Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Sonyn uusi lippulaiva-tv: A95K

Pääsimme näkemään Sonyn uuden QD-OLED-television, joka yhdistää kaikki OLED-tekniikan hyvät puolet ja on katselukulmaltaan ja väreiltään vieläkin parempi.

/ 14.02.2022 - 10:30
Sonyn uusi lippulaiva-tv: A95K

Sony esitteli uudet televisiomallinsa Las Vegasin CES-messuilla tammikuussa. Kiinnostavin uutuus oli lippulaivamalli A95K, joka hyödyntää QD-OLED-tekniikkaa.

QD-OLED on OLED-paneelien uusi tyyppi, jossa käytetään Samsung Displaysin kehittämää kvanttipistetekniikkaa (quantom dots). Olikin pienoinen yllätys, että Sony ehti tuoda markkinoille ensimmäisenä maailmassa QD-OLED-mallin – siis ennen Samsungiakin.

P2092800 scaled 1 P2092834 scaled 1
<
>
Sonyn vuoden 2022 televisioissa uutta on myös entistä pienempi kaukosäädin. Siitä on kaksi varianttia: premium-versiossa etuosa on harjattua metallia, ja napit on taustavalaistu. Kuva: Audun Hage, LB Ääni & Kuva

Joka tapauksessa: me LB Ääni & Kuvan toimituksessa saimme nähdä yhden Sonyn prototyypeistä, joten saimme hieman esimakua siitä, millainen on ehkäpä vuoden 2022 ilmiömäisen tv!

Mikä ihmeen QD-OLED?

QD-OLEDon, kuten mainittua, Samsung Displayn kehittämä huippumoderni paneelityyppi. Se eroaa LG Displayn valmistamasta perinteisestä OLED-paneelista rakenteensa osalta. Sen sijaan, että valkoista valoa suodatettaisiin värifiltterin läpi, käytetään tässä sinistä valoa, joka yhdistetään kolmeen erilliseen päävärejä edustavaan alapikseliin: punaiseen, vihreään ja siniseen (RGB).

Nämä alapikselit sisältävät kvanttipisteitä, jotka muuntavat sinisen valon punaiseksi, vihreäksi ja siniseksi. Tällä tavalla kirkkautta menetetään vähemmän kuin perinteistä värifiltteriä käyttäessä, ja alapikselit voidaan yhdistää toistamaan täysin valkoista väriä.

Niinpä QD-OLED pystyy toistamaan värit vahvemmin ja selkeämmin samalla, kun kirkkaus pysyy voimakkaana. OLEDin tutut hyvät ominaisuudet säilyvät uudessakin tyypissä, esimerkiksi täydellinen musta ja laaja katselukulma. Joka on itse asiassa entistäkin laveampi, kuten tässä pikakatselussa kävi ilmi!

 

P2092789 scaled 2 P2092791 989x556 1
<
>

Sony A95K: Ensivaikutelmat

Pääsimme näkemään Bravia A95K -mallin demoversion Sonyn showroomilla Lysakerissa, Oslon ulkopuolella. Samalla näimme 2022-mallivuoden muutkin uutuudet – myös LG:n valmistamalla OLED-paneelilla varustetun A80K-mallin. Kaksi asiaa kiinnittivät huomiomme: ensinnäkin, QD-OLED ei ehkä ole sellainen kuvanlaadullinen kvanttiloikka kuin speksien perusteella saattaisi olettaa. Toisaalta A95K-mallilla on selviä kuvanlaadullisia etuja, joita varsinkin nirsompi katsoja arvostaa.

Ensivaikutelmamme on, että QD-OLED – aivan kuten on luvattukin – kirkkaampi ja värintoistoltaan vahvempi ja vivahteikkaampi koko värikirjon osalta. Värit hehkuvat voimakkaampina ja kirkkaampina ja näyttävät samalla luonnollisemmilta. Esimerkiksi ihon sävyt toistuvat realistisen näköisesti. Ja näin siis huolimatta siitä, että sekä A80K että A95K oli asetettu dynaamiselle Vivid-kuva-asetukselle. Kun showroomin valoja himmennettiin, oli musta todella hiilenmustaa ja ruudun heijastelu maltillista.

Erityisen hämmästyttävää on se, miten hyvin QD-OLED säilyttää kontrastin ja kirkkaat värit vähän sivummaltakin katsottaessa. Olemme tottuneet siihen, että OLEDin katselukulma on laajempi kuin LCD:n, mutta QD-versiossa se laajenee entisestään! Katselusuunta ei näytä vaikuttavan kuvanlaatuun lainkaan.

DSC 0810 989x556 1 DSC 0829 989x556 1 DSC 0827 989x556 1 DSC 0821 989x556 1
<
>
Sonyn lippulaivamalli A95K tulee todennäköisesti olemaan ensimmäinen QD-OLED-televisio, joka saadaan markkinoille. Kuva: Audun Hage, LB Ääni & Kuva

Tässä samalla on hyvä huomauttaa, että suositun A80J-mallin seuraaja A80K vaikuttaa myös erittäin lupaavalta, vaikka edustaakin vain ”tavallista” OLED-tekniikkaa. A80K tullee maksamaan vähemmän kuin uusi huippumalli. Myös LCD-mallit X90K ja X95K näyttäytyivät positiivisessa valossa. Jälkimmäinen hyödyntää MiniLED-tekniikkaa. Lisäksi mukavaa on, että mainitut mallit ovat saatavilla useampina kokovaihtoehtoina kuin A95K – jotkut jopa 85-tuumaisina.

Hyvä uutinen on sekin, että vuoden 2021 huippumalli A90J jatkaa mallistossa myös tänä vuonna!

Hinnat ja saatavuus

Sony A95K tulee olemaan saatavilla vain 55- ja 65-tuumaisina. LB Ääni & Kuvan toimituksen kokemuksen mukaan odotamme ensimmäisiä malleja saapuvaksi Pohjoismaihin huhti-toukokuussa. Hintoja ei vielä ole ilmoitettu.

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsung The Framen uudet ominaisuudet

TCL haastaa Samsung The Framen

LG:n OLED-televisioiden oma faniklubi

Marimekkoa kehyksiin

Vuoden jännittävimmät televisiot

Kaareva 8K-tv 65-tuumaisena - onko näitä pian joka kodissa?

Ääni & Kuva
Scroll to Top