Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia XR-75Z9J

Huikea 8K-televisio

Veitsenterävä 8K-resoluutio ja edistyksellinen kuvankäsittely tekevät Sony Z9J -television kuvasta aivan omaa luokkaansa. Olisipa vain enemmän 8K-katsottavaa!

Julkaistu 13.09.2021 - 15:15
Sony Bravia XR-75Z9J
Audun Hage

Sony on viime aikoina ilahduttanut elokuvafaneja monella uudella televisiomallilla, joista suosikkejamme ja ehdottomasti vaikuttavimpia edustaa lippulaiva-OLED A90J.  Nyt testivuorossa on Sonyn LCD-tekniikan huippumalli eli Bravia Z9J.

Z9J kuuluu Sonyn ylelliseen Master-mallistoon ja on saatavilla vain 75- ja 85-tuumaisena – isomman hinta kipuaa peräti 10 000 euroon.

Veitsenterävän 8K LCD -paneelin lisäksi televisio on varustettu älykkäällä Cognitive XR -videoprosessorilla ja Googlen uusimmalla käyttöjärjestelmällä. Yhdistettynä tehokkaisiin sisäänrakennettuihin kaiuttimiin luvassa pitäisi olla todellakin tavallisesta poikkeavia televisioelämyksiä!

Mainos

Sony Bravia XR -75Z9J – Design

Bravia Z9J on monella tapaa samanlainen kuin viime vuoden huippumalli ZH8 – eli massiivinen ja suorituskykyinen televisio.

Uutuus on ehdottomasti muhkeampi kuin elegantti OLED-malli A90J. Sen on myös paksumpi kuin esimerkiksi Samsungin MiniLED-tekniikkaa edustava QN900A. Sonyn käyttämä perinteinen ledtaustavalaistus vie nimittäin väkisinkin enemmän tilaa.

 

Sony-Z9J-unboxing-1-scaled OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sony-Z9J-unboxing-2-scaled Sony-Z9J-unboxing-4-scaled Sony-Z9J-unboxing-5-scaled Sony-Z9J-design-scaled Sony-Z9J-unboxing-6-scaled P9010744-scaled
<
>
Sonyn LCD-lippulaiva on massiivinen ilmestys, mutta rakenteen laadussa ei ole moitittavaa. Kuva: Audun Hage

Muotoiluunkin on panostettu: Sonyn mukana tulevat jalat voi asentaa kapeammalle tai leveämmälle, jolloin tv sopii paremmin erikokoisille tasoille. Ruutu on myös riittävän korkealla, jotta alle saa mahdutettua soundbarin. Toki myös seinäkiinnitys onnistuu tavallisen VESA-kiinnikkeen avulla. Kannattaa vain varmistaa, että seinä kestää: 75-tuumainen Z9J painaa 46 kiloa ja 85-tuumainen 62 kiloa!

 

Sony Three way stand
Sony Z9J:n jalat saa kolmella tavalla, jotta se mahtuu tasolle kuin tasolle. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Z9J toimitetaan Sonyn premium-kaukosäätimen kanssa. Hyvin käteen sopivan kaukosäätimen etuosa on harjattua metallia. Taustavalaistuissa napeissa on mukava tuntuma – käyttö tuntuu selkeämmältä kuin Sonyn edullisempien televisioiden vähän tylsällä perussäätimellä.

Android-käyttöliittymä on saanut kasvojenkohotuksen ja se tunnetaan nykyään nimellä Google TV. Valikot ovat entistä selkeämmät ja sovellusvalikoima moitteeton.

Sony-Z9J-Google-TV-scaled Sony-Z9J-apps-scaled P9060763-scaled
<
>
Google-alusta tarjoaa kattavan valikoiman sovelluksia. Kuva: Audun Hage

 

Sony on parannellut tämän vuoden televisioissa liitäntöjä. Z9J on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, joista kolme 2.1-standardin mukaisia. Kaistanleveys 48 Gbit/s riittää vastaanottamaan videosignaalia 8K/60p- tai 4K/120p-nopeudella. Toisin sanoen televisio sopii mainiosti myös uusimpien pelikonsolien (PS5 ja Xbox Series X) näytöksi.

Onkin aikamoinen pettymys, ettei Sony tue Google-alustasta huolimatta AV1-videokoodekkia. Se vaadittaisiin 8K-videoiden toistamiseen YouTubesta, ja kaipasimme ominaisuutta jo vuoden 2020 ZH8-mallin kohdalla. Tämän vuoden mallilla 4K-sisältöjen toistaminen AV1-koodekilla onnistuu, mutta ironisesti 8K-tuki puuttuu.

YouTube on nimittäin edelleen harvoja aitoa 8K-sisältöä tarjoavista alustoista. Onkin yllättävä valinta, ettei Z9J tue AV1-koodekkia 8K-laadulla, varsinkin kun ottaa huomioon, että LG:n ja Samsungin tapaisilla kilpailijoilla asia oli kunnossa jo viime vuoden malleissa. Mikäs tässä mahtaa olla ideana?

Kuvanlaatu

Olipa lähdemateriaalin resoluutio korkea tai matala, saa Sonyn tehokas videoprosessori useimmat videosisällöt näyttämään upeilta. Sonyn XR-prosessori on meillä tuttu jo malleista A90J ja A80J, ja näin isolla ruudulla se pääsekin oikeuksiinsa. Sonyn kuvankäsittely on saanut ”kognitiivisia” kykyjä kuvan analysointiin ja optimoimiseen.

P9060782 scaled 1

Once Upon a Time … in Hollywood -elokuva (Netflix, 4K UHD) näyttää mestarilliselta Sony Z9J:llä. Tarantinon elokuva vie meidät 60-luvun Hollywoodiin ja Kalifornian kirkas aurinko tuntuu lämmittävän olohuonetta oikeasti! Sonyn televisio ihan hehkuu, ja värikkäät kohtaukset toistuvat luonnollisella kirkkaudella ja kontrastilla, joka ei tunnu liioitellulta. Lähikuvat Rick Daltonista (Leonardo DiCaprio) ja hänen stunttimiehestään Cliff Boothista (Brad Pitt) ovat veitsenteräviä mutta eivät yhtään keinotekoisen näköisiä. Bravia Z9J:n kuva pysyy alkuperäiselle uskollisena eikä lähde ylikyllästämään värejä tai liioittelemaan terävyyden kanssa.

Sony Z9J Movie set scaled 1
Sony Z9J:ssä on värikäs mutta silti neutraali ja ”korrekti” kuva. Kuvassa Tarantinon ”Once Upon a Time… in Hollywood”. Kuva: Audun Hage

Tuttuun tapaan meidän oli tietenkin tarkistettava, miltä Dolby Visionin HDR-formaatissa toistettava gangsterisuosikkimme The Irishman näyttää. Martin Scorsesen elokuva on väreiltään synkempi kuin Tarnatinon Hollywood-eepos, joten heikommilla televisioilla The Irishman voi näyttää hieman kalpealta. Tässä sellaista ongelmaa ei todellakaan ole! Värintoisto on kaunista ja vivahteikasta ja etenkin punaisen sävyt tuntuvat erityisen vaikuttavilta: Jimmy Hoffan puvun ja kravatin sävyt ovat todella realistiset. Yksityiskohtien terävyys ja täyteläisyys on omaa luokkaansa ja voimme erottaa jopa Robert De Niron käyttämien silkkipaitojen saumatikkaukset ja muut pienet yksityiskohdat.

Myös liikkeidentoisto kuuluu parhaimpiin näkemiimme: Sony toistaa 24 Hz:n elokuvat alkuperäiselle uskollisesti niin, ettei kuva pätki tai töki.

Onnistunut valonjako

Kuvanlaatu on ehdottomasti highend-tasoa. Häikäisevä noin 2 000 nitin kirkkaus saa kuvan loistamaan valoisassakin huoneessa. Sony Z9J:n rajoitteet ovat enemmänkin mustassa ja hämärien kohtausten yksityiskohdissa.

Ledtaustavalaistus saa valon jakautumaan ruudulla melko tasaisesti. Tummistakin kohtauksista erottuu hyvin yksityiskohtia eikä HDR-kohtauksista vuoda valoa pimeille alueille. Z9J ei kuitenkaan yllä tässä OLED-televisioiden tasolle.

Sony Z9J Leonardo scaled 1

Esimerkiksi Sonyn oma A90J tarjoaa syvempää hiilenmustaa, joka on edukseen pimennetyssä kotiteatterihuoneessa. Samsung QN900A (testi tulossa!) onnistuu MiniLED-tekniikan lukuisten itsenäisten valoalueiden ansiosta jakamaan valoa vieläkin tasaisemmin.

Sony on päätynyt perinteisempään ledtekniikkaan, jossa tyydytään pienempään määrään himmennysalueita. Sen vuoksi tummalla taustalla olevien kirkkaiden kohteiden ympärille syntyy toisinaan halo-efektiä. Sitä huolimatta Sony Z9J kuuluu tarkimpiin näkemiimme LCD-televisioihin. Esimerkiksi tekstityksistä ei juuri vuoda valoa, mitä tapahtuu usein LCD-televisioilla, joissa on harvemmin paikallisia himmennysalueita.

Äänenlaatu

Tänäkin vuonna Sony nojaa Acoustic Multi Audio -tekniikkaan äänentoiston suhteen. Bravia Z9J:ssa on kaiuttimet ruudun alla, yllä ja sivuilla, ja digitaalisen äänenkäsittelyn avulla ääniefektien pitäisi sijoittua paremmin sisällön tapahtumien mukaan ja siis kuulostaa siltä, että ääni tulee aina oikeasta paikasta kuvaruutua.

Sonyn Acoustic Surface -tekniikka on tehnyt meihin jo vaikutuksen monessa OLED-mallissa: siinä ääni värisee suoraan ruudun pinnassa. Z9J onnistuu tuottamaan samanlaisen vaikutelman: Dua Lipan laulu pysyy hyvin ruudun keskellä yleisön äänten toistuessa sivuilta. Yleinen äänenlaatu on oikein hyvä ja puhe erottuu selkeästi ja ymmärrettävästi. Myös ääniefektit toistuvat täyteläisesti, kiitos ruudun takana olevien bassokaiuttimien.

Bonuksena television kaiuttimia voi käyttää pelkkänä keskikanavana, mikäli television kytkee laajempaan äänijärjestelmään. Takapuolelta löytyy erilliset kaiutinliitännät, joista television saa liitettyä surround-vahvistimeen.

Yhteenveto

Sony tunnetaan huippumalliensa huippuvarusteluista, eikä Z9J petä tälläkään kertaa: kuvanlaatu on mestarillinen, värintoisto vivahteikasta ja yksityiskohtien määrä häkellyttävä. HDR-sisällöt häikäisevät eläväisellä kirkkaudellaan! On kuitenkin pieni pettymys, ettei Sony (vieläkään) tue YouTuben 8K-videoiden katsomista.

Z9J on selvästi tarkoitettu tosiharrastajille, sillä 7 000 euron hintainen LCD ei ehkä vetoa moneenkaan, varsinkin kun tarjolla on esimerkiksi Samsungin litteämpi ja modernimpi 8K MiniLED tai Sonyn oma, peräti 83-tuumainen OLED-malli XR-83A90J samaan hintaan.

Kysymys siitä, mikä Sonyn Bravia-malleista olisi itselle paras, riippuu tietysti omista tarpeista. Jos pohjaton musta on itselle tärkeää ja katselee elokuvia pimennetyssä huoneessa, on OLED paikallaan. Jos taas terävä, värikäs ja kirkas televisio vastaa paremmin omiin tarpeisiin, on Sony Z9J vahva vaihtoehto!

Karakter
Sony Bravia XR-75Z9J
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony Z9J:n kuvassa on vahvat värit ja huikea kontrasti. Kuvanlaatu on parhaimpia, jota olemme LCD-televisiosta nähneet. Sonylla ei (edelleenkään) voi katsoa YouTuben 8K-videoita, mikä rajoittaa katsottavia sisältöjä roimasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top