TESTISSÄ : Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Timekettle M2

Ääni & Kuva kiteyttää

Kääntää livenä jopa offline-tilassa. Tuki tärkeimmille kielille, myös suomelle.
Lauseen viimeinen sana jää usein välistä, mikä vaikeuttaa ymmärtämistä. Äänenlaatu musiikin kuuntelua ajatellen on aika heikko.
  • Tyyppi: täysin langattomat kuulokkeet
  • Bluetooth: 5.0
  • Vedenkestävyys: IPX4
  • Koodekit: SBC, aptX
  • Akunkesto: 6 h + 30 h kotelosta
  • Sovellus: Timekettle
  • Paino: 2 x 5,5 g (+ kotelo 52 g)
  • Lataus: USB C
  • Mukana tulevat pehmusteet: 0 kpl
  • Verkkosivusto: timekettle.co
lisää
vähemmän

Suositushinta: 120 €

Halpojen AirPods-kopioiden näköiset Timekettle M2 -kuulokkeet eivät ole mitkä tahansa kuulokkeet. Toisin kuin AirPodsit, nämä soittavat musiikkia aptX-formaatissa – mutta se ei suinkaan ole niiden jännittävin ominaisuus.

Timekettle M2 nimittäin kääntää puhetta reaaliaikaisesti. Sen kielivalikoima on varsin laaja, ja kääntäjä toimii molempiin suuntiin: se kääntää sekä sanomasi että kuulemasi. Ja mikä hienointa: ne ovat markkinoiden ainoat käännöskuulokkeet, jotka toimivat myös offline-tilassa, mikäli valmistajaa on uskominen.

Lue myös: Apple AirPods Pro – Ja kaikki tahtoo

93 kieltä ja murretta

Timekettle M2 tukee useimpia kieliä, joille tavallinen ihminen voi kuvitella altistuvansa. Kaikki pohjoismaiset ja ilmeisesti muutkin eurooppalaiset kielet ovat mukana, samoin englanti, korea, japani, thai, heprea, tamili… Ohjelma osaa yhteensä 93 kieltä ja murretta!

Offline-ominaisuus on lisävaruste, ja rajoittuu seitsemään kieleen: amerikanenglantiin, kiinaan, espanjaan, ranskaan, japaniin, venäjään ja eteläkoreaan. Jos siis päädyt jonnekin päin maailmaa ilman nettiyhteyttä, pidä huoli, että kyseisessä paikassa puhutaan jotakin näistä kielistä.

Timekettle M2
Timekettle M2:n akunkesto on 6 tuntia ja latauskotelosta saa nopeasti 30 tuntia lisää. (Kuva: Geir Gråbein Nordby)

Näin toimii Timekettle M2

Käännöskuulokkeiisa on muutama eri asetus. Paras tapa vieraskielisen keskustelun käymiseen on niin sanottu kosketusasetus. Sovellus jakaa puhelimen näytön kahtia, ja puolet näkyvät toisilleen ylösalaisin. Molemmilla keskustelijoilla on yksi kuulokenappi. Kun alat puhua, kosketat omaa puoltasi näytöstä, jolloin sanomasi näkyy omalla kielelläsi omalla puolellasi ja kuuluu käännettynä keskustelukumppanin korvanapissa. Samalla käännetty teksti näkyy käännettynä myös toisella puolella näyttöä. Vieraan kielen puhuja vastaa napauttamalla omaa näytönpuolikastaan, ja sinä kuulet käännöksen suomeksi omassa korvassasi.

Timekettle – ymmärtääkö se puhetta?

Tähän asti kaikki hyvin. Testaaja kokeili eri kielillä puhumista: norjaa, ruotsia ja englantia. Timekettle ymmärsi jopa turistikiinalla lausutun fraasin, jolla saa tilattua olutta. Ei hullumpaa!

mainos

Timekettlessä on kuitenkin yksi ärsyttävä puute, nimittäin lauseen viimeisen sanan unohtaminen käännöksestä. Testikielessä ruotsissa, samoin kuin suomessakin, virkkeen viimeinen sana kantaa usein tärkeän merkityksen: ”Missä on lähinnä bensa-asema?”, ”Olen eksynyt” tai ”En löydä äitiä” ovat merkityksettömiä ilman viimeistä sanaa. Niinpä joskus oli yritettävä moneenkin kertaan ja lauserakenteita vaihtelemalla saada Timekettle ymmärtämään sanottu viesti.

mainos

Samasta syystä opiskeluasetus toimii vähän heikosti. Asetus toimii siten, että puhelin näyttää kaiken sanomasi ruudulla ja lukee käännöksen ääneen. Opiskeluasetusta voi käyttää vaikka elokuvia katsellessa. Jälleen kerran osa informaatiosta hukkuu käännökseen eikä tyhjien aukkojen täyttäminen itse aina ole kovin helppoa. Mutta kääntäminen onnistuu ainakin osittain, mikä on parempi kuin istua ihmettelemässä, kun ei ymmärrä yhtään mitään.

TimeKettle M2 Graabein
Näyttää AirPodseilta mutta Timekettle M2 on jotakin aivan muuta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Liian tehokas vastamelu mikrofonille?

Sisäänrakennettu mikrofoni voisi olla parempikin. Kun nauhoittaa ääntä iPhonella, tulee äänitykseen katkoksia. Ne johtunevat liian aggressiivisesta melunvaimennuksesta. Vastamelun pitäisi vaimentaa vain taustahäly, mutta se suodattaa myös osan puheesta. Jos puhuu to-del-la sel-ke-äs-ti ja hi-taas-ti, toimii ohjelma paremmin. On kuitenkin aika hankalaa puhua korostetun selkeästi – varsinkin kun Timekettlen pitäisi ymmärtää keskustelukumppaniakin, joka ei todennäköisesti ennen ole puhunut käännösohjelmalle.

Ei musiikin kuunteluun

Timekettle M2 on varustettu Bluetooth 5.0 -yhteydellä, joka on toimii vakaasti. Äänenlaatu musiikkia kuunnellessa sen sijaan ei. Vaikka kuulokkeissa on aptX-tuki paremman Bluetooth-äänen siirrolla, ei ääni ole niin hyvä, että viitsisin kuunnella musiikkia näillä kuulokkeilla. Bassoa ei juuri ole, mikä ei ole ihmekään, sillä kuulokkeet eivät istu korvakäytävässä tiiviisti. Kuulokkeiden mukana ei tule silikonipehmusteita, joten basso pääsee vuotamaan ulos. Lisäksi keskirekisteri on hiukan terävä, joten musiikki ei tempaa mukaansa. Musiikin kuuntelua ajatellen Timekettle M2 toimii ennemminkin hätäratkaisuna, jos mitään muuta ei ole tarjolla.

Johtopäätökset

Lyhyehkön testijakson perusteella voi sanoa, että Timekettle M2 on hyvä kuuloketulkki, joka kannattaa pakata mukaan matkustaessa maahan, jonka kieltä ei osaa. Koskaan ei tiedä, milloin tarve kommunikaatiolle voi tulla, ja pienistä puutteista huolimatta kuulokkeet hoitavat asiansa. Virheetön tulkki se ei ole.

mainos

Hyvä uutinen on toki se, että ohjelmistopäivityksillä ongelmat ovat korjattavissa. Jännittävää nähdä, mihin tuleville päivityksillä vielä pääsee! Sillä välin on tyydyttävä tasoon, joka on ehdottomasti avuksi vieraassa kieliympäristössä. Hinta ei ole paha, ja kuulokkeita voi käyttää myös musiikin kuunteluun ja puheluihin – vaikka musiikki ansaitsee kyllä tätä paremman äänenlaadun.

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös