Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)

OLEDia valkokankaan verran

Sonyn paras OLED-televisio A90J on tehnyt meihin jo aiemmin vaikutuksen kuvanlaadullaan – mutta jättikoossa kuva on vieläkin vaikuttavampi!

Julkaistu 15.02.2022 - 08:00
Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)
Geir Gråbein Nordby

Sony vastasi joistakin parhaista televisiomalleista, joita viime vuonna testasimme, ja kirsikkana kakussa oli huippumalli XR-A90J, jonka nimesimme highend-luokan Vuoden parhaaksi televisioksi. Mallin kirkas OLED-paneeli, Sonyn älykäs kuvankäsittely ja Acoustic Surface -äänijärjestelmä osoittautuivat voittavaksi yhdistelmäksi.

Malli oli itse asiassa sellainen menestys, että Sony päätti säilyttää sen tuotannossa tänäkin vuonna. Tarkemmin sanoen mallistossa jatkaa 83-tuumainen versio, joka säilyttää näin ollen Sonyn suurimman (ja parhaan?) OLED-television tittelin vuonna 2022. Varsinainen tämän vuoden lippulaivamalli on Sonyn QD-OLED-malli A95K, joka ei vielä ole edes myynnissä, mutta koska se on saatavana vain 55- ja 65-tuumaisena, on A90J paras vaihtoehto isoa kuvaa etsivälle. Ja sellaisia on nykyään paljon!

Sony XR-83A90J

Testasimme A90J-mallista alun perin 2021 65-tuumaisena versiona. Tällä kertaa saimme testiin jättimäisen XR-83A90J-mallin, joka on messukohtaamisia lukuun ottamatta ensimmäinen kerta, kun pääsemme toden teolla tutustumaan 83-tuumaiseen OLED-televisioon.

Mainos
Sony xr 83a90j
Uusi vuosi, mutta XR-83A90J jatkaa mallistossa. Kuva: Sony

83-tuumainen versio on toki suurelta osalta kuten 55- tai 65-tuumainenkin, esimerkiksi muotoilun osalta. Jo pakkausta vastaanottaessamme on kuitenkin selvää, että kyseessä on aikamoinen jättiläinen. Pelkkä pakkaus painaa 60 kiloa ja tv ilman pakkausta 42 kg. On sanomattakin selvää, että tämän television ostaja tarvitsee kaverin (tai asentajan) avuksi laitteen kasaamiseen.

Jalat ovat samanlaiset kuin pienemmässäkin versiossa. Tv leijuu jalkojen varassa pari milliä tason yllä ja on hämmästyttävän vakaa. Jalat voi kuitenkin asentaa korkeammallekin, jolloin ruudun alle jää tilaa soundbaria varten. Saimme Sonos Arcin mahtumaan television eteen mainiosti ilman, että kaiutin tuli kuvan tielle. 83-tuumaisessa versiossa voi lisäksi valita, haluaako jalkojen olevan enemmän reunoilla vai keskellä. Näin tv on mahdollista sijoittaa myös ruutua kapeammalle tasolle (televisio on 185 cm leveä!).

Jättiruudun saa toki myös seinälle: silloin tarvitaan 400 x 400 mm:n kokoinen VESA-kiinnike.

Käyttö ja ominaisuudet

Bravia A90J pyörii Google TV -käyttöliittymän päällä. Uusi Android-alusta on varustettu päivitetyllä aloitusvalikolla, joka tarjoaa yleiskatsauksen käytetyimpiin sovelluksiin, tv-kanaviin ja liitettyihin laitteisiin.

Google TV antaa katselusuosituksia omien mieltymysten ja katseluhistorian perusteella. Televisiossa on sisäänrakennettu Google Assistant, joten kaukosäätimen käytön sijaan tv:lle voi vain puhua.

Laitteen takapuolella on neljä HDMI-sisääntuloa, jotka muun muassa tukevat 4K-videota 120 Hz:n virkistystaajuudella – täydellistä PS5- ja Xbox Series X -pelikonsoleita ajatellen. Kuitenkin vain kaksi neljästä on täysin HDMI 2.1 -yhteensopivia. Useimpiin Sonyn tänä vuonna julkaistaviin televisioihin on tulossa 2.1-ominaisuudet kaikkiin neljään sisääntuloon. Jos siis on tarvetta liittää televisioon pelikonsoleita, on tämä syytä ottaa huomioon.

Aiemman mittauksemme perusteella Sony A90J-television viive peliasetuksella on 15 millisekuntia.

Sony premium remote backlit
Sony A90J on varustettu uusimmalla, entistä käyttäjäystävällisemmällä Android-käyttöliittymällä, joka tunnetaan nyt nimellä Google TV. Kaukosäätimessä on valaistut napit. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Bravia Core

A90J-mallissa on valmiina Sonyn oma suoratoistopalvelu Bravia Core, jossa on tarjolla Sony Pictures Entertainmentin elokuvia. Bravia A90J -television ostaja saa kahden vuoden tilauksen kaupan päälle sekä kymmenen ”Movie Creditiä”. Klassikkoelokuvia voi nimittäin katsella ilmaiseksi, mutta uudemman elokuvan striimaaminen edellyttää maksullisten lipukkeiden käyttöä.

Useat elokuvat ovat nähtävillä 4K HDR -formaatissa, ja Bravia Core erottautuu joukosta korkean bittinopeuden striimauksellaan (jopa 80 megabittiä sekunnissa). Kuva on upean terävä ja vailla kohinaa. Lisää tällaista, kiitos!

Sony Bravia Core

Huippuunsa hiotut paneeli ja prosessori

Sony tunnetaan hienosta kuvankäsittelystään, ja mallivuodelle 2021 valmistaja esitteli täysin uuden Cognitive XR -videoprosessorinsa. Se pohjautuu niin sanottuun kognitiiviseen älykkyyteen eli ymmärrykseen siitä, millä tavalla ihmiset näkevät ja kohdentavat katsettaan eri objekteihin. Prosessori jakaa ruudun eri alueisiin, etsii kuvasta oletetun fokuspisteen– vaikkapa kasvot – ja optimoi värit, kontrastin ja terävyyden tarkasti tarvittavissa paikoissa.

Sony XR processor
Sonyn Cognitive Processor XR perustuu tietoon ihmisen tavasta katsoa ja kuunnella kuvaa ja ääntä. Kuva: Sony

Kuvanlaatu

Sony A90J on jo tehnyt meihin vaikutuksen vahvalla kontrastillaan, upealla mustallaan ja kyvyllään tuoda yksityiskohtia esiin kaikenlaisesta videomateriaalista. Ei ihme, että 83-tuumainen tarjoaa kaikki nämä samat ominaisuudet – mutta XL-koossa!

Sony PQ intro
OLED-tuntuma vain paranee, kun se tarjoillaan jättiformaatissa. Kuva: Audun Hage

Tällaisen television kanssa mikään ei ole mahdotonta, mutta 4K-kuva näyttää tietysti parhaalta. Katsetta voi siirtää ruudulla ja tarkastella yksityiskohtia lähemmin – esimerkiksi vauhdikkaat The Last Duel, Dune ja 1947 tuntuvat aivan erilaisilta kuin samanlaatuisilta 77- tai 65-tuumaisilta ruuduilta katsottuna.

Nopeatempoinen Formula 1: Drive to Survive -sarja näyttää niin ikään jotenkin realistisemmalta ja autenttisemmalta. 83-tuumaiselta ruudulta dokumenttia ei vain katso, vaan katsoja muuttuu osaksi sitä! Pienetkin yksityiskohdat erottuvat aina Lewis Hamiltonin parransängestä F1-autojen jarruista lenteleviin kipinöihin.

Tunnistamme 65-tuumaisesta versiosta tutun mahtavan kirkkauden. Sonyn ruudulla ruutia riittää OLEDiksi hämmästyttävän paljon. Siitä on apua, kun katsoo tv:tä päivänvalossa, mutta se tuo myös HDR-sisältöihin tenhoavaa painetta. Ja koska 83-tuumaisessa kuva-alaa on enemmän, myös vaikutelma on suurempi.

Värintoisto on miellyttävää, neutraalia ja vivahteikasta. Joitakin kilpailijoita vaivaavaa värien ylikylläisyyttä tai liioittelua ei ole onneksi havaittavissa.

Myös valonjakautuminen ruudulla on äärettömän hyvää. Vauhdikkaat kohtaukset esimerkiksi F1-ajoissa tai muussa urheilussa paljastavat helposti kuvapaneelin rakenteelliset epätasaisuudet eli niin kutsutun clouding-ilmiön. Epätasainen valonjakautuminen voi tuntua isolla näytöllä vielä häiritsevämmältä kuin pienemmällä, ja sitä kohtaa usein erilaatuisissa LCD-paneeleissa. Sonyn 83-tuumainen OLED kuitenkin välttää ongelman: kuva säilyy yhtä laadukkaana kuin aiemmin testaamassamme mallissakin.

Kiiltävä ruutu

Laitteen miinuspuolelle asettuu sen etulasi, joka on melko kiiltävä – kuten useimmissa OLED-televisioissa. Sonyn ruutu ei ole varsinaisesti peilimäinen, mutta riittävän kiiltävä heijastellakseen valaisimien ja ikkunoiden valoa. Ja 83-tuumaisessa ilmiö vain vahvistuu! Samsung esimerkiksi on ratkaissut ongelman paremmin valoa hajottavilla suotimillaan, ja oletamme asian olevan enemmän esillä vuoden 2022 malleissa.

Jos haluaa saada enemmän irti OLED-tekniikan mahdollistamasta mustasta, kannattaa himmentää huoneen valaistus ja suunnata valot niin, etteivät ne heijastu ruutuun. Mitään täysin pimeää leffahuonetta ei tarvitse olla, kuten videoprojektoreiden kanssa, mutta toki mitä pimeämpää, sen parempi.

Sony A90J screen reflection
Sonyn televisio heijastelee ympäristöään harmillisesti. Se haittaa etenkin tummine kohtausten seuraamista. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

XR-83A90J on varustettu Sonyn tunnetulla Acoustic Surface -tekniikalla, jossa sisäänrakennetut värähtelijät käyttävät OLED-paneelia kaiutinkalvona. 83-tuumaisessa on hieman kattavampi äänijärjestelmä kuin pienemmissä, ja siinä on käytetty suurempia kaiutinelementtejä.

Äänenlaatu vakuuttaa. Diskantissa on hyvää selkeyttä, samoin bassossa, joka on mukavan muhkea ja painokas. Boz Scaggin Thanks to You soi intiimisti, bassokitara muhevasti ja puhaltimet miellyttävästi. Laulu on kirkasta ja puhdasta.

Äänen tuleminen suoraan ”kuvasta” on mukava lisä elokuvia ja sarjoja katsoessa. Nähdyn ja kuullun yhdistäminen sujuu luontevasti, ja kokemus tuntuu taas piirun verran realistisemmalta.

Toki XR-83A90J_televisioon voi liittää myös ulkoisen äänilähteen. Jos valitsee jonkin Sonyn soundbareista tai kaiuttimista, voivat television kaiuttimet toimia surroundsysteemin keskikanavana. Testasimme tätä onnistuneesti Sonyn HT-A9-kotiteatterikaiutinten ja HT-A7000-soundbarin kanssa.

Yhteenveto: Sony Bravia XR-83A90J

Bravia XR-83A90J on Sonyn suurin ja mahtavin OLED-televisio vuonna 2022 – ja yksi kalleimmista! Hinta hyppää huomattavasti, kun mennään kuvakoossa ylöspäin. Vastineeksi saa jättikoossa OLED-ruudun parhaat puolet, kuten upean kontrastin takana olevan mehukkaan kirkkauden ja syvän mustan.

Kaikki OLEDin hyvät puolet korostuvat nimittäin entisestään, kun kuva-ala kasvaa. Myös yksi haittapuoli suuressa ruudussa on: pinnan heijastelutkin lisääntyvät, mikä voi häiritä katselua päivänvalossa.

Kun kuva on 70 % suurempi kuin aiemmin testaamassamme 65-tuumaisessa, on elämys todellakin isompi! Tämä tv aiheuttaa kylmiä väreitä ja tuo elokuvat ja sarjat todella lähelle.

Myös sisäänrakennetut kaiuttimet toimivat erinomaisesti. Televisio sopii myös nykyaikaiseen konsolipelaamiseen, sillä siinä on HDMI 2.1 -yhteensopivat sisääntulot (joskin vain kaksi neljästä). Toimivan Android-käyttöliittymän ja fiksun kaukosäätimen ansiosta Sony on asettanut riman korkealle vuodelle 2022!

Sony XR-83A90J:n kalibrointi

Sony Bravia XR A90J:n voi kalibroida automaattisesti Calman Autocal -ohjelmistolla.

Tehdasasetuksilla 83-tuumaisen testiyksilömme väritasapaino oli hyvä ja neutraali, mutta parantamisen varaakin löytyi. SDR-mittaukset (Professional 1) antoivat deltapoikkeamaksi 4,2 harmaa-asetikolla ja 2,4 värikirjolla. Myös kirkkaus on OLED-paneeliksi hyvä. Mittasimme 10-prosenttiselta kuva-alalta 1 200 nitiä (Dynamic Mode) ja esikalibroituna 740 nitiä (Professional 1).

Kalibroinnin jälkeen saimme harmaa-asteikon poikkeamaksi 0,3 ja värikirjon poikkeamaksi 0,7 – lähes täydellistä! Myös HDR-tilassa mittaustulokset olivat hyviä: harmaa-asteikolla deltapoikkeama oli alle 1,0 ja värikirjolla 0,9. Tätä paremmaksi pääsee vain tuhansien eurojen ammattilaismonitorilla!

Kalibroinnin suoritti ProCalin Gorm Sørensen.

 

Karakter
Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sonyn 83-tuumainen OLED tarjoaa upeaa, kontrastiltaan vahvaa kuvaa isossa koossa. Myös ääni vakuuttaa: "näkymättömien" kaiuttimien sointi on kirkas, luja ja täyteläinen. Teknisesti malli edustaa 2021-vuoden tekniikkaa, jossa vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee kaikkia HDMI 2.1 -ominaisuuksia. OLED-television etulasi on melko kiiltävä ja siten heijastelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top