Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Elipson Heritage XLS 11

Ranskalaista uusklassismia

Elipson Heritage XLS 11 on ranskalainen, mutta näyttää stereoiden kulta-ajan jenkiltä.

Julkaistu 05.12.2022 - 09:55
Elipson Heritage XLS 11
John Hvidlykke

Nostalgia on in. Toimituksessamme toimittaja Geir Nordby johtaa vintagepeliä pöydällään olevien vuoden 1984 JBL 4411 -kaiutinten ansiosta, kun taas allekirjoittanut joutuu tyytymään pienempiin JBL L86 -kaiuttimiin vuodelta 1982.

Aitojen vanhojen kaiuttimien lisäksi näemme jatkuvasti myös uusia tuotteita, jotka pyrkivät jäljittelemään menneiden aikojen parhaita puolia. Esimerkiksi JBL L100 Classic on suositun mallin uudelleentulkinta, ja Klipsch Heresy IV polveutuu suoraan vuoden 1957 kaiutinmallista.

Amerikkalaiset esikuvat

Myös ranskalainen Elipson on hypännyt vintagekelkkaan. Valmistaja oli 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla kuulu pallomaisista kaiuttimistaan. Tällä kertaa yritys on kuitenkin tähynnyt Atlantin tuolle puolen ja inspiroitunut amerikkalaisista kaiuttimista.

Mainos

Elipson Heritage XLS 11 näyttää kuin se olisi pullahtanut JBL:n tehtaasta 1980-luvulla, ja nimi puolestaan tuo mieleen Klipschin. Toisaalta, imitoiminenhan on imartelun korkein muoto ja kilpailijoiden suuntaan kunnioitusta osoittava teko.

ELI_HERITAGE-XLS11_02 ELI_HERITAGE-XLS11_01
<
>
Elipson Heritage XLS 11 näyttää kuin se olisi pullahtanut JBL:n tehtaasta 1980-luvulla. Kuva: Elipson

Kyseessä on keskikokoinen 3-tiekaiutin – hiukan liian suuri jalustalle, saati hyllyyn, ja hiukan liian pieni suoraan lattialle sijoitettavaksi. Onneksi Elipsonin valmistamien metallijalkojen avulla kaiuttimet saa nostettua lattialta ylös ja kallistettua hiukan ylöspäin.

Hyvin tehtyä nostalgiaa

Kaappien muotoilu on puhdasta nostalgiaa. Viimeistely on tietenkin aitoa pähkinäviilua ja varustelua klassista: 8-tuumainen basso kirkkaalla kalvolla, 2-tuumainen keskirekisterikupoli ja 22-millinen kupolidiskantti. Edessä vintagetyylin kruunaavat bassoportti, nupit keskirekisterin ja diskantin säätöön sekä kyltti, johon on painettu taajuuskäyrä.

ELI HERITAGE XLS11 CU
Nostalgiaa pienemmissäkin yksityiskohdissa: säätönupit keskirekisterille ja diskantille – sekä kyltti, johon on painettu taajuuskäyrä. Kuva: Elipson

Kolmitiekaiutin

Elipson Heritage XLS 11 on kolmitiekaiutin, mikä on tänä päivänä harvinaista. Yleisimmin kaiuttimet on kaksitiekaiuttimia, ja jos kolmaskin elementti löytyy, kyseessä on tavallisimmin 2,5-tiejärjestelmä, jossa toinen bassoelementeistä leikkautuu matalilta taajuuksilta, kun taas toinen jatkaa taajuusalueella ylöspäin, kunnes se kohtaa diskantin.

Mutta tässäpä ei. Heritage XLS 11 on varustettu erillisellä keskirekisterielementillä, joka Elipsonin mukaan kattaa kolme oktaavia 850 Hz:stä 5 kHz:iin.

Tällainen rakenne oli yleinen aikana, josta Heritage XLS 11 ammentaa. Sillä on tekniseltä kannalta etujakin. Ensinnäkin korvan tarkimmin havaitsemassa keskirekisterissä vältytään näin jakotaajuuksilta. Toiseksi, 2-tiekaiuttimissa bassolla voi joskus olla vaikeuksia ylimpien taajuuksien toistossa, vaikka kyseessä olisikin basso/keskirekisterielementiksi kutsuttu elementti.

ELI_HERITAGE-XLS11+STAND_02 ELI_HERITAGE-XLS11+STAND_03 ELI_HERITAGE-XLS11+STAND_01
<
>
Kaiuttimille voi ostaa erikseen saatavat jalat, jotka nostavat kaapit sopivalle korkeudelle. Kuva: Elipson

Äänenlaatu

Vintagemuotoilun perusteella Elipson Heritage XLS 11 -kaiuttimilta odottaa tietysti muhkeaa bassoa ja suoraviivaista rock-sointia. Ensivaikutelma täyttää odotukset aika kivasti.

Vaikka bassoa riittää hyvin rumpujen ja sähköbasson toistoon, ei syväbassoa ole. Se oli odotettavissakin, kun kyseessä on melko pieni kaiutin, jonka herkkyyskin on 90 dB.

Diskantti on moitteeton ja ylä-äänet toistuvat hyvin. Keskirekisteri tosin hiukan peittää diskanttia.

Kaksitiekaiuttimilla on taipumusta “riippumattosointiin”, jossa keskirekisterin taso ei yllä basson ja diskantin tasolle. Sellaista vaaraa ei tässä ole. Keskirekisteriä on melkeinpä enemmän kuin tarpeeksi. Testin aikana säätönupeille tuli tarvetta. Käyttöohje kertoo, että keskirekisterin ja diskantin säätövara on +/– 2 dB.

Keskirekisterin vaimentaminen auttaa tasapainon suhteen, mutta äänentoisto jää vielä hiukan teräväksi. Terävyys tosin on erittäin maltillista, ja päällimmäiseksi mieleen jää Elipson Heritage XLS 11:n viihdyttävyys.

Vivahteikkuus ei ole parasta kuulemaani edes tässä hintaluokassa. Laulajien ääniä voi olla hankala erottaa esimerkiksi Hamilton-musikaalin Right Hand Man -kappaleella. Toisaalta, kaikkea ei voi saada, ja kyseessä on kuitenkin aidolla puuviilulla päällystetty vankkarakenteinen kaiutinmalli, jonka hinta on varsin kohtuullinen.

ELI HERITAGE XLS11 LIFESTYLE 02
Elipson Heritage XLS11 sopii erinomaisesti kodin herrain salonkiin. Kuva: Elipson

Kilpailijat

Jos haaveilee klassisista pähkinäviiluisista kolmitiekaiuttimista, on Elipson edullisempi vaihtoehto kuin JBL ja Klipsch. Jos kaiuttimet tulevat etenkin bilekäyttöön, ei Vestlyd V15C ole juurikaan kalliimpi hankinta kuin Elipson, ja Vestlydillä on toisaalta edullisempikin malli.

Yhteenveto: Elipson Heritage XLS 11

Elipson Heritage XLS11 tuo mieleen monen kaipaamat vanhat hyvät ajat. Tätä edullisemmin tuskin voi uusia pähkinäviiluisia kolmitiekaiuttimia löytää, ja vastineeksi saa miellyttävän ja viihdyttävän äänikuvan. Vivahteikkuus ei ole kaiutinten vahvin puoli, ja keskirekisteri voi vaikuttaa hiukan kovalta, mutta eipä näitä kaiuttimia varsinaisesti kamarimusiikille olekaan suunniteltu.

Karakter
Elipson Heritage XLS 11
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs ja laadukas. Vankkarakenteinen klassinen 3-tiekaiutin kohtuuhintaan. Melko hiomaton sointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top