Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG NANO99 (75NANO996NA)

Jättiruutu pelaamiseen

LG:n suurin ja kaunein LCD-televisio toimii loistavasti pelaamiseen sekä elokuvien ja sarjojen katsomiseen. Ennenkuulumattoman väkevä jätti-tv!

Julkaistu 17.11.2020 - 10:16
LG NANO99 (75NANO996NA)
Audun Hage

Televisiopuolella LG tunnetaan parhaiten OLED-malleistaan. Korealaisvalmistaja on investoinut miljoonia kehittääkseen ja markkinoidakseen OLED-teknologiaa. Ei se silti sitä tarkoita, että he olisivat unohtaneet LCD-televisiot!

LG:n parhaat LCD-näytöt hyödyntävätt niin kutsuttua NanoCell-tekniikkaa saadakseen parhaan mahdollisen värisyvyyden ja kontrastin, ja NANO99 on tämän tekniikan lippulaivamalli 8K-resoluutiolla. Yli viiden tuhannen euron hintainen laite on ehdottomasti highend-luokassa – mutta silti LG:n hienoimpiin OLED-näyttöihin on vielä matkaa. Jos haluaa OLED-television 8K-resoluutiolla, saa pulittaa vielä monta sataa euroa enemmän. 75-tuumainen NANO99 maksaa murto-osan 8K OLEDista. Ja se on huomattavasti halvempi kuin Sonyn 8K LCD-huippumalli. Ehkäpä kyseessä on siis kaikin puolin edullinen ostos?

LG NANO99
NANO99-mallissa on metallijalat, jotka sijoittuvat lähes laitteen reunoille – niinpä televisiotason on ehdottomasti oltava yhtä leveä tai leveämpi kuin television. Kuva: LG

Design

NANO99 on ilmiselvästi eri painoluokassa kuin saman brändin OLEDit. Sen huomaa jo purkauessa tv:n pakkauksesta: elektroniikka, virtalähde ja läjä ledvaloja tekevät mallista painavan ja muhkean. Näyttöä ympäröi vankka kehys, joka on harjattua metallia ja tuo lisää syvyyttää televisiolle. LG on selvästi varmistanut, että taakse sijoitetuilla ledeillä on riittävästi tilaa.

Mainos

Taakse LG on tehnyt syvennyksen, johon saa halutessaan seinäkiinnikkeen. Myös liitännät on sijoitettu niin, että television saa melkein seinään kiinni. Silti tv työntyy seinästä paljon enemmän ulos kuin vaikkapa OLED GX.

Käyttö ja ominaisuudet

NANO99 toimii samalla käyttöjärjestelmällä kuin muutkin LG:n tv:t, eli WebOS:llä (5.0, joka kuuluu suosikkeihimme. Magic Remote -kosketuskaukosäädin tekee valikoiden selailusta sujuvaa. Graafinen käyttöliittymä tuntuu nykyaikaiselta, selkeältä ja helppokäyttöiseltä.

LG NANO99 magic remote
Magic Remote -kaukosäätimen kosketuslevy tekee NANO99-television käytöstä helppoa ja nopeaa. Kuva: Audun Hage

Sovellusvalikoima on oikein hyvä: Netflixin lisäksi löytyvät HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ ja Disney+. Television tukee AirPlayta ja Homekitia, joten sisältöjen näyttäminen Applen iOS-laitteilta onnistuu, samoin tv:n liittäminen osaksi Homekit-älykotijärjestelmää.

LG on tunnetusti ollut etunenässä päivittämässä televisioidensa liitäntöjä uusimpiin. 75NANO99-mallissa on HDMI 2.1 kahdessa neljästä HDMI-sisääntulosta. Sen ansiosta saa katsottua videoita nopeudella 8K/60 fps tai 4K/120 fps. Erinomaista verrattuna Sony ZH8:aan, jossa on vain yksi HDMI 2.1-sisääntulo.

LG NANO99 input lag
LG-näytön input lag on huikean hyvä: mittasimme viiveeksi 17 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

LG NANO99:ssä on IPS-tyypin 8K LCD -paneeli. Yleensä IPS-paneeleissa on laajempi katseukulma mutta hiukan heikompi kontrasti kuin VA-tyypin paneeleissa. Kompensoidakseen tätä LG on varustanut television ledtaustavalaistuksella ja tarkalla alueellisella valonhallinnalla (local dimming).

Yksi asia on heti tehtävä selväksi: edes tämän tason LCD-näyttö ei yllä OLEDin tasolle mustan laadussa. LG:n OLEDit voivat sammuttaa ja sytyttää joka ikisen pikselin erikseen, kun taas LCD nojaa läpivalaisuun kuvan luomisessa. On toisin sanoen väistämätöntä, että tummissa kohtauksissa ilmenee jonkun verran valovuotoa eli halo-efektiä.

LG 75NANO99
LG NANO99:n kontrasti ja terävyys ovat huippuluokkaa. Kuvassa Netflixin ”Extraction” 4K- ja Dolby Vision -laadulla. Kuva: Audun Hage

Kun tämä on selvitetty, voidaankin edetä siihen, että NANO99 on LCD-televisio parhaasta päästä, mitä tulee mustaan ja valon tasaisuuteen, ja ehdottomasti paras LG:ltä näkemämme. NANO99:n kontrasti on erinomainen ja valonjakautuminen tasaista myös vaativissa ja korkea kontrastin elokuvakohtauksissa. Kirkkaus riittää katseluun niin päivänvalossa kuin illallakin. Valovoimaisuudessa se ei yllä Sony ZH8:n tasolle, mutta on samaa luokkaa kuin vaikkapa Samsung Q800T.

Vaikuttavinta 8K-televisiossa on tietenkin kuvan terävyys: LG maalaa todella yksityiskohtaisen ja saumattoman kuvan ilman tietoakaan ruuduttumisesta tai pikselikuvioista. Kuvan syvyysvaikutelma on ilmiömäinen. NANO99:n skaalaus toimii myös erittäin hyvin: jopa melko sameat HD-tallenteet näyttävät tarkoilta ja kohinattomilta.

8K-näyttö on omimmillaan aidon raakamateriaalin kanssa. LG NANO99 ottaa ilon irti YouTuben 8K-sisällöistä. Palvelussa on tarjolla runsaasti niin amatöörien kuin ammattilaistenkin kuvaamia videoita 8K-resoluutiolla, mutta harva tv-malli vielä pystyy näyttämään niitä. LG:n televisiolla näistä videoista pääsee nauttimaan parhaalla mahdollisella laadulla, ja ne näyttävätkin mahtavilta!

LG NANO99 toimii myös pelinäyttönä: Forza Horizon 4 -autopelin PC-versio pystyy hyödyntämään LG:n television korkeaa ja vaihtelevaa virkistystaajuutta (jopa 120 kuvaa sekunnissa), mikä tekee pelaamisesta tarkempaa ja pehmeämpää. Sitä paitsi pelaaminen 75-tuumaisella näytöllä on todella koukuttavaa!

Äänenlaatu

LG NANO99 on varustettu stereokaiuttimilla ja 60 watin teholla sekä Dolby Atmos -dekoodauksella. Ääni on ehdottoman hyväksyttävä: puhe on selkeää ja bassossa ja ääniefekteissä hyvää täyteläisyyttä. Silti on selvää, että vähänkään äänestä kiinnostuneet kannattaa hankkia soundbar tai kotiteatterijärjestelmä television kaveriksi. LG:n television HDMI eARC:n ansiosta äänen päivittäminen Atmos-yhteensopivaan soundbariin käy käden käänteessä.

Johtopäätökset

LG:n LCD-televisiot jäävät yleensä OLEDien varjoon. Huippumalli NANO99 on kuitenkin valonpilkahdus mallistossa: se tarjoaa yhtä hyvää kuvankäsittelyä ja laajan formaattituen kuin OLED-mallitkin, yhdistettynä terävään ja isoon 8K-kuvaan. LG:n ruutu näyttää todella hyvältä kaikenlaisen sisällön kanssa ja toimii erinomaisena pelinäyttönäkin lyhyine viiveineen ja 120 fps:n kuvanopeudella. NANO99 ei pärjää Sony ZH8:aa vastaan kirkkaudessa ja kontrastissa, mutta hintaakin on pari tonnia vähemmän – NANO99 on loisto-ostos 8K-luokassa.

Karakter
LG NANO99 (75NANO996NA)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

LG NANO99:n kuva on terävä, kontrasti vahva ja musta syvää. Liitännät ovat hyvät. Kirkkaus ei ole yhtä häikäisevä kuin joillain kilpailijoilla, eivätkä värit ole järin neutraalit.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top