Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Julkaistu 17.01.2019 - 17:27
Dynaudio Xeo 20
John Hvidlykke

Dynaudio oli ensimmäisiä langattomien aktiivikaiuttimien valmistajia. Viime vuosina olemme testanneet useita ja useimmiten olemme saaneet nauttia erinomaisesta laadusta. Jopa siinä määrin, että nimesimme Xeo 4 -kaiuttimet Vuoden parhaiksi jalustakaiuttimiksi 2014–2015.

Nyt tarjolla on aivan uusi Xeo-sukupolvi. Kyse on edelleen langattomista aktiivikaiuttimista, mutta Dynaudio on tietysti hienosäätänyt niitä sekä ulkoa että sisältä. Tällä kertaa katsomme tarkemmin Xeo 20 -mallia, joka on Xeo 4:n seuraaja.

Xeo 20 on 2-tiejalustakaiutin, jonka kaappi on silkinsileää MDF:ää ja nurkat viistetty. Halkaisijaltaan 14 cm oleva bassoelementti on Dynaudion omaa materiaalia, MSP:tä (Magnesium Silicate Polymer). Diskantti on 28 mm pehmytkalotti, jonka alkulähde löytyy merkin pitkäikäisestä Esotar-diskantista.

Mainos
xeo20 white halfprofile 49091
Dynaudio Xeo 20 on kompakti ja huomaamaton kaiutinmali, joka solahtaa helposti sisustukseen. Kuva: Dynaudio

Johdolla…

Xeon aiemmat sukupolvet ovat tarvinneet ulkoisen liitäntälaatikon. Enää sellaiselle ei ole tarvetta, vaikka onkin mahdollista hankkia erikseen Dynaudio Connect -boksi, joka on yhteensopiva Focus XD -sarjassa.

Kaiuttimen takaa löytyy hieman enemmän liitäntöjä ja ohjaimia kuin passiivikaiuttimesta. Etenkin master-kaiuttimesta, johon saa kaksi analogista äänilähdettä ja yhden optisen. Kolme ohjainta määrittävät onko kaiutin oikea vai vasen, asettaa sen jollekin kolmesta alueesta ja hienosäätää basson sen mukaan, onko kaiutin seinän vieressä, nurkassa vai keskemmällä lattiaa.

xeo20 white back master 49089
Koska kaikki elektroniikka on sisäänrakennettuna, ovat kaikki liitännät itse kaiuttimessa. Huomaa myös reiät VESA-seinäkiinnitystä varten. Kuva: Dynaudio

…ja ilman

Iso osa käyttäjistä varmaankin luopuu johdoista Xeo 20:n myötä. Uutena ominaisuutena kaiuttimessa on langaton striimaus Bluetoothin kautta suoraan läppäristä tai kännykästä. Vaikka Bluetoothin etu onkin enemmän helppoudessa kuin äänenlaadussa, on soundikin järkevä aptX:n ansiosta, sillä se muuttaa pakatun äänen CD-laatua muistuttavaksi.

”Akustisempi” jakosuodin

Ehtana aktiivikaiuttimena Xeo 20:ssa on vahvistin joka elementille: 65 wattia sekä bassolle että diskantille. Edeltäjäänsä verrattuna Dynaudio on lisännyt hevosvoimia signaalinkäsittelyyn, ja jakosuodinta (tai pikemminkin sen toimintaa ohjaavia matemaattisia kaavoja) on yksinkertaistettu.

– Olemme tehneet jakosuotimen, joka yhdessä elementtien kanssa muistuttaa enemmän perinteistä suodatinta, kertoo Stephen Entwistle, Dynaudion akustiikkainsinööri.

Dynaudio Xeo 20 black model 49082
Xeo 20:ssa on Bluetooth, joten musiikkia voi striimata kännykästä. Äänenlaatu ei ole CD-tasoa, mutta riittävä. Kuva: Dynaudio

Dynaudio Xeo 20:n ääni

Aikojen saatossa olemme tottuneet siihen, että pienestä DSP-ohjauksella varustetuista aktiivikaiuttimista lähtee yllättävän vakaa ja vahva basso, eikä Xeo 20 ole poikkeus. Pieni viisituumainen basso/keskirekisterielementti tarjoilee Jonas Hellborgin ja Ginger Bakerin Time Be Time -kappaleen niin vakaalla otteella, että vielä pari vuotta sitten vain lattiakaiutin olisi pystynyt moiseen. Ääntä lähtee kovallakin volyymilla, mutta ei rajattoman korkealle, siitä pitävät huolen vahvistimen tehot ja bassoelementin iskut.

Vivahteita riittää hyvin joskaan ei ennätyksellisesti. Hamiltonin läheiseltä tuntuva laulu Right Hand Manissa soi puhtaasti mutta, mutta kolmea laulajaa ei tahdo erottaa. Diskantti on tarkka ja kirkas, mutta ei yhtä painoton kuin kunnon nauhadiskanteilla – mutta kummallakin tyypillä on toki etunsa.

Tilantuntu tuntuu realistiselta ja Banditen Galoppin (Telarc Straussfest) ja Fishing Junks at Sunsetin (The Concerts in China) esiintymissalit melkein näkee. Viimeinen tyrkkäys jää tosin puuttumaan, katto ei ole yhtä korkealla eikä takaseinä yhtä etäällä kuin kaksi kertaa kalliimmilla Focus 20 XD -kaiuttimille.

Mukavata, mukavata

Yleisvaikutelma Dynaudio Xeo 20 on lämmin, miellyttävä, helppo kuunneltava ja Bluetoothin ansiosta myös helppo käyttää. Monet tykkäävät nostaa jalat sohvalle ja striimata musiikkia kännykästään. Jos pienimmätkin vivahteet haluaa kuulla, on kuitenkin optiseen sisääntuloon iskettävä kiinni CD- tai verkkosoitin. Olisi rahanhukkaa hankkia ulkoinen DAC ja laittaa se analogiseen sisääntuloon kiinni, sillä sisääntulon jälkeen signaali muuttuu takaisin digitaaliseksi.

Ensimmäisillä Xeo-kaiuttimilla ei ollut oikeastaan kilpailijoita. Nyt niitä on useita, joista useimmat ovat, kiinnostavaa kyllä, niin ikään tanskalaisia. DALI Callisto 2C:ssä on enemmän vahvistintehoja ja parempi integraatio suoratoistopalvelujen kanssa, mutta hinnaltaan se asettuu Xeo 20:n ja Focus 20 XD:n välimaastoon. B&O on tehnyt aktiivikaiuttimia yhtä kauan kuin Dynaudiokin – tosin BeoLab 18 maksaa tuplasti enemmän.

Johtopäätökset

Dynaudio Xeo 20 ei edusta vallankumousta, vaan tervettä ja hyvää kehitystä. Passiivikaiuttimiin vertaaminen ei olisi mielekästä. Olisi vähintäänkin hankalaa löytää äänentasoltaan samantasoinen malli, kun puolet hinnasta menee integroituun vahvistimeen, digitaaliseen sisääntuloon ja Bluetooth-striimaukseen. Xeo 20 soi dynaamisesti ja puhtaasti, ja digitekniikan ja liitäntöjen (etenkin Bluetoothin) parantelujen myötä se tarjoaa paljon vastinetta rahoille.

Karakter
Dynaudio Xeo 20

Ääni & Kuva kiteyttää

Dynaaminen soundi. Erinomainen bassontoisto kaiuttimen koon huomioiden. Vihdoin Bluetooth. Rajatusti tehoja. Toteutus on hieno muttei ylellinen. Ei suoratoistopalveluita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top