Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Family Hub French Door (RF65A977FSR)

Elämää helpottava luksusjääkaappi

Samsungin Family Hub -jääkaappi on monella tapaa älykäs.

Julkaistu 26.12.2023 - 08:20
Samsung Family Hub French Door (RF65A977FSR)
Pernille Redder

Aloitetaan perusasioista: Samsungin uusi jääkaappi pitää ruuat viileinä juuri niin kuin pitääkin. Jääkaappi on varustettu metal coolingilla ja toiminnoilla, jotka varmistavat, etteivät maut sekoitu, jääpalat ovat aina tuoreita ja kaikki on muutenkin kuten huippuluokan jääkaapilta odottaisi.

Family Hub on myös varsin tilava, ja ranskalaisten ovien ansiosta leveälle hyllylle saa sujautettua vaikkapa ison kakun, vaikka hyllyllä olisi jo edellispäivän lasagnevuoka. Muistan kerrankin, kun ostin pakastekalkkunan, jota en millään meinannut saada mahtumaan side-by-side-jääkaappiini sulamaan. Samsungin osuvasti nimetyllä Family Hub French Doorilla tätä ongelmaa ei ole.

On kuitenkin syytä ihmetellä, miksi Samsung on päätynyt ratkaisuun, jossa vasen ovi pitää oikeanpuoleista ovea kiinni. On siis avattava aina oikea ovi ensin tai kestettävä se, että vasemmanpuoleinen vetää perässään toisenkin oven auki. Ärsyttävää. Mutta siirrytäänpä itse asiaan:

Mainos
Inside 1
Jääkaapin sisällön voi tarkistaa kaupassa. Kuva: Samsung

Kuinka älykäs Family Hub -jääkaappi oikein on?

Vastaus jääkaapin älykkyyteen riippuu siitä, minkä puhelimen sattuu omistamaan. Kuulostaa oudolta, mutta Samsung, joka valmistaa sekä puhelimia että jääkaappeja (ja kaikkea siltä väliltä), on tietysti kehittänyt jääkaapillensa ominaisuuksia, jotka toimivat vain Samsungin puhelimen kanssa. Smart View -toiminto nimittäin peilaa puhelimen sisällön jääkaapin näytölle, mutta vain, jos puhelin on samaa merkkiä.

Smart View -toiminnolla voi vaikkapa striimata lempisarjansa jakson mistä tahansa suoratoistopalvelusta jääkaapin näytölle. Tai ihan mitä vain, sillä minkä tahansa puhelimelta löytyvän sovelluksen saa peilattua jääkaappiin.

Jos puhelin on muun valmistajan, on jääkaapissa sisäänrakennettuna muutamia sovelluksia, joilla saa käsityksen peilaamisesta. Jääkaapissa on esimerkiksi Pinterest, Spotify ja TuneIn, joka tarjoaa erilaisia radiokanavia ja podcasteja. On myös Ring-älyovikelloihin yhdistävä sovellus. Itse päätän kuitenkin yhdistää puhelimeni jääkaappiin Bluetoothin kautta, jotta podcast-soittolistani kuuntelujärjestys ei mene sekaisin.

Jääkaapin kaiutin on yllättävän hyvä eikä soinnissa ole lainkaan sellaista metallista häivähdystä, jota odottaisi jääkaapin oveen sijoitetulta kaiuttimelta. Sointi on pyöreää, pehmeää ja miellyttävää, ja keittiö täyttyy kirkkaasta äänentoistosta.

Jääkaapin sovelluksissa on myös nettiselain, jonka kautta voi katsoa vaikkapa kokkausvideoita YouTubesta, mutta kirjautuminen Netflixiin ei onnistu. Se johtuu siitä, ettei selain tue HTML 5:ä, jota Netflix ja muut suuret suoratoistopalvelut käyttävät. Toisin sanoen juuri muiden kuin YouTube-videoiden katselu ei jääkaapin ovesta onnistu. Family Hubiin ei myöskään voi ladata sovelluksia, vaan on tyydyttävä niihin, jotka siinä valmiina ovat.

French
Ranskalaisten ovien takaa paljastuu hyllyjä, joihin on helppo päästä käsiksi. Kuva: Pernille Redder

Jääkaappi auttaa ruuanlaitossa

Yksi erityisen kivasti toimiva integraatio jääkaapin ja vaikkapa Applen-puhelimen välillä on keittokirja- ja ostoslistatoiminto. Järjestelmällinen ihminen voi listata sovellukseen, mitä kaikkea jääkaapista löytyy, ja saada sen perusteella reseptiehdotuksia. Puhelimella voi myös luoda ostoslistoja tarvittavista aineista. Jääkaapin ovessa on vieläpä kolme pientä kameraa, joten kaapin sisältöä voi tarkastella puhelimen ruudulta. Aika nerokasta!

Kaikki tämä tapahtuu SmartThings-sovelluksella, joka toimii Google Homen tapaan ja mahdollistaa useiden älykotilaitteiden yhdistämisen ja ohjaamisen yhdestä paikasta.

Reseptien selailu oven näytöltä on hauskaa ja inspiroivaa. Monet ruuanlaittosovelluksesta löytyvistä resepteistä ovat sisällöntuottajien käsialaa, ja niistä tulee Instagramista ja Tiktokista tuttu somefiilis. Resepteihin tutustuminen on siis paljon hauskempaa kuin keittokirjan selaaminen, ja kokeilin testin aikana useampaa reseptiä onnistunein tuloksin. Kannattaa tosin huomioida, että sovellus ja sitä myöten reseptit ovat vain englanniksi.

Keittokirjalla, ruokalistalla ja ostoslistalla varustettu jääkaappi on yksinkertaisesti käytännöllinen ja hyvä idea. Jos päättää investoida Family Hub -jääkaappiin, kannattaa nämä ominaisuudet ehdottomasti ottaa osaksi arkea, sillä niillä on oikeasti mahdollisuus sujuvoittaa elämää.

Noter
Testin aikana perheenjäsenet pitivät hauskaa kirjoittamalla toisilleen viestejä Family Hubin viestitoiminnolla. Kuva: Pernille Redder

”Voitko tyhjentää tiskikoneen?”

Monessa lapsiperheessä jääkaapin ovi toimii viestikeskuksena, johon kiinnitetään lukujärjestykset, piirustuksia ja muita tärkeitä papereita. Ovi täyttyy nopeasti kaikenlaisista lippulappusista, jotka tekevät keittiön ilmeestä sotkuisen.

Samsung on keksinyt ratkaisun sotkun siivoamiseksi, ja se toimii! Tajusimme kotona, että paras valinta jääkaapin aloitusnäytöksi oli kalenterinäkymä päivän menoista ja tehtävistä (näyttö peilaa Googlen tai Outlookin kalenteria). Lisäsimme kalenterin teemaa söpön perhepotretin, joka sai näytön näyttämään henkilökohtaisemmalta. Google-kuvien kautta voi näytölle luoda myös kokonaisen kuvakarusellin vaikkapa perheen lomakuvista.

Family Hubiin voi myös kirjoittaa lyhyitä viestejä ja jopa nauhoittaa ääniviestejä, jotka muut perheenjäsenet voivat sitten lukea tai kuunnella. Perheeni tykästyi ääniviestien käyttöön, sillä niiden avulla oli helppoa ja nopeaa välittää lyhyitä viestejä ja tervehdyksiä. Ääniviestien äänenlaatu ei ole huippuluokkaa, mutta viestien välittämiseen työkalu toimii kuitenkin aivan riittävän hyvin.

Vejret
Family Hubin näytönsäästäjäksi voi laittaa päivän sään, joka näyttää melkein taideteokselta. Testipäivänä satoi lunta. Kuva: Pernille Redder

Harmia sormenjäljistä

Kumman valitsisit? Jääkaapin, jossa on vähemmän elegantit kahvat, vai kahvattoman mallin, joka näyttää supertyylikkäältä? Samsung on valinnut jälkimmäisen, mistä seurauksena on… jokapäiväinen lisätehtävä sormenjälkien pyyhkimisen muodossa. Ainakin kaltaisessamme lapsiperheessä.

Ovien pohjassa ja päällä on kyllä piilokahvat, eikä juomaovea edes saa auki ilman piilokahvaan tarttumista, mutta silti oviin ilmaantui sormenjälkiä heti, kun selkänsä käänsi. Viikon jälkeen tämä alkoi käydä rasittavaksi, koska kuka muka jaksaa pyyhkiä jääkaapin ovet joka käytön jälkeen? Ei kukaan.

Kun olin putsannut Samsung Family Hubia kahden viikon ajan jatkuvalla syötöllä, olin aivan valmis vaihtamaan kaapin kahvalliseen versioon.

Helt aaben
Family Hub tarjoaa huikean 637 litran yhdistetyn jääkaappi- ja pakastintilavuuden. Kuva: Samsung

Jääkaapin taikalähde

Koska olen ollut amerikkalaisen jääkaapin omistaja jo vuosia, olen tottunut ottamaan juomaveden suoraan jääkaapin hanasta. Olen myös tottunut heittämään sekaan jääpaloja, sillä vesi on harvoin tarpeeksi kylmää.

Samsung on ratkaissut ongelman yllättävän yksinkertaisella tavalla. Vesihanan viereen on nimittäin sijoitettu kannu, joka täyttyy automaattisesti. Se on kuin taikalähde, joka ei koskaan ehdy! Siitä tulikin nopeasti perheemme suosikki.

On nopeampaa täyttää lasi kannusta kuin ohuesta hanasta, ja lisäksi kannun vesi on aina jääkylmää. Ja kun kannun laittaa takaisin paikoilleen ja sulkee oven, se on taas parissa sekunnissa täynnä. Yhtäkkiä sitä seisoo jääkaapin oven takana korva oveen kiinni painettuna kuuntelemassa, miten kannu täyttyy. Ihmeellistä! Todella näppärä ominaisuus, jota en voi lakata ylistämästä.

Kaiken huipuksi kannussa on suodatinosa, jonka voi täyttää sitruuna- tai kurkkuviipaleilla, mintulla tai millä ikinä haluaakaan. Äärimmäisen fiksua suunnittelua kaiken kaikkiaan.

Pitcher
Automaattisesti täyttyvä vesikannu ei ole taikaa, mutta melkein. Kuva: Pernille Redder

Juomia vai pakasteita?

Kaappi on jaettu yläosastaan jääkaapiksi ja alaosastaan pakastimeksi, millä on hyvät ja huonot puolensa. Kun ovia on kahden sijaan neljä, vaatii käyttö tietysti enemmän ovien availua tavalliseen side-by-side-malliin verrattuna. Elämä neljän oven kanssa vaatii totuttelua. Toisaalta ratkaisu mahdollistaa alaosan joustavan käytön, sillä siinä missä jääkaappi on yhtä suurta tilaa, on laitteen alaosa itse asiassa kaksi erillistä kaappia, eikä oikeanpuoleista tarvitse käyttää pakastimena. Se voi toimia juomajääkaappina, jolloin mehut ovat sopivasti lapsen korkeudella tai vieraita varten on aina tarjolla kylmiä virvokkeita. Tai osion lämpötilan voi optimoida vihanneksille ja hedelmille tai lihalle. Tai siitä voi tehdä pikapakastimen, jolla tuoreet lihat tai päivällisen tähteet saa pakastettua ennätysvauhdissa.

Kaikki tehdään tietysti sovelluksella, joten kaapin lämpötila on juuri oikea, kun tulee kaupasta kotiin.

Kamera
Vasemman jääkaapinoven kolme kameraa näyttävät jääkaapin sisällön silloinkin, kun ovet ovat kiinni. Kuva: Pernille Redder

Yhteenveto: Samsung Family Hub French Doors

Tässä arvioissa ei mitenkään ole pystytty kertomaan kaikista Samsung Family Hubin toiminnoista ja ominaisuuksista, sillä jääkaappi on markkinoiden edistyksellisimpiä ja osaa vaikka mitä. Lyhyesti sanottuna voi kuitenkin todeta, että tähän laitteeseen on helppo ihastua.

Family Hub voi olla monessa perheessä tärkeä työkalu perheenjäsenten kartalla pitämiseen. Jääkaappi on harvoja laitteita, joita jokainen perheenjäsen käyttää joka päivä melkeinpä iästä riippumatta, ja Family Hub todistaa, että jääkaappi voi tehdä muutakin kuin säilyttää ruokaa. Se on muiden muassa viestialusta, keittokirja, kalenteri ja ostoslista, ja kaikki nämä toiminnot toimivat vieläpä erittäin intuitiivisesti.

Toivoisinkin, että Samsung saisi jääkaapin hintaa hilattua alaspäin, jotta yhä useammalla perheellä olisi mahdollisuus ostaa se. Ja samalla jääkaappiin voisi lisätä kahvat, jotta sormenjälkiä ei tarvitsisi koko ajan olla pyyhkimässä, kiitos.

Karakter
Samsung Family Hub French Door (RF65A977FSR)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Lapsiperheen digitaalisena komentokeskuksena toimiva jääkaappi on loistava idea! Samsung Family Hub on tilava, tyylikäs ja täynnä fiksuja ominaisuuksia. Sormenjälkiä imaisevat kahvattomat ovet ja vasemman oven jääminen kiinni oikeaan ovat jokapäiväisiä ärsytyksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Väriä julkisivuun

Pikasiivousta varsi-imurilla

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Ääni & Kuva
Scroll to Top