Philipsin ovikello on hyvä muistutus siitä, miten nopeasti Smart Home -maailma oikeasti kehittyy. WelcomeEye Link oli varmastikin varsin vallankumouksellinen, kun se ensi kerran esiteltiin, mutta nyt kun istuu paksun käyttöohjekirjan kanssa ja yrittää ottaa selkoa kaikista eri ruuveista ja kelvottoman oloisesta sovelluksesta, tuntuu kuin matkaisi ajassa taaksepäin. Kai tästä on pian tulossa uusi versio?
Muotoilu tuo mieleen Applen tuotteet pyöreine reunoineen ja musta-hopeisine viimeistelyineen. Siihen yhtäläisyydet loppuvatkin, sillä MacBookista poiketen ovikello on ehtaa muovia. Se näyttää kuvissa kivalta, mutta lähietäisyydeltä vain halvalta.
Ei liikkeentunnistinta
Ovikellossa ei ole edes automaattista liikkeentunnistinta, joka ilmoittaisi havaitusta liikkeestä. Ja jos haluaa nähdä, mitä kameraan on tallentunut, pitää päästä käsiksi laitteen sisäänrakennettuun SD-korttiin. Sitä varten taas tarvitaan ruuvimeisseli, sillä ovikellon murtosuojaukseen kuuluu ruuvi, joka on irrotettava, kun ovikellon haluaa pois seinältä.
Sovelluksessa voi kuitenkin ottaa kameralla kuvan milloin vain haluaa, joten jos haluaa muiston jonkun käynnistä oven takana, voi tilanteesta ottaa kuvan ja tallentaa sovelluksen albumiin.
WelcomeEye toimi ongelmitta koko testijakson. Malli on testin kevyin, mutta toisaalta vie kuitenkin eniten tilaa.
Monimutkainen käyttöönotto
Olemme jo tottuneet siihen, että älylaitteet hoitavat asennuksen lähes itsestään. Yleensä skannataan laitteen QR-koodi, jonka jälkeen hommat hoituvat nappia painamalla. WelcomeEye ei toimi niin. Ensin avataan käyttöohje ja yritetään tulkita sen kuvituksia oikeassa järjestyksessä. Saimme asennuksen heti pieleen, kun laitoimme muovikuoren kiinni ja kiinnitimme ovikellon seinään ennen akun lataamista. Sitä oli melkein mahdotonta saada enää irti.
Kuvanlaatu
Kun vertaamme Philipsin ovikellolla ja muilla testin ovikelloilla otettuja kuvia, on ero huomattava. Päivänvalossakin kasvot näyttävät WelcomeEyella niin tummilta, että on hyvin vaikea tunnistaa kasvonpiirteitä. Ovikello sijoitetaan usein katokseen – ja sitä myös suositellaan, jotta se säilyy säältä suojassa – mutta ilman ulkoista valonlähdettä tämän kameran kuvilla ei tee oikein mitään.
Ihme kyllä yökuvauksella kasvot piirtyvät esiin varsin selkeästi.
Vanhanaikainen sovellus
Sovelluksen käyttäminen on hyppy menneeseen. Se osaa näyttää livekuvaa kamerasta äänen kanssa tai ilman, ja sen kautta voi vastata ovella seisoville vieraille. Siinä kaikki.
Sovellukseen kyllä saisi liitettyä portin tai autotallinoven automaattiavauksen, mutta meillä ei ole sellaisia.
Yhdessä asiassa WelcomeEye Link on fiksu. Sen saa nimittäin yhdistettyä Google Assistantiin ja Alexaan. Sitä kautta ovikellon soiton voi saada kuulumaan Google Nest Hubissa tai Android Smart TV:ssä.
Toinen vaihtoehto on investoida toisen WelcomeEye-malliston laitteeseen, esimerkiksi oven sisäpuolelle asennettavaan näyttöön, jota voi käyttää soittoihin vastaamiseen, kun ei ole kotona. Se ratkaisee ongelman soittojen saamisesta vain, jos sattuu olemaan puhelimen ääressä.
Yhteenveto: Philips WelcomeEye Link
Luotettava ovikello ilman krumeluureja – sitä on Philipsin WelcomeEye Link. Se tarjoaa perusominaisuudet sekä Google Assistant -tuen. Mutta muut ovikellot tekevät saman ja halvemmalla. Philipsin versio kannattaa valita vain, jos todella haluaa pelkät perustoiminnot – tai pitää sen designia parhaiten omaan etuoveen sopivana.
Ääni & Kuva kiteyttää
Klassinen design. Sisäänrakennettu SD-kortti. Huono sovellus. Vaikea asentaa.
Hinta: 200 €
Faktat
- Mitat: 53 x 36 x 148 mm
- Paino: 180 g
- Kamera: 1,3 MP, 3:4-kuvasuhde
- Video: Full HD 1080p
- Laajakuva: 160°
- Pimeäkuvaus: On
- Videoiden tallennus: 32 GB SD-kortti
- Toimintalämpötila: -20 – 45° C
- Hälyttääkö ilman puhelinta: Ei, ellei käytössä ole WelcomeBell
- Murtosuojaus: Ei
- Verkkosivusto: www.welcome-home.page/en/