Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony X90J (XR-65X90J)

Luotettava kenttäpelaaja

Sonyn television kuvankäsittely tekee nopeasti liikkuvan kuvan katsomisesta upean kokemuksen.

Julkaistu 11.06.2021 - 17:10
Sony X90J (XR-65X90J)
Audun Hage

Sony on viime aikoina vastannut monen erinomaisen tv-mallin valmistuksesta: X90J on seuraaja viime vuoden suositulle XH90-mallille, jonka Sony lanseerasi “viralliseksi” Playstation-televisiomallikseen. Tämän vuoden versiolla on paljon yhteistä edeltäjänsä kanssa, kuten 4K LCD -paneeli suoralla ledtaustavalaistuksella. Uuttakin löytyy, merkittävimpinä uusi videoprosessori Bravia XR sekä Androidin uudempi versio. Riittävätkö nämä parannukset lyömään kilpailijat?

65_X90J_blk_blk_outsideh_front 65_X90J_blk_blk_outsideh_btyH
<
>
Sonyn televisiossa on käytännölliset jalat, jotka voi asettaa kapeammalle tai leveämmälle sen mukaan, kuin leveälle tasolle tv:n aikoo sijoittaa. Samalla saa käytännöllistä tilaa soundbarille. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Bravia XR-65X90J pyörii Androidin uusimmalla käyttöliittymällä, joka on nyt nimeltään Google TV. Uusi valikko näyttää yleiskatsauksen käytetyimmistä sovelluksista. Tarjolla on muiden muassa Apple TV, Netflix, Disney+ ja Amazon Prime Video, ja tuki löytyy AirPlaylle, Chromecastille ja Google Assistantille, sillä kaukosäätimessä on oma mikrofoninsa.

Sonyn mallissa on HDMI 2.1 -sisääntulot, jotka tukevat kuvansiirtoa 4K-resoluutiolla 120 fps:n nopeudella – täydellinen PS5:n ja Xbox Series X:n käyttäjille. VRR (Variable Refresh Rate) on tulossa käyttöön vasta päivityksen myötä.

Mainos

X90J tarjoaa myös Sonyn uuden Bravia Core -suoratoistopalvelun. Bravia Core on saatavilla vain tämän vuoden Bravia XR -prosessorilla varustetuissa malleissa. Katsottavana on (maksutta vain rajallisen ajan) uusiakin Sony Pictures Entertainmentin elokuvia – ehdottomasti tutustumisen arvoinen palvelu!

Sony X90J remote scaled 1

Kuvanlaatu

Tässä testissä paneuduimme kuvanlaatuun urheilun kannalta, ja Sony Bravia XR-65X90J suoriutuu sportista sujuvasti: X90J on sama videoprosessori (Bravia XR) kuin Sonyn kalleimmissa OLED-televisioissakin, joten ei ihme, että suorituskyky näkyy myös kuvanlaadussa.

Ensinnäkin Sony X90J vakuuttaa terävällä ja vivahteikkaalla kuvallaan. Champions Leaguen ottelut ovat vain HD-resoluutiota, mutta näyttävät veitsenteräviltä! Sonyn edistyksellinen skaalaus toimii siis luvatusti. Sony onnistuu myös vaimentamaan kohinaa hautaamatta kuitenkaan pienimpiä yksityiskohtia. Kuvanlaadulta sopii siis odottaa paljon silloinkin, kun lähetys itsessään ei ole parasta mahdollista laatua.

Sony tunnetaankin erinomaisesta kuvankäsittelystään ja etenkin liikkeidentoiston suhteen – eikä tuota pettymystä nytkään. Nopeat panoraamakuvat eivät ole tälle mallille mikään ongelma, ja terävyys säilyy hyvänä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>

X90J ei tarjoa erillistä kuva-asetusta urheilulle, mutta dynaaminen asetus toimii itse asiassa mainiosti valoisassakin tilassa ilman, että värit vääristyvät keinotekoisiksi.

Sonyn kuvapaneelissa on vahva, suora ledtaustavalaistus, jonka ansiosta television katselu päivänvalossakin on mukavaa. Valo jakautuu kuvaan erittäin tasaisesti ja tarkasti – huomattavasti paremmin kuin vuoden 2020 edeltäjässä XH90:ssä.

X90J jää kuitenkin yhdessä asiassa jälkeen Samsungiin ja LG:hen verrattuna: mustan määrä. Sonyn ruudussa ei ole yhtä paljon paikallisesti himmennettäviä valoalueita, joten valo ei sammu samalla tarkkuudella kun MiniLED- ja OLED-näytöissä. Tummimmat kohtaukset näyttävätkin harmahtavilta Samsungin ja LG:n sysimustan rinnalla. Urheilulähetyksissä mustan harmaantumista ei huomaa, mutta toimintajännäriä katsellessa ero tulee selvemmin esiin.

Äänenlaatu

Sonyn ääni ei ole volyymiltään kovimmasta päästä. Puhe on melko ohutta, eikä äänenvoimakkuutta voi nostaa kovastikaan ennen kuin ääni muuttuu teräväksi ja rasittavaksi. Erillinen soundbar on ehdottomasti tarpeen.

Johtopäätökset

Sony X90J on erinomainen LCD-näyttö, jossa kirkkaus on vahva ja terävyys huippua jopa nopeita liikkeitä katsoessa. Kokonaisuutena X90J onkin mahtava televisio urheilun ja muun viihteen katsomiseen. Musta ei ole samalla tasolla kuin parhailla OLED- ja MiniLED-malleilla, minkä huomaa etenkin elokuvia katsoessa. Urheiluun ja pelaamiseen Sony on kuitenkin moitteeton valinta.

Karakter
Sony X90J (XR-65X90J)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Terävä ja sulavalinjainen kuva, jonka kirkkaus on mahtava. Plussaa nopeasta ja käyttäjäystävällisestä Android-TV:stä. Kontrasti ei ole parhaasta päästä. Volyymia saisi riittää enemmänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Ääni & Kuva
Scroll to Top