Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Sony PlayStation 5

PS5: Tulevaisuus on täällä!

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!

/ 26.11.2020 - 16:20
Sony PlayStation 5

Ääni & Kuva kiteyttää

  • PlayStation 5 on tehokas pelikone, joka pyörittää sekä uusia että vanhoja pelejä upean terävien grafiikoiden saattelemana. Pelit latautuvat hujauksessa, ja innovatiivinen ohjain takaa mukaansa tempaavat pelikokemukset.
  • Toistaiseksi on tarjolla vasta vähän pelejä, jotka päästäisivät PS5:n täyden potentiaalin kukoistamaan. Mukana tuleva HDMI-johto on kovin lyhyt.

Monen odottama Sony PlayStation 5 on vihdoin täällä. Virallinen lanseeraus oli 19.11., mutta kovan kysynnän vuoksi omaa kappaletta voi joutua odottelemaan joulun yli. Onnelliset ovat he, jotka onnistuvat saamaan laitteen pukinkonttiin!

LB Ääni & Kuva sai kuitenkin testikappaleen suoraan maahantuojalta eli Nordisk Filmiltä. Kysymys kuuluu: onko PS5 odotuksen arvoinen vai kannattaisiko vain hankkia Xbox Series X sen sijaan? Testataan!

PS5 Spiderman
Vihdoin täällä: Sony PlayStation 5. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Veitsenterävät grafiikat säteenseurannalla ja häikäisevällä kontrastilla

PlayStation 5 on täynnä ominaisuuksia ja rautaa, jotka lupailevat uudenlaisia pelikokemuksia. Ray-tracing eli säteenseuranta on ollut tähän mennessä tarjolla vasta siisteimmissä pelitietokoneissa ja näytönohjaimissa. Sillä tarkoitetaan 3D-grafiikkaa, joka luo eläväisen, lähes fotorealistisen kuvan. Tekniikan ansiosta esimerkiksi auringonsäteet heijastuvat luonnollisemmin pinnoista ja varjot näyttävät oikeammilta.

PlayStation 5 pystyy toistamaan 8K-videota nopeudella 30 kuvaa sekunnissa tai 4K-videota 60 kuvaa sekunnissa. Skaalatulla 4K-grafiikalla päästään 120 fps:n vauhtiin (frames per second, kuvaa sekunnissa) Näin korvalla nopeudella liikkeet toistuvat yleensä nopeammin ja tarkemmin, mikä on etenkin ralli- ja taistelupeleissä tärkeää. Tämän luokan suorituskyky on tähän asti ollut tarjolla vain todella kalliilla näytönohjaimilla varustetuissa pelikoneissa, mutta nyt vauhtia saadaan konsolipuolellekin!

PS5 vs Xbox X OLYMPUS DIGITAL CAMERA PS5 rear connections PS5 controller
<
>
Liitännät: PlayStation 5:ssä on vain yksi HDMI-ulostulo, eli ääntä ja kuvaa ei voi lähettää erikseen esimerkiksi surroundkaiuttimiin. Konsoli kytketään suoraan tv:seen HDMI eARCin kautta. Tai AV-signaalin voi lähettää HDMI 2.1-yhteensopivan vahvistimen kautta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sony PS5: valtava!

PS5:n design eroaa kilpailijoista ja myös edellisten sukupolvien malleista futuristisella ja hienostuneella muotoilullaan. Ja kuten kuvista näkyy, PS5 on ISO! Perinteisesti pelikonsoli on ollut pöytäkoneen kompakti vaihtoehto, mutta PS5:n tapauksessa tästä ei ole kyse. 39-senttinen jätti on oikea olohuoneen katseenvangitsija. Vaihtoehtoisesti sen voi yrittää piilottaa tv-tason alle tai kirjahyllyn alimmalle tasolle.

Isokokoisuus ei ole seurausta vain edistyksellisen tekniikan vaatimasta tilasta, vaan myös jäähdytystarpeesta. Edeltäjä PS4 on tunnettu herkästä kuumenemisestaan ja tuulettimen kovasta äänestä. PS5:n jäähdytysjärjestelmä on tehokkaampi yhdistelmä tuulettimia ja nestejäähdytystä, joka kierrättää ja kuljettaa prosessorin tuottamaa lämmintä ilmaa poispäin. Hyvin näyttää toimivan: emme havainneet laitteen kuumenevan mitenkään erityisesti tai pitäneen häiritsevää tuuletinkohinaa.

Jos meidän tulisi nimetä voittaja designin suhteen, niin omaan silmäämme Xboxin kompakti ja suoralinjainen muotoilu näyttää käytännöllisemmältä. Moni varmaan suosii PS5:n pehmeämpiä muotoja puhtaasti ulkonäön puolesta. Makuasioita!

Sony PS5 DualSense
Microsoft on säilyttänyt kutakuinkin saman ohjaimen edellisen sukupolven mallista, mutta Sony on tehnyt huomattavia päivityksiä PS5:n DualSense-ohjaimeen. Kuva: Audun Hage

DualShock on nyt DualSense: langatonta ohjausta

Uusi DualSense-käsiohjain eroaa aiemmista DualShock-malleista monien uusien ominaisuuksien muodossa. Yksi uutuuksista on niin sanottu haptinen palaute, millä tarkoitettan ohjaimen entistä tarkempaa, monipuolisempaa ja voimakkaampaa värinää. Alapuolen napeista on tullut adaptiivisia, eli niiden antama vastus voi vaihdella. Gyro-sensorin avulla ohjainta kääntelemällä ja pyörittämällä voi suorittaa erilaisia liikkeitä peleissä. Eikä siinä kaikki: käsiohjaimessa on myös kaiutin, mikrofoni ja kosketusnäyttö. Lataaminen sujuu helposti USB-C:n kautta, ja akunkesto on 8 tuntia.

Uuden konsolin kanssa voi myös käyttää vanhoja PS4:n DualShock-ohjaimia, mutta vain vanhempia pelejä pelatessa. Uusissa peleissä toimivat vain DualSenset, ja ekstraohjain kustantaa noin 80 euroa. Meistä DualSense on ehdottomasti jännittävämpi kuin Xboxin ohjain, sillä se avaa aivan uudenlaisia ominaisuuksia pelaamiseen.

Käyttö ja ominaisuudet

Kunhan Playstation 5:n on asettanut jalustalleen, on johtojen kytkeminen helppoa. Jos PlayStation-tili löytyy valmiiksi, on sisäänkirjautuminen nopeaa. Ensimmäisellä käynnistyskerralla laite ohjaa asetusvalikon läpi, ja sitä kautta voi optimoida tv-kuvan kalibroimalla oman televisionsa HDR-kirkkauden. Fiksua!

Uusi valikko tuntunee tutulta PlayStationin käyttäjille ja tuntuu sekä nopealta että järkevältä. Valikot tuntuvat paremmilta kuin Xboxissa, jotka aluksi olivat aika hämmentävät. Kaikkeen toki tottuu.

Suoratoistosovellukset kuten Netflix, Apple TV ja Disney+ on helppo ladata sisältövalikkoon. Kaikkea ohjataan DualSensellä, mutta jos haluaa käyttää PS5:ä enemmänkin media- ja levysoittimena, voi olla järkevää hankkia noin 40 euron hintainen PS5 Media Remote -kaukosäädin.

PS5:ssä on 4K Blu-ray -soitin, jonka avulla elokuvista pääsee nauttimaan korkeimmalla mahdollisella laadulla. Tämä onkin ainoa ero Playstation-huippumallilla ja noin 50 euroa edullisemmalla PS5 Digital Edition – halvemmassa ei siis ole levysoitinta.

Pieni pettymys on Dolby Vision HDR-tuen puuttuminen, joka Xbox Series X:stä löytyy. Myöskään ei Dolby Atmos -ääntä ei tueta pelien eikä sisäänrakennettujen sovellusten kautta. Sonylla on oma Tempest 3D Audio -ääni, jonka saisi käyttöön valmistajan kuulokkeiden kautta, mutta emme päässeet kokeilemaan sitä vielä.

Salamannopea!

Xbox Series X:n latausnopeus teki meihin aikamoisen vaikutuksen, eikä PS5 joudu kalpenemaan sen rinnalla. Etenkin uusille konsoleille optimoidut pelit (kuten Spiderman: Miles Morales) latautuvat salamana: päävalikosta Hämiksen maailmaan pääsee parissa sekunnissa. Vaikka emme päässeetkään vertailemaan aivan identtisillä peleillä kahta uutta konsolia, vaikuttaisi PS5 olevan joissakin tapauksissa hieman nopeampi kuin Xbox Series X. Nopeus lienee modernin SSD-kovalevyn ansiota (M.2 NVMe SSD), joka kuulemma on tuplasti nopeampi kuin Microsoft Xbox Series X:stä löytyvä.

PS5:stä ei kuitenkaan Xboxista poiketen löydy Quick Resume -ominaisuutta, jossa voi hyppiä avoimiksi jätettyjen pelien välillä. Sonylla on aina suljettava edellinen peli ennen siirtymistä seuraavaan, mikä vie aikaa. PS5 joutuu tyytymään myös pienemään tallennustilaan kuin Xbox Series X (kaikkinensa 825 GB/käytössä 667 GB, verrattuna Xboxin lukuihin 1 TB /800 GB), mutta tila on laajennettavissa myöhemmin. Tosin sitä varten koko laite on avattava, kun taas Xbox Series X on varustettu simppelillä sisääntulolla.

Kuvanlaatu

Mahdollisuus nauttia uusien pelien hienoista grafiikoista on aika lailla koko idea siinä, että ylipäätään viitsii hankkia uuden ajan pelikonsolin. PS5:n voi odottaa täyttävän nämä toiveet 8K-resoluutiollaan, 120 fps:n nopeudellaan, HDR-kuvallaan ja säteenseurannallaan. Kaikkea ei tietenkään saa kerralla, vaan käytännössä on valittava, haluaako hyödyntää parasta kuvanlaatua (4K-resoluutio ja yksityiskohtaiset grafiikat) vai parasta suorituskykyä (60/120 fps).

PS5 Astros Playroom scaled 1
Valmiiksi asennettu Astro’s Playroom esittelee DualSensen ominaisuudet yhdessä pelissä. Kuva: Audun Hage

Aloitimme testin tutustumalla valmiiksi asennettuun Astro’s Playroom -demopeliin, jonka idea on esitellä monipuolisesti DualSensen mahdollisuuksia ja toimintaa. Aluksi peli vaikuttaa hyvin lapsiystävälliseltä, mutta se on välillä aika vaikea. Gyromittareiden ja dynaamisten trigger-nappien yhdistelmä vaatii keskittymiskykyä! Ohjain tärisee, nykii ja piipittää Astron seikkaillessa pelin läpi, ja DualSense tarjoaa paljon haastavia liikkeitä. Grafiikoissa ei sen sijaan ole mitään uutta tai mielenkiintoista.

Haluammekin päästä haastamaan grafiikkakonetta, joten lataamme Spiderman: Miles Moralesin. Upeiden ray tracing -efektien ansiosta pelin visuaalisuus on aivan omaa luokkaansa. Kun viiletämme pilvenpiirtäjien välissä, näyttää New York todella hienolta, astetta aidommalta. Miinuksena on pelin vaatimat ärjyt tehot!

PS5 gameplay3 scaled 1
Spiderman: Miles Morales on kuvaherkkua: 4K-resoluutio, HDR ja ray tracing – grafiikat ovat paikoin melkein fotorealistisia. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Jotta voi pelata Spiderman: Miles Moralesia säteenseurannalla, on alennettava kuvanopeus tasolle 4K/30 fps. Sillä kuva on epätasaisempi kuin skaalattu 4K/60 fpd ilman säteenseurantaa. Useimmiten pehmeämpi ja responsiivisempi 60 fps-nopeus on enemmän mieleemme, vaikka se hiukan hiookin grafiikoita. Tätä ajatellen olisi toivottavaa, että Sony ja PlayStation5:n pelinkehittäjät toisivat markkinoille vieläkin paremmin PS5:lle kustomoituja pelejä, joissa yhdistyisivät molempien maailmojen parhaat puolet.

Millaisen television tarvitsen?

Olemme testanneet PS5:ä monen uuden ja peliystävällisen televisiomallin kanssa, esimerkiksi Samsung Q80T ja LG OLED CX. Nämä mallit tarjoavat HDMI 2.1-liitännät ja mahdollistavat 120 kuvaa sekunnissa (4K/120p). Mutta on tällainen televisio välttämätön?

PS5 gameplay2 scaled 1

Vastaus on kyllä ja ei. Kirjoittamishetkellä emme ole päässeet kokeilemaan Playstation 5:ä yhdenkään 120 fps:n nopeutta hyödyntävän pelin kanssa. Kokemuksestamme Xbox Series X:n kanssa, samoin kuin 120 fps:n pelikoneiden kanssa, sanoisimme että nopeus tarjoaa pehmeämpää kuvaa. Jos uuden television hankinta on ajankohtaista, suosittelemme tietysti valitsemaan mallin, jossa on HDMI 2.1 ja 4K/120fps, mutta mikään pakko niin ei ole tehdä. Jos omistaa jo 4K-television tavallisilla ominaisuuksilla (HDMI 2.0/4K/60p), saa silti nauttia hyvästä kuvasta ja pelikokemuksista.

PS5 HDR justering
Eniten irti PS5:n kuvasta saa, jos televisiossa on hyvä kontrasti. Tässä säädämme Samsung QE55Q80T:n HDR-kirkkautta. Kuva: Audun Hage

Ehkä nopeutta tärkeämpää on panostaa kontrastiin. Monet uudet pelit käyttävät HDR:ää (High Dynamic Range). joka tuo kuvaan enemmän kontrastia ja sitä myöten informaatiota ja yksityiskohtia. Tällaiset kuvat näyttävät ehdottomasti parhailta kunnon televisiolla, jossa on korkea kontrasti ja tarkka valonjakautuminen – mieluiten siis OLED tai LCD suoralla ledtaustavalaistuksella. ”Tavallinen” LCD reunavalaistuksella ei yllä samaan kontrastiin ja syvyysvaikutelmaan, joten kuvan viehätyksestä katoaa osa.

Johtopäätökset

Ensivaikutelmamme Sony PlayStation 5 -pelikonsolista on lupaava. Jos omistaa jo 4K HDR -television, saa uuden konsolin kanssa nauttia terävistä ja mehukkaista grafiikoista. Latauskaan ei vie kuin hetken: PS5 käynnistää pelin ennen kuin huomaakaan, joten vanhoista konsoleista tuttu odottelu on menneen talven lumia.

Uusi DualSense-ohjain on myös kiva kokemus, ja Sony on ollut erittäin luova sen ohjaus- ja liiketoimintojen kehittelyssä. Jännittävää nähdä, minkälaisiin ratkaisuihin muut pelivalmistajat Onko PlayStation 5 parempi kuin Xbox Series X? On liian aikaista sanoa. Vastaus riippuu siitä, millaisia pelejä Sony ja Microsoft tuovat markkinoille ensi vuonna, ja kuinka pitkälle konsolien uusia ominaisuuksia pelinkehittäjät päätyvät hyödyntämään. Odotamme innolla pääsyä testaamaan enemmän seuraavan sukupolven pelejä!

Pidämme PlayStation 5:n testipenkissämme osana referenssikalustoamme, jotta voimme aika ajoin päivittää siihen uusia ominaisuuksia ja testata sen yhteensopivuutta uusien televisiomallien kanssa. Jos sinulla kysyttävää televisioista tai pelaamisesta, kysy rohkeasti – toimitus vastaa mielellään!

Karakter
Sony PlayStation 5
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Ääni & Kuva
Scroll to Top