CX-sarja koostuu LG:n suosituimmista OLED-malleista. Tasapaino ominaisuuksien, kuvanlaadun ja designin suhteen on mainio: se on tyylikkäämpi kuin yksinkertaisempi B-sarja, mutta edullisempi kuin GX- ja WX-sarjojen huippumallit. Olemme aiemmin testanneet LG CX:n 65- ja 48-tuumaiset versiot, ja yksityiskohtaisemmat havainnot lukeaksesi niihin kannattaa tutustua. Sillä nyt keskitytään vain ja ainoastaan pelisuoritukseen!
HDMI 2.1 neljässä sisääntulossa
Kaikista kolmesta testin laitteista on LG:llä parhaat liitännät. Se tukee HDMI 2.1:ä kaikissa neljässä sisääntulossa, ja tuki löytyy myös VRR:lle, ALLM:lle ja 4K/120 fps:lle, jotka kaikki saimme testissä toimimaan vaivatta Xboxin ja PS5:n kanssa. LG tarjoaa myös eri formaateille tuen: tarjolla on Dolby Vision ja Dolby Atmos, jotka voivat tulevaisuudessa osoittautua oleellisiksi myös pelatessa.
LG:n viive on erittäin lyhyt, noin 12 millisekuntia. Muihin peliystävällisiin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi AMD FreeSync, joka takaa pehmeän ja tökkimättömän toiston PC-peleille.
Loisteliaat peligrafiikat
OLED-tekniikan parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että jokainen pikseli voidaan sammuttaa ja sytyttää erikseen ilman tarvetta taustavalaistukselle. Tekniikan ansiosta kuva on erittäin tarkka ja terävä, ja valo jakautuu tasaisesti.
Meillä on alusta asti kovat odotukset LG:lle pelisuorituksen suhteen, mutta yllätyimme silti iloisesti: tottahan Spiderman: Miles Morales -pelin HDR-grafiikat näyttävät vaikuttavilta myös muilla testin ruuduilla, mutta LG:llä kuva on kuin elokuvissa!
Musta ja hyvä kontrasti tarjoavat lähes lyömättömän kuvan, ja myös värintoisto on luonnollista. Mustaa voi joutua kalibroimaan, jotta joidenkin pelikohtausten tummimmatkin yksityiskohdat saa esiin: välillä kuva oli meistä vähän liiankin musta.
LG on liikkeiden toistossa erinomaisen pehmeä. Spiderman-peli tuntuu 4K/60p-laadulla jopa vähän pehmeämmältä ja erottelevammalta kuin Samsungilla, jos mahdollista. Dirt 5 -peli Xboxilla toimii myös erinomaisesti ilman kuvan tökkimistä.
Palamisriski?
OLED-näytöissä on usein heikompi kirkkaus kuin parhaissa LCD-malleissa, eikä LG CX ole poikkeus. Kirkkaissa tiloissa Samsung ja Sony ovat selvästi vahvempia kirkkaimmilta kohdiltaan, ja yleinen kirkkaus parempi.
Osa lukijoista saattaa miettiä, voiko palaminen yhä olla OLEDille ongelma. Vastaus on kyllä ja ei. Vaikka ilmiö onkin nykyisillä OLED-sukupolvilla harvinainen, on riski silti olemassa, että staattiset grafiikat, kuten valikot ja logot – voivat pitkän ajan jälkeen palaa kiinni. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun pelaa. Yleensä ongelmia ei ole odotettavissa, jos ei käytä liikaa staattista sisältöä, käyttämällä näytönsäästäjiä ja ennen kaikkea huolehtimalla, että televisio menee automaattisesti kiinni, kun sitä ei käytä.
Johtopäätökset
LG:n 55-tuumainen CX osoittautuu aivan loistavaksi pelitelevisioksi. Harrastajat saavat nauttia liitäntävaihtoehdoista, joihin mahtuu kerralla Xbox, PS5 ja PC. VRR ja 4K/120 fps toimivat kuin unelma. Kuva on veitsenterävä, liikkeet pehmeitä ja pienetkin yksityiskohdat erottuvat erinomaisesti. OLED55CX:n kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD-malleilla, mutta kunhan asian huomioi esimerkiksi himmentämällä tilan valaistusta, pääsee nauttimaan upeista pelikokemuksista.
Ääni & Kuva kiteyttää
OLED-televisio tuo peligrafiikoihin loistavaa kontrastia ja upeaa mustaa. Tuki eri formaateille on laaja ja liitäntävaihtoehdot testin parhaat. Kirkkaus on hieman matalampi kuin LCD-ruuduilla. Olemassa on myös (erittäin pieni) kuvan palamisen riski.
Hinta: 1400 €
Faktat
- Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K OLED
- Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
- Käyttöjärjestelmä: LG WebOS (5.0)
- Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
- Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
- HDR: Dolby Vision HDR10, HLG
- Erityistä: A9 gen3-videoprosessori
- Verkkosivusto: lg.com/fi