Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Samsung vahvistaa: QD-OLED tulee Pohjoismaihin

Samsungin OLED-televisiot ovat pian todellisuutta: Suomeen ensimmäinen malli saadaan loppukeväästä 55- ja 65-tuumaisena.

forfatter
Julkaistu 19.03.2022 - 08:00

Samsungin QD-OLED on ollut viime aikojen kiinnostavimpia tv-uutisia, mutta Samsung itse on ollut vaitonainen mahdollisesti mullistavasta televisiostaan.

Nyt korealaisvalmistaja on vihdoin avannut suunsa ja kertonut tiedotteen välityksellä, että OLED-mallit ovat todellisuutta, ja ensimmäinen nähdään Pohjoismaissa muutaman kuukauden sisällä!

Samsung OLED (S95B)

Aivan uusi QD OLED-televisio oli tarkoitus julkistaa vuodenvaihteessa CES2022-messuilla, mutta juuri ennen esiripun nostoa tv poistettiinkin lavalta. Sen jälkeen keskustelu mallien olemassaolosta on käynyt vilkkaana, mitä nyt valmistaja itse on pysynyt hiljaa.

QD OLED ovat aivan uudenlainen highend-luokan kuvatekniikka, joten oli toki luonnollista, ettei Samsung halunnut viedä huomiota muilta televisioiltaan, kuten suositulta The Frame -mallistoltaan ja Neo QLED -tekniikalta.

QD OLED
QD OLED-tekniikka on Samsung Displayn kehittämä. Kuva: Samsung

Tiedotteessa QD eli Quantum Dots on jätetty pois, ja puhutaan vain OLED-mallista. Tiedotteen mukaan malli on varustettu yrityksen omalla Neural Quantum Processor 4K -videoprosessorilla, Tizenin älytelevisioalustalla ja Object Tracking Sound -äänellä. Myös Q-Symphonylle ja Dolby Atmokselle on tuki. Tiedämme jo, että mallissa on neljä HDMI 2.1-sisääntuloa.

S95 hyödyntää samaa Neural Quantum -kuvankäsittelyä kuin Samsungin Neo QLED -lippulaivamallit. Tiedotteessa mainitaan ominaisuudet OLED brightness booster ja Perceptional colour mapping, joiden pitäisi tehdä efekteistä kirkkaampia ja tarkempia sekä väreistä realistisempia.

QD-OLED-teknologiasta saimme jo esimakua Sonyn A95K-mallin muodossa, ja onkin jännittävää nähdä, mitä Samsung saa aikaiseksi oman tekniikkansa kanssa – kerromme heti, kun saamme testikappaleen käsiimme!

Samsung S95B front 989x664 1 Samsung S95B front left 989x664 1 Samsung S95B side 989x717 1
<
>
Samsung S95B edestä. Televisiota kutsutaan nyt vain OLEDiksi eikä enää QD-OLEDiksi. Kuva: Samsung

Hinta ja saatavuus

Samsung S95B tulee Pohjoismaihin toisen vuosineljänneksen aikana ja on saatavana 55- ja 65-tuumaisena. Paikallisia hintoja ei vielä ole julkistettu, mutta valmistajan amerikkalaisilla sivuilla 55-tuumaisen hinnaksi ilmoitetaan 2 200 dollaria ja 65-tuumaisen 3 200 dollaria. Saatavuuspäiväksi on kerrottu 15.4. Vaikuttaa siis siltä, että Samsungin OLED saattaa olla hieman edullisempi kuin ajattelimme, ja päätyy samaan hintaluokkaan kuin parhaat Neo QLED -mallit. Tulee olemaan kiinnostavaa verrata näitä keskenään!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
Black Week: parhaat tv-löydöt! Pidä silmällä näitä suosittelemiamme televisiomalleja, kun suuntaat Black Friday -alennusmyynteihin!
OLED plus Ambilight = mahtavampi elämys! Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.
Suurin koskaan testaamamme tv! Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.
Kun viihde ratkaisee Haaveiletko mahtavista elokuvailloista, vaikuttavan näköisistä peleistä tai teräväpiirtoisista urheilulähetyksistä? Silloin voi olla paikallaan ostaa uusi televisio! Kokosimme tähän parhaat vuoden aikana testaamamme mallit, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva.
Samsungin tv:n omistajille enemmän HDR-sisältöjä Apple TV+ ja iTunes tarjoavat osan sisällöistä nyt avoimessa HDR10+-formaatissa – onko Dolby Visionin ylivalta tulossa päätökseen?
MiniLEDillä parempaa kontrastia Sony on tehnyt parhaasta LCD-televisioistaan tälle vuodelle MiniLED-taustavalaistuksella varustetun version, joka tarjoaa todella tarkkaa kontrastia ja kirkkautta – mutta ei ole aivan täydellinen.