Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia X95J (XR-75X95J)

Tarkka ja terävä 4K-kuva

Sony X95J läjäyttää ruudulle lähes yhtä hyvän kontrastin ja mustan kuin tuplasti kalliimpi 8K-tv Z9J. Erittäin hyvä ostos!

Julkaistu 27.11.2021 - 08:00
Sony Bravia X95J (XR-75X95J)
Audun Hage

Haluaisitko suuren ja näyttävän highend-television ilman, että siitä tarvitsee maksaa järjettömästi? Siinä tapauksessa Sony Bravia X95J voi olla kiintoisa tuttavuus. Kyseessä on Sonyn paras LCD-televisio 4K-resoluutiolla, ja se on saatavana 65-, 75- ja 85-tuumaisena. X95J maksaa vähemmän kuin samankokoiset Sonyn OLED-mallit (A90J) ja suurin piirtein puolet 8K-serkkunsa Z9J:n hinnasta. Tekniikka on kuitenkin pitkälti samaa kuin kalliimmissa malleissa, joten tässä on erinomaiset mahdollisuudet saada laatukuvaa kohtuuhintaan!

Sony Bravia XR-75Z9J – Design

Sony X95J ei ehkä muotoilultaan voita palkintoja. Vahva ledtaustavalaistus vie tilaa, joten tv on melko paksu, etenkin jos vertaa saman valmistajan ohuen ohuisiin OLED-malleihin! X95J onkin ehkä parhaimmillaan kodin elokuva- tai pelihuoneessa kirkkaasti valaistun ja tyylikkäästi sisustetun olohuoneen sijaan.

Television laadussa sen sijaan ei ole moitteen sijaa: tv on vankka ja erittäin hyvin tehdyn oloinen. Jalan saa asennettua kapeammalle tai leveämmälle, ja korkeussuunnassakin on hiukan pelivaraa, joten ruudun alle saa tarvittaessa sijoitettua soundbarin.

Mainos

 

Sony-75-Inch-BRAVIA-XR-X95J-4K-HDR-LED-TV-XR75X95J-Stand 65_X95J_sil_blk_edge2edge_ccw_landscape_2000x700
<
>
Sony X95J:n voi asentaa kolmella tavalla tason tilasta riippuen. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

X95J on varustettu Sonyn tutulla premium-kaukosäätimellä, joka on tyylikkäästi harjattua metallia. Se istuu mukavasti käteen ja on taustavalaistuksen ansiosta kiva käyttää hämärässäkin. Televisio tottelee käskyjä nopeasti.

Android-käyttöliittymä on saanut kasvojenkohotuksen ja on tässä nyt uudella nimellään Google TV. Valikot ovat entistä selkeämmät ja kaikki mahdolliset sovellukset löytyvät helposti, kuten uusi HBO Max.

Liitäntöjen puolesta Sony mukailee monen muun valmistajan nykylinjaa, eli neljästä HDMI-sisääntulosta kahdessa on HDMI 2.1 -ominaisuudet. Niillä pääsee nauttimaan esimerkiksi 4K-videosta 120 Hz:n virkistystaajuudella, mikä on iloksi ja hyödyksi uusissa Xbox- ja PlayStation-peleissä. Kannattaa huomioida, että jos käyttää HDMI eARC -kanavaa soundbarin kytkemiseen, jää jäljelle vain yksi 2.1-sisääntulo.

Peleistä puheen ollen: X95J ei tue VRR-toimintoa eli vaihtelevaa virkistystaajuutta tai dynaamisesti virkistystaajuutta sääteleviä G-Synciä tai AMD FreeSynciä, joten televisio ei ehkä ole paras valinta PC-pelaajalle. Sony on kertonut, että vuoden 2021 lopulla tulevan päivityksen myötä X95J saa uusia peliominaisuuksia, kuten Auto HDR Tone Mapping ja Auto Genre Picture Mode. Peliasetuksen viive on hyvä eli lyhyt: mittauksessamme 11 millisekuntia.

Lue myös: Sony XH9005 – Lähes paras pleikka-tv

Sony X95J remote scaled 1
X95J on varustettu Sonyn tutulla premium-kaukosäätimellä, joka on tyylikkäästi harjattua metallia. Se istuu mukavasti käteen ja on taustavalaistuksen ansiosta kiva käyttää hämärässäkin. Kuva: Audun Hage
Sony X95J inputs scaled 1
Sony X95J:ssa on hyvät liitännät, ja neljästä HDMI-sisääntulosta kahdessa on HDMI 2.1 -ominaisuudet. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Paperilla Sony X95J voi kuulostaa aika tavalliselta LCD-mallilta 4K-resoluutioineen, mutta pinnan alla piilee useita kuvaa parantavia ominaisuuksia. Suora ledtaustavalaistus tekee kontrastista vahvan, X-Wide Angle -suodin tarjoaa laajempaa katselukulmaa ja ruudun heijastamaton pinta kirkastaa kuvaa. Kuvaprosessori on Sonyn tämän hetken paras (Cognitive Processor XR), joka on meille tuttu jo muista valmistajan huippumalleista.

Monella kilpailijalla, kuten LG:llä, Samsungilla ja TCL:llä on tämän vuoden malleissa käytössä MiniLED-taustavalaistus, mutta Sony luottaa yhä perinteiseen tekniikkaan ”isoine” ledvaloineen. Käytännössä X95J suoriutuu erittäin hyvin kuvantoistosta ja onnistuu kaivamaan tummistakin kohdista esiin yksityiskohtia ja toistamaan HDR-sisältöjä häikäisevän intensiivisesti. Valkoiset kohteet tummalla taustalla (esimerkiksi tekstitykset) voivat luoda heikkoa haloa-efektiä, mutta ei häiritsevissä määrin.

Olemme saaneet jo positiivisia kokemuksia Sonyn XR-prosessorista aiemmissa testeissä, ja nopeasti selviää, että myös X95J:ssä kaikki sen hyvät puolet ovat näkyvillä.

Sony-X95J-PQ-Idris-Elba-scaled Sony-X95J-pistol-scaled Sony-X95J-PQ-Idris-Elba-2-scaled Sony-X95J-crosshairs-scaled
<
>
Sony X95J:n kuva on todella terävä – lähes yhtä terävä kuin tuplasti kalliimmassa 8K-resoluution Bravia Z9J -mallissa. Tässä Netflixin elokuva ”The Harder They Fall”. Kuva: Audun Hage

Netflixin uutuuslänkkäri The Harder They Fall on täynnä visuaalisesti upeita kohtauksia, jotka toistuvat näyttävästi Sony X95J-televisiolla. Toiminnantäyteisessä elokuvassa on paljon teräviä lähikuvia ja kirkkaita HDR-efektejä, jotka tarjoillaan loistavalla Dolby Visionin HDR-laadulla.

Sonyn kirkkaus on kohdillaan, minkä ansiosta auringonpaiste ja muut kirkkaat osiot toistuvat mahtavalla intensiteetillä. Idris Elban ja rosvojoukkionsa lähikuvat on kontrastiltaan niin vahvoja, että ne melkein hyppäävät ruudulta ulos.

X95J tarjoaa monta hyvää valmisasetusta, joista meistä elokuva-asetus oli jälleen paras. Värintoisto on neutraalia ja vivahteikasta ilman merkittävää juovaisuutta (banding) tai muitakaan epätasaisuuksia. X95J onnistuu toistamaan myös liikkeet sulavasti. 24 Hz:n elokuvat näyttävät realistisilta, mutta jos haluaa, voi laittaa päälle interpolaation, jolla liikkeet toistuvat pehmeästi ja välkkymättä.

Terävyyskin tekee vaikutuksen. X95J:n testin aikana meillä oli edelleen lainassa 8K-resoluution Z9J-malli, ja näiden kahden ollessa vierekkäin täytyy olla todella tarkkanäköinen, jos eroa terävyydessä aikoo huomata. Z9J:n varjostukset ovat vieläkin pehmeämpiä ja HDR-efekteissä on vieläkin enemmän painetta, mutta kokonaisuutena kuvanlaatu näissä kahdessa on hyvin samanlainen. Z9J erottuisi oikeastaan vain 8K-sisältöjä toistaessa, ja niitä on yhä harmillisen vähän tarjolla. Kun ottaa huomioon X95J-mallin lähes puolet edullisemman hinnan, on aika selvää, kumpi on tällä hetkellä parempi ostos!

Lue myös: Sony Z9J – Huikea 8K-televisio!

Äänenlaatu

Äänipuolella X95J tarjoaa Sonyn erinomaisen Acoustic Multi Audio -kaiutinjärjestelmän. Kaiuttimia on ruudun pohjassa, päällä ja sivuilla, jotta ääni jakautuisi mahdollisimman uskollisesti sisällön mukaan. Näin siis äänen pitäisi kuulua paremmin sieltä, mistä se kuvankin mukaan tulisi.

Ja ääni onkin erinomainen: X95J soittaa kovaa ja puhtaasti ilman äänen säröilyä. Puhe toistuu vahvana ja kirkkaana, mutta tiettyä laatueroa Z9J-mallin ääneen on havaittavissa, siinä kun on kalliimmat kaiutinelementit ja niitä on enemmän. Diskantti on hiukan terävämpi kuin Z9J:n kauniin erotteleva versio. X95J tarjoaa kuitenkin ääntä, josta saa hyvin selvää, sekä bassoa, joka tuo niin musiikkiin kuin ääniefekteihinkin hyvää painetta.

X95J on lisäksi varustettu Sony Center -toiminnolla, joka käyttää tv:n kaiuttimia keskikanavan tukena, jos laitteeseen yhdistää Sonyn oman soundbarin, vaikkapa HT-A7000:n. Tv:n takana on kaiutinliitännät, joiden avulla laitteeseen saa kotiteatterivahvistimen.

Yhteenveto: Sony X95J

X95J on Sonyn paras 4K LCD -televisio mallivuodelle 2021 ja todella hyvin ominaisuuksin varustettu: iso kuva, mehukas kirkkaus, jonka ansiosta tv sopii katseltavaksi myös päivänvalossa sekä leffailtojen hämyssä toimivat loistavat kontrasti ja musta. Google TV on nopea ja helppo käyttää, ja uusimmat suoratoistopalvelut ovat alustalla hyvin edustettuina.

Sonyn huippumalli on melko kallis, mutta kun katsoo, mitä rahalla saa – etenkin verrattuna tuplasti kalliimpaan 8K-resoluution Z9J-malliin – voi X95J-mallin todeta olevan parhaita highend-luokan ostoksia. Erinomainen yleis-tv!

Karakter
Sony Bravia X95J (XR-75X95J)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony X95J maalaa todella terävän ja kontrasiltaan loistavan kuvan, jossa on paljon vivahteita. Googlen alusta on käyttäjäystävällinen ja hyvin varusteltu. Sonyn televisio on hiukan isompi, painavampi ja paksumpi kuin hienoimmat designmallit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top