Panasonic ei enää ole televisiomarkkinoiden huipulla kuten 2000-luvun alkuvuosina, mutta japanilaismerkki asettaa silti yhä riman korkealle kuvanlaadun ja innovatiivisten ratkaisuiden suhteen. Uusi OLED-lippulaiva Z95A on täynnä edistyksellisiä ominaisuuksia, jotka nostavat kuva- ja äänikokemuksen uusiin korkeuksiin.
Panasonicin tv:ssä on huippuluokan OLED-paneeli ja Technicsin edistyksellinen kaiutinjärjestelmä. Mutta käyttäjäystävällisyydessä on tehty mielenkiintoinen käänne: Z95A on Panasonicin ensimmäinen televisio, jossa on Fire TV -käyttöjärjestelmä.
Mutta tuskin viimeinen, sillä Panasonic ilmoitti äskettäin tekeväänsä paluun Yhdysvaltain markkinoille – ja juuri tämän lippulaivamallin muodossa. Eikä silloin kannata tietenkään tehdä mitään puolivillaisia ratkaisuja!
Panasonic Z95A
Muotoilultaan Z95A on selkeälinjainen edeltäjänsä MZ2000:n ja muiden vastaavien tapaan. Rakenne tuntuu laadukkaalta ja vaikuttaa siltä, että tv kestää helposti vuosien käyttöä. Monessa kodissa on vieläkin Panasonicin plasmatelevisio, joista omistajat ovat haluttomia luopumaan.
OLED-näytöllä on musta kehys harjatusta metallista sekä pyöreä jalusta, jonka avulla näytön voi kääntää haluamaansa suuntaan. Ruudun alla on rivi Technicsin kaiuttimia, joita täydentävät vielä ylös ja sivuille sijoitetut kaiutinelementit.
Kattava kaiutinjärjestelmä vaatii tilaa, joten Panasonicin tv on syvyydeltään paksumpi kuin OLED-mallit yleensä. Z95A on paljon paksumpi kuin esimerkiksi LG OLED G4 ja Samsung S95D. Mutta niissä ei olekaan vastaavia äänijärjestelmiä, vaan ne vaativat erilliset kaiuttimet pysyäkseen äänenlaadussa samalla tasolla.
Panasonic Z95A on saatavilla 55- ja 65-tuumaisena, joista testasimme isompaa. Jos kaipaa vielä isompaa mallia, voi tutustua 77Z93A-televisioon, jossa ei kuitenkaan ole yhtä hienoa MLA OLED -paneelia.
Käyttö ja ominaisuudet
Vaikka Z95A pyörii aivan uuden käyttöjärjestelmän varassa, on tekniikka muuten pitkälti samaa kuin edeltäjissä. Panasonicin mallissa on ylellinen tv-vastaanotin, jonka voi kytkeä niin kaapeli-, satelliitti- kuin antenniverkkoonkin IPTV:n lisäksi. Laitteessa on tietysti neljä HDMI-sisääntuloa, mutta aiempaan tyyliin nytkin vain kaksi niistä tukee laajemman kaistan 4K/120 Hz-signaalia.
Dolby Vision -tuen ansiosta HDR-sisällöt toistuvat hyvin nyt myös peleissä ja jopa 120 Hz:n virkistystaajuudella. Tarvittaessa Panasonicin näytön virkistystaajuuden saa säädettyä 144 Hz:iin, mikä on PC-pelaajille tärkeä ominaisuus.
Z95A onkin hyvin varusteltu pelaamista ajatellen, ja Game Control Board -valikosta löytyy paljon asetusvaihtoehtoja. True Game Mode -peliasetuksella kuvanlaatu pysyy hyvänä ja vaste nopeana ja viive alle 10 millisekunnissa. Testasimme televisiota toimituksen Xbox Series X -konsolin kanssa ja totesimme pelisuorituskyvyn varsin vakuuttavaksi.
Fire TV
Jos Fire TV ei soita kelloja, se on ihan ymmärrettävää, sillä meidän leveyspiireillämme se ei ole kovin tunnettu. Fire TV on Amazon edullisiin tv-malleihinsa kehittämä käyttöliittymä, jota käytetään myös joissakin mediasoittimissa. Ja nyt Panasonic on aloittanut yhteistyön amerikkalaisjätin kanssa, hypeltyään vuosien ajan Google TV:n ja oman MyHomeScreeninsä välillä.
Fire TV vaikuttaa ensisilmäyksellä hyvältä ja käynnistys sujuu nopeasti ja helposti. Käyttöliittymä on harkittu ja reagoi nopeasti – juuri niin kuin pitääkin! Jotta televisiota ja sovelluksia voi käyttää, on kirjauduttava Amazonin tilille – mutta kirjautumistahan vaatii myös Googlen järjestelmä. Fire TV mahdollistaa useamman käyttäjäprofiilin, joten televisio antaa räätälöityjä katselusuosituksia ja näyttää katseluhistorian. Lapsilukkokin löytyy, eli halutessaan tietynlaiset sisällöt voi piilottaa pin-koodin taakse.
Sovellusvalikoima on ihan hyvä ja Prime Videon lisäksi myös muut tunnetun suoratoistopalvelut on ladattu valmiiksi. Sen sijaan kotimaisia sovelluksia, kuten Ruutua, Katsomoa tai Yle Areenaa ei vielä tällä hetkellä löydy. Z92A tukee kuitenkin Apple AirPlayta, joten sisältöjä voi striimata suoraan Applen laitteilta. Android-tuki on heikompi.
Kaukosäädin sopii oivasti käteen ja nappeja on paljon. Olisimme tosin kaivanneet taustavalaistuja nappeja, kuten tämänlaatuiselta highend-televisiolta sopisi odottaa, Z95A:n kanssa kun on kuitenkin tarkoitus viettää paljon aikaa elokuvateatterimaisessa pimeydessä!
Kuvanlaatu
Panasonicin uutuudella on isot saappaat täytettävänään: edeltäjä MZ2000 ja sitä edeltävät sukupolvet (LZ2000, JZ2000, HZ2000) edustavat aikansa parhaimmistoa kuvanlaadussa. Perinteisesti Panasonicin insinöörit ovat saaneet tiristettyä OLED-paneeleista kaiken irti.
Viime vuosina kilpailu on kuitenkin kiristynyt. Useimmat tämän päivän OLED-paneeleista tarjoavat upeaa kuvanlaatua, joten erottautuminen on hankalampaa.
Ainakin Z95A:n varustelutaso on kohdillaan. Siinä on Panasonicin Master OLED Ultimate -paneeli, mikä käytännössä tarkoittaa LG Displayn valmistamaa MLA OLED -paneelia, johon on yhdistetty passiivinen jäähdytys ja muita ominaisuuksia. Kun huippuluokan paneeliin yhdistää Panasonicin HCX Pro AI -videoprosessorin uusimman mkII-version ja tarkat tehdasasetukset, toistuvat vaativatkin elokuvasisällöt juuri kuten ohjaaja on ne tarkoittanut.
Ensivaikutelma kuvanlaadusta onkin, että Panasonic onnistuu käsittelemään materiaalia odotetusti. Musta on esimerkillistä ja yhtä sysimustaa kuin useimmilla OLED-paneeleilla. Harvinaisempaa sen sijaan on, että Z95A onnistuu toistamaan lähes mustilta alueilta yksityiskohtia niin tarkkaan. Esimerkiksi tummanpuhuvassa American Sniper -elokuvassa synkkien käytävien ja tunnelien yksityiskohdat erottuvat hyvin ja hukkumatta yleiseen mustuuteen (black crush -ilmiö). Siirtymä tummasta valoisaan on tarkkaa ja saumatonta.
Valosta puheen ollen, Panasonicin tv on erittäin kirkas! Nykyaikaisen MLA OLED -paneelin ja valmistajan oman hienosäädön ansiosta kirkkaus on yli 1 700 nitiä, joka on reippaammin kuin LG G4– ja Samsung S95D -malleilla. OLEDin tunnusomainen musta ja häikäisevä kirkkaus luovat kontrastin, joka on vain koettava itse!
Olemme viime aikoina käyttäneet testeissämme etenkin Top Gun: Maverick -elokuvaa, koska sen lentokohtauksissa on hyödynnetty HDR:ää aivan upeasti. Panasonic saa sen vivahteet kauniisti esiin, ja valoisimmat kohdat ovat häikäisevän kirkkaita. Jopa uudet pohjoismaiset sarjat, kuten Netflixin Rahasaari, toistuvat uskomattoman realistisesti Dolby Vision -formaatin ansiosta.
Myös värintoisto on todella vaikuttavaa: Z95A:n sävyt ovat vahvoja ja erottuvia, joten kaikki luonto-ohjelmista toimintaan näyttää vivahteikkaalta ja todenmukaiselta. Värejä ei liioitella, vaan ne ovat samalla mukavan neutraalit, mikä näkyy myös erinomaisissa mittaustuloksissa. Mustavalkokuvan ja väritasapainon ollessa näin tarkkaa emme yllättyisi, mikäli Z95A löytäisi tiensä johonkin Hollywoodin masterointistudioonkin!
Kuvan terävyys on hyvää, eikä tässäkään Z95A liioittele. Itse asiassa tuntuu, että LG ja Samsung ovat ehkä saaneet vähän enemmän yksityiskohtia esiin varjostuksissa. Liikkeidentoisto on sulavaa ja saumatonta etenkin, kun laittaa päälle Panasonicin IFC-interpoloinnin (Intelligent Frame Creation). Tälläkin saralla kilpailu on kovaa, ja esimerkiksi Sony Bravia A95L loistaa liikkeidentoistossa.
Panasonic tarjoaa lukuisia kuva-asetuksia, joista valita. Z95A tukee HDR-formaatti Dolby Visionia, ja IQ-valosensori mukauttaa kuvan huoneen valaistusolosuhteiden mukaan. Varsin käytännöllinen asetus, joka tekee monessa tilanteessa kuvantoistosta ihanteellista. Tavallisen SDR-materiaalin kanssa voi käyttää esimerkiksi Panasonicin True Cinema -asetusta, mutta tarjolla on myös täysin neutraalit Pro- ja Filmmaker Mode -asetukset.
Kun kustomointivaihtoehtoehtoja on näin paljon, voi pää mennä pyörälle. Siksi onkin mukavaa, että Panasonic tarjoaa myös Auto AI -asetuksen, joka analysoi sisältöä ja mukauttaa kuvankäsittelyä jatkuvasti materiaalin mukaan. Se toimi 90-prosenttisesti hyvin, ja nirsokin katsoja huomaa pian, että toiminto osaa lähes aina valita sisällölle juuri oikean asetuksen.
Eri asetuksia selailtuamme jäimme kaipaamaan hieman yksinkertaisempaa popup-valikkoa kuvaparametreille. Panasonic (vai Amazon?) on sijoittanut säädöt sivuvalikkoon, josta niitä voi olla vähän hankala selata. Panasonic saisi ottaa mallia Sonyn uusimmasta valikosta, joka toimii erinomaisesti Googlen järjestelmän päällä.
Lue myös: OLED-kaksintaistelu: Samsung S95D vs. LG OLED G4 – Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?
Lue myös: LG:n, Samsungin ja Sonyn 55-tuumaiset OLED-televisiot – Parhaat kohtuuhintaiset OLED-televisiot
Lue myös: Sony Bravia 9 – Tehokas viihdetykki
Äänenlaatu
Mahtava kuvanlaatu on toki erinomainen asia, mutta erityisesti Panasonic eroaa kilpailijoistaan äänenlaadullaan. Panasonic Z95 on varustettu Technicsin kehittämällä kaiutinjärjestelmällä, ja se kuulostaa todella hyvältä. Tv:ssä on eteenpäin suunnatut oikea, vasen ja keskikanava, joiden lisäksi sivuilla ja ylhäällä on surroundkanavat. Älykkään äänenkäsittelyn ansiosta kaiuttimet toistavat Dolby Atmos -ääntä ja muita surroundformaatteja.
Technicsin järjestelmä on ehdottomasti tv-äänen parasta päätä. Edessä olevat kaiuttimet toistavat puheen selkeästi ja erottuvasti, ja ääni suuntautuu kunnolla eikä heijastu tv-tason kautta. Kanavaerottelu toimii erinomaisesti, kun hahmot liikkuvat ruudulla.
Kun helikopteri noutaa sotilaat American Sniperissa, on liikkeentuntu yläpuolellamme ja ympärillämme todentuntuista. Kaiuttimet soittavat kovaa ja kirkkaasti, joten taistelukohtauksissa on realismia, joka saa meidät melkein väistämään luotisadetta sohvalla istuessamme!
Tämä televisio pärjää ihan oikeasti omillaankin, ilman soundbaria!
Yhteenveto ja kilpailijat
Huippumalli Z95A todistaa Panasonicin olevan edelleen tiukasti mukana tv-kisassa! Z95A:n kuvanlaatu on kaikin puolin erinomaista, ja kuvankäsittely sopii vaativaankin makuun. Kontrasti, värintoisto ja mustavalkokuva ovat alan parhaimmistoa, ja erinomaiset LG OLED G4 ja Samsung S95D kohtaavat kovan haastajan tietyillä osa-alueilla: etenkin pidämme älykkäästä Auto AI -toiminnosta, joka valitsee kuva-asetuksen katsottavan sisällön mukaan.
Technicsin kaiutinjärjestelmä on kirsikka kakun päällä maalaten ison, lavean ja vivahteikkaan äänikuvan, joka lyö laudalta jopa monet soundbarit. Uusi Fire TV -käyttöjärjestelmä vaatinee hieman totuttelua MyHomeScreenin vanhoilta käyttäjiltä, mutta onneksi käyttöliittymä on nopea ja selkeä ja sisältää edistyksellisiä ominaisuuksia. Kaikki herkut on paketoitu yhteen melko kalliin hintalapun kanssa, mutta tämäntasoista kuvaa ja ääntä ei vain ihan halvalla saakaan!
Ääni & Kuva kiteyttää
Panasonic Z95A tarjoaa ensiluokkaista kuvanlaatua, vaikuttavaa kontrastia ja vivahteikkaat värit. Kirsikkana kakussa on Technicsin hyvänkuuloinen äänijärjestelmä. Fire TV -käyttöliittymässä ei ole kaikkia sovelluksia, käyttö vaatii vähän totuttelua. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 4K/120 Hz-signaalia.
Hinta: 5000 €
Faktat
- Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED
- Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
- Virkistystaajuus: 60–144 Hz
- Käyttöjärjestelmä: Amazon Fire TV
- Sisääntulot: 4 HDMI (2×2.1), 2 USB
- Ulostulot: HDMI eARC, optinen digitaaliääni
- HDR: HDR10+, HLG, Dolby Vision IQ
- Kokovaihtoehdot: 55” ja 65”
- Erityistä: Technics/Dolby Atmos-kaiutinjärjestelmä, HCX AI mkII-videoprosessori, AMD Freesync Premium
- Verkkosivusto: panasonic.fi