Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Lähes paras

Sonyn peliystävällinen XH9005 toimii erinomaisesti PlayStationin ja Xboxin kanssa, mutta kontrasti jää jälkeen muista testatuista.

Julkaistu 08.12.2020 - 10:45
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Audun Hage

Bravia XH9005 Sonyn harvoja 2020-malleja, joita valmistaja itse nimeää PS5-yhteensopivaksi. Itse asiassa vain tämä ja 8K-lippulaivamalli ZH8 ovat ainoita, joille on myönnetty leima ”Ready for PlayStation 5”. Televisiossa on 4K LCD -paneeli, jonka suora ledtaustavalaistus tarjoaa parempaa kontrastia kuin reunavalaistu LCD.

XH9005 on saatavilla monessa koossa aina 55 tuumasta 85 tuumaan. Olemme aiemmin testanneet jo 65-tuumaisen XH9005-mallin, mutta nyt tutustutaan vain 55-tuumaisen peliominaisuuksiin!

Peli-tv

Sonyn mukaan XH9005 on räätälöity moderneille pelikonsoleille. Mallissa on kaksi HDMI 2.1-yhteensopivaa sisääntuloa, jotka mahdollistavat saumattomat pelikokemukset. XH9005 tukee myös edistyksellisiä kuva-asetuksia, kuten 4K/120 fps, mutta VRR (Variable Refresh Rate) ja ALLM (Auto Low Latency Mode) tulevat todennäköisesti saataville vasta päivityksen myötä.

Mainos

Meillä oli joitakin käynnistysvaikeuksia toimittajan Xbox Series X:n kanssa: ensin se ei tunnistanut Sonyn televisiota 4K/120 fps -asetuksella, joten otimme toiminnon pois päältä. Kaikki onnistui valitsemalla toinen HDMI-asetus, joka oli piilotettu tehokkaasti erääseen alavalikkoon.  Ikävä kyllä samalla on luovuttava Dolby Vision, mikä on sääli, sillä Xbox Series X tukisi sitä kyllä. Sonyn ruudulla ei vain riitä kaista molempiin samanaikaisesti.

Sony onnistuu viiveen suhteen: mittasimme input lagiksi 16 millisekuntia, mikä ei ole yhtä nopea kuin Samsung Q80T:lla ja LG:llä, mutta aika lähellä kuitenkin.

Sony XH9005 input lag 989x556 1
Input lag: Gaming-asetuksella viive on noin 16 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Vaikka itse asentaminen olisi voinut sujua sutjakkaamminkin, on XH9005 loistava televisio pelikäytössä, kun kaikki säädöt on tehty. Ensinnäkin värintoisto on uskomattoman tasaista ja luonnollista, joten pelit näyttävät eläväisiltä. Hyvä kirkkaus ja kontrasti tuovat kuvasta esiin paljon yksityiskohtia, ja vaikka Sony häviääkin kirkkaudessa Samsungille, on siinä tarpeeksi ytyä, jotta pelaaminen sujuu myös päivänvalossa. Liikkeet toistuvat sulavasti ja nopeasti esimerkiksi Dirt 5- ja Gears 5 -peleissä 120 fps:n nopeudella.

XH9005 joutuu tyytymään vähempiin ledalueisiin kuin Samsung Q80T: Sonylla on 32, kun taas eteläkorealaisilla 48. Niinpä taustavalaistus jakautuu suurempiin ja näkyvämpiin blokkeihin. Kuten 65-tuumaisen XH9005:n testissä, myös tässä taustavalaistus tuntui turhan epätasaiselta makuumme. Pienet kirkkaat kohteet tummaa taustaa vasten saavat ympärilleen halo-efektin. Samsungilla ilmiötä näkyy vähemmän, ja LG:n OLED-ruudusta se puuttuu tyystin.

Hieman karkeampi valonjako tekee kontrastiltaan täyteläisistä peleistä, kuten Spiderman: Miles Moralesista, hieman latteamman näköisiä Sonylla verrattuna Samsungiin ja LG:hen. Aurinko ja katuvalot eivät hohda samalla tavalla, ja erityisen kirkkaat kohdat vuotavat valoa myös viereisille tummille alueille. Ero ei ole valtava, mutta saa meidät pitämään Samsungin ja LG:n kuvasta enemmän.

Johtopäätökset

Sony XH9005:ssä on useita hyviä peliominaisuuksia. Hyvä kirkkaus antaa kuvaan paljon painetta ja eloa grafiikoihin, jotka toistuvat tasaisin ja luonnollisin värein. Sonylla liikkeet toistuvat erittäin pehmeästi. Kontrastin suhteen Sony ei yllä Samsung Q80T:n ja LG OLED CX:n tasolle, jolloin kuva on niihin verrattuna joskus latteampi. Kaiken kaikkiaan Sony XH9005 on kohtuuhintainen televisio, jonka suorituskyky on hyvä.

Karakter
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony tarjoaa värikkään ja luonnollisen kuvan sekä loistavan kirkkauden HDR-efekteissä. Suora ledtaustavalaistus on varustettu melko vähäisillä valoalueita, mikä rajoittaa kontrastia ja mustaa.

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top