annonse
annonse

Testissä: Dynaudio Focus 20 XD

Digillä maaliin

Helmikuu 2018
Dynaudio Focus 20 XD
Helmikuu 2018
Dynaudio Focus 20 XD

Dynaudio uskoo, että elektroniikan lisääminen kaiuttimiin on tie menestykseen highend-malleissakin. Ja näyttää olevan oikeassa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kaiuttimeen kokoon suhteutettuna odotettua isompi ääni. Vakaa ja neutraali äänentoisto. Täydellinen ja laadukas pakkaus – riittää, että lisää äänilähteen.
Vain yksi digitaalinen ja yksi analoginen sisääntulo. Langaton ratkaisu maksaa lisää ja vaatii ylimääräisen boksin sekä johdon.

Tanskalainen Dynaudio on yksi niistä valmistajista, jotka ottaneet digitalisaation tosissaan. Skanderborgissa rakennetaan yhä passiivikaiuttimia, mutta valmistaja uskoo, että tulevaisuus on aktiivinen ja digitaalisesti ohjattava.

Dynaudio Focus 20 XD on Focus XD -aktiivikaiutinsarjan uusin tulokas. Se on Focus 200 XD -mallin jälkeläinen tai oikeastaan sen päivitetty versio. Vaikka ulkonäössä onkin eroja, ovat mallit rautansa puolesta identtiset. Pinnalliset erot näkyvät tyylikkäässä korkeakiiltoisessa lakkaviimeistelyssä ja laadussa, jota tämänhintaiselta kaiuttimelta sopii odottaakin.

20 XD on kompakti 2-tiejalustakaiutin, josta löytyy 6,5-tuumainen basso/keskirekisterielementti magnesium-polymeerikalvolla sekä 28 mm:n kalottidiskantti. Jälkimmäinen on lähes itsestäänselvyys, kun puhutaan Dynaudiosta. Diskantin uusin versio on Dynaudion muiden diskanttien tapaan etäistä sukua yrityksen ensimmäiselle diskantille, D-28:lle.

Dynaudio Focus 20 XD -kaiutinta saa monessa värissä.

 

Koska 20 XD on aktiivikaiutin, on kaiuttimen takaosassa tavallista vilkkaampaa. Sieltä löytyy sekä digitaalinen että analoginen sisääntulo sekä digitaalinen ulostulo, jolla kaksi kaiutinta yhdistetään keskenään. Ohjauspyörällä säädetään bassoa kaiuttimen sijainnin mukaan riippuen siitä, onko kaiutin nurkassa vai vapaasti sijoitettu. Myös diskanttia voi säätää 1 dB:stä alaspäin. Lisäksi takapuolella on napit Dynaudio Connect -boksille, joka lisää sisääntulojen määrää optisella, USB:llä ja wifi Bluetoothilla. Laatikko on hankittava erikseen, jos langaton ratkaisu on tarpeen, mutta kaiuttimet toimivat hyvin ilmankin. Me testasimme johdollista ratkaisua suoraan kaiuttimiin liitettynä.

15-litraisen kaapin sisälle on jemmattu kaksi 150-wattista vahvistinta, eli bassolle ja diskantille kullekin omansa. Myös digitaalinen elektroniikka löytyy luonnollisesti samasta paikasta. Focus 20 XD:n signaalinkäsittely tehdään digitaalisesti, eikä erillistä digitaalista muunninta tarvita.

Suurin ero Focus 20 XD ja Focus 200 XD on laiteohjelmistossa eli ohjelmistoa, joka ohjaa sisäänrakennettua digitaalista signaalinkäsittelyä, DSP:tä. DSP vastaa kaiuttimen vaihe- ja taajuusvastetta. Jakosuodinkin on ohjelmoitu DSP:hen. Itse asiassa alkuperäisen Focus XD -sarjan kaiuttimen omistaja voi ladata ilmaisen päivityksen sisäänrakennettulle DSP:lle, joka tarjoaa saman suorituskyvyn kuin uudet mallit.

Dynaudio Focus 20 XD:n äänenlaatu

Jalustakaiuttimet kyykkäävät lattiakaiuttimiin verrattuna yleensä syväbasson kohdalla. Hyvällä DSP-ohjelmoinnilla puutetta voi kuitenkin korjata, ja Focus 20 XD:ssä on matalilla taajuuksilla painoa ja täyteläisyyttä, josta samankokoinen passiivikaiutin voisi vain haaveilla.

Focus 20 XD selviää kunnialla bassokuvioista huolimatta siitä, onko kyseessä Phillip Glassin Koyaanisqatsi-teoksen kuoro, Chris Jonesin No Sanctuary Here -kappaleen funkkaavat rytmit tai Telarcin versio Johann Straussin Banditen Galopp -teoksen jylhä orkesterimusiikki. Itse asiassa kaiuttimen sijoittelun mukaan säädettyä bassoa on syytä joissakin tapauksissa vaimentaa. Nämä kaiuttimet eivät missään tapauksessa tarvitse ympäröivän huoneen apua puskeakseen matalimpia ääniä. Jos sijoitus seinän lähelle tai nurkkaan on tarpeen, on säätäminen kuitenkin helppoa. Basso ei ole vain voimakas, vaan myös tarkka ja nopea.

Dynaudio Focus 20 XD on tyylikäs ja hillitty highend-kaiutin.

Hinta: 5 800 €

Tyyppi: 2-tie, bassorefleksi

Elementit: 6,5-tuumainen basso, 28 mm:n diskantti

Taajuusalue: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)

Vahvistimet: 2 x 150 W molemmissa kaiuttimissa

Jakosuodin: 4 200 Hz, DSP-pohjainen

Liitännät: Analoginen (RCA), digitaalinen sisään (RCA), digitaalinen ulos (RCA)

Resoluutio: 24 bittiä/192 kHz

Sijoittelu: Vapaasti/seinälle/nurkkaan, diskantti (+1/0/-1 dB)

Mitat: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm

Paino: 8,7 kg

Väri: Korkeakiiltoinen musta, mattavalkoinen, korkeakiiltoinen ruusupuu, korkeakiiltoinen pähkinäpuu, korkeakiiltoinen harmaa tammi

Verkkosivusto: dynaudio.com