Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Litteä ja älykäs

Samsung Q77C on hyvä esimerkki siitä, ettei isonkaan television tarvitse viedä kohtuuttomasti tilaa. Ja kuvanlaatukin on todella hyvä!

Julkaistu 26.10.2023 - 14:05
Samsung Q77C (TQ75Q77C)
Audun Hage

Samsung on maailman suurimpia tv-valmistajia, mikä näkyy myös varsin laajan valikoiman muodossa. Q77C-sarja kuuluu edullisen pään QLED-mallistoon.

Huom! Tätä mallia myydään lähes samanlaisin speksein kahdella eri mallinumerolla. Gigantti myy Q77C-sarjaa ja Power sitä vastaavaa Q75C-sarjaa.

samsung 75 q77c 4k qled smart tv 2023 pdp zoom 3000
Samsung Q77C. Kuva: Samsung

 

Mainos

Samsung Q77C

Samsungin tv eroaa ulkonäöltään vertailun muista 75-tuumaisista. Kilpailijoiden televisiot ovat rungoiltaan melko muhkeita, mutta Q77C on vain pari senttiä paksu ja takaakin tasainen: liitännät on upotettu reunaan. Ruudun saa kiinnitettyä aivan lähelle seinää, ja ostamalla Samsungin Slim Fit Wall Mount -kiinnikkeen saa seinäasennuksen tehtyä erittäin siististi.

Käyttö ja ominaisuudet

Vaikka Q77C:n muotoilu onkin niukkaa, on varustelutaso runsasta. Samsung on testin ainoa malli, jonka kaikki neljä HDMI-sisääntuloa ovat 2.1-tyyppiä ja tukevat 4K/120 Hz-videosignaalia. Niinpä televisioon voi kytkeä useampia pelikonsoleita, Apple TV:n ja muita hires-videolähteitä.

Samsungin tv tukee myös pilvipelipalveluita (kuten Xbox-sovellusta), joten riittää, että kytkee peliohjaimen televisioon ja alkaa pelata. Sisäänrakennettu SmartThings-hubi tekee televisiosta myös älykodin keskusyksikön. Q77C on yhteensopiva Philips Hue Sync -sovelluksen kanssa, joten valojen ohjauskin onnistuu.

Oikeastaan vain yksi asia loistaa poissaolollaan: Dolby Vision, jota Samsung ei edelleenkään tue millään laitteellaan. Se on harmi, sillä olemme nähneet monen LCD-television hyötyvän tämän HDR-formaatin tarjoamasta lisäinformaatiosta.

Samsung Q77C remote scaled 2
Kaukosäädin toimii Bluetoothilla ja on ladattavissa auringonvalolla tai USB-C-laturilla. Kuva: Audun Hage
Samsung Q77C connections scaled 2
Samsung Q77C:n liitännät ovat erinomaiset, HDMI 2.1 -sisääntulojakin on neljä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Q77C on varustettu 120 Hz:n LCD-paneelilla ja värintoistoa parantavalla QLED-filtterillä. Kuvankäsittelystä vastaa Quantum-4K-videoprosessori. Muista vertailun televisioista poiketen Samsungin mallissa on tyydytty reunavalaistukseen.

Se vie vähemmän tilaa ja on osasyy litteyden taustalla. Sen heikkous taas on huonompi kontrasti ja kirkkaus kuin suoralla taustavalaistuksella varustetuissa malleissa. Samsungin kirkkaus onkin keskinkertaista: mittauksissamme 400–500 nitin välillä kuva-asetuksesta riippuen. Kontrastikin jää jälkeen testin parhaista.

Auringonpaiste, nuotio ja sen sellaiset valoefektit eivät hehku yhtä voimakkaina kuin TCL QLED870:lla ja Hisense U7K:lla, ja valoisat urheilutapahtumatkin tuntuvat latteammilta.

Värintoisto on hyvää, mutta ilman intensiteettiä sävyjen määräkin jää hiukan vähäisemmäksi kuin joillain kilpailijoilla.

Kuvanlaadussa on kuitenkin paljon hyvää. Tv on erinomainen ja kaikenlaiset sisällöt matalaresoluutioisesta korkearesoluutioiseen toistuva erittäin hyvin. Kuvankäsittely on hyvää ja liikkeet toistuvat sulavasti, terävästi ja lähes täysin vailla kohinaa. Niinpä Samsungin tv sopii loistavasti monenlaisen viihteen ja urheilun katsomiseen ja pelaamiseen.

Äänenlaatu

Samsungin ruudun pohjassa on stereokaiuttimet. Puhe toistuu riittävän hyvin mutta ei ole erityisen vahvaa tai täyteläistä. Jos aikoo katsella elokuvia tai sarjoja, ovat erilliset kaiuttimet paikallaan.

Q77C on varustettu Dolby Atmos -ääntä tukevalla HDMI-eARC-ääniulostulolla. Ääntä voi lähettää myös langattomasti wifin kautta, jolloin ei kaapelia tarvita lainkaan. Se tosin vaatii Samsungin yhteensopivan soundbarin käyttöä.

Yhteenveto

Samsung Q77C on litteä, käyttäjäystävällinen ja hyvin varusteltu tv. Jos haluaa ison tv:n, joka ei vie ylimääräistä tilaa ja on tyylikkäästi asennettavissa seinälle, on tämä malli täydellinen.  Q77C:n kuvanlaatu on oivaa kaikenlaisten sisältöjen kanssa, ja vaikka kilpailijoilla on vahvempaakin kontrastia, tarjoaa Samsung hintaansa nähden oikein hyvää kuvaa.

Karakter
Samsung Q77C (TQ75Q77C)
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Kuva on terävä ja värikäs. Litteä muotoilu, hyvät liitännät ja paljon älyominaisuuksia. Kontrasti ei ole samalla tasolla kuin testin parhailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top