TESTISSÄ : Sony Xperia 1 II

Loistava päivitys

Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

Sony Xperia 1 II

Ääni & Kuva kiteyttää

Korkearesoluutioinen 21:9-kuvasuhteen OLED-näyttö on markkinoiden parhaita ja luo mobiilielokuvateatterin tunnelmaa. Tehokas kone, oma nappi kameralle, langaton lataus ja harvinaisen hyvä ääni ovat myös plussaa.
21:9-formaatin vuoksi joihinkin videoihin tulee mustat palkit. Kameralla on tietyissä tilanteissa ongelmia valotuksen kanssa. Side Sense toimii huonosti ja lähinnä vain ärsyttää.
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Näyttö: 6,5-tuumainen 21:9 HDR OLED, 4K (3840 x 1644), 643 ppi
 • Prosessori: Qualcomm Snapdragon 865
 • Muisti: 8 GB RAM/256 GB tallennustilaa (+ jopa 1 TB:n MicroSD)
 • Kamera: 12 Mp 24 mm f/1,7 OIS + 12 Mp 70 mm f/2,4 OIS + 12 Mp 16 mm f/2,2 124° ultralaajakuva + 3D iToF (pääkamera) / 8 Mp f/2,0 (etukamera)
 • Langaton käyttö: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, NFC, A-GNSS
 • Mitat/paino: 166 x 72 x 7,9 mm/181 g
 • Akku: 4000 mAh, 18 W Fast Charger, langaton lataus
 • Verkkosivusto: sonymobile.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 1200 €

 • Geekbench 5: 909 singlecore, 3 343 multicore
 • Geekbench 4: 4 257 singlecore, 13 321 multicore
 • AnTuTu 8: 554 363
 • PCMark Work 2.0: 10 134
 • Basemark Web 3.0: 487,3
 • Akutesti: 10:33 h

Sony pyrkii tosissaan erottautumaan kännykkämarkkinoilla, minka todisti jo viime vuonna julkaistu Xperia 1, Sonyn innovatiivisin puhelinmalli vuosikausiin.

Tämän vuoden malli on nimeltään Sony Xperia 1 II. Nimeämistapa noudattelee Sonyn Alpha-kameroista tuttua systeemiä, jotka pitävät mallinumeronsa ja päivitykset saavat järjestyslukuja peräänsä: Mark I, Mark II ja Mark III.

Sony Xperia 1 II onkin selvästi ennemminkin päivitys viimevuotiseen puhelimeen kuin aivan uusi tuote.

Toisin kuin edeltäjässään, on Sony Xperia 1 II:ssa eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Kuva: Sony

Ulkonäkö ja rakenne

Sony Xperia 1 II on hyvin samannäköinen kuin viime vuoden malli. Design on tyylikästä: etu- ja takapuoli ovat Gorilla Glass 6 -lasia, ja kehys metallia Viime vuonna tarjolla oli neljä värivaihtoehtoa, mutta tänä vuonna vain kaksi: musta ja violetti.

Vuoden 2019 tapaan uudessakin mallissa on 21:9-näyttö. Se tekee puhelimesta kapean ja litteän, ja pitkulaisen muodon ansiosta kännykkä pysyy hyvin kädessä, vaikka näyttö onkin 6,5-tuumainen. Sony on jopa lisännyt tilaa näytön yläpuolelle, jossa sijaitsevat etukamera ja kaiutin.

Takapuolella löytyy iso ero entiseen: kameramoduuli, joka viime vuoden mallissa oli keskellä, on nyt vasemmassa ylänurkassa.  Näin yläosaan on saatu tilaa 3,5-milliselle kuulokeliitännälle, mikä on mainio ominaisuus äänen kannalta.

Sormenjälkilukija on siirtynyt virtanappiin puhelimen oikeaan sivuun, mikä tarkoittaa samalla sitä, että Xperia 1 II:ssa on yksi nappi vähemmän kuin aiemmassa: volyyminappi, virtanappi sormenjälkilukijalla ja kameran oma nappi – pieni bonus, jollaista ei monestakaan puhelimesta harmi kyllä löydy.

mainos
Sony Xperia 1 II (vasemmalla) on lähes identtinen edeltäjänsä kanssa (oikealla). Kuva: Peter Gotschalk

Näyttö

OLED-näytössä on 4K-resoluutio, eli tarjolla on tämän hetken markkinoiden parasta laatua. Xperia 1 II:n näytössä ei tosin ole 90 Hz:n tai 120 Hz:n virkistystaajuutta, kuten monissa kilpailijoiden huippumalleissa – esimerkkeinä Motorola Edge+ ja OnePlus 8 Pro – mutta kuva on silti veitsenterävä, kirkas ja erittäin miellyttävä käyttää pitkiäkin aikoja. Motion Blur Reduction -niminen ominaisuus pitää huolen siitä, että valikot ja ikonit pysyvät terävämpinä, kun selaa aloitusnäytön ja asetusten välillä. Rehellisesti on sanottava, että tavallisessa käytössä on vaikea huomata eroa Sonyn näytön ja korkeammalla virkistystaajuudella varustettujen kilpailijoiden välillä.

mainos

Edeltäjänsä tapaan Xperia 1 II on varustettu Creator Mode -nimisellä ominaisuudella, joka tekee kuvasta mahdollisimman autenttisen ja luonnollisen. Teknologian ansiosta mobiilinäytön väriavaruus on laajempi, ja 10-bittinen HDR toistaa värisiirtymät vivahteikkaammin.

Tällä hetkellä muun muassa Netflix tukee ominaisuutta, ja kuvanlaatu on todella vaikuttava. Sonyn ruudulta kuva on kuin elokuvateatterissa tai parhaissa televisioissa. Ja tietysti erityisen siistiltä, jos sisältökin on 21.9-formaatissa. Netflixin elokuvista noin kaksi kolmasosaa on, mutta suurin osa televisiosarjoista edustaa 18:9-formaattia. Niinpä näiden kohdalla kuvan laitoihin ilmestyy mustat palkit. Asian kanssa voinee elää, mutta ennen kaikkea puhelin on tehty elokuvaformaattia ajatellen ja näyttää leffojen kanssa parhaimmalta.

21:9-formaatin ansiosta kahta sovellusta voi pitää samanaikaisesti päällä 21:9-moni-ikkuna-asetuksella, mikä toimii erinomaisesti. Sonyn Side Sense -ominaisuus, jonka pitäisi helpottaa sovellusten avaamista asettamalla sormi näytön reunaan, toimii vähemmän erinomaisesti ja alkaa nopeasti vain ärsyttää.

Hyviä uutisia äänen ystäville! Sony Xperia 1 II on varustettu 3,5 mm:n plugiliitännällä. Kuva: Sony

Ääni

21:9-formaatin elokuvateatteritunnelma vahvistuu, kun käyttää kunnollisia kuulokkeita. Kuten mainittua, Sony Xperia 1 II on varustettu kuulokeliitännällä, toisin kuin edeltäjänsä. Plugi tukee Dolby Atmosta ja Hi-Res Audiota, mukaan luettuna Sonyn LDAC-formaatti ja DSEE Ultimate -tekniikka. Hyvien kuulokkeiden kanssa puhelin tarjoaa laajan, miellyttävän ja vivahteikkaan äänikuvan.

mainos
Sonyn uudessa puhelimessa on kolme Zeiss-optiikalla varustettua objektiivia, ja neljäs, jossa on etäisyyttä mittaava 3D iToF-linssi. Kuva: Sony

Kamera

Xperia 1:n tapaan myös Xperia 1 II:n kamerassa on kolme objektiivia, tällä kertaa 16 mm:n polttovälillä (12 Mp ultralaajakuva), 24 mm:n polttovälillä (12 Mp + optinen kuvainvakain) sekä 70 mm:n polttovälillä (12 Mp lyhyt teleobjektiivi + optinen kuvanvakain).

Cinematography Pro -sovellus tukee 10-bittistä 2K/120 fps HDR -tallennusta ja 21:9 4K HDR -tallennusta 24/25/30/60 fps:n nopeudella.

Tässä esimerkki siitä, millaisia ongelmia Sony Xperia 1 II:lla on valotuksessa, kun kohteessa on paljon kontrastia valon ja varjojen suhteen. Kuva: Peter Gotschalk
Tässä vertailun vuoksi sama aihe kuvattuna iPhone 11 -puhelimella. Kuva: Peter Gotschalk

Lisäksi Sony on tuonut uuden kamerasovelluksen, Photography Pron, jonka käyttöliittymä on käytännössä sama kuin Sonyn Alpha-sarjan kameroilla. Mukana on esimerkiksi Real-Time Eye-AF, joka seuraa ja tarkentaa kohteen silmiin. Xperia 1:llä tämä onnistui myös, mutta Xperia 1 II:ssa on lisäksi Animal Eye-AF, joten toiminto onnistuu myös lemmikkien kohdalla. Emme tosin päässeet testaamaan tätä käytännössä.

Jos on enemmänkin kiinnostunut kuvaamisesta, ja manuaaliset säädöt houkuttavat, on Sony Xperia 1 II ehkä markkinoiden paras puhelin siihen. Ongelmia sen sijaan tulee, jos on kuten useimmat mobiilikuvaajat, eli haluaisi vain napsia kuvia ja saada hyviä tuloksia aikaan.

Tämä hankala kuvauskohde, eli melko hämärä metsäpolku ja auringonvaloa taustalla, muuttuu Sonylla joko erittäin ylivalottuneeksi… Kuva: Peter Gotschalk
… tai valon määrää vähennetään niin paljon, että etuala muuttuu pimeämmäksi kuin se onkaan. Kuva: Peter Gotschalk
Minkä todistaa tämä iPhone 11 -puhelimella otettu kuva, joka tallentaa todemmin, millainen valaistus paikassa todellisuudessa oli. Kuva: Peter Gotschalk

Viime vuonna kiittelimme Xperia 1:tä upeista ja luonnollisista kuvista, joissa värit toistuivat oikein ja valotus oli lähes täydellistä. Sisätiloissa ja etenkin hämärämmissä tiloissa Xperia 1 kärsi ylivalotuksesta. Vaikka ongelma ei ole enää yhtä hankala kuin viimeksi, on Sonyllä selvästi edelleen vaikeuksia kehittää ohjelmistoa, joka osaisi säätää valotuksen kohdilleen automaattisesti. Sovelluksesta ei esimerkiksi voi manuaalisesti valita, onko HDR päällä vai ei. Sen sijaan ohjelmisto pitää HDR:n aina päällä, kun kuvataan automaattiasetuksella ja ympäristö vaatii sitä. Testikuvamme kuitenkin osoittavat, ettei ominaisuus toimi niin kuin on tarkoitettu. Lopputuloksena on joko yli- tai alivalottunut kuva.

Kameran kolmen polttovälin välillä vaihtaminen vie liian pitkään. Vaihtoipa siten ultralaajakuvasta tavalliseen tai laajakuvasta telefotoon, vie kameralta lähes sekunnin tehdä vaihto. Tämä haittasi myös viime vuoden mallia, ja siksi meitä hämmästyttääkin, ettei Sony ole tarttunut vikaan.

Xperia 1 II on Sonyn ensimmäinen 5G-tuella varustettu puhelin. Emme valitettavasti päässeet testaamaan, mitä se käytännössä tarkoittaa, mutta kun 5G-verkot hiljalleen tämän vuoden aikana otetaan Pohjoismaissa käyttöön, voi siis salamannopeaa verkkotekniikkaa hyödyntää Sony Xperia 1 II -puhelimen käytössä.

Mikä on 5G?

Uusi mobiiliverkkotekniikka on seuraaja ja laajennus nykyiseen 4G/LTE-verkolle. Yksinkertaistettuna 5G-verkon kolme merkittävää etua ovat suurempi kaistanleveys (teoreettisesti 100 kertaa nopeampi kuin 4G), korkeampi kapasiteetti ja lähes olematon viive (joten vasteajat ovat nopeat, alle 1 ms). Niinpä verkkoon voi kytkeä yhä useampia laitteita samanaikaisesti, ja ne kommunikoivat nopeasti ja viiveettä keskenään ja verkon kanssa.

5G-kuuluvuus kustakin antennista on hyvin rajallinen, mikä on suurin syy siihen, että 5G-verkon yleistyminen vie aikaa.

Monen asiantuntijan mukaan 5G tulee muuttamaan yritysten toimintaa ja mahdollisuuksia monin tavoin. Älykkäämmät sairaalat, tehtaat ja itseajavat autot (sekä älykkäämpi liikenteenohjaus ja turvallisempi liikkuminen) ovat joitakin isoja tulevaisuudenkuvia, joiden uskotaan tulevan toteen 5G-ekosysteemin myötä.

5G:n tekniikka

Uudet taajuudet: 5G käyttää uusia taajuusalueita, mikä vastaa vähän sitä, että rakennettaisiin uusia kaistoja moottoritielle. Uusi verkko tarjoaa siis nopeampaa tiedonsiirtoa ja isompaa kapasiteettia sekä vakaammat yhteydet.

Lisää antenneja: 5G perustuu mesh-verkostoon, joka koostuu pienemmistä ja useammista antenneista kuin 4G-verkko. 5G-signaali voidaan keskittää tiettyyn suuntaan, jolloin saadaan äärimmäisen tehokasta ja nopeaa tiedonsiirtoa aikaiseksi.

Itsenäiset verkot: 5G ei ole vain nopeampi 4G, vaan verkkojen toiminnassa on merkittäviä eroja. Ennen kaikkea 5G mahdollistaa itsenäisten ja yksityisten verkkojen luomisen, jotka voidaan konfiguroida asiakkaan tarpeisiin. Yksityistä verkkoa ei jaeta muiden kanssa, joten muiden toiminta ei syö oman verkon kapasiteettia ja nopeutta. Yksityinen verkko tarjoaa myös parempaa tietoturvaa ja vakautta.

Lähde: Telia

Suorituskyky ja ominaisuudet

Vaikka Sony Xperia 1 on varustettu vain 8 GB:n RAM-muistilla – toisin kuin 12 GB:n huippumallit OnePlus Pro 8 ja Samsung Galaxy S20 Ultra – ei asiaa huomaa tehoissa. Päinvastoin; Xperia 1 II suoriutuu erinomaisesti testeissämme.

Geekbench 5 ja AnTuTu 8 sujuvat Sonylta lähes yhtä hyvin kuin OnePlus 8 Pro, joka on nopein testaamamme puhelin.

Sony Xperia 1 II:ssa sormenjälkilukija on siirtynyt virtanappiin. Kuva: Peter Gotschalk

Erilaisten benchmark-testien tulokset ovat linjassa omien havaintojeni kanssa: puhelin on nopea ja tehokas tavallisessa käytössä. Erityisen mukavaa on, että Xperia 1 II on saanut vahvemman akun kuin edeltäjänsä (nyt 4000 mAh, ennen 3330 mAh), joten akunkesto ei ongelma, vaikka puhelimessa on virtasyöppö 4K-näyttö.

Kuten sanottua, sormenjälkilukija on virtanapissa eikä erillisenä osanaan esimerkiksi takakuoressa. Ratkaisu on selvästi onnistunut, sillä lukija toimii joka kerta. Edeltäjänsä tapaan Sony Xperia 1 II on veden- ja pölynkestävä (IP65/68), ja tämän vuoden mallissa uutuutena on langaton Qi-lataus 10,5 wattiin asti.

Xperia 1 II:ssa on samanlainen peliohjelmisto kuin Xperia 1:ssä: sen ansiosta muistia voi antaa pelin käyttöön ja samalla jättää viestin ja muiden häiriötekijöiden ilmoitukset pois. Puhelin tukee tietysti PS4 Remote Playtä, jonka lisäksi kännykkäpelaamiseen voi käyttää Dualshock 4 -ohjainta.

Sony Xperia 1 II:n kanssa voi käyttää omaa Dualshock 4 -peliohjaintaan. Kuva: Sony

Johtopäätökset

Sony Xperia 1 II on kaikin puolin edeltäjäänsä parempi puhelin. Se on myös Sonyn kaikkien aikojen paras puhelin. Suorituskykyä löytyy hurjasti, ja tämän vuoden uutuuksiin kuuluvat 5G ja langaton lataus. Xperia 1 II on myös harvoja 4K-näytöllä varustettuja puhelimia, ja vaikka korkearesoluutioisessa näytössä ei olekaan 90 tai 120 Hz:n virkistystaajuutta, on kaikki sujuvaa ja nopeaa.

Samalla uusi malli on saanut entistä suuremman akun, joten ei tarvitse huolehtia akun loppumisesta suurillakaan tehoilla.

Lisäksi puhelimessa on kuulokeliitäntä, mikä yhdessä Hi-Res Audion kanssa tekee Xperia 1 II:sta täydellisen puhelimen musiikin ja podcastien kuunteluun.

Ainoa miinus tulee kamerasta, joka viime vuoden tapaan kärsii softaongelmista. Jos ei ole manuaalisia säätöjä rakastava valokuvausekspertti, on vaikea saada hyviä kuvia hiemankaan haastavimmissa olosuhteissa.

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös