Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Huawei FreeBuds 4i

Budjettiluokan parhain

On hankala keksiä syitä, miksi kuulokkeista kannattaisi maksaa enempää, kun Huawein FreeBuds 4i on näin hyvä.

Julkaistu 31.05.2021 - 09:53
Huawei FreeBuds 4i
Geir Gråbein Nordby

Huawei oli ensimmäisiä, jotka kopioivat Applen AirPodsien tikkumaisen muodon. Törrötyylistä on tullut sittemmin suosittua, sillä mikrofonit saadaan siten hieman lähemmäs suuta, mikä parantaa puheluiden äänenlaatua. FreeBuds 4i on kiinalaisvalmistajan uusin malli, ja kiiltävän mustasta muovista valmistetut kuulokkeet näyttävät hintaansa arvokkaammalta. Kuulokkeet on saatavilla myös punaisena tai valkoisena.

Huawei FreeBuds 4i(2)
Huawei FreeBuds 4i on saatavana punaisena, valkoisena ja mustana. Kuva: Huawei

Lue myös: Huawei FreeBuds Pro – Kloonin hyökkäys

Huawei on investoinut äänenlaatuun varustamalla kuulokkeensa tehokkailla 10-millisillä elementeillä ja vastamelulla – harvinaisuuksia näin edullisessa hintakategoriassa!

Mainos

Akunkestoksi ilmoitetaan 10 tuntia vastamelun ollessa pois päältä ja 7,5 tuntia sen ollessa aktivoituna. Kotelosta saa 1,2 täyslatausta.

Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(4) Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(3) Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby
<
>
Kotelo tarjoaa vain 1,2 lisälatauskertaa, mutta koska kuulokkeiden oma akunkesto on niin pitkä, on kokonaisakunkesto käytännössä oikein hyvä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ominaisuudet

Android-käyttäjät voivat ladata Huawei AI Life -sovelluksen, mutta iOS-käyttäjille ei sovellusta ole. Sovelluksessa ei ole taajuuskorjainta, vaan se sopii oikeastaan vain ohjelmistopäivitysten tekoon ja toimintojen säätämiseen. Oletusasetuksella kuulokenappia kahdesti napauttamalla saa aloitettua ja pysäytettyä musiikin sekä vastattua tai lopetettua puhelun. Pitkä painallus laittaa vastamelun tai Awareness-tilan äänten läpipääsyn päälle tai pois.

Huawei FreeBuds 4i Graabein
FreeBuds 4i istuu erinomaisesti allekirjoittaneen korviin. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kuulokenapit istuvat omiin korviini erinomaisesti niissä valmiiksi olleiden M-kokoisten sovitteiden ansiosta. Kuulokkeiden mukana tulee myös S- ja L-kokoiset sovitteet.

Huawei FreeBuds 4i lifestyle(3)
Kuva: Huawei

Puheluiden laatu

Puhelut onnistuvat FreeBuds 4i -kuulokkeilla hyvin. Ympäröivä häly vaimenee ja puheesta saa hyvin selvää. Konsonantit kuulostavat hiukan luonnottomilta ja niissä kuuluu digitaalinen käsittely. FreeBuds Pro on tällä saralla hiukan parempi ja Apple AirPods Pro huomattavasti parempi.

Freebuds 4i:n äänenlaatu

Huawei FreeBuds 4i:n ääni on tasapainoinen ja miellyttävä basso tuo hyvin esiin popmusiikin rytmit. Kontrabasso kuulostaa riittävän uskottavalta ja eläväiseltä. Tehdasasetuksillaan ääni on parempi kuin  JBL Live Pro+:n, mutta toisaalta JBL tarjoaa taajuuskorjaimen, jonka avulla äänestä saa säädettyä mieleisensä. Hyvin säädettynä JBL:ää on vaikea päihittää.

Monista äänen säätäminen itse tuntuu kuitenkin hankalalta, joten on hyvä, että tarjolla on myös FreeBuds 4i:n kaltaisia vaihtoehtoja, joissa ääni on jo valmiiksi kohdallaan. Kun vertaan JBL:ää ja Huaweita tehdasasetuksillaan, on Huawei minusta parempi kuin tuplasti kalliimpi JBL.

Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(2)
Tikkumainen mikrofoni tarjoaa tavallista parempaa äänenlaatua. Kuva: Huawei

Ei aptX:ää

FreeBuds Pron tapaan FreeBuds 4i -mallissa ei ole aptX-koodekkia, ainoastaan AAC (ja SBC). Tässä hintaluokassa ratkaisu on kuitenkin ihan ok, ja AAC kuulostaa useimmissa tapauksissa riittävän hyvältä. Pidin FreeBuds Pron keskirekisteriä hieman ylikorostuneena, mutta FreeBuds 4i ei kärsi samasta. Se on jopa vähän vaisu, joidenkin mielestä sitä voisi kuvailla jopa ohueksi. Se on kuitenkin luonnollisempi säätämättömällä JBL:llä ja diskantti on luonnollisempi kuin AirPods Prolla, jolla on taipumus äityä turhan teräväksi.

Huawei FreeBuds 4i(3)
Kuva: Huawei

Hyvä ääni vastamelun kanssa

Vastamelu poistaa tehokkaasti ei-toivottuja, ulkopuolelta tulevia bassotaajuuksia, ja on helppo kuvitella, että useimmat pitäisivät tätä ominaisuutta päällä lähes koko ajan. Vastamelu voi hieman heikentää musiikin äänenlaatua, sillä vahvistintehoa pitää uhrata melunvaimennukseen soiton sijaan. Niinpä dynamiikat ovat hiukan latteammat ja basso muuttuu laiskemmaksi. Äänenlaadun heikkeneminen ei kuitenkaan ole niin radikaalia, että se olisi estänyt minua pitämästä vastamelua päällä suurimmaksi osaksi testijaksoa.

FreeBuds Pro kuulostaa hieman terävältä äänenvoimakkuutta nostaessa, mutta 4i soi tenhoavammin. Dynamiikat ja diskantti ovat Pro-versiossa eläväisemmät, mutta kompromissi on niin hienoinen, että en keksi juuri syitä, miksi suosittelisin jotakuta ostamaan Pro-mallin mieluummin kuin edullisemman 4i-mallin.

Huawei FreeBuds 4i lifestyle
Kuva: Huawei

Johtopäätökset

Huawei FreeBuds 4i on ehkäpä paras alle sadan euron hintainen kuulokemalli, jonka olen testannut. Ääni on erittäin tasapainoinen, basso täyteläinen ja laulu ja soittimet toistuvat luonnollisina keskirekisteristä ylöspäin. Keskirekisteri voi olla hiukan kesy, mutta kovin pahasta puutteesta ei ole kyse. FreeBuds 4i kuulostaa melkein yhtä hyvältä kuin Pro-versio ja joiltakin osin jopa paremmalta, kun keskirekisteri ei ole niin päällekäyvä.

Olisi ollut mukavaa, jos sovelluksesta olisi voinut valita vastamelun ja säätää ääntä taajuuskorjaimella, mutta nyt vastamelun valinnat on tehtävä vain kuulokenapeista itsestään eikä EQ:ta ole tarjolla lainkaan. Se on oikeastaan ainoa moitteemme.

Karakter
Huawei FreeBuds 4i
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä ääni, kirkas ääni puheluissa ja hyvä akunkesto. What's not to like? Ei taajuuskorjainta, ei toimivaa iOS-sovellusta ja Android-sovelluksessakin on vain vähän toimintoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top