Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ LG OLED CX (OLED55CX)

Pelaajan märkä uni?

LG:n OLED-televisio tekee pelikokemuksesta täydellisen.

forfatter
Julkaistu 08.12.2020 - 10:50
Karakter
LG OLED CX (OLED55CX)
Ääni & Kuva kiteyttää
OLED-televisio tuo peligrafiikoihin loistavaa kontrastia ja upeaa mustaa. Tuki eri formaateille on laaja ja liitäntävaihtoehdot testin parhaat.
Kirkkaus on hieman matalampi kuin LCD-ruuduilla. Olemassa on myös (erittäin pieni) kuvan palamisen riski.
Faktat
  • Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: LG WebOS (5.0)
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision HDR10, HLG
  • Erityistä: A9 gen3-videoprosessori
  • Verkkosivusto: lg.com/fi
Hinta: 1400Pr. 08.12.2020

CX-sarja koostuu LG:n suosituimmista OLED-malleista. Tasapaino ominaisuuksien, kuvanlaadun ja designin suhteen on mainio: se on tyylikkäämpi kuin yksinkertaisempi B-sarja, mutta edullisempi kuin GX- ja WX-sarjojen huippumallit. Olemme aiemmin testanneet LG CX:n 65- ja 48-tuumaiset versiot, ja yksityiskohtaisemmat havainnot lukeaksesi niihin kannattaa tutustua. Sillä nyt keskitytään vain ja ainoastaan pelisuoritukseen!

HDMI 2.1 neljässä sisääntulossa

Kaikista kolmesta testin laitteista on LG:llä parhaat liitännät. Se tukee HDMI 2.1:ä kaikissa neljässä sisääntulossa, ja tuki löytyy myös VRR:lle, ALLM:lle ja 4K/120 fps:lle, jotka kaikki saimme testissä toimimaan vaivatta Xboxin ja PS5:n kanssa. LG tarjoaa myös eri formaateille tuen: tarjolla on Dolby Vision ja Dolby Atmos, jotka voivat tulevaisuudessa osoittautua oleellisiksi myös pelatessa.

LG OLED CX HDMI inputs
LG OLED CX tarjoaa neljä HDMI 2.1 -yhteensopivaa sisääntuloa ja eARC-ääniulostulon. Kuva: Audun Hage
LG OLED CX input lag
Peliasetuksella LG:n viive on vaivaiset 12 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

LG:n viive on erittäin lyhyt, noin 12 millisekuntia. Muihin peliystävällisiin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi AMD FreeSync, joka takaa pehmeän ja tökkimättömän toiston PC-peleille.

Loisteliaat peligrafiikat

OLED-tekniikan parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että jokainen pikseli voidaan sammuttaa ja sytyttää erikseen ilman tarvetta taustavalaistukselle. Tekniikan ansiosta kuva on erittäin tarkka ja terävä, ja valo jakautuu tasaisesti.

Meillä on alusta asti kovat odotukset LG:lle pelisuorituksen suhteen, mutta yllätyimme silti iloisesti: tottahan Spiderman: Miles Morales -pelin HDR-grafiikat näyttävät vaikuttavilta myös muilla testin ruuduilla, mutta LG:llä kuva on kuin elokuvissa!

LG OLED CX Spiderman PQ
LG OLED55CX on paraatiesimerkki OLEDin hyödyistä: pohjattoman syvä musta tekee kuvasta elokuvateatteritasoisen, jossa jokainen pikseli toistuu vahvana, kirkkaana ja terävänä. Kuvassa ”Spiderman: Miles Morales” PS5:llä. Kuva: Audun Hage

Musta ja hyvä kontrasti tarjoavat lähes lyömättömän kuvan, ja myös värintoisto on luonnollista. Mustaa voi joutua kalibroimaan, jotta joidenkin pelikohtausten tummimmatkin yksityiskohdat saa esiin: välillä kuva oli meistä vähän liiankin musta.

LG on liikkeiden toistossa erinomaisen pehmeä. Spiderman-peli tuntuu 4K/60p-laadulla jopa vähän pehmeämmältä ja erottelevammalta kuin Samsungilla, jos mahdollista. Dirt 5 -peli Xboxilla toimii myös erinomaisesti ilman kuvan tökkimistä.

Palamisriski?

OLED-näytöissä on usein heikompi kirkkaus kuin parhaissa LCD-malleissa, eikä LG CX ole poikkeus. Kirkkaissa tiloissa Samsung ja Sony ovat selvästi vahvempia kirkkaimmilta kohdiltaan, ja yleinen kirkkaus parempi.

LG OLED CX Spiderman Miles Morales

Osa lukijoista saattaa miettiä, voiko palaminen yhä olla OLEDille ongelma. Vastaus on kyllä ja ei. Vaikka ilmiö onkin nykyisillä OLED-sukupolvilla harvinainen, on riski silti olemassa, että staattiset grafiikat, kuten valikot ja logot – voivat pitkän ajan jälkeen palaa kiinni. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun pelaa. Yleensä ongelmia ei ole odotettavissa, jos ei käytä liikaa staattista sisältöä, käyttämällä näytönsäästäjiä ja ennen kaikkea huolehtimalla, että televisio menee automaattisesti kiinni, kun sitä ei käytä.

Johtopäätökset

LG:n 55-tuumainen CX osoittautuu aivan loistavaksi pelitelevisioksi. Harrastajat saavat nauttia liitäntävaihtoehdoista, joihin mahtuu kerralla Xbox, PS5 ja PC. VRR ja 4K/120 fps toimivat kuin unelma. Kuva on veitsenterävä, liikkeet pehmeitä ja pienetkin yksityiskohdat erottuvat erinomaisesti. OLED55CX:n kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD-malleilla, mutta kunhan asian huomioi esimerkiksi himmentämällä tilan valaistusta, pääsee nauttimaan upeista pelikokemuksista.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Joustava ja mainio peli-tv!

Samsung Q80T on varustettu lukuisilla pelaamista parantavilla ominaisuuksilla.

Hyvä kontrasti, kaunis värintoisto ja pieni viive tekevät pelaamisesta sujuvaa.
Vain yksi HDMI 2.1-sisääntulo.

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Lähes paras

Sonyn peliystävällinen XH9005 toimii erinomaisesti PlayStationin ja Xboxin kanssa, mutta kontrasti jää jälkeen muista testatuista.

Sony tarjoaa värikkään ja luonnollisen kuvan sekä loistavan kirkkauden HDR-efekteissä.
Suora ledtaustavalaistus on varustettu melko vähäisillä valoalueita, mikä rajoittaa kontrastia ja mustaa.
forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.