Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung 98″ Q80C (TQ98Q80C)

Samsungin vaikuttava megatelevisio

Uskomattoman iso tv tarjoaa kotioloissa uskomattomia elokuvakokemuksia, jos vain tilaa löytyy. Kiinalainen kilpailija kärkkyy tosin kannoilla.

Julkaistu 28.08.2023 - 11:20
Samsung 98″ Q80C (TQ98Q80C)
Audun Hage

Televisiomaailmaa vaivaa tällä hetkellä suuruudenhulluus: useampi valmistaja on nyt kilvan tuonut kuluttajamarkkinoille jättimäisiä televisioita. TCL aloitti ilottelun viime vuonna 98C735-mallillaan, ja nyt myös Samsung haluaa mukaan kisaan. Testiin saamamme malli –  Samsung TQ98Q80C – on Q80C-sarjan suurin malli, peräti 98-tuumainen!

Sanoiko joku 98-tuumainen?

Television koko mitataan diagonaalisesti eli alanurkasta vastakkaiseen ylänurkkaan. 98 tuumaa tarkoittaa siis noin 125 cm korkeaa ja 218 cm leveää televisiota. Pinta-alaa tv:llä on noin 2,65 m2, mikä on 33 % enemmän kuin 85-tuumaisella.

Pari vuotta sitten tämänkokoisia televisioita ei ollut kuin korkeintaan mainoskäytössä, mutta nyt jättiruutujen hinnat ovat tulleet niin alas, että useammalla on niihin varaa.

Mainos

Ei 98-tuumainen vieläkään mikään koko kansan koko ole, vaan megaluokan tv:t on suunnattu keskimääräistä kiinnostuneemmalle elokuvien, sarjojen tai urheilun ystäville. Jos haluaa rakentaa kotiteatterin ja tilaa riittää, on valtava televisio hyvä vaihtoehto videoprojektorille ja valkokankaalla, sillä tv:n kirkkaus on yleensä parempi.

Ja onhan hillittömän kokoisen television lanseeramisesta sekin hyöty, että ehkä yhä useampi oivaltaa sen myötä suuren tv:n ilot. Kun näkee kaupassa 98-tuumaisen, ei enää ehkä voi tyytyä 55-tuumaiseen…

Lue myös: Miten valita oikean kokoinen televisio?

Q80C_98_001_Front_Carbon-Silver Q80C_98_003_L-Perspective_Carbon-Silver Q80C_98_002_R-Perspective_Carbon-Silver Q80C_98_004_L-Side_Carbon-Silver
<
>
Samsung 98" Q80C. Kuva: Samsung

Samsung TQ98Q80C

Kolossaalinen Samsung muistuttaa teknisesti monin paikoin aiemmin testaamaamme TCL 98C735 -mallia: paikallisella himmennyksellä varustettu, ledtaustavalaistu LCD-paneeli, jonka resoluutio on 4K (3840 x 2160) ja virkistystaajuus 120 Hz.

Samsung ei tarkenna, montako himmennysaluetta näytössä on, mutta kokemuksemme mukaan noin 200. Q80C-sarjassa käytetään kvanttipisteillä (Quantum Dots, josta mallinimen ”Q” tulee) varustettua värisuodinta, joka laajentaa värikirjoa. Kuvankäsittelystä huolehtii Neural Quantum Processor 4K.

Kyseessä ei ole Samsungin ensimmäinen 98-tuumainen tv. Korealaisvalmistaja esitteli 8K-malli QE98Q950R:n jo vuonna 2019, mutta 60 000 euron (!) hintalapullaan siitä ei varsinaisesti tullut yleisön suursuosikkia.

Sen jälkeen Samsung on esitellyt myös noin 15 000 euron hintaisen 4K-malli 98QN90A:n, ja nyt 98Q80C-uutuus on suositushinnaltaan ”enää” 8 000.

Se on toki paljon kalliimpi kuin TCL (98C735), joka lanseeraushetkellään maksoi 5 000 euroa mutta nyt enää 3 000 euroa.

Samsungia näkyy myytävän jo 5 000 eurolla, mutta hinta tuskin laskee TCL:n nykyiselle tasolle. Kysymys kuuluukin: tarjoaako Q80C parin tonnin edestä parempaa laatua tai muuta hyvää?

Lue myös: TCL 98C735 – Suurin koskaan testaamamme tv!

Design

Näin suureksi televisioksi TQ98Q80C on kohtalaisen sutjakka linjoiltaan. Kapea metallikehys reunustaa ruutua. Paksuutta on vajaat 5 cm, eikä sileästä takaosasta törrötä liitäntöjä tai mitään muutakaan.

Toinen fiksu muotoiluratkaisu koskee jalkaa. TCL 98C735 tasapainottelee kahden reunoille sijoitetun jalan päälle, kun taas Samsungilla on vain yksi kapea keskijalusta. Sen ansiosta tv on helpompi sijoittaa tasolle.

Jalusta on yhdistelmä metallia ja kovamuovia, ja se napsautetaan paikoilleen ilman ruuveja. Jalusta pitää tv:n riittävän jämäkästi paikoillaan.

Samsung TQ98Q80C 7 scaled 1
Samsungin jätti-tv eroaa muista keskijalustallaan, joka mahtuu helpommin erilaisille penkeille ja tasoille. Kuva: Audun Hage

One Connect puuttuu

Q80C joutuu pärjäilemään ilman Samsungin One Connect -liitäntälaatikkoa, mikä on kyllä harmillista näin ison television kohdalla. Osittain siksi, että tv on raskas liikuteltava ja osittain siksi, että takana oleviin liitäntöihin on hankala päästä käsiksi.

Liitännät löytyvät oikealta puolelta ja ne on suunnattu sivuun. Ratkaisu säästää tilaa, joten ruudun saa lähelle seinää.

Jos taas haluaa tv:n seinälle, suosittelemme käyttämään kiinnikettä, jonka avulla tv:n saa tarvittaessa käännettyä etäämmäksi seinästä. TQ98Q80C-malliin menee VESA-standardin mukainen seinäkiinnike koossa 600 x 400 mm.

Käyttö ja ominaisuudet

Q80C pyörii Samsungin Tizen-käyttöliittymällä, joka tarjoaa laajan valikoiman sovelluksia ja palveluita. Suosittujen maksullisten suoratoistopalveluiden lisäksi löytyy ilmaisia tv-kanavia sisältävä Samsung TV+.

Samsungin valikoita on paranneltu, ja nykyversio on erittäin selkeä ja nopea käyttää. Sovellukset latautuvat nopeasti. Valikoita voi kustomoida ja siirrellä sen mukaan, mitä asetuksia ja ohjelmia useimmiten käyttää.

Liitäntäpuolella Samsung on paremmin varusteltu kuin TCL:n 98-tuumainen. Kaikki neljä HDMI-sisääntuloa tukevat 2.1-standardia ja 4K/120 Hz-signaalia, kun TCL:n neljästä HDMI-liitännästä vain kahdessa on täydet 2.1-ominaisuudet. Samsungilla on siis tilaa useammalle korkearesoluutioiselle videolähteelle, kuten 4K Blu-ray -soittimelle, PS5:lle ja Xbox Series X:lle.

Samsungilla on hyvin toimiva kuva-asetus pelaamista varten. Mittasimme sen viiveeksi (input lag) noin 13 millisekuntia. Pelaajia varten käytössä on myös Game Bar -valikko, josta löytyy paljon peleille optimoituja asetusvaihtoehtoja.

Q80C häviää TCL:lle siinä, että Dolby Vision -tukea ei ole, mikä tämänkokoisella televisiolla voi olla harmillinen miinus. Samsung tukee vain HDR10- ja HDR10+ -formaatteja.

Samsung TQ98Q80C (4) Samsung TQ98Q80C (2) Samsung TQ98Q80C (3)
<
>
98Q80C:n pikkuruinen kaukosäädin latautuu aurinkokennoilla tai USB-C:llä. Solakka kaukosäädin hukkuu helposti sohvatyynyjen väliin! Kuva: Audun Hage

Kingsize-kokoista kuvaa

Ensin varoituksen sana: voi olla, että sohvalta ei enää tule liikahdettua, kun saa kotiinsa 98-tuumaisen television. Osittain siksi, että selkä voipi venähtää sitä asentaessa, mutta suurin syy on kuitenkin sen tarjoamassa koukuttavassa visuaalisuudessa.

– Käsittämättömän kokoinen kuva! Jopa oma 83-tuumaiseni näyttää huvittavalta tämän rinnalla, kollegani Geir Nordby nauraa.

Kun kuva täyttää koko näkökentän, imaisee Top Gun: Maverick meidät heti mukaansa. Ulkomaailma katoaa hetkeksi kokonaan, ja kun Tom Cruise viuhahtaa hävittäjällään Ed Harrisin pään yli, väistämme vaistomaisesti itsekin!

Samsungin jättinäyttö toimii mahtavasti myös pelaamiseen. Konsolipelaaminen 98-tuumaisella voi itse asiassa äkkiä koukuttaa pahastikin. Pelatessa tuntuu koko ajan oleva toiminnan keskellä, ja nenä kiinni ruudussa nököttämisen sijaan voimme istua rennosti sohvalla ja nähdä silti kaiken kerralla.

Peliasetus tuntuu nopealta ja responsiiviselta, ja kontrastia on hyvin. Tummistakin kohdista erottaa hyvin yksityiskohtia. On vaikea kuvitella parempaa televisiota Call of Dutyn ja Gearsin tapaisen räiskinnän tai Forzan ja Gran Turismon kaltaisten rallisimulaatioiden pelaamiseen!

Samsung TQ98Q80C 1 scaled 1
Samsungin Game Bar tarjoaa erityyppisille peleille räätälöityjä asetuksia. Ja voimme vahvistaa, että 98-tuumaisella pelit näyttävät aivan mielettömiltä! Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kun kuvan koon aiheuttama ensijärkytys tai -innostus on päässyt hieman laantumaan, voi keskittyä tarkastelemaan kuvanlaatua hieman kriittisemmin. Jos kontrasti tai värintoisto eivät ole kohdillaan, ei kolossaalisessa kuvassa oikein ole järkeä.

Onneksi 98Q80C pitäytyy laadussa myös kuvantoiston suhteen: kuva on terävä, yksityiskohtainen ja eläväinen. Liikkeet toistuvat sulavasti, ja kuva säilyy terävänä myös nopeassa panoraamauksessa. Kuvankäsittely toimii ja skaalaa onnistuneesti erityyppistä videomateriaalia 4K-laadulle.

Kaiken kaikkiaan kuvanlaatu on erinomaista. Vertailukohtana meillä oli testihuoneessa kaksi loistavaa OLED-televisiota (Samsung S90C ja LG OLED C3). OLED-kaksikko tarjoaa tarkempaa ja vivahteikkaampaa kuvaa, mutta TQ98Q80C pääsee laadussa monella tapaa vaikuttavan lähelle.

Värintoisto on Samsungin vahvuuksia. Q80C:n värit ovat vahvoja ja vivahteikkaita, ja useista kuva-asetuksista suosikkimme on neutraali elokuva-asetus. Värintoistosta pääsee tosin nauttimaan vain keskellä sohvaa istuva, sillä värit haalistuvat sivulta katsoessa. Katselukulma ei siis ole paras mahdollinen.

Kirkkaus on hyvä, kunhan ei päästä EU:ta uhkaamaan kirkkautta ja sammuttaa Eco Moden ja muut virransäästöominaisuudet. Kun mikään ei rajoita kirkkautta, on se 10-prosenttisella kuva-alalla noin 700 nitiä ja koko ruudun valkoisella noin 500 nitiä. Kirkkaus on siis samaa tasoa kuin aiemmin testaamallamme TCL C735:llä, mutta kaukana Samsung QN95C:n kaltaisista highend-malleista, joiden kirkkaus on tuplasti parempaa.

Paljon valoa sisältävät urheilulähetykset ja elokuvat näyttävät uskottavilta. Auringonsäteiden ja liekkien kaltaiset HDR-efektit toistuvat intensiivisesti, vaikka eivät aivan sokaisevan kirkkaita olekaan.

Suuren kontrastin kohtaukset, joissa on sekä hyvin kirkkaita että hyvin tummia kohtia, aiheuttavat Q80C:lle haasteita OLED-televisioihin verrattuna. Samsung himmentää näissä kirkkautta mustimpia kohtia korostaakseen. Saimme ratkaistua osan ongelmaa asettamalla paikallisen himmennyksen matalalle asetukselle.

Samsungin ruudun pinta on melko kiiltävä, mikä on näin isolla pinnalla erityisen ikävää. Ei ehkä kannata sijoittaa televisiota ikkunoiden lähelle, tai ainakin on hyvä käyttää pimennysverhoja, jotta ruutu ei pääse heijastelemaan ympäristöään.

 

Samsung TQ98Q80C 5 scaled 1
Samsungin kirkkaus ja kontrasti ovat todella hyvät, mikä saa elokuvat ja sarjat näyttämään viihdyttäviltä. Kuva: Audun Hage

Lue myös: Samsung S90C vs. LG OLED C3 – Samsung kohtaa LG:n OLED-kaksintaistelussa

Kilpailijat

Edellä mainituista, LCD-televisioille tyypillisistä heikkouksista huolimatta Samsungin kuvanlaatu on mielestämme oikein hyvä.

Mutta iso kysymyshän tässä olikin, miten Samsung pärjää viime vuonna testaamaamme TCL 98C735:een verrattuna. Jättimalleilla on selvästi enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja värintoiston, kontrastin ja kirkkauden suhteen.

Esteettiseltä kantilta katsottuna Samsung miellyttää silmää enemmän, jos nyt 98-tuumaista jättiläistä voi kauniiksi kutsua. Samsung on muotoilultaan myös käytännöllisempi, sillä keskijalustan ansiosta se on helpompi sijoittaa. Liitäntävalikoimakin on parempi: HDMI 2.1 -sisääntuloja on neljä kahden sijaan.

Joillekin Tizen-käyttöliittymä puoltaa Samsungin valintaa, kun taas toiset pitävät enemmän TCL:n käyttämästä Google TV:stä.

Suurin haaste onkin hintaero, sillä vaikka Samsungilla on muutamia selviä etuja, ovat ne ehkä hankalasti perusteltavissa, kun hinnassa on peräti parin tonnin ero ja kuvanlaatu on kuitenkin samaa luokkaa kummassakin.

Äänenlaatu

99 % tämänkokoisen television hankintaa suunnittelevista haluaa hankkia myös vastaavan tasoisen äänijärjestelmän sille kaveriksi. On kuitenkin mukava huomata, että Samsungin sisäänrakennetuista kaiuttimista lähtee ihan hyvä ääni.

Q80C on varustettu 40 watin 2.2-kanavaisella äänellä. Kaiuttimet sijaitsevat tv:n pohjassa, ja sopivan etäisyyden päästä äänikuva vaikuttaa suurelta ja leveältä, ja stereoefektiäkin löytyy. Puhe erottuu hyvin ja äänikuva vastaa kuvan kokoa.

Ei tv:n omien kaiuttimien ääni silti kilpaile soundbarin tai erillisten kaiuttimien äänentoiston kanssa. Q80C tukee Dolby Atmos -ääntä HDMI eARC:n kautta, joten siihen on helppo kytkeä sopiva soundbar.

Yhteenveto: Samsung TQ98Q80C

Samsungin megakokoinen television tarjoaa ainutlaatuisia visuaalisia elämyksiä, joihin pienemmät tv:t eivät vain pysty. Jätti-tv imaisee mukaan toimintaan huikean suurella, värikkäällä ja kontrastiltaan vahvalla kuvallaan.

Näin isoa televisiota ei voi olla huomaamatta, mutta Samsung on nähnyt vaivaa tv:n viimeistelyssä ja varustanut sen käytännöllisellä keskijalustalla, tyylikkäillä kehyksillä ja hyvillä liitännöillä.

Suositushinta on kilpailijoihin nähden kova, joten on mielenkiintoista seurata hinnan kehittymistä kauden edetessä. Joka tapauksessa varmaa on ainakin se, että kun kerran pääsee 98-tuumaisen kuvan makuun, tuntuu 85-tuumainenkin pieneltä!

Karakter
Samsung 98″ Q80C (TQ98Q80C)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Megakokoinen tv tarjoaa terävää, kirkasta ja kontrastiltaan vahvaa kuvaa. Koostaan huolimatta sijoittelu on suhteellisen helppoa keskijalustan ansiosta. Kalliimpi kuin TCL:n vastaava tv. Ei Dolby Vision -tukea, joka hyödyttäisi suurta osaa elokuvista, sarjoista ja peleistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top