuvanäytön 57-tuumainen kuva tempaa mukaansa pelaamiseen aivan toisella tavalla kuin mikään muu pelinäyttö.

Parasta pelaamisessa ei välttämättä ole koneen tai muiden pelaajien voittaminen. Ilman mahdollisuutta tutkia aivan uutta maailmaa ei pelaaminen oikeastaan tarjoaisi kummoisia elämyksiä.

Ja jotta maailma välittyisi vetävästi, tarvitaan kunnon näyttö. Iso näyttö, johon voi uppoutua! Ja juuri sellainen on Samsung 57 Odyssey Neo G9 – nimen luku 57 viittaa ruudun tuumakokoon.

Odyssey Neo G9 on ultralaajakuvanäyttö 32:9-kuvasuhteella. Kuva on yli kolme kertaa leveämpi kuin korkea, ja 130 cm leveä kaareva näyttö kattaa vaakasuunnassa koko näkökentän.

Erikoisinta Samsungissa ei kuitenkaan ole leveys, vaan sen resoluutio. Dual-UHD on resoluutioltaan kaksi kertaa 4K (7 680 x 2 160 pikseliä). Samsungin näyttö on resoluutioltaan kaikkien aikojen aikojen kovin 32:9-näyttö.

Pelasipa sitten 3D-räiskintää, seikkailuja tai simulaattoreita, tarjoaa laajakuva kolossaalisen kokemuksen, jollaista ei muualta saa. Pelin kannalta oleellisimmat asiat tapahtuvat ehkä keskellä, mutta kun kuva jatkuu näkökentän reunoille asti, tuntuu peli aivan erilaiselta.

Yhteenveto

Jos haluaa markkinoiden siisteimmän pelinäytön, on Samsung 57 Odyssey Neo G9 tämän hetken paras valinta. Mikään muu näyttö ei tarjoa tällaista resoluutiota tällaisella nopeudella. Näytön käyttäminen edellyttää panostusta kunnon rautaan ja etenkin näytönohjaimeen. Neo G9 on niin leveä, että monet pelit eivät edes pysty suorilta käsin hyödyntämään sen kokoa ja nopeutta.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top