Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung S90C vs. LG OLED C3

Samsung kohtaa LG:n OLED-kaksintaistelussa

Vuoden kaksi parasta televisiomallia ottavat mittaa toisistaan kovassa kamppailussa: kumpi onkaan väkevin OLED-tv?

Julkaistu 31.07.2023 - 14:05
Samsung S90C vs. LG OLED C3
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Samsung ja LG ovat tavallaan televisiomaailman vastine BMW:lle ja Audille. Eteläkorealaiset tv-jätit käyvät toisaalta tiukkaa kisaa katsojien suosiosta, mutta toisaalta ne myös elävät symbioosissa, jossa ne kirittävät toinen toistaan aina vain parempiin suorituksiin. Sen ansiosta olemme nähneet viime vuosina varsin vaikuttavia televisiomalleja.

Kummatkin kuuluvat maailman suurimpiin tv-valmistajiin, joilla on omat paneelitehtaansa. LG vannoo OLED-tekniikan nimeen, ja se onkin kehittynyt huimin harppauksin viimeisen vuosikymmenen aikana. Samsung sen sijaan on pitänyt kiinni tutusta ja turvallisesta, mutta myös alati ikääntyvästä LCD-tekniikasta, jonka etuihin kuuluvat edullisemmat valmistuskulut, kirkkaampi kuva ja pienempi kuvan kiinnipalamisen riski.

Samsungilla on kuitenkin käynnissä muutos: maailman suurin tv-valmistaja on hiljalleen siirtymässä LCD:stä kohti OLED-tekniikkaa. Huhujen mukaan Samsung jopa saattaa jatkossa ostaa OLED-paneeleja LG:ltä! Sitäpä ei olisi ihan heti arvannut…

Mainos

Samsung S90C vs. LC C3: QD-OLED vs. perus-OLED

Mallivuoteen 2023 on Samsung tuonut kaksi uutta OLED-sarjaa, jotka haastavat LG:n malliston. Sarjoista edullisempi, S90C, asettuu samaan hintaluokkaan kuin LG:n suosittu OLED C3. Puitteet OLED-kaksintaistelua varten ovat siis kohdillaan.

LG viettää W-tekniikan 10-vuotisjuhlaa, kun taas Samsung lähtee kisaan uudemmalla ja hieman edistyneemmällä QD-tekniikallaan. QD-OLED-paneeleissa värit syntyvät sinisen värin ja kvanttipisteiden (Quantum Dots) yhteistyönä, mistä on etua, mutta myös haittaa – palaamme tähän jäljempänä.

 

S90C 006 Front2 Titan Black scaled 1
Samsung S90C. Kuva: Samaung

Mitä kokovaihtoehtoja kilpailijat tarjoavat?

LG:llä on enemmän valinnanvaraa kokojen suhteen kuin Samsungilla. OLED C3 on saatavilla 42-tuumaisesta 83-tuumaiseen, kun S90C on tällä hetkellä saatavana vain 55- tai 65-tuumaisena. Syksyllä sarja saa myös 77-tuumaisen version.

LG OLED55C3 7 scaled 1
LG OLED55C3 toimii WebOS23-käyttöjärjestelmällä. Kuva: Audun Hage

Testin painotukset

Vertasimme vierekkäin 55-tuumaisia Samsung TQ55S90C- ja LG OLED55C34LA-malleja. Valaistusolosuhteet olivat samat, ja silmämääräisen arvostelun lisäksi mittasimme kontrastin, kirkkauden ja värintoiston sekä viiveen (input lag) myös teknisesti.

Lue eteenpäin, niin näet, kumpi OLED-tv on mielestämme parempi!

 

 

Tämän testin tuotteet

LG OLED C3 (55OLEDC3)

Pienin päivityksin pienesti parempi

LG:n suosikkitelevision uusin vuosimalli on täällä entistäkin parempana. Ja entistä kalliimpana.

LG C3 on laadukas tv, jonka liitäntävaihtoehdot ja tuki eri formaateille ovat erinomaiset. OLEDin kuvanlaatu on loistava ja kontrasti hieno.
Kuvanlaatu ei ole merkittävästi parempi kuin viime vuoden mallilla, mutta hinta on silti kalliimpi.
Lue koko testi

Samsung S90C (TQ55S90C)

QD-OLED suoriutuu loisteliaasti

Samsung S90C on erinomainen esimerkki QD-OLEDin hyödyistä.

Samsung S90C tarjoaa upeaa kontrastia ja värintoistoa linjakkaasti ja tyylikkäästi muotoilusta televisiosta, jonka liitäntävaihtoehdot ovat erinomaiset.
Samsung ei tue Dolby Visionin HDR-formaattia, jota käytetään monissa elokuvissa, sarjoissa ja peleissä. QD-OLEDin erikoinen pikselirakenne voi joidenkin silmään erottua häiritsevänä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Värikylläinen viihdepläjäys

Ääni & Kuva
Scroll to Top