Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Yamaha RX-A3070

Melkoinen muskelikimppu

Yamahan lippulaivamalli saa lahkeet tärisemään voimallaan.

Julkaistu 08.01.2018 - 11:39
Yamaha RX-A3070
Geir Gråbein Nordby

Viimeisimmästä lippulaivamallistaan Yamaha on poistanut joitakin analogisia videosisään- ja ulostuloja ja tehnyt tilaa balansoidulle XLR-äänisisääntulolle. Käytännöllinen lisä, mikäli omistaa highend-CD-soittimen, jossa on balansoitu ulostulo.

Seitsemästä pääkanavasta vastaavat DAC-muuntimet on päivitetty (ES9016A:sta ES9026PRO:hon), ja myös DAB-radio löytyy.

Asennus ja käyttö

7.1-kaiutinjärjestelmän käyttäminen neljällä Atmos-kanavalla (7.1.4) onnistuu vain lisäpäätevahvistimen kanssa, sillä Yamaha RX-A3070:ssa on vain yhdeksän vahvistinkanavaa. Niinpä liitimme taaempiin kattokaiuttimiin Hegel H20 -vahvistimen.

Mainos

Yamahan tilakorjain YPAO korjaa helposti ja automaattisesti kaiutinten ääntä samanaikaisesti jopa kahdeksasta pisteestä. Tilakorjauksen jälkeen voi valita kolmesta ääniasetuksesta: Flat, Front tai Natural. Sijoitimme Procella-kaiuttimemme akustisesti läpinäkyvän DreamScreen V6 -kankaan taakse, mikä vaimentaa hieman diskanttia. Niinpä soundi vaati säätöä. Flat-asetuksella soundi kuulosti tylsältä ja elottomalta, joten valitsimme Natural-asetuksen.

Musiikin soittaminen sujuu kätevästi MusicCast-sovelluksen ja suoratoistopalveluiden tai tallennetun musiikin avulla. Sovellus on helppo asentaa ja se pystyy soittamaan korkearesoluutioista ääntä.

Yamaha RX A3070 titan 27227
Jos kaipaa hiilenmustaa hilpeämpää väriä, on RX-A3070 saatavilla myös titaanin värisenä. Kuva: Yamaha

 

Äänenlaatu

Deadpool-elokuvan Atmos-ääniraita soi vaikuttavasti eikä Yamaha petä muutenkaan. Tämä vahvistin on puhdasta muskelia: räjähdykset ja kolarit saavat aikaan ruumiin läpi kulkevia shokkiaaltoja. Ääni ympäröi joka suunnasta: ylhäältä, sivuilta, edestä ja takaa. Puhe erottuu todella selkeästi, joten ei ole vaaraa tippua kärryiltä dialogia seuratessa!

Musiikki surroundina aiheuttaa samankaltaisen efektin. Trondheimsolistenesin äkäiset jousisoittimet Reflections-teoksessa toistuvat voimakkaasti. Ylärekisterissä on havaittavissa pieni varjo. Sello on fokusoituneempi kuin viulu, ja olemme kuulleet saman tallenteen olevan myös ilmavampi. Stereomusiikki toimii parhaiten Pure Direct -asetuksella, jos omistaa täysikokoiset lattiakaiuttimet eikä tarvitse subwooferia. Sillä saa parempaa erottelevuutta, vaikka kitarat ja heleät naisäänet kaipaisivat vielä hitusen lisää ilmaa.

Yamaha RX A3070 rear 27226
Yamaha RX-A3070:n takaa löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee, mukaan lukien stereo-XLR-sisääntulo. Yhtä aikaa voi käyttää ”vain” yhdeksää kanavaa, joten Atmos 7.1.4:n hyödyntäjät tarvitsevat lisävahvistimen. Kuva: Yamaha

 

Johtopäätökset

Yamaha ei ole säästellyt ruudissa RX-A3070:aa tehdessään: vahvistin pitää kaiuttimet todella tiukassa otteessa. Etenkin surround-ääni kuulostaa komealta!

Musiikki soi vahvasti mutta akustiset soittimet kaipaavat ylä-ääniin enemmän ilmaa. Yhtä suurta tilantuntua emme aistineet – surroundina eikä stereona – kuin parhailla kisailijoilla.

Yamahalla on kaksi vahvistinkanavaa liian vähän Atmos 7.1.4 -äänijärjestelmää varten. Sitä varten tarvitaan lisäksi päätevahvistin, joka tuo ainakin nelisensataa euroa lisää hintaa kokonaisuudelle.

Ääni & Kuva kiteyttää

Muskelikimppu, joka suoriutuu upeasti niin musiikista kuin elokuvistakin. Suoratoisto ja monihuonesoitto MusicCastin avulla toimivat tuttuun tapaan erinomaisesti. Äänikuvasta puuttuu hiukan erottelevuutta ja ilmaa. Vain yhdeksän vahvistinkanavaa, joten tarvitaan ylimääräinen päätevahvistin täyden 7.1.4. Atmos-äänen saamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Ääni & Kuva
Scroll to Top