Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Veitsenterävä ja kirkas kuin mikä

Sonyn hurjin LCD-televisio tarjoaa mielettömän terävää 8K-kuvaa, mutta kaikista häikäisevin ominaisuus on kuitenkin kuvan kirkkaus!

Julkaistu 17.11.2020 - 10:07
Sony ZH8 (KD-75ZH8)
Audun Hage

Sony ZH8 on japanilaisvalmistajan siistein LCD-televisio tälle vuodelle. Se on täynnä edistyksellistä tekniikkaa mukaan lukien huippumoderni 8K-kuvapnaeeli, Sonyn oma X1 Ultimate-videoprosessori ja lisäkaiuttimet, joiden ansiosta ääni on tavallista parempi. Nyt testaamamme 75-tuumaisen lisäksi saatavilla on vielä isompi 85-tuumainen versio – mutta sen hintaa ei ilkeä edes ajatella!

Sony ZH8 front right
Sony KD-75ZH8. (Kuva: Sony)

Design

Vaikuttaa siltä, että Sony ZH8:n tapauksessa insinöörit ovat päättäneet isot linjat ennen muotoilijoiden mukaantuloa. Television rakenne on nimittäin melko paksu ja kantikas – ilme tuo mieleen melkein kuvaputkitelkkarit! Ero Samsungiin ja heidän henkäyksen ohueen Q950TS-malliin ei voisi olla suurempi. Paksuudelle on kuitenkin hyvä syy: Sony on varannut runsaasti tilaa tehokkaalle ledtaustavalaistukselle (ja sen jäähdytykselle).

Sony ZH8 side Sony ZH8 frame Sony ZH8 narrow feet Sony ZH8 rear
<
>
ZH8 on melko jyhkeä ilmestys, mutta johdot on sentään piilotettu fiksusti.

ZH8 seisoo kiiltävien metallijalkojen varassa, ja ne voi asentaa leveälle tai kapeiksi riippuen siitä, miten pitkä tv-taso sattuu olemaan. Televisio leijuu vain pari milliä tason yläpuolella, joten mahdollinen soundbar tulisi osittain kuvan eteen.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

Muiden Sonyn mallien tapaan ZH8 käyttää Googlen Android-käyttöjärjestelmää (versio 9.0). Yhdessä tehokkaan prosessorin ja muistikapasiteetin kanssa laitteen valikot ja sovellukset latautuvat alta aikayksikön. Google alustaan kuuluu aina runsaat sovellus- ja suoratoistovalikoimat, joista esimerkiksi Netflix ja Disney+ löytyvät valmiiksi asennettuna. Loput löytyvät helposti Google Play Storesta, johon on hiljattain lisätty myös Applen tv-palvelu.

Sony ZH8 backlit remote
Sonyn uudessa kaukosäätimessä on valaistut napit. Kuva: Audun Hage

ZH8:n mukana tulee Sonyn premium-kaukosäädin, joka toimii Bluetoothilla ja jonka nappeihin syttyy valo, kun säätimen ottaa käteensä. Se on paljon miellyttävämpi käyttää kuin vanha, eikä sitä edes tarvitse osoittaa suoraan televisiota kohti, kun tekee valintoja.

ZH8 tukee Google Assistant -puheohjausta, ja sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta sisältöjen jakaminen tai striimaaminen Android-puhelimesta on helppoa. Applen käyttäjät pääsevät hyödyntämään AirPlayta ja Homekitiä, jonka avulla television ohjaus sujuu helposti, samoin kuin sisältöjen jako iPhonesta.

Sony ZH8:ssa on tuki sekä Dolby Vision HDR:lle ja tavalliselle HDR10:lle ja HLG:lle, mutta HDR10+:aa ei löydy. Netflix Calibrated Mode, joka tarjoaa studiolaatuista Netflix-kuvaa, toimii Sonyn televisiolla.

HDMI 2.1 – mutta vain yhdessä sisääntulossa

Sony ZH8 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mukaan luettuna korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava (HDMI eARC). Yksi niistä on HDMI 2.1 -sisääntulo, jonka vuoksi Sony markkinoi ZH8-mallia ”Ready for PlayStation 5”-televisiona – kovin monessa Sonyn 2020-mallissa ei nimittäin HDMI 2.1:ä ole. Uuden liitännän ansiosta laitteella voi näyttää 4K-videota 120 fps:n kuvanopeudella (tai 8K-videota 60 fps:n nopeudella), mikä tekee siitä vaativiin uusiin peleihin sopivan.

Sony ZH8 input lag
Input lag on peliasetuksella noin 25 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

Sony ZH8:n viive peliasetuksella ei lyö ennätyksiä: mittasimme sen olevan noin 25 millisekuntia. Viive tippuu todennäköisesti puoleen, jos käyttää 4K/120 fps -kuvasignaalia, mutta emme pystyneet mittaamaan asiaa tarkasti. Joka tapauksessa Sonyn näytön nopeus riittää useimmille hyvin.

Vaikka Sony ZH8 on varustettu 8K-kuvapaneelilla on siinä muutama heikkous muihin tänä vuonna testaamiimme 8K-malleihin, myös LG:n kovatasoiseen kilpakumppaniin, verrattuna: televisio ei tue uutta AV1-videokoodekkia, jota tarvittaisiin YouTuben 8K-sisältöjen katselemiseen. Myöskään USB:n kautta ei voi toistaa 8K-videota, vaan ainoa vaihtoehto on käyttää HDMI-liitäntää numero 4.

Toinen mahdollinen huti pelaajia ajatellen on vaihtelevan virkistystaajuuden (VRR, Variable Refresh Rate) puuttuminen. Sen tarkoitus on estää screen tearingia nopeiden liikkeiden aikana.

Kuvanlaatu

Sonylla on jo kokemusta 8K:sta: meillä on yhä tuoreena mielessä 2019-malli Sony KD-85ZG9:n testi – siinäpä kuvaelämys, joka jätti pysyvästi jälkensä verkkokalvoillemme! Siksikin olimme uteliaita näkemään, kuinka hyvin Sony on onnistunut säilyttämään kyseisen mallin huikeaa suorituskykyä ZH8-mallissaan. Superlatiiveja ei tarvinnut odotella kauaa: ensimmäinen merkintä muistiinpanoissani on: ”miten mehukas kirkkaus!”.

Sony ZH8 Extraction
Sony ZH8 toistaa ”Extraction”-elokuvan mehevän kontrastin saattelemana! Kuva: Audun Hage

Aloitimme käynnistämällä Netflixistä löytyvän Extraction-toimintaelokuvan, joka tarjoillaan kontrastiltaan vahvassa Dolby Vision HDR-formaatissa. Kun Tyler Rake (Chris Hemsworth) liikkuu Dhakassa torilla, sitten hämäriin huoneisiin ja pimeisiin maanalaisiin tunneleihin, ovat kuvat aivan ensiluokkaisia. Nämä kohtaukset ovat ennenkin tehneet meihin vaikutuksen, mutta Sony saa kirkkaat alueet todella hehkumaan. Kun aurinko paistaa taivaalla heijastuen kiiltäviin pintoihin, on kuvassa vangitseva, melkein 3D-kuvan kaltainen realistinen tunnelma.

LG NANO99:ään verrattuna ei ole epäilystäkään, etteikö Sonyllä olisi enemmän dynamiikkaa, kontrastia ja kirkkautta kuvassaan. Kuvassa on jopa enemmän ytyä kuin testaamallamme Samsung Q950TS -mallilla. Jälleen todiste siitä, että HDR herää eloon kirkkaalla ruudulla!

Kuten Sony A85, joka niin ikään käy X1 Ultimate -prosessorilla, erottuu myös ZH8 erinomaisella ja luonnollisella värintoistollaan. Värit ovat täyteläiset ja vivahteikkaat mutta eivät lainkaan ylikylläisiä tai keinotekoisia. Myös kohinanvaimennus on Sonyllä loistavaa, ja pakkaamisesta aiheutunut kohina poistetaan hienosti ilman, että pienet yksityiskohdat menevät rikki.

Myös matalaresoluutioinen video toistuu virheettömästi. Sonyn kuvaprosessori analysoi ja skaalaa HD- ja 4K-materiaalia 8K-resoluutioon käyttäen Sonyn omia 8K-datapankin algoritmeja. Sekä HD- että 4K-sisällöt näyttävät saumattomilta ja teräviltä isolla näytöllä.

ZH8 erottuu myös tarkalla valonohjauksellaan. Valo jakautuu erittäin tasaisesti koko paneelin alalle. Vinjetöitymistä ei tapahdu, kuten kävi Samsung Q950TS:n kohdalla. Alueellinen himmennys on myös erittäin tarkkaa: Sonyn ruutu voi olla yhdessä kohdassa häikäisevän kirkas ja toisissa sysimusta ilman, että valo vuotaisi tummien alueiden päälle. Tarkkuus on aivan eri luokkaa kuin LG NANO99:llä! ZH8 on myös huomattavasti tarkempi kuin Sony XH9005. Eikä ihme, sillä onhan ZH8:ssa noin 320 erikseen ohjattavaa ledvaloaluetta.

Sony tuo myös peleihin upeaa todentuntuisuutta. Vaihdamme elokuvan Forza Horizon 4 -rallipeliin, jonka kontrasti häikäisee heti! Turkoosi taivas ja autoista heijastuvat auringonsäteet näyttävät pelottavan aidoilta. Sonyn kuvankäsittely toimii mahtavasti myös peliasetuksella. Odotamme jo kovasti, miltä PlayStation 5 tulee näyttämään ZH8:n kanssa – raportoimme siitä myöhemmin.

Olemme testanneet ZH8:aa pikaisesti uuden Xbox Series X:n kanssa, joka tukee 120 fps:n kuvanopeutta. VRR-synkronoinnin puuttuminen voi kuitenkin aiheuttaa pientä screen tearing -efektiä nopeissa liikkeissä.

Missä on aito 8K-sisältö?

Kuten todettua, ei YouTuben 8K-videoita voi katsella Sony ZH8:lla. LG NANO99:ään verrattuna se on miinus, sillä YouTube on – ja varmaankin tulee olemaan vielä jonkin aikaa – harvoja alustoja, joilta löytyy kaikkea harrastelijavideoita ammattilaistuotantoihin 8K-resoluutiolla. Harmillista, että Sony on jättänyt tämän mahdollisuuden väliin.

Onneksi ZH8:n skaalaus toimii hyvin ja 4K-videot saa näkymään 8K-laadulla. Erittäin vahva kontrasti auttaa tässä myös. Kun kuvaa tarkastelee lähempää, huomaa, että LG saa esiin pienempiä yksityiskohtia pikseleistä kuin Sony.

Äänenlaatu

ZH8 on varustettu Sonyn Acoustic Multi-Audio -kaiuttimella. Se hyödyntää ylimääräistä diskanttikaiutinta, joka on strategisesti sijoitettu television kehykseen. Tekniikka tarjoaa tarkan ja immersiivisen surroundäänen. Televisiossa on tuki Dolby Atmokselle. Sonyn oma ääni on erittäin hyvä; täyteläinen ja äänikuvaltaan iso ja selkeä. Luulemme silti, että moni päätyy ostamaan erillisen soundbarin – näin laadukas kuva ansaitsee oikean surroundäänen!

Johtopäätökset

Sonyn paras LCD-televisio on eittämättä vaikuttava näky: ZH8 näyttää veitsenterävää kuvaa, jonka kirkkaus (yli 2 000 nitiä) häikäisee ja kontrasti vakuuttaa! Sony toistaa kontrastia uskottavammin kuin moni vaisummalla kirkkaudella varustettu. Kuva on niin todentuntuinen, että sitä voi melkein koskettaa! Herkku myös maksaa: 7 500 euron suositushinnallaan Sony ZH8 on kalleimpia markkinoilla olevia 8K-televisioita. Sen huomioiden on kummaa, ettei huippumallissa ole tukea AV1-koodekille, mikä estää 8K-videoiden katselun YouTubesta. Muuten ZH8 on hienoimpia testaamiamme LCD-televisioita.

Karakter
Sony ZH8 (KD-75ZH8)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony KD-75ZH8 äärimmäisen kirkas ja korkeakontrastinen LCD-televisio. HDR-videot toistuvat upeasti ja kuuluvat parhaimpiin näkemiimme! Sony ei tue YouTuben 8K-videota, mikä rajoittaa huipputerävien sisältöjen saatavuutta. Myöskään vaihteleva virkistystaajuus (VRR) ei ole tuettu, mikä voi haitata pelaamista.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top