Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Arlo Ultra 2 Spotlight Camera

Supertarkkaa videovalvontaa

Arlon luksusvartiointikamerat pitävät kotia silmällä terävällä Ultra HD -resoluutiolla - ja se voi olla yllättävän kätevää.

Julkaistu 23.11.2022 - 14:35
Arlo Ultra 2 Spotlight Camera
John Hvidlykke

Mitä tulee kodin älykkäisiin turvalaitteisiin, on olemassa Arlo – ja sitten on kaikki muut. Alkujaan Netgearista erkautunut Arlo on ollut valvontakameramarkkinoilla pidempään kuin useimmat muut, ja sen valikoima on valtava.

Arlo Ultra 2 on kotikäyttöön tarkoitettujen kameroiden huippumalli – mikä näkyy myös hinnassa. Yhden Ultra 2 -kameran hinnalla saa useita tavallisia langattomia kameroita. Mutta tietenkään ne eivät ole teknisesti samalla tasolla.

Ulkoa Ultra 2 on kuten muutkin Arlon kamerat: pyöristetty, magneetilla tai ruuvikiinnityksellä asennettava pieni kamera, joka on saatavana mustana tai valkoisena. Kameroita on saatavana kahden, kolmen ja neljän paketeissa (750 euroa on kahden kameran setin hinta). Mukana tulee myös hubi – vaikka Ultra 2 toimii langattomasti, sitä ei kuitenkaan voi käyttää suoraan kotiverkossa.

Mainos
3 White Ultras with Basestation
Arlo Ultra 2 on saatavana mustana tai valkoisena. Kameroita on saatavana kahden, kolmen ja neljän paketeissa. Mukana tulee myös hubi. Kuva: Arlo

Hubin käyttäminen keskusyksikkönä voi vaikuttaa vähän vaivalloiselta (Arlolla on myös suoraan Wi-Fin kanssa käytettäviä malleja, kuten Arlo Essential Indoor Camera). Keskusyksikön etuna on kuitenkin se, että kameroilla on oma verkkonsa eivätkä ne siten ole riippuvaisia kodin reitittimen kantamasta. Hubiin voi syöttää Micro-SD-kortin, joka tallentaa kaikkien kameroiden videot. Hubi toimii kaikkien Arlon laitteiden kanssa – myös niiden, jotka toimivat suoralla Wi-Fi-yhteydellä.

Kohdevalo ja hälytin

Arlo Ultra 2 tallentaa videokuvaa 4K-resoluutiolla, myös pilkkopimeässä. Ulkona ja sisällä. Kameran ledvalo syttyy havaitessaan liikettä ja valaisee vieraan kirkkaan valkoisella valolla. Näin tulijoille ei jää epäselväksi, että heidät on huomattu – ja tallennettu videolle.

Arlo Ultra 2 ei pysty tallentamaan värillistä videota täydessä pimeydessä. Kun valo häviää, vaihtaa kamera automaattisesti mustavalkoiseen kuvaan. Mutta liikettä havaitessaanhan kamera napsauttaa oman valonheittimensä päälle, jolloin se taas kuvaa väreissä.

Kun kamera havaitsee liikettä, se lähettää viestin omistajalleen. Sisäänrakennetun kaiuttimen avulla voi haastatella epäilyttäviä tulijoita. Tai kertoa lähetille, mihin paketin voi jättää. Jos tulija on huolestuttava, voi poistumiskäskyä tehostaa laittamalla päälle kameran sireenin.

Ultra2 Lifestyle Total Security Mount Night A
Liikettä tunnistava valonheitin valaisee kutsumattomat vieraat ja viestii, että he ovat tallentuneet videolle. Kuva: Arlo

Kamera on IP65-luokiteltu, joten se sietää säänvaihteluja, mutta ei kuitenkaan puutarhaletkulla suihkuttelua. Ladattavan akun kestoksi kerrotaan tavallisella käytöllä noin puoli vuotta.

4K-resoluution ansiosta Arlo Ultra 2 tallentaa videota samalla resoluutiolla kuin nykypäivän televisiotkin. Idea ei niinkään ole siinä, että voisi poissa ollessaan katsella koiransa päiväunia Squid Gamen kuvanlaadulla, vaan siinä, että erittäin tarkka resoluutio mahdollistaa jopa 12-kertaisen digitaalisen zoomin kuvan (hirveästi) pikselöitymättä. Arlon sovelluksesta valitaan kullekin kameralle, haluaako niiden kuvaavan koko ruudun alalalta vai zoomavaan ja seuraavan liikkuvaa kohdetta.

Kameroiden asennus sujuu melko vaivattomasti Arlon sovelluksen avulla. Kun hubi on yhdistetty verkkoon, jokainen kamera yhdistetään siihen erikseen ja annetaan niille sijainti. Sovelluksella saa myös säädettyä kuvakulmia ja rajattua kuvasta alueet, joita valvotaan.

VMC5040 Ultra 2 45Left Transparent
Arlo Ultra 2 muistuttaa ulkoisesti muita valvontakameroita, mutta poikkeaa joukosta 4K-resoluutiollaan. Kuva: Arlo

Erottaa ihmisen ja eläimen

Kamera tunnistaa ihmisiä, eläimiä ja ajoneuvoja. Järjestelmän joka kameralle voi asettaa erikseen, miten reagoida näihin kohteisiin tai muuhun liikkeisiin, vai reagoidako mitenkään. Yksi skenaario voisi olla vaikkapa se, että olohuoneessa kamera hälyttää ihmisistä, mutta ei elämistä tai muusta liikkeestä, kuten ikkunan takana heiluvista puunoksista. Etuoven kameran puolestaan voi asettaa tunnistamaan toimitetut paketit.

Käytännössä hahmojentunnistus toimii täydellisesti. Kamera tunnistaa välittömästi, että huoneessa kävelee ihminen (ja todistaa, ettei artikkelin kirjoittaja ole eläin eikä ajoneuvo) ja seuraa ja zoomaa ympäri huonetta liikkuvaan kohteeseen. Samalla puhelin hälyttää jokaisesta kamerasta saatuja liiketunnistusilmoituksia. Videotallenteita voi katsoa sovelluksesta, josta ne voi tarpeen mukaan ladata itselleen todisteeksi.

Arlo Ultra 2 ei kuitenkaan opi tuntemaan kodin asukkaita, kuten Google Nest Cam. Jos ei halua päätyä oman elämänsä videotähdeksi, on muistettava sammuttaa kamerat, kun tulee kotiin – ja laittaa ne taas päälle lähtiessä. Asiaa helpottaa sovelluksen Geofencing-toiminto, joka aktivoi kamerat, kun käyttäjän puhelin poistuu paikalta. Järjestelmään voi rekisteröidä useita puhelimia, jolloin kamerat ymmärtävät mennä päälle vain silloin, kun kaikki perheenjäsenet ovat poissa.

Arlo Ultra 2: Turvallisuus maksaa

Mikään ei ole ilmaista – eivätkä varsinkaan turvajärjestelmät. Kameroiden tehokkaaseen käyttöön tarvitaan tilaus. Jos käytössä on enemmän kuin yksi kamera, on halvin tilaus kympin kuussa. Silloin videot tallennetaan pilveen 30 päiväksi 2K-laadulla. Noin 15 eurolla kuussa saa pilvessä säilyttää 4K-videota jopa 60 päivää.

Teknisesti ottaen kameroita voi hyvin käyttää ilman tilaustakin, mutta silloin ei saa pilvitallennusta eikä tekoälyn tunnistusominaisuuksia.

Kameroiden ostohetkellä saa kolmen kuukauden ilmaisen tilauksen – jotta käyttäjä pääsee hiljakseen totuttelemaan kuukausihintaisiin ominaisuuksiin ja ajatukseen tilauksesta.

 

VMS5240 Ultra2 White
Kuva: Arlo

Yhteenveto: Arlo Ultra 2

Arlo Ultra 2 on kalleimpia yksityiskäyttöön tarkoitettuja valvontajärjestelmiä, ja hankintahinnan lisäksi siihen kuuluu myös kuukausihintainen tilaus, joka on tuplasti kalliimpi kuin Googlen vastaava. Arlo on kuitenkin myös kokeneimpia ja hyvämaineisimpia kodin valvontajärjestelmiä. Toisin kuin Ringillä – tai Googlella – on Arlon maine asiakkaiden yksityisyyden käsittelijänä moitteeton. Arlo Ultra 2 eroaa kilpailijoistaan ja muista Arlon tuotteista videonlaadullaan. 4K-kuvan ansiosta kuvasta todella erottaa, mitä kotona tai pihapiirissä on meneillään – ja sehän juuri on valvontakameran idea.

Jos vähempikin riittää, on vaihtoehtona myös puolet edullisempi Arlo Essential.

Karakter
Arlo Ultra 2 Spotlight Camera
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

4K-videoresoluutio. Toimivaa tekoälyä. Hyvä kantama. Kallis. Kaikki ominaisuudet saadakseen vaatii tilauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top