Sage Barista Touch Impress on lopullinen todiste siitä, että aito espresso voi olla yksinkertainen juttu. Kone on vieläkin helpompi keittiökaveri kuin kaksi kertaa kalliimpi Sage The Oracle Touch, jota olen pitänyt puoliautomaattisista espressokoneista helppokäyttöisimpänä.
Itse asiassa Touch Impress on niin hyvä, että ostin sellaisen testin jälkeen kotiin.
Sage on aina pyrkinyt tekemään kahviharrastuksesta suoraviivaisempaa. Sagen koneissa on myllyt, lämpötilan hallinta, automaattinen maidonvaahdotus ja kosketusnäytöt, joilta valmistusprosessia on helppo seurata.
Sagen koneet eivät ole täysautomaattisia. Käyttäjän on yhä asetettava jauhatus, tasattava kahvipavut ja varmistettava, että kahvin ja veden suhde on oikein. Se vain on hinta, jonka joutuu maksamaan siitä ilosta, että saa vahvaa, siirappisen paksua espressoa, jollaista vain oikealla suodatinkorilla varustettu manuaalinen tai puoliautomaattinen kone tekee, kun paine syntyy vain jauhetun kahvin voimasta.
Mutta nyt Sage on keksinyt simppelin ominaisuuden, jonka ansiosta kahvista on miltei mahdotonta saada huonoa edes aikaisten herätysten rähmäsilmäisinä aamuina.
Nerokas keksintö
Idea ei ehkä kuulosta kovin kummoiselta, mutta mainitsemani uusi ominaisuus on metallinen kahva, jota kääntämällä kahvinporot pakkautuvat tiiviiksi, kun ne on ensin jauhettu pavuista.
Tamppari paitsi tiivistää kahvin, myös mittaa, paljonko kahvia suodatinkorissa on saadakseen aikaan tasalaatuista juomaa. Jos kahvia on liian vähän, kone lisää sitä, ja jos sitä on liikaa, kone pyytää käyttäjää poistamaan sitä Razor-nimisellä välineellä.
Espresso on oikukas juoma, sillä sen onnistumiseen vaikuttaa niin moni asia. Vaalea- ja tummapaahtoisella kahvilla on erilainen tiiveys, mikä vaikuttaa siihen, kuinka paljon vastusta vedelle on. Se taas vaikuttaa siihen, miten kahvi pitäisi jauhaa, ja niin edelleen.
Mutta kun suodatinkorissa on aina sama määrä kahvia, ja veden määrä sekä lämpötila ovat kontrolloituja ja maitokin vaahdottuu automaattisesti, on kahvia vaikea saada epäonnitumaan edes kiireaamuina.
Jauhatus on silti asetettava itse, mutta kosketusnäyttö opastaa siihenkin ja neuvoo kahvin maistelussa niin, että omaan makuun sopiva lopputulos löytyy. Kun sopiva asetus on löytynyt, kone muistaa sen ja syöttää suodattimeen joka kerran saman verran kahvia. Tämän helpommaksi ei voi homma mennä!
Workflow
Kun avaa uuden kahvipakkauksen, voi käyttää koneen sisäänrakennettua opasta oikean jauhatuksen löytämiseksi. Se onnistuu alle viidessä minuutissa.
Monet asetuksista, kuten lämpötila ja veden määrä, on ilmaistu numeroiden sijaan valinnoilla ”enemmän” ja ”vähemmän”. Ei ehkä aivan ihanteellista, mutta on tavallaan vapauttavaa, että kone pakottaa maistelemalla etsimään suosikkireseptinsä sen sijaan, että kopioisi vain ”täydellisen” reseptin kahvifanaatikkojen keskustelupalstalta.
Kun pavuille on löytynyt sopiva asetus, voi valita jonkin koneen omista resepteistä tai luoda oman. Käynnistyksen jälkeen kone on käyttövalmis kolmessa sekunnissa.
Sitten vain suodatin myllyyn, käynnistetään mylly ja odotellaan 12 sekuntia. Sen jälkeen painetaan metallikahvasta ja tiivistetään kahvi. Kun näytölle ilmestyy vihreä V-symboli, on määrä oikea. Sitten suodatin siirretään keitinpuolelle ja painetaan käynnistysnappia. Näytöllä olevasta ajastimesta voi seurata kahvinkeiton kestoa. Espressokupillisella pitäisi yleensä kestää 25–35 sekuntia.
Niinpä aamukahvi on valmista alle minuutissa. Ja tulos on joka kerta hyvä! Tulee ihan tunne, että on vihdoin ratkaissut espresson koodin.
Maito
Touch Impress käyttää samaa maito-osaa kuin vaikuttava Nespresso Vertuo Creatista. Samanlainen löytyy monestakin Sagen koneesta ja se toimii kuin unelma.
Touch Impress -koneelle voi kertoa, millaista maitoa käyttää. Huolimatta siitä, laittaako koneeseen lehmänmaitoa, mantelimaitoa, kauramaitoa tai soijamaitoa, on lopputulos joka kerran vaikuttava. Touch Impress on harvoja automaattikoneita, joka tekee maitovaahdosta sopivaa jopa latte art -kuvioita ajatellen.
Kone ehdottaa lehmänmaidolle 65 astetta ja kasvimaidoille 55 astetta, mikä on hyvä lähtökohta sille, että maito on mahdollisimman lämmintä mutta vailla epämiellyttäviä lämmityksen aiheuttamia jälkimakuja. Koneen mukana toimitetaan 480 ml:n maitokannu, joka täytetään ja asetetaan höyrysuuttimen alle. Se ei saa olla märkä, sillä muuten lämpömittari menee sekaisin. Täydellä kannulla kestää noin 54 sekuntia kuumentua 65-asteiseksi. Touch Impress ei pysty vaahdottamaan maitoa samalla, kun kahvi tippuu, mutta kannun voi asettaa paikoilleen ja painaa start-nappulaa heti, kun kahvi on valmista.
Vain pienempi versio Oracle Touchista?
Voisi luulla, että Touch Impress on vain pienempi ja halvempi versio Sage The Oracle Touch -koneesta. Laitteissa on kuitenkin merkittäviä eroja, joilla on väliä silloin, kun miettii, mikä kone itselle sopii.
Oracle Touch perustuu Sage Dual Boileriin, joka on harrastajille suunnattu espressokone. Se vaatii 30 minuuttia lämmitysaikaa saavuttaakseen tasaisen lämpötilan. Kyseessä on sama kone, mutta ilman myllyä, kosketusnäyttöä ja automaattista tiivistintä. Oracle Touch tekee kaiken, mutta vaatii pitkän lämmitysajan sekä totuttelua lämpötilan etsimiseen ja myllyn asetteluun, kun kosketusnäyttö ei ole apuna opastamassa, kuten Touch Impressissä.
Sage the Barista Touch Impress taas pohjautuu Sage the Barista Touchiin, joka puolestaan on kehitetty Barista Express -mallista. Nämä koneet eivät käytä pannuja veden kuumentamiseen, vaan TermoJet-systeemiä, jossa vesi kiertää ohuissa ja erittäin kuumissa metalliputkissa. Kuumeneminen on näin nopeampaa mutta lämpötila vaihtelee enemmän kuin pannumallissa, joka hiljalleen levittää tasaisen lämmön koko koneeseen.
Minusta Touch Impress on lämpötilaltaan melko vakaa, enkä havainnut ongelmia edes silloin, kun tein monta espressoa nopeasti peräjälkeen. Päinvastoin: tiivistimen ja mittauksen ansiosta kahvi on erittäin tasalaatuista. The Oraclen automaattijärjestelmä ei ole yhtä tarkka. Itse asiassa Oracle on omaan makuuni liian monimutkainen hifistelymalli, enkä lainkaan kaipaa sen klassisempia toimintoja.
Kahvin laatu
Laatu on odotetusti korkea. Siihen on syynsä, miksi toistuvasti suositellaan tiettyjä Sagen malleja espressoharrastusta aloitteleville. Koneen mukana toimitetaan sekä perinteiset suodattimet, jotka eivät tee keinotekoista painetta, että niin kutsutut pressurized filter -suodattimet, jotka lisäävät painetta. Jälkimmäiset ovat hyviä, jos ei jaksa säätää myllyä oikein, mutta silloin myös kahvin laatu laskee ja muistuttaa enemmän täysautomaattisen koneen kahvia. Tässä testissä käytin vain perinteistä tuplashottisuodatinta.
Kone annostelee suodattimeen noin 18 grammaa kahvia, ja vaihtelu pysyy yleensä alle 0,8 grammassa, mikä on automaattiannostelijalle todella tarkka suoritus.
Annoksesta saa 36 grammaa herkullisen tasapainoista espressoa. Täysautomaattinen kone ei tähän pysty, vaan tekee hapanta, alisuodattunutta kahvia.
Käytin testissä pääosin Yellow Bird Coffeen paahtamia brasilialaisia Flaming Sunrise -papuja. Kahvi osoittautui todella kiinnostavaksi tulkinnaksi modernista tummapaahtoisesta kahvista. Täydellinen papu ihmiselle, joka ei halua kahvinsa maistuvan sitruunaisilta vadelmilta.
Flaming Sunrisen rakenne on herkullinen ja maussa on mietohappoista tummaa suklaata. Todella ylellinen papu espresson tekemiseen. Paahto on mahdollisesti suunniteltu sopimaan koneen valmisasetuksille, joten ei ollut vaikeaa saada Flaming Sunrisea osoittamaan parhaat puolensa.
Yleensä onkin hankalampaa saada makua irti vaaleapaahtoisesta kahvista. Valitsin tämänkertaiseksi haasteeksi kööpenhaminalaisesta La Cabrasta ostamani burundilaisen pestyn kahvin. Se vaatii korkeimman lämpötilan ja vähän enemmän vettä. Maku oli miellyttävä ja melko hentoinen hedelmäisine happoineen. Erittäin makea kahvi, jolla ei kuitenkaan ole kovin vahva rakenne. Ei ollut vaikeaa saada tästä hyvää espressoa, vaikka se vaatikin pientä säätelyä.
Mylly on Baratzan valmistama. Merkkiä suositellaan espressofoorumeilla aloitteville jauhajille. Vaikka myllyssä on vain 30 asetusta, ne riittävät hyvin.
Kun kahvi on valmista, huomaa, ettei koneen mukana tullut knockboxia, johon purukiekko kopautettaisiin. Toki ilmankin pärjää – voihan sisäfileenkin syödä ilman veistä ja haarukkaa, mutta ei se järin sivistynyttä ole.
Yhteenveto: Sage Barista Touch Impress
Sage Barista Touch Impress on niin hyvä all-in-one-kone, että ostan sellaisen itsellenikin. Sen workflow on paras mahdollinen, ja hyvin pienellä vaivalla saa johdonmukaisesti joka kerta erinomaista kahvia. Kone on helppo jokapäiväinen työjuhta, joka saa erinomaisesti makua irti moderneista vaaleapaahtoisista pavuista.
The Oracle -malli tarjoaa enemmän vaihtoehtoja espressonörtteilyyn, mutta Touch Impressin halvempi hinta ja helppokäyttöisempi toiminta vakuuttavat ainakin minut siitä, että kyseessä on markkinoiden paras puoliautomaattinen espressokone sisäänrakennetulla myllyllä. Ja mikä parasta, kaikki automaattitoiminnot voi sammuttaa, jos niitä ei halua käyttää.
Ääni & Kuva kiteyttää
Markkinoiden helppokäyttöisimpiä ”oikeita” espressokoneita. Laadukasta kahvia. Paljon varusteita. Kohtuuhintainen. Jos tuntee kahvinsa konetta paremmin, voi koneen ehdotukset ohittaa. Ei knockboxia. Vesisäiliön kansi on vähän ärsyttävä.
Hinta: 1400 €
Faktat
- Kosketusnäyttö: On
- Langaton käyttö: –
- Sovellus: –
- Vesisäiliö: 2 l
- Maitokannu: 480 ml, ruostumatonta terästä
- Papusäiliö: 340 g
- Myllyjä: 1 kpl
- Pavut/suodatinjauhatus: Kyllä/Ei
- Valmiit kahvireseptit: 8 kpl
- Omat reseptit: Kyllä
- Eri käyttäjäprofiilit: Ei
- Kupin esilämmitys: On
- Suutin: Kaksoissuutin
- Keittää kannullisen: Ei
- Teho: 1 430 W
- Mitat ja paino: 36 x 34 x 41,5 cm / 10,3 kg
- Verkkosivusto: sageappliances.com