Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ecovacs Airbot Z1

Oikein hyvä, mutta kallis

Ilmanpuhdistinrobotti kulkee ympäri taloa raikastamassa ilmaa juuri siellä, missä tarvitaan. Voisiko tässä olla ideaa?

Julkaistu 25.07.2023 - 09:00
Ecovacs Airbot Z1
Åsa Warme

Jos sitä ei näe, sitä ei ole – eikö vain? Jos ei satu olemaan allerginen, on sisäilman laatu helppo jättää huomioimatta. Paljaalla silmällä ei näe kaiken maailman pikkupartikkeleita, siitepölyä ja saastehiukkasia, joita kuitenkin ilmassa aina leijailee. Vaikka niitä ei näekään, ne ovat kuitenkin olemassa – mutta niistä voi myös päästä eroon ilmanpuhdistimella.

Ecovacsin robottisarjaan kuuluu Airbot Z1, ilmaa puhdistava robotti, joka sekä suodattaa että sterilisoi ilmaa. Se tarkkailee ilmanlaatua ja liikkuu eri huoneiden välillä robotti-imurin tapaan muun muassa truemapping-tekniikan avulla. Mutta hinta vähän hirvittää, Airbot Z1 maksaa nimittäin 1 500 euroa!

Mitä tällä rahalla saa?

Kokemukseni ilmanpuhdistimista on, että ne vievät tilaa. Nyt olen muuttanut entistä pienempään asuntoon, mutta haen silti Airbot Z1:n intoa puhkuen testiin. Saan oman R2-D2:n, joka pelastaa kotini tuholta ja hävitykseltä… tai no, toivottavasti tilanne ei ole ihan niin paha, mutta samaistun silti Luke Skywalkeriin purkaessani robottia laatikosta.

Mainos

Pakkauksesta paljastuu robotin lisäksi latausasema, ilmanlaatumittari, pikaopas ja käyttöohje (jotka eivät ole suomeksi). Airbot Z1 sisältää myös ilmankostutinyksikön ja ilmanraikastuskapseleita, mutta niitä myydään erikseen, joten hintaan saa lisätä vielä satasen. Tuntuu vähän pihistelyltä, etteivät ne kuulu pakettiin. Sen sijaan laitteessa on stereokaiuttimet, syystä, jota en ihan tajua. Ehkä sen on tarkoitus olla siisti lisä, mutta rehellisyyden nimissä se tuntuu lähinnä kummalliselta.

Ecovacs Airbot Z1
Ecovacsin sivuilla lukee: ”Alan johtavan muotoilijan JACOB JENSEN DESIGNin ansiosta se ei pelkästään sovi täydellisesti kotiisi, vaan voit kuunnella kaiuttimista suosikkimusiikkiasi kaikissa haluamissasi huoneissa.” Makuasioista ei ehkä sovi kiistellä, mutta vaikka olenkin innoissani ikiomasta R2-D2-robotistani, en silti voi väittää, että ilmanpuhdistin sopisi kotiini. Se tarvitsee paljon tilaa ympärilleen, joten on turha haaveilla tunkevansa sitä johonkin nurkkaan tai kalusteen taa, mikäli haluaa sen toimivan ihanteellisesti. Kuva: Åsa Warme Hallén

Lue myös: 5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia – Robottipuutarhureiden uusi sukupolvi

Lähdetään ajelulle

Jos oma koti on pienemmästä päästä, ei ilmanpuhdistimen sijoittelu ole ihan yksinkertaista. Airbot on iso eikä sitä voi olla huomaamatta. Kun olen keksinyt uudelle robotilleni paikan, annan sen latautua pari tuntia rauhassa. Sen jälkeen seuraan pikaoppaan ohjeita käyttöönottoa varten. Käyttöönotto ei ole erityisen hankalaa, mutta pientä haastetta tuottaa kotiverkkomme, joka toimii sekä 2,4:n että 5 GHz:n taajuudella. Airbot ei tykkää 5 GHz:stä. Pienen säädön jälkeen robotti pääsee ottamaan haparoivat ensiaskeleensa (tai rullailunsa) asunnon kartoittamiseksi.

Kotonani ei ole rappusia, mutta robotin pitäisi tunnistaa portaat Anti-Drop-sensoriaan käyttämällä.

Jostain syystä robotti niputtaa jotkut huoneet yhdeksi, eikä se näytä ihan onnistuvan kartoituksessa. Toisaalta sovelluksessa huonekarttaa on helppo säätää oikeanlaiseksi.

 

Luftkvalitetsövervakare Luftövervakare 2
<
>
Pakkaukseen kuuluu ilmanlaadunmittari, jonka voi sijoittaa haluamaansa huoneeseen. Tyylikäs mittari on helppo asentaa. Kuva: Åsa Warme Hallén

Koska olen sijoittanut ilmanpuhdistimen keittiön ja olohuoneen väliin, vien ilmanlaatumittarin makuuhuoneeseen. Yhdistän mittarin langattomaan kotiverkkoomme ja varmistan, että Airbot ja ilmanlaatumittari ovat löytäneet toisensa. Jos asuu isommassa talossa tai haluaa valvoa useamman huoneen ilmanlaatua, voi mittareita ostaa erikseenkin.

Airbot Z1
Robotin kannessa on iso, selkeä ja erittäin kiiltävä näyttö, joka kertoo PM2,5-partikkelien ja VOC-päästöjen (Volatile Organic Compounds) määrän. Kuva: Åsa Warme Hallén

Toimiiko Airbot Z1?

Ecovacs Home -sovelluksella voi robotille tehdä erilaisia asetuksia. Jos on käyttänyt robotti-imuria, tuntuu konsepti varmastikin tutulta.

Ilmanpuhdistuksen voi käynnistää manuaalisesti tai antaa koneen itse valvoa ilmanlaatua ja puhdistaa sen mukaisesti. Laitteelle voi luoda puhdistusaikatauluja, valita tuulettimen nopeuden ja muuta vastaavaa. Robotin kanssa ei varsinaisesti voi käydä mielekkäitä keskkusteluja, mutta sitä voi ohjata YIKO-puheohjauksella. Koin, että YIKOlla oli vaikeuksia ymmärtää minua ja minulla sitä, joten minusta sovelluksella ohjaaminen oli helpompaa. Mutta makuasiahan tämä.

Lue myös: 6 robotti-imuria – Taivaan lahja joka kotiin?

Pa gang
Pudisteltuani lakanoita ja pidettyäni parvekkeen ovea auki rekkojen huristellessa ohi alkoi makuuhuoneeseen sijoitettu ilmanlaatumittari hälyttää, jolloin Airbot Z1 riensi hätiin. Vaatii vähän totuttelua, että kotona on omaa elämäänsä elävä robotti, joka liikuskelee ympäriinsä kaipaamatta apua, mutta se on oikeastaan aika hauskaa, ja ilmakin tuntuu puhtaalta ja raikkaalta. Kuva: Åsa Warme Hallén

Vaikka epäpuhtauksia ei näekään, saan Airbotilta kyllä tietää, kun robotti alkaa puhdistaa ilmaa jonkun perheenjäsenen kokkailtua keittiössä.

Vaikka en olisikaan kotona, voin sovelluksesta tarkistaa ilmanlaadun ja tutkia jokaista parametriä voi tutkia erikseen ja saada tarkempia tietoja siitä, mitä mikäkin arvo tarkoittaa. Sama pätee toki myös ilmanpuhdistimeen itseensä.

Mitä tässä on oikein ajateltu?

Olisi hienoa, että Airbotissa olisi ilmankostutuin vakiona, sillä useimmissa kodeissa sille olisi tarvetta. On aivan järjetöntä, että Ecovacs on varustanut robottinsa kaiuttimilla, mutta ilmankostutin pitää ostaa erikseen.

Högtalare
<
>
Stereokaiuttimet? Miksi? Ecovacs myy ilmankostutinyksikköä ja ilmanraikastinkapseleita lisävarusteina, mutta kaiuttimet ovat vakiovaruste – eikä niiden äänenlaadussa ole kehumista. Kuva: Åsa Warme Hallén

Näen sieluni silmin, miten kehitystiimissä joku on saanut idean kaiuttimista kreisin bailuillan jälkeen aamuviideltä, ja kaikkien mielestä on se silloin tuntunut tosi nerokkaalta. Krapulan hälvettyä on päätöstä ollut myöhäistä perua, joten tässä ollaan. Kaiuttimet eivät edes ole äänenlaadultaan kovin kelvolliset.

Yhteenveto: Ecovacs Airbot Z1

Ecovacs Airbot Z1 on erinomainen ilmanpuhdistin, jota ohjataan toimivalla ja käyttäjäystävällisellä sovelluksella. Jos maksaisin 1 500 euroa ilmanpuhdistimesta, ottaisin pakettiin kyllä mieluummin ilmankostuttimen ja ilmanraikastuskapselit täysin turhien kaiuttimien sijaan.

Saadakseen kaiken on siis maksettava lähemmäs pari tonnia, mikä on suurimmalle osalle varmastikin liikaa. Ecovacsin kannattaisikin miettiä kokonaisuus uusiksi: keskittyä oikeasti ilmanlaatua parantaviin ominaisuuksiin ja jättää ylimääräiset turhakkeet pois.

Karakter
Ecovacs Airbot Z1
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Luotettava, helppokäyttöinen ja tukeva. Kallis hinta, jonka päälle on vielä törsättävä lisävarusteisiin, jotta pääsisi oikeasti parhaaseen lopputulokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top