Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS

Luksusluokan pelikuulokkeet

Bang & Olufsenin tyylikkäistä pelikuulokkeista on vihdoin tehty PC:lle ja PlayStationille sopiva versio.

Julkaistu 18.02.2022 - 08:00
Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS
John Hvidlykke

Pelaamisesta on tullut niin suuren yleisön toimintaa, että jopa perinteikkäät hifivalmistajat haluavat osansa kakusta. Olemmekin nähneet pelikuulokkeita muiden muassa JBL:n ja Audezen tapaisilta laatumerkeiltä.

Reilu vuosi sitten myös tanskalainen Bang & Olufsen lanseerasi ensimmäiset pelikuulokkeensa nimeltään Beoplay Portal. Monien yllätykseksi kuulokemalli oli yhteensopiva vain Xboxin kanssa, joten PC- ja PlaStation pelaajien enemmistö jäi nuolemaan näppejään.

2021 12 22 BANGOLUFSEN 02 PORTAL GREY 025
Vihdoin Beoplay Portalista on saatu versio myös PC- ja PS-pelaajille. Kuva: Bang & Olufsen

Mutta nyt asia on korjattu ja Beoplay Portalista on saatu uusi PC- ja PlayStation-yhteensopiva versio. Ja me saimme kuulokkeet testiin ennen niiden virallista lanseerausta!

Mainos

Ulkoisesti uusi ja viime vuoden Beoplay Portal eivät eroa toisistaan muutoin kuin langattomaan yhdistämiseen tarkoitetun USB-C-adapterin ja USB-A/USB-C-adapterin osalta.

Koska kyseessä on tyylistään – ja hinnakkuudestaan – tunnettu B&O, on kuulokkeiden design moitteetonta: lampaannahalla päällystetyt pehmusteet, alumiininen sanka ja hengittävä bambukangas eivät ole materiaaleja, jotka tulisivat joka päivä vastaan gaming-puolella. Muotoilun lisäksi ääneenkin on toki panostettu: siitä huolehtivat muiden muassa parempaa langatonta äänensiirtoa tarjoava aptX sekä kolmiulotteista ääntä luova Dolby Atmos for Headphones.

Xbox-malliin verrattuna kuulokkeiden sisusta on päivitetty. Akunkesto on lähes tuplaantunut, joten nyt langatonta peliaikaa on 19 tuntia 2,4 GHz:n adapterin kautta – tai 42 tuntia musiikin kuuntelua tai mobiilipelejä Bluetoothin kautta. Molemmissa tapauksissa vieläpä vastamelu päällä. Vastamelua ei itse asiassa saa pois päältä lainkaan, mutta sitä voi säätää. Säätövaihtoehdot kulkevat täydestä melunvaimennuksesta ympäristöääniin (Transparency Mode).

BeoplayPortal0007
Beoplay Portal näyttää ylelliseltä ja onkin sitä. Kuva: Bang & Olufsen

Beoplay Portal ei ole aivan puhdasverinen pelikuuloke, vaan sekoitus kuulokemikrofonia ja kuulokkeita. Bang & Olufsen itse kutsuu mallia langattomaksi gaming-kuulokkeeksi, mikä tahtoo sanoa, että mukavuus on kuin ”oikeissa” kuulokkeissa, ja pelin päätyttyä Portalia voi käyttää langattomina vastamelukuulokkeina. Uudessa versiossa mahdollisuudet siihen ovatkin teknisen parantelun myötä paremmat.

Parempi vastamelu

Beoplay Portalin ensimmäisessä versiossa vastamelu oli aika tuuliherkkää, joten kuulokkeiden käyttö ulkona tuulisella säällä oli hankalaa. B&O on nyt ratkaissut ongelman, joten Portal sopii käytettäväksi myös työmatkoilla ja kävelyillä. Vastameluakin on parannettu niin, että sekä liikenteen häly ulkona että liikennevälineiden humina sisällä vaimentuivat tehokkaasti.

Kuten aiemminkin, ohjaus tapahtuu hipaisukytkimien avulla: osin kuulokekuppien metallikohdista ja osin kahdesta pannasta, jotka ovat kuppien takana. Niistä säädetään volyymia ja vastamelun aste sormea liu’uttamalla. Ja kuten aiemminkin, ohjaus on hienomotorinen haaste, jolta olisi voinut välttyä laittamalla kuulokkeisiin fyysiset napit.

Beoplay Portal 0057
Beoplay Portalissa ei ole varrellista mikrofonia, mutta puheesta saa silti erittäin hyvin selvää. Kuva: Bang & Olufsen

Beoplay Portal poikkeaa tosiaan useimmista pelikuulokkeista siinä, ettei mikrofoni ole varren päässä. Sen sijaan käytössä on ”virtuaalinen mikrofonivarsi”, eli mikrofonit on suunnattu niin, että ne nappaisivat puheen mahdollisimman hyvin.

Äänenlaatu

Beoplay Portal on vähintään yhtä paljon luksuskuulokemalli kuin pelikuulokemalli, ja sen huomaa myös äänestä, joka on lämmin ja miellyttävä. Basso on erottuva ja pyöreä, mutta ei hallitseva. Laulu toistuu puhtaasti ja ylä-äänet raikkaasti. Portalin äänenlaatua luonnehtii kuitenkin enemmän pyrkimys miellyttävään tunnelmaan kuin musiikin analyyttiseen tarkasteluun.

Yhteenveto: Beoplay Portal

Testatessamme Beoplay Portalin ensimmäistä versiota moitimme langattoman adapterin puutetta. Uudessa PC/Playstation-versiossa puute on paikattu, samoin kuin ensimmäistä versiota vaivannut tuuliherkkyys. Kokonaisuutena Beoplay Portal on parempi tuote kuin ennen, mutta hinta-laatusuhde on yhä hieman ylihinnoittelun puolella. Yhden Portalin hinnalla hankkisi helposti laadukkaan kuulokemikrofonin JA laadukkaat kuulokkeet.

BeoplayPortal0004
Beoplay Portal maksaa yhtä paljon kuin hyvät vastamelukuulokkeet ja hyvät pelikuulokkeet yhteensä. Usein näiden kahden käyttötarkoituksen erottaminen on muutenkin kannattavaa. Kuva: Bang & Olufsen

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Markkinoiden tyylikkäin ja huippumukava pelikuulokemalli, jossa nyt myös langaton adapteri, pidempi akunkesto ja tehokkaampi vastamelu. Hirvittävän kallis. Hipaisuohjaus on tyylikäs mutta käytön kannalta hankala ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top