Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG QNED81 (55QNED816RE)

Edullinen peli-tv

LG tarjoaa 120 Hz:n paneelin todella hyvään hintaan. Kontrasti tosin ei ole parhaasta päästä.

Julkaistu 21.12.2023 - 07:15
LG QNED81 (55QNED816RE)
Audun Hage

Korealainen LG tunnetaan ehkä parhaiten OLED-televisioistaan, joissa se onkin ollut markkinajohtaja viimeiset 10 vuotta. LG kuitenkin valmistaa myös edullisempia LCD-malleja. QNED81-sarja on saatavilla 50–86-tuumaisena, ja sarjan malleissa on erityisesti pelaajia kiinnostavia ominaisuuksia.

large03
LG:n litteä tv seisoo keskijalustan varassa, joten se on helppo sijoittaa tasolle. Kuva: LG

Käyttö ja ominaisuudet

QNED81 pyörii WebOS 23 -käyttöjärjestelmän varassa. Sovelluksista ja sisällöistä saa hyvän yleiskäsityksen. LG:n klassinen Magic Remote kuuluu tähänkin malliin, eli valikoita selataan kaukosäätimellä osoittamalla.

HDMI-sisääntuloja on neljä, joista kaksi tukee uusinta 2.1-standardia 4K/120 Hz-laadulla. Erikoista kyllä, tv ei tue Dolby Visionia, vaan ainoastaan HDR10:ä ja HLG:tä. Ero LG:n OLED-malleihin on tuntuva, sillä ne tukevat Dolbyn HDR-formaattia ja kaikki neljä sisääntuloa ovat HDMI 2.1 -tyyppiä.

Mainos
tv qned 22 ai concierge desktop
Kuva: LG

Kuvanlaatu

LG QNED81-sarjan LCD-paneeli on IPS-tyyppiä (In Plane Switching), joka tunnetaan paremmasta katselukulmastaan. 120 Hz:n virkistystaajuus taas lupailee sulavaa liikkeiden toistoa ja parempaa pelisuorituskykyä. Videoprosessori on Alpha 7.

Taustavalaistus on tavallista reunavalaistua tyyppiä (Edge LED). 55-tuumaisessa ei ole paikallista himmennystä – tässä sarjassa vain 85-tuumainen on varustettu sillä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Ensinnäkin katselukulma on erittäin hyvä. Monella kilpailijalla värit haalistuvat sivulta päin katsoessa, mutta LG säilyttää värit täyteläisinä ja vivahteikkaina.

LG QNED81:n kuva on myös terävä ja yksityiskohtainen, ja kohinaa on vain vähän. Kuvankäsittely toimii, ja myös liikkeet toistuvat terävinä.

Kirkkaus on mainio (10-prosenttisella kuva-alalla saimme tulokseksi 700 nitiä), joten tv sopii myös valoisiin tiloihin. Kirkkaimmat HDR-efektit saavat mukavaa lisäpainetta.

QNED81 tuo värintoistollaan melkeinpä OLED-televisiot mieleen. Kontrasti jää kuitenkin kauaksi OLEDista. IPS-paneelien miinuspuolena on haaleampi kontrasti, joten musta näyttää lähinnä harmaalta. Esimerkiksi VA-paneelilla varustettu TCL QLED770 on kontrastiltaan huomattavasti vahvempi. Tässä hintaluokassa on vaikea saada kaikkea.

tv qned 02 core technology 75 80 desktop
Kuva: LG

Yhteenveto: LG QNED81

LG QNED81 on mainiosti urheilun katsomiseen ja pelaamiseen sopiva LCD-televisio kirkkaan kuvansa ja nopean 120 Hz:n virkistystaajuutensa ansiosta. Kuva on terävä ja katselukulma erinomainen, mutta kontrasti vain keskinkertaista. Tv on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla (joista kaksi 2.1-tyypin) ja toimivalla käyttöliittymällä. Kaiken kaikkiaan LG on tässä hintaluokassa oiva ostos.

Huom! Tätä mallia ei pidä sekoittaa vuoden 2022 malliin, jolla on lähes sama mallinumero mutta kaareva jalusta. Uusinta vuoden 2023 mallia kannattaa etsiä mallinumerolla QNED816 ja tarkistaa, että siinä on kulmikas jalusta.

 

Karakter
LG QNED81 (55QNED816RE)
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

LG QNED81:n katselukulma on laaja, mikä on eduksi ison sohvan omistavalle. Hyvät liitäntävaihtoehdot. Kontrasti on keskinkertaista. Ei Dolby Vision -tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top