Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic JX940 (TX-75JX940E)

Isoa kuvaa pelaajalle ja penkkiurheilijalle

Panasonicin suurin LCD-televisio on mainio vaihtoehto valmistajan omille OLED-malleille. Niiden upeaa kontrastia tässä tosin ei saa.

Julkaistu 21.03.2022 - 13:50
Panasonic JX940 (TX-75JX940E)
Audun Hage

Panasonic ei ole enää yhtä iso tekijä tv-markkinoilla kuin plasmatelevisioiden loiston päivinä, mutta japanilaisvalmistaja tunnetaan edelleen erittäin kovasta kuvanlaadustaan. Panasonic on kerta toisensa jälkeen todistanut taitavansa kuvan mahtavilla OLED-malleillaan, kuten hiljattain testaamallamme JZ1500-televisiolla.

Kuten tunnettua, OLED-televisiot ovat yhä melko hintavia etenkin, kun kokoluokka kasvaa. Kovat leffafanaatikot haluavat isompia ruutuja kuin 65-tuumaisen, jolloin tv:n hinta kasvaakin jo aika isoksi!

TX 75JX940E 940B W944 front sports
TX-75JX940E on Panasonicin suurin ja paras LCE-televisio mallivuodelta 2021. Kuva: Panasonic

Jos haluaa todella isoa kuvaa mutta ei mennä vararikkoon, voi Panasonic JX940 olla varteenotettava vaihtoehto. Tällä hetkellä se on japanilaisvalmistajan paras LCD-malli, joka on suunnattu vaativille katsojille, jotka viettävät aikaa etenkin urheilua katsoessa tai pelatessa. Malli on saatavana 49-tuumaisesta 75-tuumaiseen, ja me otimme testiin tietenkin kaikkein suurimman vaihtoehdon!

Mainos

Panasonic JX940

Testaamamme malli on siis tarkalleen ottaen Panasonicin hienoin ja suurin LCD-malli. Lähes 50-kiloinen järkäle toimitaan kaksimetrisessä laatikossa, joten kannattaa kutsua kaveri kantoavuksi, kun tämän television aikoo nostaa tasolle tai seinälle.

JX940-sarja 75-tuumainen on varustettu IPS-tyypin (joka tunnetaan laajasta katselukulmastaan) LCD-paneelilla, jossa on reunavalaistus (Edge LED). Kuvankäsittelystä huolehtii Panasonicin paras videoprosessori HCX AI, josta meillä on jo hyviä kokemuksia OLED-mallien kohdalla.

Panasonicin mukaan malli on suunniteltu etenkin penkkiurheilijoille ja pelaajille, mikä on huomioitu 120 Hz:n virkistystaajuuden, hyvien liitäntöjen ja älykkäiden kuva-asetusten muodossa.

 

TX 75JX940E 940B W944 left slant game
Panasonicin tv on laadukkaan oloinen, mutta keskijalka herättää epäilyksiä, sillä ruutu on varsin painava. Kuva: Panasonic

Design

Televisio näyttää tyylikkäältä tummine metallikehyksineen ja keskijalustoineen. Huomiota herättää eräs yksityiskohta muotoilussa: 55- ja 65-tuumaisissa malleissa jalat on sijoitettu reunoille, kun taas 75-tuumaisessa on yksi jalka keskellä. Yleensä asia on juuri päinvastoin…

Jalusta vaikuttaa vähän heppoiselta kannattelemaan näin painavaa laitetta, ja asentaessa näyttöä oli vaikea saada vaateriin. Ratkaisu heikentää laatuvaikutelmaa, vaikka muuten televisio tuntuukin ihan vankalta.

Toinen huomioitava seikka on 75-tuumaisen paksuus. Yläreuna on vain pari senttiä paksu mutta alhaalla, missä kaikki elektroniikka ja kaiuttimet ovat, on läpimittaa jo lähes 10 cm. Niinpä televisio työntyy väkisinkin hieman ulos, jos sen ripustaa seinälle.

Plussaa puolestaan siitä, että Panasonic on tänä vuonna päätynyt tehokkaammin heijastelua estävään ruutuun. Pinta ei heijastele ympäristöään lainkaan niin paljon kuin edeltäjänsä, mikä on erinomainen asia, sillä nyt puhutaan kuitenkin ISOSTA näytöstä!

Panasonic TX-75JX940E dimensions
Panasonic TX-75JX940E:n mitat. Kuva: Panasonic

Käyttö ja ominaisuudet

JX940 on varustettu Panasonicin omalla MyHomeScreen 6.0 -käyttöliittymällä. Kuten jo aiemmin huomasimme, toimivat erittäin selkeät valikot todella nopeasti. Sovellukset ja videolähteet on luokiteltu selkeästi ruudun alareunan valikkoon. Kuva- ja ääniasetuksia on helppo vaihtaa, eikä valikko peitä kuvaa.

JX940 toimii Panasonicin uusimman kaukosäätimen yksinkertaisemmalla versiolla, joka tulee tämän mallin kanssa mustana. Se on ergonomisempi kuin vanhat tiiliskivet, joita Panasonic ennen käytti. Bluetooth-säädintä ei edes tarvitse osoitella suoraan laitetta kohden. Kaukosäätimessä on myös mikrofoni, joten säätöjä voi tehdä myös vaikkapa Google Assistentia käyttäen.

Hyvä formaattituki

Formaatteja on käytössä niin paljon kuin haluaa. HDR-formaatit Dolby Vision IQ ja HDR10+ Adaptive takaavat mahtavat elokuvaelämykset. Kyseiset formaatit hyödyntävät valosensoria, joka mukauttaa kuvan huoneen valaistukseen sopivaksi. Dolby Atmos on myös tuettu, joten tv osaa lähettää oikeat äänisignaalit suoraan yhteensopivaan soundbariin.

Olemme maininneet jo aiemmin, että Panasonicin MyHomeScreen-järjestelmä tarjoaa vähemmän sovelluksia kuin monet kilpailijat. Moni suosittu suoratoistopalvelu loistaa poissaolollaan, esimerkiksi HBO Max. Viime aikoina valikoima on sentään täydentynyt Disney+- ja Apple TV+-palveluilla. Kaipaamiaan sovelluksia voi toki käyttää ulkoisen videolähteen kautta.

Panasonic JX940 remote
Panasonicin kaukosääädin istuu mukavasti käteen ja tarjoaa pääsyn useimpiin toimintoihin. Kuva: Audun Hage

JX940 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, joista kaksi tukee pelaamiseen soveltuvia ominaisuuksia, kuten 4K/120 Hz:illä ja vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR). Panasonicin erillinen peliasetus nitistää viiveen mittaustemme mukaan 12 millisekuntiin (1080p/60 Hz).

Huom: Koska vain kaksi sisääntuloista on versiota HDMI 2.1, ja niistä toinen toimii äänen palautuskanavana (eARC) esimerkiksi soundbaria varten, on käytössä käytännössä vain yksi paikka pelikonsolia varten.

Peliasetuksesta huolimatta tarjolla ei ole erillistä pelivalikkoa, johon olisi kerätty kaikki pelaamiseen liittyvät asetukset yhteen paikkaan, kuten LG:n ja Samsungin tapaisilla kilpailijoilla on. Optimaalisia pelisäätöjä varten on siis seikkailtava vähän ympäriinsä valikoissa.

Kuvanlaatu

Kuten todettua, on JX940-mallissa melko perinteinen LCD-paneeli. Sitä ei ole lisävarusteltu MiniLEDin kaltaisella modernilla tekniikalla, vaan paneelia valaisevat ledvalot ovat tavallisen kokoisia, niitä on aika vähän ja ne on sijoitettu reunoille. Näin yksinkertainen rakenne ei tarjoa kovin tarkkaa valonjakautumista.

Videoprosessori sen sijaan on melko tehokas: JX940:n käyttämä HCX Pro AI analysoi videosisällön ja vertaa sitä tietokantaansa käyttääkseen sitten sille sopivinta kuvankäsittelyä. Auto AI -kuva-asetuksella televisio listaa automaattisesti sopivimmat asetukset sillä hetkellä pyörivälle sisällölle.

Ensivaikutelma JX940:n kuvasta on terävä ja värintoistoltaan hyvä – aivan kuten Panasonicilta sopii odottaakin. Eläimiä ja kasveja esittävät testipätkämme toistuvat vahvoin mutta luonnollisin sävyin. Värisiirtymät ovat saumattomia eikä näkyviä varjostuksia eli banding-efektiä näy. Iho sävyt hehkuvat juuri oikealla tavalla ilman, että värikylläisyys kasvaisi liialliseksi.

Värintoisto on kauttaaltaan esimerkillistä, ja JX940 säilyttää väritasapainonsa myös sivusta katsottuna. Katselukulma on erinomainen, ja tv sietää katselua monesta paikasta.

Myös liikkeidentoisto on hyvää. 24 kuvaa sekunnissa toistavat elokuvat, kuten sotadraama 1917 toistuu korrektisti, ja golfin, jalkapallon ja formuloiden tapaiset lähetykset, joissa on nopeaa panoraamakuvausta, toistuvat sulavasti ja välkkymättä. Kaikki riippuu valitusta kuva-asetuksesta.

Sen sijaan kontrasti ja kirkkaus jäävät jälkeen parhaista. JX940:n tarkkuus valonjakautumisessa ei yllä parhaimpien LCD-mallien tasolle. Valo jakautuu hivenen epätarkasti ja etenkin reunoja kohden tapahtuu jonkin verran valovuotoa. Kontrasti on keskinkertainen, mikä ilmenee etenkin uusien HDR-formaatilla kuvattujen elokuvien ja sarjojen kohdalla.

Jos vertaa Netflixin The Harder They Fall -lännenelokuvaa Sony Z9J -highend-televisiolla ja Panasonicilla, on Sonylla paljon enemmän kirkkautta ja parempi paikallinen kontrasti. Panasonicin HDR-efekteistä puuttuu hehkua ja painetta. Myöskään kirkkautta ei saada riittävästi kirkkaisiin kohtiin, ilman että tummempien kohtien syvyys kärsii. Toisin sanoen JX940 kärsii reunavalaistun LCD-television tyypillisestä vaivasta.

Panasonic oli ensimmäisten joukossa lanseeraamassa suoralla taustavalaistuksella ja paikallisella himmennyksellä varustettuja 4K-LCD-malleja (DX900 vuodelta 2016). Olisi ollut mukava nähdä valmistajan säilyttävän jotain highend-tekniikastaan myös JX940:n kaltaisen huippumallin kohdalla. Tänä päivänä Panasonic kuitenkin panostaa enemmän OLED-malleihin highend-luokassa.

Panasonicin puolustukseksi on toki todettava, että vertailun Sony-malli on yli tuplasti kalliimpi. Kuitenkin myös esimerkiksi Sony X95J ja Samsung QN95A tarjoavat huomattavasti parempaa kontrastia ja mustaa, ja ovat samaa hintaluokkaa 75-tuumaisen Panasonic JX940:n kanssa.

Äänenlaatu

Kaiutinjärjestelmä ei JX940:ssä ole järin ihmeellinen. OLED-huippumalli JZ2000:ssa on Technicsin Atmos-kaiuttimet, mutta tässä on tavalliset stereokaiuttimet ja 30 watin vahvistinteho. Äänentoisto on ihan hyvää: puhe on selkeää ja täyteläistä ja volyymiäkin riittää. Dolby Atmos -tuki löytyy, mutta emme onnistuneet saamaan mainittavaa surroundvaikutelmaa. Onkin parempi kytkeä televisioon Atmos-soundbar HDMI eARC -liitännän kautta.

Yhteenveto: Panasonic JX940

Panasonic JX940 on laadukas televisio, jonka kuvanlaatu on osin ensiluokkaista: terävyys on loistava ja värintoisto esimerkillisen luonnollista. Kontrasti ja kirkkaus jäävät kuitenkin keskinkertaisiksi. HDR-efekteistä uupuu hehkua OLED- ja MiniLED-malleihin verrattuna. Plussaa formaattituesta ja sopivuudesta sekä urheilun katsomiseen että pelaamiseen. Jos siis kaipaa isoa kuvaa pelaamiseen ja penkkiurheiluun, on JX940 oiva vaihtoehto!

Karakter
Panasonic JX940 (TX-75JX940E)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kuva on terävä ja värikäs, eri formaateille löytyy tuki ja liitännät ovat hyvät. Keskinkertainen kontrasti ei kisaa MiniLED-mallien ja suoralla taustavalaistuksella varustettujen televisioiden kanssa. Sovelluksia yhä aika rajoitetusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top