Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

Mestarien mestari

Panasonicin huippumalli on todellinen herkkupala tv-harrastajille: HZ2000 tarjoaa mielettömän tyylikästä kuvaa ehdalla studiolaadulla!

Julkaistu 05.10.2020 - 11:48
Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)
Audun Hage

Panasonicin tämän vuoden huippumallilla – HZ2000-televisiolla – on suuret saappaat täytettävänään. Edeltäjänsä teki nimittäin häikäisevän vaikutuksen meihin, ja se on yhä parhaita koskaan testaamiamme OLED-televisioita! Vahva kuvanlaatu, eläväinen ääni, laaja tuki eri formaateille ja edistykselliset ominaisuudet tekivät siitä tosiharrastajan unelma-tv:n.

Mutta eteenpäin on mentävä, ja tämän vuoden mallia Panasonic on onnistunut päivittämään monilla videoentusiasteja ilahduttavilla ominaisuuksilla. Uudessa HZ2000-mallissa on esimerkiksi superkorrekti Filmmaker-asetus, joka on Panasonicin ja elokuvateollisuuden yhteistyön tulos. Kuvankäsittely on älykkäämpää ”IQ”-prosessoinnin ansiosta eli valosensorin, joka mukauttaa kuvan ympäristön olosuhteisiin sopivaksi. Tänä vuonna Panasonic on myös ryhtynyt yhteistyöhön Technicsin kanssa kehittääkseen kaiutinjärjestelmäänsä. Monessa televisiossa on nykyään Dolby Atmos -tuki, mutta harva pääsee kehuskelemaan sisäänrakennetuilla surroundkaiuttimilla!

TX 65HZ2000E HZ2000B HZW2004 HZC2004 CR symmetry scaled 1
Panasonic HZ2000:n design on niukkalinjaista ja rakenne vankka, aivan kuten Panasonicilta sopii odottaakin. Takaosaa hallitsevat Atmos-kaiuttimet, jotka vievät aika lailla tilaa. Kuva: Panasonic

Design

Ulkonäöstä ei heti osaisi päätellä, että kyseessä on kallis highend-televisio: muotoilu on hillittyä ja kehys mustaa harjattua metallia. Kiiltävän OLED-paneelin ohella mikään ei kiinnitä huomiota. Rakenne on laadukas, ja jalusta ja kiinnikkeet tuntuvat vankoilta.

Mainos
Panasonic TX 65HZ2000E e1600410880925
Panasonic TX-65HZ2000E:ssä on kiinteä jalka. Kuva: Panasonic

Jalusta on kiinteä eikä televisiota voi siis kääntää – arvostimme tätä käytännöllistä ominaisuutta jo edullisemmassa HZ1000-mallissa. HZ2000 on kaikin puolin hieman suurempi ja paksumpi kuin äsken mainittu, mikä menee pääosin takaosaan lisättyjen Atmos-kaiuttimien piikkiin. Niinpä tv tulee seinästä enemmän irti kuin useimmat nykymallit, ja samoin HZ2000 painaa huomattavasti enemmän kuin muut testipenkistä nostamamme OLED-televisiot!

Käyttö ja ominaisuudet

Panasonic HZ2000 pyörii Panasonicin oman MyHomeScreen-käyttöjärjestelmän uusimmalla 5.0-versiolla. Se on varsin selkeä, valikot tuntuvat moderneilta ja henkilökohtaisilta, sillä kotivalikolla näkyy suositeltua sisältöä. Kotivalikosta pääsee helposti käsiksi niihin moniin edistyksellisiin asetuksiin, joita Panasonic tarjoaa.

238758026alt3 e1600410942938

Ikävä kyllä sovelluksia on tarjolla vain rajallisesti. Netflixin ja YouTuben tapaiset massojen suosikit kyllä löytyvät, mutta moni suosikki jää silti uupumaan: esimerkiksi HBO, Apple TV+ ja Disney+.

Jos haluaa saada kaiken irti Panasonic HZ2000:sta, kannattaa sen kylkeen hankkia erillinen videolähde kuten Apple TV 4K, Xbox tai PlayStation. Tällä tavalla saa Panasonicin laajan formaattituen hyödynnettyä parhaiten: HZ2000 tukee Dolby Atmosta, Dolby Visionia ja HDR10+:aa, eli sisältö sekä näkyy että kuuluu optimaalisesti. Tässä Panasonic on edellä Samsungia ja lG:tä, jotka tukevat omia standardejaan mutta eivät kumpaakin. Kun nykyään suoratoistopalvelut, kuten Apple+ ja Disney+ tarjoavat yhä enemmän Dolby-sisältöjä, on formaattien tuella oikeasti väliä.

Mitä tulee HDMI 2.1 -ominaisuuksien tukemiseen, on Panasonic sekä yllättävä että pettymys. Siinä on HDMI eARC (korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava) ja ALLM (Automatic Low Latency Mode), mutta ei mahdollisuutta 4K/120p-kuvansiirtoon (120 kuvaa sekunnissa) tai VRR:ään (Variable Refresh Rate). Jos suunnittelee hankkivansa television, joka sopii seuraavan sukupolven pelikonsolin kaveriksi, tippuu Panasonic varmastikin tästä syystä pois vaihtoehdoista. Myös viive (Input Lag) on vain keskinkertainen: mittasimme viiveeksi 22 ms, mikä on nopea mutta kaukana luokkansa parhaista.

Kuvanlaatu

Panasonicin kuvafilosofia poikkeaa monista kilpailijoista. Japanilaisvalmistaja tekee läheistä yhteistyötä Hollywoodin ja muun elokuvateollisuuden kanssa ja on erityisen kiinnostunut säilyttämään kuvan mahdollisimman alkuperäisenä. Ohjaajat, kuvaajat ja värimäärittelijät yleensä tekevät tarkkaan harkittuja päätöksiä valaistuksen ja sävyjen suhteen. Pienet vivahteet saattavat hukkua tyystin, mikäli televisio maustaa kuvaa liiaksi omaan tyyliinsä. Niinpä Panasonic haluaa olla hyvin varovainen mitä tulee kuvan muokkaamiseen.

HZ2000:n kuvapaneeli ei ole mikään standardimalli, vaan LG Displaysin valmistama ammattilaispaneeli. Siinä on takana jäähdyttävät tuulettimet, minkä ansiosta se kestää paremmin kovaakin kirkkautta – noin 200 nitiä enemmän kuin tavalliset OLEDit.

Kirkkaus onkin OLED-tekniikan kritisoiduimpia ominaisuuksia, ja siinä OLED jää usein LCD-malleja himmeämmäksi. Onkin hienoa nähdä, että Panasonicin insinöörit ovat onnistuneet lisäämään kirkkautta merkittävästi. Kaikki kuvamateriaali näyttää sen ansiosta paremmalta, mutta ihan etenkin modernit HDR-sisällöt hyötyvät siitä.

HZ2000:ssa on huomattavasti enemmän hehkua kirkkaimmissa HDR-kohdissa, minkä ansiosta kuva näyttää eläväiseltä ja viihdyttävältä. Kirkkaan taivaan vivahteista iso osa jää usein pimentoon vähemmän kyvykkäillä OLED-ruuduilla. HZ2000 on varustettu älykkäällä valosensorilla, joka mukauttaa kuvan ympäristöön sopivaksi. Isompi kirkkaus takaa, että kuvassa riittää ytyä myös päivänvalossa katsellessa.

Panasonicin televisio vakuuttaa myös mustallaan. Musta on todella hiilenmustaa, kuten OLEDilla yleensäkin, mutta HZ2000 onnistuu toistamaan myös tummanharmaan vivahteita tarkasti ilman, että ne katoavat mustuuteen kuten monella muulla. Älykäs valosensori nostaa gammakäyrää kirkkaissa ympäristöissä ja lisää harmaan vivahteita haittaamatta kuvaa muuten. Gemini Manin synkät luolakohtaukset toistuvat upeasti kaikkine yksityiskohtineen.

Valo jakautuu Panasonicin ruudulla erittäin tasaisesti jopa OLEDiksi. Ylellinen kuvapaneeli ei osoita jälkeäkään epätasaisuuksista tai poikkeamista kuten pystyviivoista tai varjoista hahmojen ympärillä, eikä paneelissa muutenkaan ole minkäänlaisia laadullisia puutteita havaittavissa. Tehokas jäähdytys estää myös hetkellistä kuvan palamista: kirkkaat yksityiskohdat kuten kanavatunnukset, tekstit tai testi-ikkunat eivät sammuttuaan jääneet hetkeksikään kummittelemaan kuvaan.

Tämä ammattilaistason paneeli toimii itse asiassa niin hyvin, että on pakko ihmetellä, miksei LG käytä samaa ratkaisua omissa televisioissaan! Syynä saattaa olla hinta, sillä kyllähän HZ2000 maksaa huomattavasti enemmän kuin LG:n CX. Kun huomioi kuvanlaadun, ei Panasonicin malli ole mitenkään ylihinnoiteltu. Harmi vain, ettei mallia ole saatavilla 77-tuumaisena!

Filmmaker Mode

HZ2000:ssa on useita valmiita kuva-asetuksia, kuten Movie, Dolby Vision ja Netflix Calibrated Mode, jotka kaikki tähtäävät neutraaliin kuvaan. Tämän vuoden uutuus on paljon esillä ollut Filmmaker Mode, joka on ”Hollywood-ohjaajien oma kuva-asetus”. Kuvankäsittely, kuten kuvan terävöittäminen, pehmentäminen tai värittäminen, on pyritty siinä pitämään minimissään, jotta kuva olisi mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle. Asetukseen ei voi tehdä omia säätöjä.

Allekirjoittanut on aiemmin ollut hieman skeptinen Filmmaker Moden hyötyjen suhteen, sillä vastaavanlaatuinen kuva on ollut mahdollista saavuttaa muillakin asetuksilla. On kuitenkin myönnettävä, että antaa tiettyä mielenrauhaa tietää, että tehtaalla valmiiksi säädetty kuva-asetus pystyy tarjoamaan huippukuvaa. Mittauksissamme Filmmaker Mode pärjäsi erittäin hyvin ja väritasapaino oli lähes täydellinen.

Äänenlaatu

Panasonic HZ2000 on varustettu melko kattavalla äänijärjestelmällä. Tavallisten eteenpäin suunnattujen kaiuttimien lisäksi myös takana on kaksi kaiutinta. Ne on omistettu tuottamaan Dolby Atmoksen vaatima korkeusvaikutelma. Ulkoisen subwooferin lisääminen onnistuu volyymisäädellyn audioliitännän kautta.

Vaikka olemme testanneet useita hyviä soundbareja viime aikoina, on sanottava, että tässä tapauksessa television oma ääni on varsin hyvä. Useimmiten television ääni on turhan sulkeutunut, mutta Panasonicilla puhe toistuu selkeästi ja vahvasti, ja suuntautuu suoraan katsojaa kohti. Piilotetut Atmos-kaiuttimet luovat vangitsevan surround-efektin. Parhaalta tv kuulostaa, kun sen sijoittaa lähelle takaseinää ja säätää kaiken kohdilleen asetusvalikosta. Ääni on täyteläinen ja musiikki ja ääniefektit lepäävät vahvalla pohjalla. Aktiivinen subwoofer olisi todennäköisesti kirsikka kakun päällä tässä tapauksessa. Vaikka tämän luokan televisio ansaitsee tietysti ulkoisen äänijärjestelmän, on mahtavaa tietää, että myös sen sisäänrakennetut kaiuttimet toimivat näin hyvin!

Johtopäätökset

Panasonic on HZ2000:n kohdalla päässyt jälleen referenssiluokkaan. HZ2000:ssa on erittäin ylellinen OLED-paneeli, joka tarjoaa kilpailijoitaan parempaa kirkkautta ja kontrastia. Kuvankäsittely on loistavaa ja pitää kaikenlaisen videomateriaalin neutraalina, eläväisenä ja silti viihdyttävänä.

Tästä syystä voimme antaa anteeksi HZ2000:n puutteet: joitakin suosittuja suoratoistopalveluja ja liitäntöjä ei ole tarjolla, ja käyttöliittymä tuntuu hiukan vanhanaikaiselta edistyksellisimpiin kilpailijoihin verrattuna. Ainoa asia, mitä ihan todella jäimme kaipaamaan, on isompi 77-tuumainen versio – näin upeasta kuvasta pitäisi saada nauttia ekstrasuuressa koossa!

Kalibrointi

HZ2000 har Calman Autocal-støtte og er godt forberedt for profesjonell bruk. Vi fikk raskt tilgang til skjermen via en datamaskin og kunne starte den automatiske kalibreringen med en gang. Man kan selvfølgelig spørre hvor mye kalibrering som virkelig er nødvendig. Panasonic tilbyr en nesten enkel gråtoneskala med fabrikkinnstillinger. Det ville være fristende å kalle dette en hjemmestudiomonitor!

Kalibreringsrapporter:

HZ2000 SDR

HZ2000 HDR

Kalibrering ble utført av ProCals Gorm Sørensen, en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsspesialist med mange års TV / AV-, film- og kringkastingserfaring.

Karakter
Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Panasonicin huippumalli tarjoaa todentuntuista kuvaa referenssilaadulla, äärimmäisen tarkkaa väritasapainoa ja tasaisen greyscalen, vahvasta kirkkaudesta ja kontrastista puhumattakaan! Ei tukea kaikille HDMI 2.1 -ominaisuuksille. Kaikkia sovelluksia ei löydy, esimerkiksi Disney+. ja olisimme halunneet isomman tv:n kuin 65-tuumaisen!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Värikylläinen viihdepläjäys

Ääni & Kuva
Scroll to Top