Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

ZenBook on ylellistä minimalismia hienoimmillaan

Asus ZenBook 14 UMA425 on tyylikäs kannettava, joka sopii täydellisesti opiskeluun tai työhön myös tien päällä.

Julkaistu 23.09.2020 - 13:58
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3
John Hvidlykke

Asus ZenBook -malliston laitteet vierailevat säännöllisesti testihuoneessamme. Minimalistiset kannettavat saavat uuden version kalenterin tarkkuudella – mikä on hyvä, sillä usein kyseessä on äärimmäisen hyvä uutuus.

ZenBook 14 UM251IA asettuu hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan keskikategoriaan. Edeltäjänsä tapaan mikään siinä ei tunnu halvalta. Kuori ja kansi ovat sinisenharmaata kiillotettua alumiinia, ja näyttö vie suuren osan pinta-alasta (90 % Asuksen mukaan). Silti näytön ylle on jäänyt tilaa kameralle ja kahdelle mikrofonille.

ZenBook UM425 Product photo 1A Pine Grey 07 NumberPad 1536x864 1 989x556 1
Näytön saranat ovat koneen pohjassa, eli kannettavan takaosa nousee hiukan ilmaan, kun kannen avaa. Kuva: Asus

Ergonominen ja ilmava

Kuten monissa kannettavissa nykyään, myös tässä kannen avaaminen nostaa koneen takaosan hieman ilmaan, sillä saranat on kiinnitetty koneen pohjaan. Ratkaisun ansiosta tuuletus toimii tehokkaammin ja työasento on ergonomisempi.

Mainos

Näppäimistö on selkeästi ultrabookien parempaa laatua, ja työskentely sujuu sillä melko mukavasti koko päivän ajan. Näppäimistön valaistusta voi säätää kolmeportaisella asteikolla tai sammuttaa kokonaan napin painalluksella. Aika näppärää – ja säästää energiaakin.

Näppäimistö ja kosketuslevy

Numeronäppäimistölle ei ole tilaa näin pienessä koneessa, mutta Asus tarjoaa ammattiexcelöijille yllätyksen: kosketuslevyyn on kätketty numeronäppäimistö, joka tulee esiin painamalla oikeasta yläkulmasta. Yhtenäisen pinnan alla numerot hohtavat, ja pyyhkäisemällä saa esiin laskimen. Mikä vain korostaa sitä, miten kätevä kosketusnäyttö olisikaan ollut tässä kannettavassa.

ZenBook UM425 Product photo 1A Pine Grey 12 NumberPad scaled 1
Asus yllättää kosketuslevyllään, johon on kätketty numeronäppäimistö. Kuva: Asus

Zen-sarjalle tyypilliseen tapaan kaikki tarvittavat liitännät löytyvät – mutta ei yhtään enempää. Kaksi USB-C-porttia sekä vanhanmallinen USB 3 -portti ulkoiselle kovalevylle tai hiirelle. Myös USB-C-ulostulo ja HDMI löytyvät, jälkimmäinen mahtuu juuri ja juuri litteään kannettavaan. SD-kortinlukija on myös tarjolla, mutta verkkoportti ja kuulokeliitäntä loistavat poissaolollaan. Tosin niitä varten paketissa on USB-adapteri.

Näyttö on ”vain” Full HD eikä se tottele kosketusta. Korkeampi resoluutio ei 14-tuumaisessa erityisesti toisikaan mitään lisää. Kosketusominaisuus sen sijaan on erittäin kätevä esimerkiksi luennoilla tai junassa. Valitettavasti kosketusnäyttö on edelleen poikkeus kannettavien joukossa.

ZenBook UM425 Product photo 1A Pine Grey 05 NumberPad 1536x864 1 989x556 1
Asus ZenBook 14 on hintaansa paremman näköinen. Kuva: Asus

Benchmarkit

ZenBook 14 eroaa useimmista testaamistamme kannettavista siinä, että Intel Core -prosessorin sijaan se pyörii kilpailijan, AMD:n Ryzenillä. Testasimme jokin aika sitten toista Asuksen Ryzen-konetta, ja prosessori teki meihin vaikutuksen erinomaisella hinta-laatusuhteellaan.

Ryzen 7 4700 on 2 GHz:n prosessori kahdeksalla ytimellä ja kahdeksalla säikeellä. Se vastaa suurin piirtein Intelin keskisarjan Core i7 -mallia tai huippuluokan i5-prosessoria. Edellinen testaamamme ZenBook 14 käytti Intel Core i5:sta.

GeekBench 5 -testin tulos 5 318 pistettä (multicore) ja 1 107 pistettä (singlecore) ovat varsin hyvät. Tulos on vain kolmanneksen hitaampi kuin kolme kertaa kalliimmassa MSi GS66 Stealth -kannettavassa, kun puhutaan puhtaasta suoritustehosta. 3D-grafiikoiden kohdalla ero on isompi.

Toimisto-ohjelmistotesti PCMark 10 tuottaa 4 929 pistettä – rehti työjuhta jaksaa siis helposti pyörittää tavallisia ohjelmia ilman mitään vaikeuksia.

Yrityksille, ei pelaamiseen

3D-testi 3DMark antaa vaatimattomammat pisteet. TimeSpyn 968 pistettä ja Fire Striken 2 664 pistettä ovat ehkä kuudesosan tämänhetkisten pelikannettavien pisteistä. Toisaalta tämän vuoden ZenBook 14 on grafiikkapuolella puolet nopeampi kuin viime vuoden malli. Kyseessä ei totisesti ole mikään pelikone, mutta kyllä erä CS:GO-peliä sujui silti varsin hyvin!

Akkua koko päiväksi

Akunkestoksi luvataan ”jopa 22 h”. No sehän riippuu aivan käytöstä. PCMarkin intensiivisessä akkutestissä ZenBook 14 pärjäsi piirun alle 6 tuntia. Se on hieno tulos, melkein tuplasti viime vuoden malliin verrattuna.

ZenBook UM425 Product photo 1A Pine Grey 09 NumberPad 1536x864 1 989x556 1
Kuori on sinisenharmaata kiillotettua alumiinia, joka huutaa ”we mean business”! Kuva: Asus

Johtopäätökset

Asus ZenBook 14 UMA425 on tyylikös kannettava, joka sopii erinomaisesti opiskeluun tai työhön myös reissussa. Kone on erittäin pieni ja kevyt, ja akunkesto niin hyvä, että yleensä ei ole syytä ottaa laturia mukaan. Kone ei ole aivan halvin, mutta panostuksella saa kolhuja kestävän ja kevyen kannettavan, joka näyttää paljon kalliimmalta kuin onkaan. Kosketusnäyttö olisi ollut mainio viimeinen silaus kokonaisuuteen.

Karakter
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Litteä ja tyylikäs ultrabook näyttää kalliimmalta kuin onkaan. Nopeus on melkein tuplaantunut viime vuodesta. Kevyt ja näppärän kokoinen. Ultrakompaktista kuoresta ja kauniista viimeistelystä joutuu maksamaan. Ei kosketusnäyttöä. Alumiinipinnassa sormenjäljet näkyvät ikävästi.

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top