Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: DeLonghi Rivelia

Yksinkertaisuudella pääsee pitkälle

Pieni ja edullinen DeLonghi Rivelia ei yritä liikaa varustelutasonsa puolesta – mutta siinä on yksi ominaisuus, joka erottaa sen muista pienistä espressokoneista.

Julkaistu 07.12.2023 - 12:52
DeLonghi Rivelia
Lasse Torp Hansen

DeLonghi Rivelia on italialaismerkin uusin kahvikone. Se on pieni ja edullinen täysautomaattinen espressokone, joka tekee kahvipapujen vaihtamisesta helppoa. Yleensähän papujen vaihtaminen toiseen laatuun on melko työlästä.

Rivelia kilpailee kovassa seurassa, sillä kalleimmat espressokoneet maksavat huimasti enemmän – Rivelia maksaa vain neljäsosan siitä, mitä kalleimmat mallit. Onneksi pikkukone ei yritäkään kisata kalliimpien mallien kanssa tarjoamalla esimeriksi älyominaisuuksia, vaan Rivelia luottaa yksinkertaisiin ratkaisuihin, joilla hintaa on saatu alas.

Testasimme konetta kaksilla erityyppisillä kahvipavuilla. Toinen papulaatu on markettitavaraa ja toinen erikoismyymälän hifimpää laatua. Lähikaupasta hankittu luomulaatuinen Mezcla de Cafe (750 g) maksaa noin 15 euroa, kun taas Coffee Collective -paahtimon anaerobisesti fermentoitu, yhdeltä etiopialaistilalta kerätty kahvipapu (200 g) maksaa noin 20 euroa.

Mainos
Rivelia1 Rivelia2
<
>
Pikkupussi oli kalliimpi kuin isompi! Kuva: Lasse Torp Hansen

Vain tarpeelliset varusteet

DeLonghi ei ole törsännyt kalliiseen varusteluun Rivelian kohdalla. Koneessa on yksi mylly, eikä laitteelle ole sovellusta. Kupinlämmitintäkään ei ole. Sen sijaan keittolämpötilaa voi säätää, samoin kuin kahvireseptejä. Koneeseen saa luotua eri käyttäjäprofiileja. DeLonghin Bean Adapt -toiminto auttaa säätämään koneen omille kahvipavuille sopivaksi.

Koneen design on tylsähkö, mutta Rivelia ei vie kapselikonetta enemmän tilaa tasolta. Niinpä kone on helppo mahduttaa useampaan keittiöön kuin yleensä suuret espressokoneet. Myös äänitaso on kohtuullinen.

Enimmäisannos papuja on noin 16 grammaa per kuppi, ja kone tekee cappucinon 1 minuutissa 42 sekunnissa. Rivelian käynnistyminen eli kuumennus ja suuttimen huuhtelu vievät 37 sekuntia.

Nopeus on siis juuri sitä tasoa, mitä tämän hintaluokan koneelta odottaisikin. Ei supernopeaa mutta ei ihan hidastakaan. Kompakti koko on ehdottomasti Rivelian vahvuus, samoin kuin sen papusäiliö.

Anmeldelse af Delonghi Rivelia
Vaikka sovellusta ei olekaan, onnistuu kahvijuomien räätälöinti silti. Kuva: Lasse Torp Hansen

Papujen vaihto

Suurin osa kahvikoneista on sellaisia, että kun pavut on säiliöön kerran laitettu, ei niitä saa sieltä enää pois. Harmillista, mikäli käykin ilmi, että uusi kahvi onkin pahaa!

Rivelia sen sijaan on varustettu kahdella säiliöllä, joita voi vaihdella. Tekniikka toimii siten, että papusäiliön pohja lukitaan, jonka jälkeen säiliö nostetaan koneesta. Esimerkiksi kalliimmassa Sage The Oracle Touchissa on samanlainen ratkaisu.

Kun säiliön irrottaa, jää myllyn suuaukolle aina jonkin verran papuja – noin 12 grammaa. Ne voi joko jauhaa pois heitettäväksi tai uuttaa halutunlaiseksi juomaksi. Näyttö opastaa selkeästi, kuinka säiliön vaihtamisessa edetään, joten operaatio sujuu vaivattomasti.

Koska myllyjä on vain yksi, sekoittuvat pavut väkisinkin. Ja vaikka voisi tuntua hyvältä idealta säilyttää kahveja säiliöissä, niin ne eivät ole ilmatiiviitä. Se ei ole ongelma, ellei papuja jätä säiliöön viikkokausiksi – silloin ne kyllä härskiintyvät. Jos käyttää harvakseltaan vaikkapa kofeiinittomia papuja, kannattaa ne mieluummin laittaa pakkaseen tai ilmatiiviiseen rasiaan, jolloin niiden maku säilyy paljon paremmin.

Kaiken kaikkiaan papujen vaihtaminen säiliötä vaihtamalla on niin käytännöllinen ratkaisu, että sen toivoisi yleistyvän muissakin koneissa.

Rivelia4 Rivelia5
<
>
Jos papuja tarvitsee säilöä pidemmän aikaa, kannattaa hankkia vakuumirasia. Kuva: Lasse Torp Hansen

Käyttö

Rivelia on tyypillinen DeLonghin kone, joten jos merkki on tuttu, on Riveliakin tuttu. Pääosin tämä tarkoittaa hyvää. Maitokannu on helppo puhdistaa, vesisäiliö on hyvän kokoinen pienelle koneelle ja kosketusnäytössä on selkeät valikot. Itse asiassa kone on helppokäyttöisempi kuin muutaman vuoden ikäinen huippumalli Maestosa. Näytön värit ovat paremmat ja se tottelee nopeammin, mutta se on melko pieni, mikä voi aikaisina aamuina johtaa inhimillisiin virheisiin… Ohjelmisto on todella yksinkertainen, mikä johtuu osaksi siitä, ettei koneessa ole yhtä paljon räätälöitäviä asetuksia kuin kalliimmissa malleissa.

DeLonghi tosiaan haluaa helpottaa ihmisten elämää, ja Riveliassa onkin rutiinitoiminto, joka ehdottaa vuorokaudenaikaan sopivinta kahvia. Kone jakaa päivän aamuun, päivään ja iltaan ja muistaa, minkä tyyppistä kahvia käyttäjä yleensä kunakin aikana juo. Jos juo satunnaisesti aivan mitä sattuu, ovat ehdotukset varsin satunnaisen tuntuisia. Jos taas ottaa uskollisesti cappucinon aamulla, americanon iltapäivällä ja espresson illalla, voi rutiinitoiminnolla säästää aikaa. Ei tosin paljoa. Minusta toiminto kannattaa vain ottaa pois päältä, mikä onneksi onnistuu helposti.

anmeldelse delonghi rivelia
Ulkonäöltään kone ei herätä juuri tunteita, mutta se tekee, mitä pitää. Kuva: Lasse Torp Hansen)

Odotuksen mukaista kahvia

Rivelia tekee hyvää espressoa, joka ei uhkaa markkinoiden parhaita koneita mutta ei myöskään tunnu tyytymiseltä. Markettipavut tuottivat pettymyksen, mutta se ei ollut koneen vika. Niinpä Rivelian tehtäväksi jäi häivyttää papujen kitkeryyttä ja luoda edes cappucinoon uppoavaa espressoa. Siinä kone onnistuikin. Vähän lisää vettä ja lämpötilan säätö mediumille, ja kahvista tuli siedettävää. Jauhatus oli asetettu tasolle 3, ja automaattikone teki yhdenmukaisesti samanlaista jauhetta joka kerta. 16 gramman enimmäispapumäärä maistui parhaimmalta, kun sen uutti noin 65 grammaksi espressoa.

Kalliimmissa pavuissa on kiinnostavampi maku. Lämpötila piti nostaa korkeaksi, mutta sama 65 gramman espresso sopi tähänkin. Lopputuloksena oli espresso, jossa ei ollut lainkaan kitkeryyttä tai ikävää jälkimakua. Hapokkuus pääsi esiin olematta kuitenkaan päällekäyvää. Puhdas ja selkeä hedelmäisyys sai rinnalleen sopivasti hapokkuutta ja makeutta. Fermentoinnin vaikutus jäi melko huomaamattomaksi.

Rivelian tekemän espresson laatu vastaa koneen hintaluokkaa. Laitteesta puuttuvat hifeimmät nippelisäädöt, mutta kaikki tarvittavat asetukset löytyvät kyllä. Myllyä säädetään manuaalisesti koneen päältä ja lämpötilaa näytöltä. Kahvireseptejä voi säätää vaihtamalla veden ja kahvin määrää, ja nehän ovatkin tärkeimmät. Jos on epävarma oikeista säädöistä, voi käyttää Bean Adapt -toimintoa. Se opastaa kahvin maun ja ulkonäön valintaan ja säätää asetuksia, kunnes käyttäjä on tyytyväinen. Kiva toiminto, jonka avulla on helppo kokeilla uusia kahvipapuja.

Rivelia7 Rivelia8
<
>
Koneella kahviin syntyy hieno crema, eikä cappucinon maitovaahdossa säästellä. Kuva: Lasse Torp Hansen

Maito

Maitokannu on samanlainen kuin DeLonghi Eletta Explore -mallissa, ja kannu on laadukas vaikkakaan ei sentään barista-tasoa. Kuuma maito on ylellisyys, jonka Rivelia valmistaa kuohkeaksi vaahdoksi cappucinoa varten. Kone suoriutuu hyvin myös kasvipohjaisten maitojen vaahdottamisesta. Kuten täysautomaattisilla espressokoneilla usein, on Riveliallakin vaikeuksia tehdä maidosta tarpeeksi paksua lattea varten.

Maitosäiliö on helppo irrottaa ja laittaa astianpesukoneeseen. Kantta ei saa kannuun kiinni, joten onnistun aamukömpelyydessäni läikyttämään maitoa pitkin jääkaappia. Vanhassa DeLonghin kapselikahvikoneessani on paikoilleen loksahtava kansi, enkä pysty millään ymmärtämään, miksi tästä yksinkertaisesta ja näppärästä ratkaisusta on luovuttu.

Test Delonghi Rivelia
Kuva: DeLonghi

 

Yhteenveto: DeLonghi Rivelia

DeLonghi Rivelian hinta-laatusuhde on oivallinen muttei ihmeellinen. Kahvikone on erittäin näppärän kokoinen, ja kosketusnäyttö tekee käytöstä kätevää. Vaihdettavat papusäiliöt toimivat hyvin, mutta vaihdon yhteydessä on aina joko hävitettävä pieni määrä papuja tai juoda vielä kupillinen sitä kahvia, josta haluaa vaihtaa toiseen. Vaihtomahdollisuus on silti kokonaisuudessaan erittäin iso plussa. Jos sovellusohjaus ei kiinnosta eikä keittiöön kaipaa isoa ja kallista kahvikonetta, on DeLonghi Rivelia mainio ostos.

Karakter
DeLonghi Rivelia
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kokonsa puolesta mahtuu helposti moneen paikkaan. Kahvipapujen välillä vaihtaminen on helppoa. Kosketusnäyttö on tyylikäs ja reagoi nopeasti. Espresson laatu vastaa hintaa. Ei erityistä vau-efektiä. Papusäiliön vaihdossa osa pavuista jää hävikkiin tai seuraavan kahvin ainesosiksi. Maitokannu läikkyy helposti. Kone ei keitä kannullista kahvia. Ei sovellusta, ei wifi-yhteyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top