Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QN85A (QE65QN85A)

Maalintekijänä MiniLED

Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.

Julkaistu 11.06.2021 - 17:18
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Audun Hage

Tällä Samsungin mallilla on suuret nappulakengät täytettävänään: se jatkaa viime vuonna premium-luokan Vuoden televisioksi nimeämämme Q80T-mallin jalanjäljissä. Vuoden 2021 versio on saanut paljon uusia ominaisuuksia, joista ehkä huomattavimpana aivan uusi MiniLED-paneeli. Uutuus on saatavana 50-tuumaisesta 85-tuumaiseen.

Samsung QN85A
Hopeanvärinen Samsungin televisio näyttää tyylikkäältä. Jalusta on sijoitettu keskelle ja on vain noin 30 cm leveä, joten tv mahtuu kapeallekin tasolle. Television takaosa on siisti ja johdot kuljetetaan takaosan uraa pitkin ja lopulta jalustaa myöten näkymättömiin. Kuva: Samsung

Käyttö ja ominaisuudet

QN85A käyttää Samsungin omaa Tizen-käyttöjärjestelmää, joka tarjoaa erinomaista käyttäjäystävällisyyttä ja paljon sovelluksia. Asennus sujuu nopeasti kännykän avulla ja yleisimmin käytetyt sovellukset saa järjesteltyä päävalikkoon.

QN85A:n mukana toimitetaan Samsungin uusi USB:llä ja aurinkokennoilla ladattava kaukosäädin, joten patterien vaihdosta ei tarvitse enää huolehtia. Bluetoothilla toimiva kaukosäädin saa tv:n tottelemaan nopeasti – nopeimmin koko testissä.

Mainos
Samsung QN85A remote scaled 1
QN85A tottelee Samsungin uutta ladattavaa kaukosäädintä. Kuva: Audun Hage

Liitäntöjen puolesta QN85A tarjoaa neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi on 2.1-standardin mukaisia. Jos käyttää tällaista liitäntää ääniulostulona, jää jäljelle enää yksi pelikonsolikäyttöön. Useimmillehan se riittää mainiosti. Samsungilla on myös erillinen Game Bar -valikko, jonka avulla peliasetuksia on helppo hallita.

Formaattien tuki ei ole Samsungilla samalla tasolla kuin Panasonicilla, LG:llä ja Sonylla, ja etenkin kaipaisimme Dolby Visionia. Hirvittävän iso miinus tämän HDR-formaatin puuttuminen ei ole, mutta esimerkiksi Netflixin ja Apple TV:n sisällöistä kaikki ei toistu parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuvanlaatu

QN85A on Samsungin uuden Neo QLED -perheen jäsen, mikä tarkoittaa, että sen toiminta perustuu MiniLED-taustavalaistukseen. Valmistajan mukaan tuhannet pienet ledvalot takaavat tarkan valon jakautumisen ja vahvan kontrastin. Tekniikka on paljon edistyksellisempää kuin esimerkiksi Sony X90J:n käyttämä perinteisempi isojen ledvalojen muodostama paneeli.

QN85A joutuu tyytymään hieman vähäisempään määrään paikallisesti himmennettäviä valoalueita kuin aiemmin testaamamme huippumalli QN95A. Samsungille poikkeuksellisesti LCD-paneeli on IPS-tyyppiä. Tavallisesti IPS-paneeli tarjoaa heikompaa kontrastia kuin VA-paneeli, joita Samsung yleensä käyttää. Toisaalta IPS:n etuja on laajempi katselukulma. Ja etenkin urheilun katselun kannalta sehän on vain hyvä asia!

P6073146 scaled 1

Meillä oli tietysti kovat odotukset, siitä, miltä Samsung näyttäisi jalkapalloa katsoessa, eikä meidän tarvinnut pettyä: ensinnäkin QN85A tykittää kirkasta kuvaa, joka näyttää kentän kaikki tapahtumat päivänvalossakin katsoessa. Myös musta on kunnon sysimustaa, ja valo jakautuu erittäin tasaisesti, mikä tarkoittaa myös parempaa kontrastia.

Mehukkaan kontrastin myötä QN85A:n värintoisto on myös erittäin vahvaa ja vivahteikasta.  MiniLEDin ja IPS:n yhdistelmä vaikuttaa todella toimivalta, ja värit säilyttävät intensiteettinsä silloinkin, kun kuvaa katselee sivulta. Kentän vihreä nurmi ja pelaajien värikkäät asut hehkuvat todella realistisesti.

Samsung QN85A Adaptive PQ scaled 1

Samsungilla ei ole erityistä urheiluasetusta, vaan ainoastaan niin kutsuttu mukautuva kuva-asetus, joka tunnistaa videomateriaalin ja mukauttaa sen olosuhteisiin sopivaksi. Filmipuristeille on tarjolla erittäin neutraali Filmmaker Mode, mutta meistä mukautuva asetus toimi urheilun kanssa erittäin hyvin vahvojen värien ja ennen kaikkea sulavien liikkeiden ansiosta. Kaiken kaikkiaan QN85A on loistava televisio jalkapallon EM-kisoja ja muuta sporttia ajatellen!

Äänenlaatu

QN85A on varustettu tavallista hieman paremmalla äänijärjestelmällä, jossa kaiuttimia löytyy sekä pohjasta että ruudun takaa. Järjestelmän ansiosta äänikuva on suhteellisen suuri ja ilmava. Äänenlaatu on ehdottomasti testin parhaasta päästä: basso on täyteläinen ja keveämmät äänet toistuvat kirkkaasti. Silti tämäkin televisio hyötyy soundbarista.

Samsung Q Symphony
Jos television yhdistää johonkin Samsungin uusista soundbareista, pääsee hyödyntämään Samsungin Q Symphony -nimistä ominaisuutta: siinä televisiokaiuttimien ääni otetaan mukaan soundbarin tuottamaan äänikuvaan, jolloin se on vielä suurempi. Kuva: Samsung

Johtopäätökset

Samsung QN85A on erinomainen televisio urheilun ja muun viihteen katsomiseen. Samsungin uuteen Neo QLED -mallistoon kuuluva tv käsittelee kuvaa tehokkaasti tarjoten terävää ja tasaista liikkeidentoistoa, ja kirkkaus on niin vahvaa, että katselu onnistuu päivänvalossakin vaivatta. Tarkan MiniLED-taustavalaistuksen ansiosta kontrasti ja musta ovat myös loistavia ja tekevät sarjojen ja elokuvien katselusta hämärässä erittäin elämyksellistä. Televisio tottelee kaukosäätimen käskyjä salamannopeasti ja sovelluksia on tarjolla hyvin. Kaiken kaikkiaan erinomainen premium-luokan televisio!

Karakter
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung saa loistopisteet kuvanlaadusta, helppokäyttöisyydestä ja äänestä: televisio on erinomainen kaikenlaisen sisällön kanssa. Samsungilla ei ole tarjota Dolby Visionin HDR-formaattia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top