Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Shure Aonic 50

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Julkaistu 22.09.2020 - 15:51
Shure Aonic 50
Geir Gråbein Nordby

Jos kaipaa vastamelukuulokkeita, voi hankintaa lähestyä kahdella tavalla. Jos omistaa jo äänenlaadultaan loistavat kuulokkeet, mutta haluaa vastamelukuulokkeet, voi etsiä uudet kuulokkeet, joiden vastamelu toimii parhaiten. Silloin vastamelu on ykkösprioriteetti, ja vanhoja kuulokkeita voi yhä käyttää musiikista nautiskeluun.

Jos sen sijaan haluaa yhdet yleiskuulokkeet, voi harkita myös sijoittavansa kuulokkeisiin, joiden vastamelu on ”riittävän hyvä”, ja joiden äänenlaatu on erinomainen. Eli sellaiset, joiden kanssa musiikki kuulostaa mahtavalta, ja jotka myös vaimentavat jonkin verran vaikkapa junavaunun kohinaa. Shure Aonic 50 edustaa tätä jälkimmäistä kategoriaa.

Lue myös: Beyerdynamic Lagoon ANC – Kauneinta vastamelua

Mainos

Kuulokkeet äänen asiantuntijalta

Shurella on pitkä kokemus studiotuottajien ja muusikoiden kuulokkeiden valmistajana, ja olemme ihastuneet brändin laitteisiin vuodesta toiseen. Suljettu SRH1540 ja avoin SRH1840 ovat tehneet varmastikin suurimman vaikutuksen meihin – molemmat maksavat kutakuinkin saman verran kuin Aonic 50 ja edustavat passiivisten, langallisten kuulokkeiden highendiä.

 

Shure AONIC 50 black
Aonic 50 on vankka kuulokemalli, jonka paksut tyynyt tuntuvat mukavilta. Kuva: Shure

Yhdessä kuulokevahvistimen kanssa molemmat edellä mainitut Shure-kuulokkeet vievät kuulijan äänitaivaaseen verrattuna kaikkiin markkinoilla olevan vastamelukuulokkeisiin. Toivomme, että Aonic 50 pääsee edes lähelle tätä laatua.

Aonic 50 -mallissa on tuki parempaa ääntä tarjoaville Bluetooth-koodekeille, kuten iPhonen käyttämälle AAC:lle ja Androidin käyttämille aptX HD:lle ja vieläkin korkeamman resoluution LDAC:lle. Elokuvien ja pelien mukaan synkattua ääntä tarjoaa apt LL – Androidin käyttäjille.

Oikeat napit

Joitakin nykykuulokkeita ohjataan pyyhkäisemällä kupin pintaa ylös, alas ja sivulle, mutta Shure on valinnut perinteiset fyysiset napit ohjaukseen. Niinpä kappaletta ei voi vaihtaa kuulokkeista itsestään, vaan se on tehtävä puhelimesta. Volyyminappia on tunnusteltava sormella, ei voi vain hipaista menemään. Toisaalta fyysiset napit ovat luotettavat: virhenäppäilyjä sattuu harvemmin ja tihkusateessakin voi luottaa siihen, että kuulokkeet tottelevat ohjausta. Aonic 50 ei tosin ole mitenkään IP-luokiteltu, eli taetta kestävyydestä vettä ja pölyä vastaan ei ole. Ne kuitenkin vaikuttavat kestävät maalaisjärkistä käyttöä myös ulkona, joten en murehtisi asiaa sen kummemmin.

Shure AONIC 50 hinges
Shure Aonic 50 on kääntyvät saranat, mutta kuulokkeet eivät taitu kokonaan kasaan. Kuva: Shure

Käyttö ja istuvuus

Kuulokkeiden yhdistäminen tapahtuu tavalliseen tapaan: On-nappia painetaan pitkään, kunnes naisääni ilmoittaa ”pairing mode”, jonka jälkeen kuulokkeet näkyvät puhelimen Bluetooth-listassa. Klikkaamalla Shurea listalta ääni sanoo ”connected”, ja homma on valmis.

Vastamelu aktivoidaan klikkaamalla pienen kytkimen yläasentoon. Painamalla samaa kytkintä alaspäin saa päinvastaisen ominaisuuden päälle, eli silloin ympäristön äänet kuuluvat läpi. Keskiasennossa molemmat ominaisuudet ovat pois päältä.

Jos asentaa Shuren sovelluksen, voi vastamelun ja ympäristön äänen voimakkuutta säätää. Itse pidän molemmat mieluiten täysillä ja olen käyttämättä koko sovellusta, mutta sovelluksesta voi myös säätää taajuuskorjainta ja tarkistaa akun tilanteen. Sitä kautta voi myös soittaa laitteelle tallennettua musiikkia. Sovellus on myös ainoa väylä päivittää kuulokkeiden laiteohjelmisto.

Istuvuudeltaan Aonic 50 on kuin unelma. Tyynyt ovat paksummat kuin Sony WH-1000XM4:ssä ja Bose NCH 700:ssä, ja niin pehmoiset, että ne sekä tuntuvat taivaallisen mukavilta että eristävät hyvin ääntä. Kuuntelu ilman aktiivista vastameluakin on siis varsin rauhaisaa.

Shure Anoic 50 woman
Kuva: Shure

Vastamelu

Passiivimoodissa kuulokkeet vaimentavat hyvin keskitason taajuuksia (1 kHz) ja ylöspäin, mikä lienee syy siihen, että aktiivinen vastamelu vaimentaa vain tätä matalampia taajuuksia. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Sonyn ja Bosen parhaat vastamelukuulokkeet vaimentavat koko taajuusrekisterin alalta. Kun kuitenkin yhdistää Shuren passiivisen melunvaimennuksen ja aktiivisen vastamelun, se toimii hyvin. Aivan riittävästi ainakin lentokoneen taustahuminan estämiseen.

Sony WH-1000XM4 on ehdottomasti omaa luokkaansa vastamelun saralla, kun taas Shure on ”riittävän hyvä” ja premium-luokassa keskinkertainen. Kannattaa huomata, että vastamelu aiheuttaa omaa suhinaa jonkin verran, joten hiljaisissa tiloissa se on vain syytä pitää pois päältä.

Shure Aonic 50 box
Pyöreä kuulokekotelo on tyylikäs. Kuva: Shure

Aonic 50 – musikaalinen helmi

Mistä päästäänkin jutun alussa mainitsemaani seikkaan: Shure Aonic 50 ei ole vastamelultaan paras kuulokemalli. Mutta se tarjoaa jotakin parempaa: nimittäin parasta äänenlaatua vastamelukuulokkeista!

On suorastaan ihmeellistä, miten tasapainoinen ja lineaarinen soundi Aonic 50:ssä on. Sonyn liioiteltu basso ja varovainen keskirekisteri ovat tähän verrattuna hieman liian mehukkaat ja täyteläiset, ainakin jos kaipaa rehellistä ääntä. Aonic 50 toistaa musiikkia uskollisemmin, minkä ansiosta esimerkiksi kontrabasson ja sähköbasson ero kuuluu selkeämmin, ja jopa rytmikkäät rumpu- ja bassobiittien varaan rakennetut kappaleet tuntuvat ilmavammilta ja kerroksellisemmilta.

Ääni on iPhonen kautta soitettuna erittäin hyvä, mutta vielä parempi Android-puhelimella, jossa on LDAC. Silloin ääni avautuu enemmän ja iPhonea vaivaava ihan pieni diskantin terävyys korjaantuu.

Shure-AONIC-50 brown
Shure Aonic 50 on saatavana myös ruskeana. Kuva: Shure

DJ-musiikki: enemmän kuin pelkkää bassoa

Tasapainoinen ääni johtaa myös siihen, että alkaa arvostaa DJ:n työtä yhä enemmän: studiossa kerros kerrokselta ladatut efektit ja ääniraidat toistuvat hienon ilmavan äänikuvan muodossa. Sonyn kuulokkeilla sitä vain keskittyy tässä genressä iskevään bassoon, kun taas Shurella vivahteet pääsevät esiin.

Toki Shurekin saa potkua ilmoille tarvittaessa, mikä kuuluu esimerkiksi Jerry Folkin r’n’b-kappaleessa Slow. Mutta vaikka kuulokkeita kuinka säätäisi bassoltaan, ei muu rekisteri pääse unohtumaan. Laulu pysyy ilmavana ja läsnäolevana, kitarat raikkaina ja erottuvina. Äänimaisema on yksinkertaisesti kaunis, eivätkä vastamelukunkut Sony WH-1000XM4 ja Bose NCH 700 pysty haastamaan tätä laatua.

Puheluiden laatu

Sain kuulokkeet testiin ennen kesälomia. Puheluiden kanssa ääni oli selkeä mutta ohuehko. Vastapuolen mielestä ääneni kuulosti hiukan terävältä, ja taustameteli kuului hyvin. Heinäkuussa tulleen ohjelmistopäivityksen myötä tilanne parani. Ääni pyöristyi ja muuttui luonnollisemmaksi, ja taustahälykin vaimeni. Shure todennäköisesti näpelöi mikrofonien toimintaa päivitystä varten. Mikrofoneja on kuusi, joista kaksi on suunnattu suuta kohden. Varmaankin näiden kahden toimintasädettä suunnattiin paremmin.

Kilpailijoista vaihtoehdoiksi?

Jos vastamelu ei ole ykköskriteeri, vaan äänenlaatu, olet ehkä harkinnut sellaisia vaihtoehtoja kuin Beyerdynamic Lagoon ANC, B&W PX7 ja B&O Beoplay H9. Henkilökohtaisesti en pidä H9 niin laadukkaana kuin yleinen vaikutelma antaa ymmärtää; sen ääni liian sumuinen, keskirekisteri turhan sulkeutunut ja voimaa liian vähän. B&W PX7 on paljon parempi, mutta neutraalin äänen ystäville soundi on hiukan turhan tumma. Beyerdynamicin kuulokkeet ovat mielestäni varteenotettavin vaihtoehto Shurelle, kun halutaan parasta soundia. Niiden pikkumiinuksena voidaan pitää Shurea varovaisempaa bassontoistoa.

Johtopäätökset

Aonic 50 on Shuren ensimmäinen aktiivisella vastamelulla varustettu kuuloke – toivottavasti ei viimeinen. Istuvuus on aivan huippumukava ja paksujen tyynyjen ansiosta myös passiivinen melunvaimennus toimii tehokkaasti. Vastamelun aktivoimisella lentokoneen tai junan taustahäly katoaa riittävästi niin, että voi keskittyä pelkkään musiikkiin.

Vaikka markkinoilla on myös kuulokkeita, joiden aktiivinen vastamelu toimii tehokkaammin, emme lähde lupaamaan, että ne tarjoaisivat yhtä hyvää äänenlaatua. Shure Aonic 50 on soundiltaan ja tasapainoltaan aivan erityisen hyvä.

Puheluiden laatu parani ohjelmistopäivityksen myötä, eikä siinä ole mitään moitittavaa. Jos haluat kuulokkeet, joiden kanssa voi sekä nauttia musiikista että hälyttömästä matkustamisesta, on Aonic 50 varmastikin paras vaihtoehto juuri nyt.

Shure Aonic 50 vs competitors - frequency response
Taajuusvaste. Shure Aonic 50 (punainen käyrä, ylinnä) on neutraalein kuuloke luokassaan. Mitatu miniDSP EARS -mittausmikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Karakter
Shure Aonic 50
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Äänenlaatu on loistava, tasapainoinen ja vivahteikas. Istuvuus on erinomainen ja sen ansiosta passiivinen melunvaimennus toimii mainiosti. Fyysiset ohjausnapit ovat aina hyvä valinta. Aktiivinen vastamelu saisi olla parempaa. Ei puheohjausta (vaikka ketäpä kiinnostaa?).

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top