Vesisäiliöllä varustettu Witt Premium Pasta Maker osaa annostella veden automaattisesti, joten käyttäjän tarvitsee osata lisätä vain haluttu määrä jauhoja. Pienin määrä on 200 grammaa.
Koneessa on muovikulho, jossa jauhot ja neste sekoitetaan, ja taikina puristuu vaihdettavan suuttimen läpi. Suuttimen alapuolella on tuuletin, joka estää pastaa tarttumasta kiinni muotoilun aikana.
Witt Pasta Makerin mukana toimitetaan seitsemän suutinta, joilla saa tehtyä spagettia, spagettonia, capellini d’angeloa, tagliatellea, fettucinea, penneä ja lasagnelevyjä.

Lue ensin ohjeet
Koneessa on kuusi automaattiohjelmaa ja kaksi manuaaliohjelmaa, ja niiden toimintaa ymmärtääkseen on pakko lukea ensin käyttöohjeet. Ärsyttävää, etenkin kun koneen mukana ei tule paperista käyttöopasta, vaan vain QR-koodi. Koodi johtaa sivulle, jossa on listattuna Wittin jokaikisen laitteen käyttöohjeet.
Pastareseptit on sovellettu erilaisille jauhotyypeille ja veden määrä on suunniteltu eri jauhoille sopivaksi. Vaatii pientä harjoittelua, ennen kuin oppii muistamaan, mikä ohjelma tekee mitäkin.
Jos haluaa valmistaa pastataikinan kananmunilla, on valittava jompikumpi manuaaliohjelmista, joissa neste lisätään itse. Kone kertoo, paljonko nestettä tarvitaan kulhoon kaadetulle jauhojen määrälle, ja vaivaa sitten taikinaa 3–4 minuuttia.
Witt Premium Pasta Maker mahdollistaa työvaiheiden erottamisen vaivaamiseen ja muotoiluun. Jos siis tuntuu, ettei kone vaivaa tarpeeksi pitkään, tai haluaisi antaa taikinan levähtää ja ”nesteyttää” ennen muotoilua, voi käyttää manuaaliohjelmaa. Kun painaa vaivausnappia, kone vaivaa 10 minuuttia.

Pastan laatu
Kaupasta saa harvoin tuorepastaa, jossa ei olisi käytetty kananmunaa. Koneen ansiosta sellainenkin on mahdollista. Etenkin durumjauhoista (semolina) valmistettu pasta onnistuu erinomaisesti Wittin koneella. Jos haluaa kuivattaa pastaa, se onnistuu paljon helpommin, jos nesteenä on käyttänyt munien sijaan vettä.
Kone hoitaa kaiken työn, mutta automaattisella semolinaohjelmalla rakenteesta tulee aika karkeaa ja epämiellyttävää. Makuun se ei vaikuta, mutta penne ei tunnu oikein pysyvän kasassa. Jos haluaa sileää pastaa, kannattaa antaa taikinan levähtää 10–20 minuuttia vaivaamisen jälkeen ennen puristamista muotin läpi. Tämä toimi useimpien kokeilemieni pastalaatujen kanssa mainiosti. Jos siis haluaa saada koneesta suurimman ilon irti, kannattaa valita manuaaliohjelma. Se vaatii vain koneen valvomista, sillä punnitseminen, vaivaaminen ja puristaminen tapahtuvat kuitenkin automaattisesti. Ja vaikka taikinan rakenteesta ei tulisikaan täydellistä, kone onnistuu silti puristamaan suuttimesta käyttökelpoista pastaa, joten kovin suurta rangaistusta kokeiluista ja harjoittelusta ei tule.
Kananmunia sisältävä taikina kuitenkin onnistui automaattiohjelmalla erittäin hyvin, mutta ei yhtä hyvin kuin jos olisi itse sekoittanut taikinan ja kaulinnut sen. Se johtuu siitä, että kone käyttää lisäksi hieman vettä, kun taas perinteisesti munapastassa on vain munia ja jauhoja. Etenkin tagliatellesta tuli silti mahtavan hyvää ja rakenteeltaan sopivan joustavaa – sekä tavallisesta vehnäjauhosta että durumjauhoista valmistettuna.
Maku voittaa kilpailijan
Philips Series 7000 -koneeseen verrattuna Wittin pastakoneen käyttö vaatii enemmän opettelua, mutta kunhan sen salat oppii, se on käyttäjäystävällisempi ja tehokkaampi. Vaikka etenkin automaattiohjelmat tuntuvat aluksi hämmentäviltä, kone on hyvin suopea lopputuloksen suhteen. Vaikka taikina jäisi liian kosteaksi, kone puristaa sen silti suuttimesta riittävällä laadulla, toisin kuin Philips Series 7000. Koneen puhdistus on molemmilla koneilla aika samankaltaista, mutta Wittin purkaminen ja kokoaminen sujuvat nopeammin.
Toisaalta Wittin koneen ruuvinreikiin ja muihin hankaliin paikkoihin jää helposti jauhoa, mikä aiheuttaa pientä turhautumista kesken ruuanlaiton. Minun oli testin aikana käännettävä kone usein ylösalaisin saadakseni jauhot ravistettua ulos (kannattaa muistaa irrottaa vesisäiliö ensin, muuten siitä vasta raivo syntyykin!) ja aloitettua alusta.
Sekä minä että koekaniinini olivat samaa mieltä siitä, että suorassa makuvertailussa Witt voitti Philipsin. Spagetin rakenne ja paksuus olivat ratkaiseva tekijä. Koska Wittin kone myös antaa anteeksi pienet virheet taikinan rakenteessa, se on myös ystävällisempi kumppani kokeilevalle kokille ja vasta-alkajalle.

Yhteenveto
Wittin pastakone voi tuntua parilla ensimmäisellä käyttökerralla hieman turhauttavalta, mutta kun käytön oppii, saa keittiöönsä koneen, joka tekee pastakokeiluista helppoja ja jolla epäonnistumisen riski on pieni. Koneen käytöstä tulee sitä hauskempaa, mitä enemmän manuaalikäyttöä harjoittelee, mutta automaattiohjelmillakin onnistuu.
Maku tietysti ratkaisee, ja Witt tekee pastaa, joka sekä maistuu herkulliselta että on rakenteeltaan parempaa kuin Philipsin kilpailevalla koneella. Ja siksi Witt vie tämän vertailun voiton!
Myös tässä testissä
Philips 7000 series -pastakone HR2665/93
Luotettava työjuhta pastakeittiöön
Philipsin täysautomaattinen pastakone vihkii aloittelijan helposti pastanteon saloihin.





