annonse
annonse

Helmikuu 2018
Dynaudio Focus 20 XD

Testissä: Dynaudio Focus 20 XD

Digillä maaliin

Dynaudio uskoo, että elektroniikan lisääminen kaiuttimiin on tie menestykseen highend-malleissakin. Ja näyttää olevan oikeassa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kaiuttimeen kokoon suhteutettuna odotettua isompi ääni. Vakaa ja neutraali äänentoisto. Täydellinen ja laadukas pakkaus – riittää, että lisää äänilähteen.
Vain yksi digitaalinen ja yksi analoginen sisääntulo. Langaton ratkaisu maksaa lisää ja vaatii ylimääräisen boksin sekä johdon.
annonse

Tanskalainen Dynaudio on yksi niistä valmistajista, jotka ottaneet digitalisaation tosissaan. Skanderborgissa rakennetaan yhä passiivikaiuttimia, mutta valmistaja uskoo, että tulevaisuus on aktiivinen ja digitaalisesti ohjattava.

Dynaudio Focus 20 XD on Focus XD -aktiivikaiutinsarjan uusin tulokas. Se on Focus 200 XD -mallin jälkeläinen tai oikeastaan sen päivitetty versio. Vaikka ulkonäössä onkin eroja, ovat mallit rautansa puolesta identtiset. Pinnalliset erot näkyvät tyylikkäässä korkeakiiltoisessa lakkaviimeistelyssä ja laadussa, jota tämänhintaiselta kaiuttimelta sopii odottaakin.

20 XD on kompakti 2-tiejalustakaiutin, josta löytyy 6,5-tuumainen basso/keskirekisterielementti magnesium-polymeerikalvolla sekä 28 mm:n kalottidiskantti. Jälkimmäinen on lähes itsestäänselvyys, kun puhutaan Dynaudiosta. Diskantin uusin versio on Dynaudion muiden diskanttien tapaan etäistä sukua yrityksen ensimmäiselle diskantille, D-28:lle.

Dynaudio Focus 20 XD -kaiutinta saa monessa värissä.

 

Koska 20 XD on aktiivikaiutin, on kaiuttimen takaosassa tavallista vilkkaampaa. Sieltä löytyy sekä digitaalinen että analoginen sisääntulo sekä digitaalinen ulostulo, jolla kaksi kaiutinta yhdistetään keskenään. Ohjauspyörällä säädetään bassoa kaiuttimen sijainnin mukaan riippuen siitä, onko kaiutin nurkassa vai vapaasti sijoitettu. Myös diskanttia voi säätää 1 dB:stä alaspäin. Lisäksi takapuolella on napit Dynaudio Connect -boksille, joka lisää sisääntulojen määrää optisella, USB:llä ja wifi Bluetoothilla. Laatikko on hankittava erikseen, jos langaton ratkaisu on tarpeen, mutta kaiuttimet toimivat hyvin ilmankin. Me testasimme johdollista ratkaisua suoraan kaiuttimiin liitettynä.

15-litraisen kaapin sisälle on jemmattu kaksi 150-wattista vahvistinta, eli bassolle ja diskantille kullekin omansa. Myös digitaalinen elektroniikka löytyy luonnollisesti samasta paikasta. Focus 20 XD:n signaalinkäsittely tehdään digitaalisesti, eikä erillistä digitaalista muunninta tarvita.

Suurin ero Focus 20 XD ja Focus 200 XD on laiteohjelmistossa eli ohjelmistoa, joka ohjaa sisäänrakennettua digitaalista signaalinkäsittelyä, DSP:tä. DSP vastaa kaiuttimen vaihe- ja taajuusvastetta. Jakosuodinkin on ohjelmoitu DSP:hen. Itse asiassa alkuperäisen Focus XD -sarjan kaiuttimen omistaja voi ladata ilmaisen päivityksen sisäänrakennettulle DSP:lle, joka tarjoaa saman suorituskyvyn kuin uudet mallit.

Dynaudio Focus 20 XD:n äänenlaatu

Jalustakaiuttimet kyykkäävät lattiakaiuttimiin verrattuna yleensä syväbasson kohdalla. Hyvällä DSP-ohjelmoinnilla puutetta voi kuitenkin korjata, ja Focus 20 XD:ssä on matalilla taajuuksilla painoa ja täyteläisyyttä, josta samankokoinen passiivikaiutin voisi vain haaveilla.

Focus 20 XD selviää kunnialla bassokuvioista huolimatta siitä, onko kyseessä Phillip Glassin Koyaanisqatsi-teoksen kuoro, Chris Jonesin No Sanctuary Here -kappaleen funkkaavat rytmit tai Telarcin versio Johann Straussin Banditen Galopp -teoksen jylhä orkesterimusiikki. Itse asiassa kaiuttimen sijoittelun mukaan säädettyä bassoa on syytä joissakin tapauksissa vaimentaa. Nämä kaiuttimet eivät missään tapauksessa tarvitse ympäröivän huoneen apua puskeakseen matalimpia ääniä. Jos sijoitus seinän lähelle tai nurkkaan on tarpeen, on säätäminen kuitenkin helppoa. Basso ei ole vain voimakas, vaan myös tarkka ja nopea.

Dynaudio Focus 20 XD on tyylikäs ja hillitty highend-kaiutin.

 

Spektrin toisessa päässä loistaa erotteleva ja neutraalinsävyinen diskantti. Symbaalit kuulostavat siltä kuin pitääkin ja viulun ylä-äänet soivat luonnollisen kuuloisesti. 28-millinen diskantti ei kuitenkaan ole yhtä ilmava ja painoton kuin parhaat nauhadiskantit tai Bowers &Wilkinsin 702 S2 -kaiuttimen vapaasti kiinnitetty hiilikuitudiskantti. Luetaanko tämä haitaksi vai merkiksi siitä, että diskantti ei liioittele on makuasia. Focus 20 XD ei soi synkästi vaan neutraalisti ja tasapainoisesti.

Keskirekisteri on tärkeä, mutta voi olla hankala 2-tiekaiuttimelle. Laulu ja monet soittimet sijoittuvat näille taajuuksille, samoin kuin raskaiden bassoelementtien ja pienen ja kevyen diskanttielementin jakotaajuus. Dynaudio selviytyy hankalasta paikasta virheettömästi. Elementit toimivat saumattomasti yhteen. Focus 20 XD toistaa laulun upeasti. Esimerkiksi Hamiltonin Right Hand Man -kappaleessa on helppo erotella kolmen miehen äänet toisistaan, mikä on aika vaikea pala monelle kaiuttimelle.

Tilavaikutelma on diskantin tapaan kyvykäs olematta ylpeä. Hyvää klassisen musiikin tallennetta kuunnellessa on helppo kuvitella huoneen jatkuvan pitkälle ja laajalle kaiuttimien taakse, mutta Focus 20 XD:tä kuunnellessa musiikki tulee lähelle ja tuntuu intensiiviseltä.

Reilun viiden tuhannen euron hinnalla voi odottaa paljon kilpailukykyisiä kilpailijoita. Jottei tulisi verranneeksi omenoita päärynöihin, on hyvä muistaa, että tähän pakettiin kuuluu 4 x 150 watin vahvistinta, digitaalinen jakosuodin DSP-korjauksella ja highend-tason DAC-muunnin.

Niinpä kilpailijoiden määrää on saatu kutistettua. Itse asiassa mieleen tulee vain yhtä hämmästyttävä Devialet Gold Phantom, jonka tuhat wattia ja subwoofer-syvyinen basso tekevät siitä vahvan vastuksen. Tämän kisan voittaja on puhdas makuasia. On kuitenkin vaikea löytää yhtä laadukas ja tehokas passiivikaiutin, kun pitää varata budjetista tilaa myös vahvistimelle.

Kaiuttimeen kytketään digitaalinen tai analoginen äänilähde ja aletaan soittaa. Molemmille löytyy vain yksi liitäntäpaikka, joten jos soittimia löytyisi useampia tai haluaisi kaiuttimiin kiinni pelikonsolin, television tai tietokoneen, pitää lyödä lisää rahaa tiskiin.

Dynaudio Focus 20 XD pitää kääntää ympäri nähdäkseen, että kyseessä on aktiivikaiutin.

 

Johtopäätökset

Focus 20 XD on laadukas kaiutin, jota Dynaudio tulee varmastikin myymään hyvin. Kyseessä ei ole mikään vallankumous, vaan päivitys jo valmiiksi erinomaiseen rakenteeseen. Hinta voi vaikuttaa kovalta, mutta vahvistimiakin on kaksi kanavaa kohden, joten erittäin hyvänkuuloiseen musiikkiin ja tyylikkääseen ja laadukkaaseen stereosoittoon tarvitaan pelkkä äänilähde. Jäimme kaipaamaan vain muutamia lisäsisääntuloja ja langattomuutta kaiuttimelta itseltään.

Faktat & Rating:
 • Hinta: 5 800 €

  Tyyppi: 2-tie, bassorefleksi

  Elementit: 6,5-tuumainen basso, 28 mm:n diskantti

  Taajuusalue: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)

  Vahvistimet: 2 x 150 W molemmissa kaiuttimissa

  Jakosuodin: 4 200 Hz, DSP-pohjainen

  Liitännät: Analoginen (RCA), digitaalinen sisään (RCA), digitaalinen ulos (RCA)

  Resoluutio: 24 bittiä/192 kHz

  Sijoittelu: Vapaasti/seinälle/nurkkaan, diskantti (+1/0/-1 dB)

  Mitat: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm

  Paino: 8,7 kg

  Väri: Korkeakiiltoinen musta, mattavalkoinen, korkeakiiltoinen ruusupuu, korkeakiiltoinen pähkinäpuu, korkeakiiltoinen harmaa tammi

  Verkkosivusto: dynaudio.com

  Manufacturer:
  Dynaudio
  Import:
  Dynaudio

  Uusimmat testit:

  Pieni kaiutin, iso jytke

  Melko pienestä koostaan huolimatta JBL Boombox vakuuttaa isolla soundillaan ja bassollaan.

  Näyttää ja kuulostaa kanuunalta mutta ei ole kanuuna

  Monsterin mankka näyttää rajulta mutta kuulostaa yllättävän miellyttävältä.

  Isompi ei aina ole parempi

  Jotkut asiat vain näyttävät liian hyviltä ollakseen totta.

  Näyttävä vaan ei järin tehokas

  Bileisiin sopivasta ulkonäöstään huolimatta Sony XB60 ei tempaa mukaansa kuten kilpailijansa.

  Monipuolinen kovis

  Ulkoa panssarivaunua muistuttava Braven XXL on sisältä yllättävän musikaalinen.

  Muu maa liian kaukana, oma maa mansikka

  Aiwa Exos-9:n äänenlaadussa ei ole valittamista, mutta boomboxina laite ei oikein toimi.

  Ghettoblasterit ovat täällä taas

  Modernit versiot 80-luvun boomboxeista ovat linjakkaita mutta edelleen yhtä kovaäänisiä kuin rakkaan lapsen monet nimet antavat ymmärtää.

  Hyvänkuuloinen kaiutinpari

  Riva Festival tekee vaikutuksen volyymillään ja bassontoistollaan sekä musiikkilähteiden valikoimallaan. Riva Arena taas sopii keittiön viihdyttäjäksi.

  Langatonta ja kestävää lomahuvia

  Aikoipa sitten suunnata mäkeen tai rannalle, on akkukäyttöinen ja ulkoilmaa kestävä pikkukaiutin oiva matkakumppani.

  Käsikranaatti kemuihin

  Wonderboom on näppärä kaveri rantabileisiin, suihkuun ja allasjuhliin.

  Kestävä ja kelluva

  Barricade XL on ehta bilekaiutin – joka kelluu vedessä!

  Tasapaino hakusessa

  Äänenlaadun saaminen kohdilleen on haastavaa työtä, ja valitettavasti Philipsin kaiuttimessa heikkoudet vievät huomion hyviltä puolilta.

  Shure SRH940
  Testissä
  Työkalu studioon

  Shuren referenssikuulokkeet sopivat myös ammattilaisten studiokäyttöön.

  Audio-Technica ATH-AD900X
  Testissä
  Kaikin puolin ilmava

  Audio-Tehnica vakuuttaa ilmavuudellaan niin fysiikan kuin äänen puolesta.

  AKG K550 MKIII
  Testissä
  Yllättävän tarkka

  AKG:n suuret ja tyylikkäät kuulokkeet kaivavat musiikista uusia yksityiskohtia.

  Sony MDR-1AM2
  Testissä
  Höyhenenkevyttä mukavuutta

  Pyöreä ja miellyttävä ääni sopii rentouttavaan nautiskeluun etenkin kännykästä kuunneltuna.

  Meze Audio 99 Classics
  Testissä
  Iso hurmuri

  Mezen puukuulokkeet tarjoavat lämmintä soundia.

  Grado Prestige SR325e
  Testissä
  Nostalgiamatka ensimmäisessä luokassa

  Grados Prestige -kuulokkeet tarjoavat upeaa äänenlaatua matkalla tyylikkäisiin Mad Men -tunnelmiin.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  Ääni & Kuva

  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts