Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Vestlyd V15C

Jyrähtävä kaiutinuutuus

Tanskalainen Vestlyd on uusi kaiutinmerkki, jolla on kovat tavoitteet. Testasimme valmistajan huippumallin.

Julkaistu 07.10.2022 - 12:37
Vestlyd V15C
John Hvidlykke

Tanskasta putkahtelee uusia kaiuttimia ja jopa uusia kaiutinvalmistajia hämmästyttävän usein. Tanska taitaakin olla maa, jossa on eniten kaiutinvalmistajia tuhatta asukasta kohden. Suurin osa tanskalaiskaiuttimista asettuu joko edullisten kompaktikaiuttimien kategoriaan tai järjettömän kalliisiin highend-mallistoihin.

Vestlyd ei ole kompakti eikä highend. Sen sijaan sen tarkoitus on kestää aikaa. Merkki on Argon Audion sisaryritys, jonka on tarkoitus paikata Cerwin-Vegan jättämää aukkoa Gibsonin kaaduttua vuonna 2018. Nyt puhutaan siis isoista kaiuttimista, jotka tarjoavat lujaa ääntä pieneen hintaan.

Vestlyd on niin uusi, että LB Ääni & Kuva pääsi ensimmäisenä mediana testaamaan valmistajan kahdesta mallista suurempaa, Vestlyd V15C -kaiutinta.

Mainos
VESTV15CBK O 1
Vestlyd V15C näyttää brutaalilta, melkein jopa pelottavalta. Kuva: Vestlyd

Nyt on kokoa

V15C on iso kaiutinmalli! 74 cm korkea, 46 cm leveä ja 42 cm syvä – näitä kaiuttimia ei voi olla huomaamatta. Mustalla nappanahalla päällystetyt kaapit ovat todella näyttävät, eikä siinä ole mitään pahaa – nämä kaiuttimet huutavat huomiota tilassa kuin tilassa.

Käytännössä Vestlydit vievät kuitenkin vähemmän tilaa olohuoneesta kuin pienet lattiakaiuttimeni, sillä ne voi asettaa seinän viereen. Eivät ne silti huomaamattomat ole.

Kokonsa ja 34 kilon painonsa takia kaiuttimien asentaminen on kahden hengen urakka. Etenkin, jos tilanteeseen liittyy portaita. Käsittely ei kuitenkaan ollut yhtä hankalaa kuin Q Acoustics Concept 500 -kaiuttimien, joiden mukana toimitettiin kantovaljaat, jotta kaiuttimet sai edes ulos laatikosta…

Marshallin ja Tanoyn rakkauslapsiko?

Kun kaiuttimet on saatu paikoilleen, on aika tarkastella lähemmin niiden rakennetta. Vestlyd V15C näyttää rokkaavan Marshall-kaiuttimen ja klassisen Tannoy-monitorin kuuman suhteen lopputulemalta. Kaiuttimet on tosiaan viimeistelty nahalla, kuten soitinvahvistimet ja -kaiuttimet usein. Kaiuttimen elementti (niitä on todella vain yksi) on 15-tuumainen koaksiaaliyksikkö, jonka keskelle on kiinnitetty diskantti. Koaksiaaliperiaatteella on pitkät perinteet hifimaailmassa, mutta viime vuosina siitä on tullut jälleen suosittu, ehkäpä KEF:n UNI-Q-elementtien vanavedessä.

VESTV15CBK L 06
Vestlyd V15C näyttää Marshall-kaiuttimen ja Tannoy-monitorin kuuman suhteen lopputulemalta. Kuva: Vestlyd

Erikoisrakenteinen koaksiaalielementti

Vestlydin kaiuttimien kehityksestä vastannut pääinsinööri Michael Kragelund kertoo, että koaksiaalielementti on suunniteltu erityisesti tätä kaiutinta varten. Yksityiskohdista on mainittava, että kompressioladattu kupolidiskantti ulottuu aina 1 100 Hz:iin saakka, jossa siitä leikkaantuu vain 6 dB oktaavilta.

Siinäpä vasta matala jakotaajuus! Etenkin kaiuttimessa, jonka tarkoitus on soittaa lujaa. Koska kompressioelementti on kiinnitetty basson keskelle, toimii bassokalvo diskantin aalto-ohjaimena.

VESTV15CBK B 4
Diskantti on kiinnitetty keskelle bassoelementtiä. Kuva: Vestlyd

Bassoelementti ei jaa mitään ylöspäin. Koska elementti on suunniteltu alusta asti, sen roll-off on saatu 1 100 Hz:iin säätämällä muita parametrejä, jotka tässä tapauksessa ovat kalvon paksuus ja puhekelan puolijohtavuus. Jakosuodinta ei ole, vaan käyttämällä jakokomponentteja on paitsi saatu säästöä, myös aikaan hieman parempi tehokkuus, kun kaikki energia kulkee suoraan kaiutinelementtiin sen sijaan, että osa siitä joutuisi jakosuotimen aiheuttamaksi lämpöhäviöksi.

129,5 dB!

Vestlyd V15C:n herkkyys on 95 dB 1 watilla (tai paremmin sanottuna 2,83 voltilla, joka vastaa 1 wattia 8-ohmisella kaiuttimella, mutta 2 wattia 4-ohmisella kaiuttimella, kuten V15C:llä). Suositellun 500 watin vahvistinteholla tässä on mahdollisuudet soittaa todella lujaa. Michael Kragelundin mukaan kaiuttimet pystyvätkin tuottamaan peräti 129,5 dB. Se varmaankin pitää paikkansa. Emme kokeilleet…

Kaiuttimen takaa löytyvät laadukkaat banaani/ruuviterminaalit, joiden vieressä on yleensä ammattilaistasoisista PA-kaiuttimista löytyvät Speakon-liittimet.

VESTV15CBK B 6
Banaani/ruuviterminaaleja täydentävät  ammattilaistasoisista PA-kaiuttimista löytyvät Speakon-liittimet. Kuva: Vestlyd

Äänen määrä

Vestlyd V15C näyttää mahtavalta ja melkein pelottavalta. Ja kerrottakoon nyt heti, että se soittaa lujemmin ja raskaammin kuin mikään muu tämän hintaluokan kaiutin, jota olen kuullut. Jo parilla watilla alkavat olohuoneen irtotavarat heilua musiikin tahtiin.

Volyymia ei tarvitse säätää kovin lujalle päästäkseen normaalikuuntelun äänenvoimakkuuksiin. Mutta siitähän lysti vasta alkaa. Vestlyd on nimittäin tarkoitettu viihdyttämään, ja siinä on onnistuttu. Tekee mieli soittaa vähän kovempaa. Ja sitten vielä vähän. Musiikki toistuu sellaisella voimalla ja läsnäololla, joka on tuttua PA-järjestelmistä.

Vestlyd V15C ei ole bassoltaan erityisen matala. Paperilla esimerkiksi Argon Forte A5 MK2 -jalustakaiutin pääsee melkein yhtä matalalle. Mutta ei sellaisella fyysisellä hurjuudella, johon 15-tuumainen bassoelementti isossa kaiutinkaapissa pystyy. Koyaanisqatsin kirkkourut tuntuvat parketissa, nojatuolissa ja vatsassa. Ja nyt seuraa yllätys: kaiutin ei soita vain lujaa, vaan myös hyvänkuuloisesti!

Kuoron laulajien välissä tuntuu olevan hyvin ilmaa ja äänimaisema tuntuu tilavalta. Vestlyd soittaa teoksen jokseenkin etupainotteisesti ja dominoivasti, mutta kuitenkin erottelevasti ja vailla säröä.

VESTV15CBK VESTV15CSTANDBK O 1
Erikseen hankittavilla jalustoilla kaiuttimet saa ylös lattialta, mikä on suositeltavaa. Kuva: Vestlyd

Säikäyttävän hyvä basso

Kirkkokuoro ei kuitenkaan ole Vestlydin ominta kauraa. Dubstep sopii sille paremmin. Kaiutinten kauhu Limit to Your Love saa useimmat kaiuttimet ja vahvistimet polvilleen sykkivine syväbassoineen. Vestlydillä kappale toistui väkivaltaisesti ja naapurit varmaan pelästyivät puolikuoliaiksi. Oli kuitenkin ilo kuulla, miten puhtaasti kappaleen lähes mahdoton basso toistui. Hitaat glissandot saivat huonekalut jyrähtelemään samaan tahtiin kappaleen kanssa.

Vestlydille sopii myös raskas rock, kuten Disturbedin Sound of Silence -cover. Olen kuunnellut kappaleen lukuisia kertoja, mutta en ole ennen kokenut tällä tavalla olevani bändin konsertissa – omassa olohuoneessani.

Vestlyd V15C tarjoaa todella vaikuttavia musiikkikokemuksia. Toki on myös musiikkia, jonka kanssa se ei ole parhaimmillaan. Jos klassinen orkesterimusiikki kuuluu omalle soittolistalle, voi kaiuttimen tapa tuoda keskirekisteriä etualalle olla pidemmän päälle rasittavaa. Samalla rahalla löytyy myös vaihtoehtoja, jotka toistavat vivahteita ja tilantuntua paremmin. Toisaalta ne eivät luo vastaavaa biletunnelmaa.

Täydellinen kotiteatteriin

Kotiteatterikäytössä Vestlyd V15C on kotonaan. Vahva äänentoisto ja väkevä basso sopivat elokuviin loistavasti. Tavallinen kotiteatterivahvistin, jossa on paljon kanavia mutta vain vähän watteja per kanava, jaksaa helposti pyörittää kaiuttimia. Kotiteatterivahvistimen etuna on myös huonekorjaus, joka voi kesyttää tilan akustisia ongelmia, joita bassontäyteiset kaiuttimet, kuten Vestlyd V15C väistämättä aiheuttavat.

Kilpailijat

Suoria vaihtoehtoja ei Vestlyd V15C:lle löydy. Ja juuri siitä syystä koko yritys on perustettukin. Viihdyttävyyttä tarjoaa myös DALI Oberon 9, mutta hieman rennommalla otteella. Oberon 9 ei tosin yllä Vestlydin volyymivarantoihin. Kahdella Soundboksilla puolestaan ehkä pääsee, mutta samalla menetetään hyvää äänenlaatua.

VESTV15CBK L 04
Vestlyd-kaiutinpari sopii olohuoneeseen ehkä vain, jos taloudessa asuu yksi henkilö. Se on myös mahtava valinta kellarin miesluolaan. Kuva: Vestlyd

Yhteenveto: Vestlyd V15C

Vestlyd V15C ei ole kuten muut hifikaiuttimet, vaan paljon viihdyttävämpi tuttavuus. Nahkainen rock-look ja energinen sointi eivät ehkä sovi skandinaavisen minimalistiseen olohuoneeseen, mutta on omiaan miesluolaan. Kaiuttimet soittavat vivahteikkaammin kuin mitä raa’an ulkonäön perusteella arvaisi. Jää nähtäväksi, onko Vestlydistä uudeksi Cerwin-Vegaksi, mutta aivan erinomaisen debyytin se tekee.

Karakter
Vestlyd V15C
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Volyymia riittää reippaasti, mutta ääni on silti hyvä ja kirkas. Todella viihdyttävät kaiuttimet. Todella kookas malli, joka ehkä laittaa perhe- ja naapurisuhteet koetukselle. Keskirekisteri voi soida vähän raa’asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top