Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic JZ1500 (TX-55JZ1500E)

Tosiharrastajalle räätälöity

Panasonic on karsinut parhaasta OLED-televisiomallistaan ylimääräiset ominaisuudet ja luonut uuden referenssitelevision, jonka hinta-laatusuhde on loistava!

Julkaistu 08.03.2022 - 08:00
Panasonic JZ1500 (TX-55JZ1500E)
Audun Hage

Panasonicin osaaminen laatutelevisioiden valmistajana on pitkään ollut omaa luokkaansa ja etenkin viime vuonna testaamamme JZ2000 vakuutti vahvalla suorituskyvyllään. Erinomainen väritarkkuus, pohjattoman syvä musta ja mehukas kirkkaus tekevät siitä nirsoimmallekin katsojalle kelpaavan television – ja sellaisestahan joutuu myös maksamaan pitkän pennin.

Huippuunsa viritetyn OLED-paneelin lisäksi lippulaivamalli on varustettu Technicsin ylellisellä kaiutinjärjestelmällä. Se kuulostaa mahtavalta mutta on siinä mielessä hieman turha, että useimmat kotiteatteriharrastajat suosivat joka tapauksessa erillistä äänijärjestelmää.

Tähän tarpeeseen vastaa edullisempi JZ1500: siinä on sama kuvapaneeli ja videoprosessori kuin huippumallissakin, mutta hivenen kömpelöt Atmos-kaiuttimet on korvattu yksinkertaisemmalla äänijärjestelmällä. Tarjoaako JZ1500 mahdollisuuden saada referenssiluokan kuvaa kohtuullisempaan hintaan?

Mainos

Huom! Panasonic JZ1500 on saatavilla 48-, 55- ja 65-tuumaisena, joista pienimmässä on tavallinen OLED-paneeli ilman lisäjäähdytystä ja parempaa kirkkautta.

Lue myös: Panasonic JZ2000 (TX-65JZ2000E) – Kuvanlaadun kermaa

Design

Muotoilultaan JZ1500 on puhdaslinjainen ja edestä katsoen hieman litteämpi kuin JZ2000. Takapuolella elektroniikka pullistelee jonkin verran, joten tv jää hieman irti seinästä, jos sen ripustaa seinälle.

Laatuvaikutelma on erinomainen ja televisio on rakenteeltaan luotettavan oloinen. JZ1500-mallissa on samanlainen kääntyvä jalusta kuin kalliimmassakin mallissa, mikä on kätevä, jos ruutua tarvitsee käännellä.

TX 65JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 RM slant cinema TX 55JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 front cinema TX 55JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 left slant cinema TX 65JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 left side TX 65JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 back 1
<
>
Panasonicin tv on vankkarakenteinen ja varustettu käytännöllisellä kääntyvällä jalustalla. Kuva: Panasonic

Käyttö ja ominaisuudet

Panasonic on viime aikoina luottanut monen mallin kohdalla Android-käyttöjärjestelmään, mutta JZ1500 pyörii valmistajan oman My Home Screen 6.0 -käyttöliittymän varassa. Se on helppokäyttöinen ja valikot selkeitä. Kuva- ja ääniasetuksia voi vaihtaa ilman, että valikko peittää kuvan, mikä on varmasti monen harrastajan mieleen.

JZ1500:n mukana tulee Panasonicin uusi kaukosäädin, joka on huomattavasti aiempaa versiota ergonomisempi. Lisäksi uusi kaukosäädin toimii Bluetoothilla, joten sitä ei tarvitse osoitella suoraan ruutua kohden. Kaukosäätimessä eikä televisiossa ole mikrofonia, eli puheohjaus ei onnistu.

Panasonic JZ1500 remote
Panasonicin uusi kaukosäädin on kookas, mutta mahtuu silti mukavasti käteen ja tarjoaa pääsyn useimpiin toimintoihin. Kuva: Audun Hage

P

Panasonicilla on hyvä tuki eri formaateille. HDR-formaatti Dolby Vision IQ/HDR10+ Adaptive optimoi kuvanlaadun huoneen valaistusolosuhteiden mukaan. Kolmiulotteista ääntä on tarjolla Dolby Atmos -formaatin muodossa, joten televisioon voi liittää Atmos-yhteensopivan soundbarin.

Pientä miinusta sen sijaan tulee sovellusvalikoimasta. Osa suosituimmista suoratoistopalveluista kyllä löytyy, kuten Disney+ ja Apple TV, mutta esimerkiksi HBO Maxia ei. Tämä ei ole vaarallista, mikäli käyttää ulkoista videolähdettä, jonka kautta haluamiaan sovelluksia voi käyttää.

Hyvät liitännät

JZ1500on varustettu neljällä HDMI 2.1 -sisääntulolla, joista kaksi tukee pelaamista tehostavia ominaisuuksia, kuten 4K/120 Hz -kuvansiirtoa ja vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR). Panasonic on nitistänyt input lagin hyvin alhaiseksi: mittasimme viiveeksi 14 millisekuntia (1080p/60 Hz).

Huom: Koska vain kaksi sisääntuloa tukee kaikkia HDMI 2.1 -ominaisuuksia ja toinen toimii äänenpalautuskanavana (eARC) ulkoista äänijärjestelmää varten, on pelikonsolille käytännössä vain yksi paikka.

Panasonicilla on erillinen peliasetus, mutta pelivalikko puuttuu, eli sellainen yhteen paikkaan kerättyjen pelitoimintojen valikko, jollainen esimerkiksi Samsungilla ja LG:llä on. Pelaamista optimoidakseen on siis kaiveltava asetuksia eri valikoista.

Huippuunsa hiottu OLED-paneeli ja videoprosessori

Kuvatekniikaltaan JZ1500:lla on paljon yhteistä JZ2000-mallin kanssa. OLED-paneeli on varustettu passiivisella jäähdytyselementillä, joka mahdollistaa paneelin paremman kirkkauden. Kuvankäsittelystä huolehtii päivitetty HCX Pro AI -videoprosessori, joka analysoi sisältöä ja säätää kuvankäsittelyä sen mukaan.

Jos tv havaitsee, että katsot jalkapalloa, se säätää kuvaa niin, että ruoho näyttää eläväisemmältä ja ääntä stadionhenkisemmäksi. Elokuvia katsoessa tv priorisoi värintoistoa, niin että se on mahdollisimman tarkkaa.

Panasonic JZ1500 PQ 2
Panasonicin älykäs kuvamoottori käyttää koneoppimista analysoidakseen erityyppisiä videosisältöjä ja vertaa katsottua sisältöä tietopankkiinsa löytääkseen parhaan tavan käsitellä kuvaa. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

JZ1500 on kuten todettua, raudaltaan sama kuin kalliimpi JZ2000. Ei siis ole yllätys, että suorituskyky on samanlaista kuin esikuvallaan, eli aivan erinomaista.

Panasonicin OLED on tehnyt meihin aiemmin vaikutuksen kauniilla värintoistollaan, ja ensivaikutelma näyttää, että JZ1500 on samoilla linjoilla. Luontoa, eläimiä ja kasveja kuvaavat testivideomme toistuvat värikkäinä ja sävykkäinä ilman tippaakaan keinotekoisuutta. Televisio erottaa hämmästyttävän tarkasti eri ihonsävyt, eikä saa aikaan epätoivottua ruiskurusketusvaikutelmaa.

Neutraali Filmmaker Mode on täydellinen valinta nirsoille leffafaneille. Panasonic toistaa todella tarkasti elokuvat, jotka on tallennettu nopeudella 24 kuvaa sekunnissa. Jos liikkeitä haluaa hiukan pehmentää mutta välttää saippuaoopperavaikutelmaa, voi valita Cinema-asetuksen, joka sulavoittaa liikkeitä mutta säilyttää terävyyden nopeassa panoraamakuvauksessa.

Kontrasti on, kuten OLEDilla yleensäkin, aivan ilmiömäinen. Panasonicin ruutu on tarvittaessa paikoin todella kirkas ja toisin paikoin täysin musta. Syvyysvaikutelma on tämän ansiosta erinomainen etenkin tummissa kohtauksissa ja toimintakohtauksissa. JZ1500 on tässä suhteessa ylivoimainen LCD-televisioihin nähden, ja vain enimmäiskirkkaus jää hiukan jälkeen kaikkein loistokkaimmista MiniLED-näytöistä.

Toisin sanoen Panasonic JZ1500 tarjoaa kaikki OLEDiin liittämämme vahvuudet. Mutta kuinka paljon tällainen highend-malli eroaa tavallisista OLED-televisioista?

Vertaillaksemme asiaa katsomme JZ1500-mallia rinnakkain Panasonic JZ1000:n kanssa, josta meillä myös on positiivisia kokemuksia. JZ1000-mallissa on tavallinen OLED-paneeli, joten se sopii hyvin edustamaan tyypillistä premium-kategorian OLED-televisiota.

Panasonic JZ1500 brightness Panasonic JZ1500 vs JZ1000
<
>
Panasonic JZ1500 (oikealla) on huomattavasti kirkkaampi kuin JZ1000 (vasemmalla). Kuva: Audun Hage

Kun laitamme molemmat Panasonicit päälle, tulee esiin enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Molempien värintoisto on vakuuttavaa yhdistettynä OLEDille tuttuun syvään mustaan.

Erot eivät ole suuria, mutta seikka nostaa JZ1500:n paremmaksi. Isoin ero on kirkkaudessa: JZ1500:n kirkkaus on sekä lukujen valossa että silmin katsoen parempi sekä koko ruudun osalta että HDR-sisältöjen pienissä kirkkaissa yksityiskohdissa.

Kun katsomme testivideoita, joissa ylletään 1 000 nitin kirkkauteen, on selvää, että JZ1500 onnistuu paremmin hyvin kirkkaiden kohtien, kuten auringonvalon ja liekkien kohdalla. Se tuo esiin herkkiä detaljeja sellaisistakin paikoista, joissa edullisempi JZ1000 luovuttaa ja vain polttaa kuvan puhki.

Erot ovat maltillisia mutta silti havaittavissa, kun vertaa erilaisia sisältöjä. Ja juuri tällaisia pieniä eroja tosiharrastajathan arvostavat!

OLED-televisiot ovat kuuluja ylivoimaisesta mustastaan, mutta joillakin malleilla on taipumusta hukuttaa tummia alueita mustaan – ilmiö tunnetaan nimellä black crush. Panasonic on tässä tarkka ja toistaa harmaa-asteikon tummimmatkin sävyt oikein. Tv:n valosensorit vähentävät tai voimistavat kirkkautta huoneen valaistuksen mukaan, joten televisio suoriutuu useimmista videosisällöistä ja katseluolosuhteista automaattisesti ilman, että tarvitsee itse mennä säätämään asetuksia.

Panasonic ei toki patsastele highend-luokassaan yksin, vaan kilpailijoita löytyy esimerkiksi Sonyn A90J-mallin muodossa. Sonyn loistava OLED-malli on 55-tuumaisena samaa hintaluokkaa, ja se tarjoaa lisäksi Google TV:n, upean kirkkauden ja kontrastin sekä vahvan sisäänrakennetun äänen. Ei pidä myöskään unohtaa Samsungin mallivuoden 2021 4K-huippumallia 55QN95A-televisiota, joka tarjoaa mahtavaa kuvaa ja nyt vieläpä edullisempaan hintaan kuin julkistusajankohtanaan.

Äänenlaatu

Kuten todettua, ei JZ1500-mallista löydy Technicsin kaiuttimia kuten JZ2000-mallista. Niinpä tv:ssä ei ole sisäänrakennettuja korkeuskanavia tai Atmos-surroundefektiä. Olimme tästä huolimatta ilahtuneita mallin äänenlaadusta. Sisäänrakennetut kaiuttimet on sijoitettu ruudun alareunaan, ja ne toistavat keskirekisteriä kirkkaasti ja diskantin erottuvasti. Bassokin on hyvä, joten musiikki ja ääniefektit saavat tuntuvaa pohjaa. Ääni on odotettua paljon parempi!

Silti useimmat halunnevat soundbarin tai kotiteatterikaiuttimet. Ulkoisten kaiutinten käyttö onnistuu helposti ja HDMI eARC:n ansiosta Dolby Atmos -ääntä saa helposti siirrettyä yhteensopivaan soundbariin.

Yhteenveto: Panasonic JZ1500

Aiemmin testaamamme Panasonic JZ2000 teki meihin vaikutuksen, ja samalla tekniikalla varustettu JZ1500 on suorituskyvyltään hyvin samankaltainen.

Ensinnäkin värintoisto on mahtavaa, tarkkaa ja neutraalia. Loistava kontrasti ja tavallisia OLED-malleja parempi kirkkaus tekevät HDR-videoiden katselusta vieläkin nautittavampaa. Televisio on käyttäjäystävällinen muutaman suoratoistopalvelun puuttumista lukuun ottamatta. Puutteen voi kiertää käyttämällä Apple TV:tä tai Chromecastia.

Parasta JZ1500:ssa verrattuna JZ2000:een on hinta, sillä ilman Technicsin äänijärjestelmää televisio maksaa koosta riippuen 500-1 000 euroa vähemmän.  Sillä summalla hankkii vaikka Sonos Arcin tai muun hyvän soundbarin!

Huom: Panasonic JZ1500 on tekniseltä varustelultaan vuoden 2021 mallistoa, ja vaikka seuraajaa ei vielä olekaan julkistettu, odotamme näkevämme kevään tai kesän 2022 aikana kaupoissa mallin nimeltään ”LZ1500” tai jotakin vastaavaa. Sillä välin on mahdollista tehdä oikea löytö ja hankkia viime vuoden malli erittäin hyvään hintaan!

Karakter
Panasonic JZ1500 (TX-55JZ1500E)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Panasonic JZ1500 on monin tavoin kuin kalliimpi JZ2000-malli aina äärimmäisen tarkkaa värintoistoa ja erinomaista kontrastia myöten. Sovellusvalikoima on yhä melko niukka. JZ1500 on saatavilla vain 48-, 55- ja 65-tuumaisina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top