Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Sportti- ja peli-tv

Sony X85L:n kuva on terävä, kirkas ja kontrastiltaan yllättävän hyvä. Mutta mitä tapahtui bassolle?

Julkaistu 26.10.2023 - 14:05
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Audun Hage

Sonyn valikoimiin kuuluu mittava määrä televisioita. Japanilaisvalmistajalla on sekä OLED- että LCD-malleja monessa koossa, ja vuoden 2023 X85L edustaa jälkimmäistä tekniikkaa. Google TV -pohjainen malli jatkaa mallistossa X85K/X89K:n jalanjäljissä ja on saatavilla 55-, 65- ja 75-tuumaisena.

sony bravia 55 x85l 4k full array led smart tv 2023 pdp zoom 3000
Sony X85L. Kuva: Sony

Sony Bravia X85L

Sonyn LCD-paneelissa on suora ledtaustavalaistus ja tämän vuoden uutuutena paikallinen himmennys on tyyppiä Full Array, jonka ansiosta kontrasti ja valonhallinta ovat parempia. Kokonaisuutta pyörittää  X1-videoprosessori.

Television jalat ovat T-malliset, ja ne voi asentaa kapeammalle tai leveämmälle tv-tason mukaan. Näin television vaihtaminen on helppoa ilman, että tarvitsee sisustaa koko olohuonetta uusiksi.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

Sonyn tv pohjautuu Google TV -käyttöjärjestelmään. X85L:n valikot ovat nopeat ja selkeät, ja järjestelmä suosittelee katsottavaa käyttäjän mieltymysten mukaan. Sovellusvalikoima on erinomainen ja sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta videoiden, kuvien ja musiikin jakaminen puhelimesta sujuu näppärästi.

Sonylla on vertailun paras kaukosäädin. Se on kompakti ja napit on sijoiteltu fiksusti siten, että kaikkea voi ohjata peukalolla. Lisäksi siinä on mikrofoni Google Assistantia varten.

Liitännöissä Sony häviää kuitenkin Samsungille. Samsung Q77C on varustettu neljällä täyden kaistan HDMI-sisääntulolla (48 Gbit/s, joka riittää 4K/120 Hz-videosignaalille), mutta Sonylla niitä on vain kaksi neljästä. Niistäkin toisen vie eARC-äänenpalautuskanava, joten korkearesoluutioisille videolähteille, kuten pelikonsoleille, jää käytännössä vain yksi paikka.

Pelaamisesta puheen ollen: X85L on konfiguroitu PS5:lle ja tukee muiden muassa Auto HDR Tone Mappingia ja Auto Genre Picture Modea. Peliasetuksella viive on melko pieni, mittauksissamme 20,1 millisekuntia.

Sony X85L remote scaled 2
Sonyn kaukosäädin on pieni ja näppärä, ja napit on sijoiteltu loogisesti. Kaukosäädintä oppii nopeasti käyttämään, ja pikavalinnat tärkeimmille toiminnoille nopeuttavat käyttöä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Sony tunnetaan maltillisesta ja tarkasta kuvankäsittelystään, ja X85L tekee vaikutuksen, kun vertaamme sitä kilpailijoihinsa: värintoisto on todella vivahteikasta ja säilyy tasapainoisena eri kuva-asetuksilla.

Terävyys on loistavaa, ja sekä musta että kontrasti ovat laadultaan parempia kuin viime vuoden mallissa. Musta on todella mustaa eikä sinerrä.

Myös kirkkaus on erinomaista (mittauksemme mukaan reilu 600 nitiä), ja mattapintainen ruutu ei kärsi heijastelusta. Niinpä Sonyn tv sopii hyvin myös valoisiin tiloihin.

Kilpailu tässä luokassa on kuitenkin kovaa, ja välillä kiinnitän huomiota siihen, että X85L:ltä puuttuu kiinalaishaastajien Hisensen ja TCL:n tasoinen paikallinen himmennys. Joskus tummaa taustaa vasten olevat kirkkaat kohteet saavat näkyvät reunat (esimerkiksi tunnelin päässä oleva valo tai tekstitykset), ja kuvassa on pientä viivettä, kun sisältö vaihtuu vaalean ja tumman välillä.

Muutoin Sonyn tv on todella hyvä yleistelevisio, jolla on enemmän hyviä puolia kuin heikkouksia.

Äänenlaatu

X85L on äänipuolella melko niukasti varusteltu. Sony kehuu X-Balanced Speaker Unit -kaiuttimiensa tekevät bassontoistosta erinomaista, mutta se ei nyt kyllä vakuuttanut. Televisiossa ei ole kalibrointitoimintoa, jossa kaukosäätimen mikrofonia voisi käyttää äänen hienosäätämiseen, mutta eipä tv:llä olisi juuri mitään säätövaihtoehtojakaan, sillä ääni on kaiken kaikkiaan hyvin lattea ja bassoa on tuskin nimeksikään.

Yhteenveto

Sonyn X85L-sarja on saanut tälle vuodelle paikallisen himmennyksen, joka parantaa kontrastia. 75-tuumaisen terävyys ja värintoisto ovat erinomaiset, ja kuvanlaatu yleisestikin hyvä.

Myös käyttäjäystävällisyys on loistavaa Google TV:n ja mainion kaukosäätimen ansiosta. Kaiken kaikkiaan X85L on erinomainen iso tv, jota voi hyvin suositella. Ääni ei kuitenkaan ole samaa luokkaa kuvan kanssa, joten kannattaa varata budjetista tilaa myös soundbarille.

Karakter
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony X85L:n kuva on terävä ja kirkas, liikkeet toistuvat pehmeästi. Google TV on käyttäjäystävällinen ja nopea. Ääni on ohuempi ja heiveröisempi kuin muilla. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 2.1-standardia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top