Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kisakatsomo kuntoon – 4 vaihtoehtoa

Tänä kesänä on luvassa varsinaista urheilujuhlaa, kun jalkapallon EM-kisat ja Tokion olympialaiset pyörähtävät käyntiin. Mikä ihana tekosyy hankkia uusi televisio!

Julkaistu 11.06.2021 - 17:10
Kisakatsomo kuntoon – 4 vaihtoehtoa
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Harva asia elämässä vetää vertoja sille, kun saa osallistua katsojana isoon urheilutapahtumaan. Tunnelma yleisössä varsinkin, kun joku tekee maalin tai lyö vanhan ennätyksen, on aivan omanlaisensa kokemus. Ja varsinkin silloin, kun oma joukkue tai urheilija voittaa!

Stadiontunnelmaa on hankala luoda kotisohvalle, mutta tekniikan avulla pääsemme koko ajan lähemmäksi aitoa elämystä. Kymmenet pelaajia seuraavat kamerat ja mikrofonit tuovat tapahtumat lähelle kotikatsojaa, ja tuntuu melkein kuin olisi paikan päällä, varsinkin jos jakaa hetken perheen ja ystävien kanssa. Mutta tilanne vaatii tietysti kunnollisen kuvan- ja äänenlaadun!

Koko ratkaisee

Jalkapallo ja muu nopeatempoinen sisältö vaatii televisiolta paljon, ja urheilu onkin itse asiassa vaativinta sisältöä, jota on hankalinta toistaa ”oikein”. Kun suuri osa kuvasta on vihreää kenttää, on helppo erottaa taustaa vasten erilaista kohinaa, eivätkä kaikki televisiot pysy yhtä hyvin mukana nopeissa liikkeissä.

Millainen sitten on hyvä sporttitelevisio? Ensinnäkin koko on tärkeä: mielellään 65 tuumaa tai isompi, jotta koko jengi saa sohvalta hyvän käsityksen kisan tapahtumista. Kuvan pitäisi olla terävä ja kontrastin hyvä, jotta pienetkään liikkeet eivät huku kohinaan. Vahva, selkeä ja vivahteikas värintoisto on isossa roolissa eläväisen elämyksen luomisessa.

Liikkeiden toiston pitää ehdottomasti olla pehmeää. Nopeat panoraamakuvaukset saavat kuvan helposti pätkimään ja tekevät kuvasta joskus melko epätasaisen. Kalliimmissa televisioissa on yleensä paremmat videoprosessorit, jotka siloittavat kuvaa tekemättä siitä kuitenkaan epäselvää puuroa.

Ei siis kannata ostaa mahdollisimman isoa televisiota mahdollisimman halvalla, vaan oikeasti panostaa kuvanlaatuun, jos urheilua katselee vähäänkään enemmän!

Oppslag fotball scaled 1

Testistä

Tässä testissä tarkastelemme lähemmin kiinnostavia premium-luokan 65-tuumaisia malleja elil noin 1 500-3 000 euron hintahaarukassa. Valitsimme mallit vuoden 2021 mallistoista ja perustimme valinnat siihen, minkä mallien edeltäjät pärjäsivät hyvin viime vuoden testeissä. Kelpuutamme kisaan vain parhaista parhaimmat!

Fjernkontroller scaled 1

Tuttuun tapaan painotimme testissä eniten kuvanlaatua, mutta kiinnitimme huomioita myös ääneen ja käytön helppouteen. Ja koska kyseessä on urheilupainotteinen testi, syynäsimme erityisen tarkasti värin- ja liikkeidentoiston sekä kuvankäsittelyn. Kontrastia ja mustan syvyyttä toki unohtamatta, sillä niiden laatu taas ovat äärimmäisen tärkeää elokuvien ja sarjojen katselussa.

Ilmoitetut hinnat ovat suositushintoja ja todelliset hinnat vaihtelevat kesän mittaan – muista aina tarkistaa paras hinta Hintaoppaan kaltaisilta vertailusivustoilta ennen ostopäätöksen tekemistä!

Tämän testin tuotteet

LG OLED C1 (OLED65C1)

Turnauksen paras pelaaja

OLED-televisiot ovat yleensäkin suosikkejamme elokuvien ja sarjojen katseluun, mutta testin maalikuningas LG C1 toimii loistavasti myös urheilun kanssa!

LG OLED C1 toistaa urheilua ja muuta viihdettä loistavan kontrastin ja syvyysvaikutelman saattelemana. Musta on pikimustaa, mikä tekee elokuvien katselusta illalla todella vaikuttavaa.
C1 on kilpailijoitaan kalliimpi. Kirkkautta on vähemmän kuin Samsungin MiniLED-mallissa.
Lue koko testi

Sony X90J (XR-65X90J)

Luotettava kenttäpelaaja

Sonyn television kuvankäsittely tekee nopeasti liikkuvan kuvan katsomisesta upean kokemuksen.

Terävä ja sulavalinjainen kuva, jonka kirkkaus on mahtava. Plussaa nopeasta ja käyttäjäystävällisestä Android-TV:stä.
Kontrasti ei ole parhaasta päästä. Volyymia saisi riittää enemmänkin.
Lue koko testi

Samsung QN85A (QE65QN85A)

Maalintekijänä MiniLED

Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.

Samsung saa loistopisteet kuvanlaadusta, helppokäyttöisyydestä ja äänestä: televisio on erinomainen kaikenlaisen sisällön kanssa.
Samsungilla ei ole tarjota Dolby Visionin HDR-formaattia.
Lue koko testi

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonic liittyy Android-joukkueeseen

Panasonic tunnetaan hyvästä hinta-kuvanlaatusuhteeseen, ja nyt valmistaja tuo markkinoille myös ensimmäisen Android-televisiomallinsa!

Kuva on terävä ja vivahteikas ja värit luonnolliset. Android-käyttöliittymä tarjoaa hyvän valikoiman sovelluksia.
Kontrasti ja musta ovat keskinkertaisia. Panasonic tarjoaa vain kolme HDMI-sisääntuloa.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edullinen MiniLED-tv

Samsungin ja LG:n OLED-kaksintaistelu

Sonyn MiniLED-televisio tekee vakuuttavan paluun

Edelleen parhaimmistoa?

Superterävää OLED-kuvaa Sonylta

Samsungin viilattu huippumalli

Scroll to Top